Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Folikuly se zvetsuji cca o 1-2 mm za den a v dobe ovulace ma dominantni folikul cca 20 mm (nekdy se uvadi vic, nekdy min), tak to by klidne mohlo odpovidat tomu, ze budes mit ovu za cca 10 dni (plus minus autobus).
@Pukrle Já si právě taky myslím že 5mm 12 den cyklu je při mé délce cyklu naprosto normální, ale doktor jen kroutil hlavou a napsal mi Duphaston že ho mám hned dnes brát a že prostě po ovulaci je a mám problém s druhou částí cyklu, vůbec mě neposlouchal když jsem mu říkala že ovulaci cítím a vždy po ní za 14 dní MS dostanu, jen první část cyklu je pokaždé jinak dlouhá. Na to mi řekl, že ta bolest nemusí být ovulace ale cysta a když jsem mu oponovala, že vždy po té bolesti dostanu MS za 14 dní, že by bylo divné aby se mi tvořily cysty s takovou pravidelností, tak jen řekl že to je možné
… Ale stejně by mě zajímalo co na tom UTZ viděl, pokud to to žluté tělísko nebylo
Nicméně Duphaston brát nebudu, nevěřím že je po ovu
Taky bych nebrala. Pokud to není tvůj stálý doktor, hodila bych to za hlavu (pokud by byl, vyměnila bych). Taky jsem párkrát narazila na doktora, co mě neposlouchal a mlel si svou, vždycky jsem měla pravdu
Neb své tělo prostě dobře znám. Já mám naopak cykly extra krátké, takže když jsem mu tvrdila, že jdu na utz 7.-9.DC krátce před ovulací, dostala jsem už předem přednášku na téma - tenhle den tam prostě žádnej folikul nemůžete vidět, takhle brzo prostě nikdo neovuluje… aby pak za neustálého brblání vzal do ruky ultrazvuk a během pár sekund jenom řekl - aha
Pro mě je prostě základ, aby doktor vnímal i to, co mu říkám, jak na co reaguju apod. Samozřejmě u tebe takhle výjimečně časná ovulace není vyloučená, ale z toho, co píšeš, mi to teda nijak jednoznačné nepřipadá.
@ugluk Ne, není to můj doktor, moje paní doktorka mě naštěstí poslouchá když ji něco říkám
. Byla jsem dost naštvaná že je záskok, šla jsem na gyndu po roce a právě jsem chtěla se svou dr probrat ty moje dlouhé cykly a bum, vejdu do ordinace a tam cizí chlap
furt mluvil jen o tom že mi nasadí Duphaston protože mám problém s druhou částí cyklu a že když jsem 12DC tak už by musel být folikul větší než 5mm a že vidí žluté tělísko, tím skončil a nashledanou
dost mě zarazilo i to, že mi nedělal ani stěry když jsem tam byla po roce a další kontrolu mám mít zase za rok ![]()
Tak bych se normálně ještě objednala ke své dr., žes tomu prostě nerozzuměla a taky zapomněl na cytologii.
Souhlas s Ugluk, taky bych nebrala zatim ten duphaston a objednala se ke sve doktorce a vse probrala.
@ugluk Tak nakonec jsem dr volala ohledně té cytologie a sestřička mi řekla, že mi ji dělali a jen jsem si asi nevšimla
, nicméně mi to nedalo a zkusila jsem teď pár dní měřit BT ( pár cyklů před druhým těhotenství jsem měřila), samozřejmě je mi jasné že z toho nic moc nezjistím když neměřím celý cyklus, nicméně teploty byly 36,7..36,8..36,8.. a dnes 37,0. Tak se začínám trochu obávat, že měl dr s tou ovulací pravdu, na předovulační teploty mi to přijde moc vysoko ![]()
Chtela bych se zeptat zda nevite nekdo info ohledne zluteho teliska. Byla jsem na preventivni prohlidce a doktor mi rikal, ze mam po ovulaci, ze je videt zlute telisko, ze mam zvetseny levy vajecnik, volnou tekutinu v deloze a zvetsenou sliznici. Zapomela jsme se zeptat jak dlouho po ovulaci je videt na ultrazvuku zlute telisko a zda je mozne abych byla tehotna. Dekuji za jakekoliv komentare
Tohle je zatím opravdu jen stav po ovulaci… žluté tělisko je vidět když se vajíčko z foliklu uvolni a nasaje si ho vejcovod. Žluté tělisko myslím zůstává u (ve) vaječníku a pak zanikne. Sliznice zvětšena po ovulaci je. Tj. Je nachystaná na přijetí případného oplodneneho vajíčka. Jenže z toho co píšeš zatím nic nenaznacuje, že se zadařilo. To poznáš na utz až bude v deloze vidět vacek, do té doby ne, jedině na testu
držím pěsti!
Jo a volná tekutina je z praskleho foliklu. Jak dlouho je vidět žluté tělisko těžko říct no… asi i podle kvality ultrazvuku… netuším kdy zanikne. Ale i vzhledem k té volné tekutine odhaduju tak max. Tři dny od ovulace.
@Mishka85 Já byla minulý cyklus na UTZ cca 9 DPO a doktor říkal, že je krásně vidět funkční žluté tělísko a je poznat že ovulace proběhla - ne nedávno. Prý těch 9 DPO asi odpovídalo. Těhotenství z toho, bohužel, nebylo.
Dekuji za odezvu. Vim ze je to hodne hodne brzy na posouzeni, spis me prave zajimalo od kdy je videt zlute telisko, zda hned po ovulaci, ci az druhy den nebo treti den. Protoze v nedeli byl sex a ve stredu rano jsme u nej byla. Nedavam tomu moc nadeje, ale pak jsem nad tim premylela a na netu jsme nic nenasla. Jen kdy to telisko zanika.
Aha tak je tím pádem vidět i delší dobu po ovu… Já chodím na utz vzdy kolem ovulace tak jsem neměla příležitost toto nikdy zjistit
Každopádně ovu proběhla, ono ještě ani to nemusí nic znamenat, občas je folikl prázdný. I tak držím pěsti, pokud mimco tedy anonymní plánuje:)
@ugluk Jo, dám vědět jak to dopadlo, držte palce ať mě tělo nezklame