Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, máme měsíc po svatbě a chystáme se v červnu vyrazit do Chorvatska. Bylo mi řečeno, že pas je platný další tři měsíce, takže se chystám vycestovat s pasem starým. Máte někdo zkušenost, jaké uvést příjmení (za svobodna nebo nové) na voucher, pojištění,atp.??? Logický by asi bylo použít jméno za svobodna, kt. mám uvedené v pase. Ještě netuším jak by mohla probíhat případná kontrola řidičského průkazu, jelikož ten už mám vyměněný…Díky za rady!
napsala bych obe prijmeni, ale asi se muzes potkat se slusnymi problemy
@Radanka28 Určitě použij buď jedno jméno na všechno nebo druhý… Já jsem po svatbě jela na starý jméno a starý pas, takže jsem na to jméno měla i pojištění. Pokud už máš změněný řidičák, tak musím mít změněnou i občanku, ne? Potom by šlo vycestovat na nový jméno a použít občanku, ne pas. Do Chorvatska by to neměl být problém.
ja cestovala po svatbe na stary (platny) pas, mela jsem zamluvene letenky na jmeno za svobodna, zadny problem.
po vyzvednuti noveho pasu jsem mela rezervovany jeste jeden let na stare jemeno a na letisti mi pred letem udaje zmenili podle oddaciho listu
na pojisteni bych uvedla nove jemeno a nosila sebou oddaci list
My krátce po svatbě letěli a když jsem si to ověřovala přímo na cizinecké policii, řekli mi, že hlavní je, aby jméno na letence sedělo se jménem v pase. Letenky jsem logicky kupovala před svatbou, pojištění si zřizovala taky, takže všecko na staré jméno, beztak je to na rodné číslo, které se nemění. Ale otázka je, zda nebude problém s tím řidičákem, když v něm bude jiné jméno než v pase. Pokud by se to stíhalo, asi bych zkusila pas vyměnit, právě kvůli tomu řidičáku. Pokud narazíš na rozumné lidi, problém nebude nic, ale pokud na debily, kteří se najdou všude, problém může být všecko
Mě pak ouřednice seřvala neskutečně, jestli jsem si vědomá, že jsem s tím pasem na staré jméno porušila zákon. Na můj dotaz, jak to tedy ty tisíce čerstvých novomanželů mají v souladu se zákonem dělat, mi bylo řečeno, že v souladu se zákonem prostě namají kam co jezdit ![]()
@ugluk to je blbost, ten pas na stare jmeno prece plati jeste 3m. to je tak kdyz urednik nevi o cem mluvi…
No, mně bylo řečeno, že zaniká okamžikem, kdy se v něm stávají nějaké údaje neplatnými. Ale fakt jsem na to kašlala, zvlášť, když mi to odkývali na cizinecké policii (doslova mi řekli, že sice oficiálně bych ten pas měla vyměnit, ale zrovna tohle oni opravdu řešit nebudou,) ta ouřednice prostě potřebovala být děsně důležitá ![]()
pas urcite plati jeste ty 3m, presne jak psala zakladatelka. predpokladam, ze je to prave proto, aby majitel mohl cestovat, nez mu bude vydam novy. kdyby byla svatba treba v Las Vegas (nebo jak se to pise), tak se taky musis pak vartit a novy pas si tam neudelas.
Tak na to by ti ta ouřednice řekla, že se nemáš co brát v Las Vegas ![]()
Ne, vůbec se nechci hádat, jenom demonstrace toho, že když narazíš na blbce, může dělat problémy naprosto se vším
A teda zkoušet tohle na mě někdo v cizině, asi se tak zvesela nesměju jako na českým ouřadě.
@Zuzka2012 píše:
@Radanka28 Určitě použij buď jedno jméno na všechno nebo druhý… Já jsem po svatbě jela na starý jméno a starý pas, takže jsem na to jméno měla i pojištění. Pokud už máš změněný řidičák, tak musím mít změněnou i občanku, ne? Potom by šlo vycestovat na nový jméno a použít občanku, ne pas. Do Chorvatska by to neměl být problém.
do chorvatska na občanku jet nemůžeš, není v EU ![]()
jinak my jeli do zahraničí hned po svatbě na svatební cestu a na všech dokladech jsem měla ještě staré příjmení. radila bych zkusit si udělat nový pas, klidně ten rychlopas…
@nozu Vím, že není v EU
Ale slyšela jsem, že už to jde i do Chorvatska ![]()
Já jsem byla na starý pas, letěli jsme pár dnů po svatbě, nestihla bych nic zařídit. Pas opravdu platí - právě kvůli časovému prostoru na výměnu. Žadný problém jsem nikde neměla a to jsme letěli i s mezipřistáním.
Ale jestli už máš vyměněný ŘP/OP, radši bych určo vyměnila i pas - jak píšou holky - abys všude měla jedno jméno. A oddací list (aspoň kopii) sebou.
Holky potřebuji radu. Před osmi měsíci jsem se vdala. Nevyměnila jsem ještě pas, tudíž ho mam ještě na staré příjmení. Příští týden chcem s manželem do Egypta, myslítě, že projdu přes pasovou kontrolu na letišti s pasem na staré příjmení. Samozřejmě budu mít i cestovnmé smlouvu a vše na staré příjmení. Je to ten pas s biometrickými údaji. Prosím poradte, mam z toho nervy na pochodu.
Ahoj holky,
chtela bych se zeptat jestli nektera mate zkusenost s cestovanim do Madarska na ridicak se jmenem za svobodna a s autem ktery je jen v poloprepisu, takze nemam maly technicky prukaz- teda mam ale strihly a na jmeno byvaleho majitele( jsem psana ve velkem TP v odhlasce. Jedem s manzelem 11.5. na dovcu a nerada bych aby me potkaly nejake komplikace po ceste. Dekuji za Vase zkusenosti.