Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Nevím jak je to s papírem přímo z matriky, tam jsme křestní nevyplňovali. Každopádně v porodnici jsem dostala dotazník ohledně jména dítěte a tam je kolonka pro podpis otce. ![]()
i na papírech do porodnice, kde píšeš jméno pro dítě, je kolonka podpis otce
@Janli Zákon říká, že rodiče vyberou jméno, ale neuvádí jakou formou (neuvádí to ani zákon č. 301/2000 Sb)., existuje-li písemná dohoda mezi rodiči, tak se může měnit opět dohodou. Jestliže matka tu dohodu nějak shodí a neuzavře se dohoda jiná, může se stát, že dítě bude nepojmenované a bude rozhodovat soud. Jak už jsem psal, rodiče jsou rovnoprávní.
@tkub takze kdyby otec souhlasil v porodnici, ale nesli jsme spolecne na matriku tak zmen mozna je?
V tomhle pripade bych krestni jmeno vubec neresila a vyplnila v porodnici to tebou vybrane a obzvlast bych resila prijmeni, pac bych se nechteka jmenovat jinak nez mohe dite a o to vic, kdyz spolu nezzijete. To tupkem nepochopim. Otce nedela prijmeni. Ja bych se teda nejmenovala jinak nez dite, i kdyby vztah trval…
@mau-mau píše:
V porodnici bych ten papír vůbec neukazovala, dala jméno jaké bych chtěla a příjmení bude mít dítě automaticky po toběTak to mají i páry, které ten papír zapomenou doma. Dítě má příjmení automaticky po matce. Nechápu dávat jeho příjmení, když jste od sebe a dítě bude žít s tebou. Pak kdyby něco pindal, tak se změnou musí souhlasit oba, což ty souhlasit nebudeš a má po ptakach
![]()
Asi tak ![]()
My teda ani u jednoho ze dvou děti nic nepodepisovali, natož muž. Jen jsem diktovala jména, sestra to vyplnila a hotovo ![]()
@mroe píše:
Jmeno dostane dite na matrice, ne v porodnici, takze tohle opravdu nemuze projit.
Ale do porodnice chodí paní z matriky a vybírá ta prohlášení, aspoň u nás to tak bylo. Takže když ho neodevzdá, dítě bude automaticky po ní.
@terien píše:
Ale do porodnice chodí paní z matriky a vybírá ta prohlášení, aspoň u nás to tak bylo. Takže když ho neodevzdá, dítě bude automaticky po ní.
Jasne a na matrice vubec neumi dohledat ten podepsany a zalozeny papir o uznani otcovství… Kor kdyz se ozve otec…
Když neodevzdá ten papír, tak dítě sice bude mít jméno po ní, ale nebude mít v rodném listě otce. To se bude muset následně řešit přes soud.
@terien píše:
Takže když ho neodevzdá, dítě bude automaticky po ní.
To ano, ale určení otcovství je vážná věc a úmyslné zamlčení, by mohlo mít pro matku i trestní následky.
@Luboš P píše:
To ano, ale určení otcovství je vážná věc a úmyslné zamlčení, by mohlo mít pro matku i trestní následky.
No já nevím, pokud ji neprokážou úmysl (což neprokážou když bude chytrá) tak nevím, na co by tohle v trestním řízení napasovali
podle mě je to max. v přestupkové rovině. Druhá věc je, že otec může chtít vymáhat původní dohodu, a to i u soudu.
Tam už došlo k souhlasnému prohlášení podle § 779. Podle § 782 lze toto prohlášení zneplatnit jen ve lhůtě pro popření otcovství, řešit to bude soud. To dítě, sic nenarozeno již jméno a otce má.
@j.a.n.i1 píše:
Jasne a na matrice vubec neumi dohledat ten podepsany a zalozeny papir o uznani otcovství… Kor kdyz se ozve otec…
Tak záleží kde bude rodit řekla bych
pokud se ozve otec, a že se asi ozve, to už je jiná situace. Ale když už dítě bude mít rodný list s příjmením matky, tak on by musel k soudu ne?
@terien píše:
Ale když už dítě bude mít rodný list s příjmením matky, tak on by musel k soudu ne?
Nikoli, otec přinese výpis z matriky, kde učinili souhlasné prohlášení a vybrali příjmení a matrika vydá nový rodný list s pravdivými údaji. A měla by řešit i matku, která uvedla nepravdivé údaje nebo některé údaje zamlčela. A znovu říkám, zamlčení určení otcovství je vážná věc.