Změna jídlelníčku v 10měsících

10
28.10.13 12:12

Změna jídlelníčku v 10 měsících

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu, jak zpestřit jídelníček v 10.měsících. Malý měl deset měsíců a doposud jsem mu vařila zvlášť vše ve vodě zeleninu s masem dohromady, přikáplý olej a nazávěr rozmačkané, ale nyní bych už možná chtěla to jídlo přízpůsobit podobně jako máme my anebo vařit společně, jen nesolit a nekořenit. Poradíte mi, co jste vařili? A co se osvědčilo? A ještě mám jednu otázku, co dáváte na odpo a dopo, malý nechce vůbec namazané pečivo, tak ma stále buď jogurt s ovocem, keksiky pro děti, přesnídavky, ovoce…někdy mě to příjde ale takové hladové jen to ovoce, dáváte něco jiného? Děkuji… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Lizzi
28.10.13 12:14

My to máme se synáčkem zatím přesně tak jak píšeš a vyhovuje mu to, děti do jednoho roku preferují takové ty mixy všechno se vším na oběd, dělenou stravu bych dávala až starším.. a ostatní jídlo - pokud nechce chleba tak ho asi nepřinutíš :nevim:

• Citovat
  • Upravit
44197
28.10.13 12:29

V 10 měsících bych neměnila vůbec nic.

Malá má 16 měsíců a jako první chod před spaním pořád má masozeleninový mix, raději než olej dávám kousíček čerstvého másla, sem tam kapku rybího oleje(ale to bych v 10 měsících nedala).
Jako druhý chod si dá něco z našeho oběda, pokud je to pro ni vhodné.
Ale pořád by se nerozmixovaného jídla do sytosti nenajedla. K večeři mívá pořád kaši, ale už jako doplněk.
Pečivo nejedla dlouho, dávila se s tím. Nenutila jsem, dávala jsem dvakrát denně obědový chod, kde byla mixlá rýže, brambory a do ruky kukuřičné nebo jáhlové křupky.

Taky je možné, že to chceš „urychlit“, protože Tě tlačí okolí, babičky, že „vy“ jste v tomto věku už jedli bůhví co.
Mě nepřijde nijak vhodné dělat kolem roku dítěti pokrmy z jíškou a na cibulkovém základu(i u batolete se tomu snažím vyhnout, ale už je dostává, sem tam). Solené jídlo při vaření chutná jinak než dosolené na závěr. Já moc nesolím, ani pro rodinu, ale solím při vaření. Osolit úplně plané jídlo není ono.

Naše už jí téměř vše, ale fakt jen jako doplněk, začali jsme hodně pozvolna, nic jsem jí nenutila, názory okolo mě nezajímaly. Každé dítě je jiné, prostřední dcera kousala dřív a ráda. Ale každé dítě má rádo svůj zaběhlý stereotyp, málokteré rádo experimentuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25186
28.10.13 12:56

Ahoj, já malé dávála už asi od 8. měsíce zeleninu na kostky a hodně povařit. Bavilo jí to „kousat“. Asi jak jí lezly zoubky, tak si masírovala dásně. Ale měla to víceméně stejně, jak píšeš ty, jen jsem střídala zeleninu a maso. Na svačinku měla buď čerstvé ovoce - nastrouhané jablko, namačkaný banán a popř. meruňku, broskev… atd. nebo přesnídávku. K snídani jogurt. Bílý ani náhodou, tak jsem jí do toho strouhala jablko a takhle to milovala snad do 18m. Večer kaše - obyčejné nemléčné… No a časem chleba s máslem, tvrdý sýr a tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
820
28.10.13 13:02

Souhlasím s Janou206.

Měnila bych různé druhy zeleniny, příloh, maso, ryby, různé druhy oleje, přidala bylinky, ale rozhodně bych ještě nenajížděla na dospeláckou českou stravu.

Našemu dítěti je 15 měsíců, vaříme jí ze stejných surovin, ale šetrněji (v páře), plus nesolíme, nekořeníme, neznamená to ale, že nemá nic slaného, například čerstvý sýr jí běžně a ten slaný je.

My si dáme například grilovanýho lososa, zelené fazolky, dýňovou kaši a qouinou, dítě má lososa, fazolky, kousky dýně vařené v páře, přidanou qouinou, zakáplé oleje, je to na kousky, jí si to sama ručičkou.

Jinak naše dítě rádo experimentuje, rádo ochutnává nové věci, musí ochutnat vše, co nezná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
28.10.13 13:58

@Sidsel I žervé se dá koupit bez soli - to v modrém obalu.
Ale já to samozřejmě taky nehrotím, jí různé druhy žervé a jí i lučinu. Jí i tvrdý sýr v pomazánce nebo plátky, snažím se vybírat kvalitní se sníženým obsahem soli.
Tavené sýry nedávám a nejí je ani starší děti - nemají je rádi. Možná proto, že jsem jim je nikdy cíleně nedávala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
30.10.13 21:38

Děkuji za odpověd

Díky moc, jste zlaté…děkuji Vám za bleskové reakce. Nejspíš dám na Vaše rady a nebudu to nějak urychlovat, samotná mám z toho lepší pocit, že vařím malému stalé zvlášt a šetrněji. Navíc i to co mu vařím jsou náhodou dobrůtky a snažím se to stále obměňovat. A svačinky, to uvidíme…má nějak teď období, že tomu moc nedá, ani večer kaši, skoro nesní odpo dopo moc jogurtu, ovoce a večer ani nechce kašičku, jediné co nikdy neodmítne je prso :D Nevím či mu dávat večer třeba masozeleninové jídlo, není to moc nadýmavé na noc? :nevim: Třeba poradíte..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
31.10.13 06:13

@dino2012 Není to nadýmavé, je to možné v pohodě dávat. Mému prostřednímu dítěti nechutnaly nikdy kaše, tak večeřela masozeleninu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí