Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
My meli v prohlaseni jen prijmeni,jmeno jsme definitivne rozhodmute nemeli. V porodnici jsme pak jmeno dali. Kdyz jsem sla pro rodny list,nedali mi ho,ze tam nemaji podpis se souhlasem krestniho od otce. Takze musel pro ten rl jit on a podepsat to tam…
@katyna1984 V porodnici v Nachode musi papir podepsat oba rodice. Mela jsem to tak u obou deti.
@Luboš P píše:
Nikoli, otec přinese výpis z matriky, kde učinili souhlasné prohlášení a vybrali příjmení a matrika vydá nový rodný list s pravdivými údaji. A měla by řešit i matku, která uvedla nepravdivé údaje nebo některé údaje zamlčela. A znovu říkám, zamlčení určení otcovství je vážná věc.
No tak to pak musí k soudu zakl.
Ja bych se s otcem normalne dohodla. Ze kdyz spolu. Nejste, je uplna blbost mit jmeno po nem.. Nebo at si te vezme a mate jmeno spolecny a bezte od sebe ![]()
Mela jsem jmeno jiny nez 3 deti celych 6 let. Ze zacatku mi to nevadilo, pak uz me to zaclo desne stvat. Formulare ve skole, skolce, hodne doktoru. Uz bych to Neudelala.
Vysvetli mu to, z toho praktickyho hlediska. Ty budes vsechno vyplnovat, vyrizovat. Budou ti u doktoru a vsude rikat prijmenim ditete. Kdyz spolu nejste, bude ti to nejspis vadit.
Fakt s nim promluv, neprestane byt otcem, jen krz to, ze ma jiny prijmeni.
Hele a ona němuže ten souhlas svůj odvolat? Mne by se strašně nelíbilo, pokud by dítě, které bude vyrůstat v zásadě jen se mnou, mělo jméno po otci. Nepredpokladam, ze maji domluvě ou střídavolistý péči. Chápu, ze by pak rozhodoval soud, kdyby se tatinek hádal, ale pochybuju, ze by ten soud dal příjmení po otci, kdyby dítě žilo s matkou. Mne by to teda za to stalo, než se cely život jmenovat jinak, než me dítě. Naopak křestní bych tolik neřešila, protože křestní jméno vytváří spis ten nositel, jeho osobnost. Asi to nebude nějaké hrůza jméno, když s nim původně souhlasila.
@Maui52 píše:
Hele a ona němuže ten souhlas svůj odvolat?
Odstoupit od smlouvy lze jen tam, kde zákon výslovně stanoví a tady jsem nic takového nenašel, tedy je nutno se obrátit na soud.
@terien píše:
No já nevím, pokud ji neprokážou úmysl (což neprokážou když bude chytrá) tak nevím, na co by tohle v trestním řízení napasovalipodle mě je to max. v přestupkové rovině. Druhá věc je, že otec může chtít vymáhat původní dohodu, a to i u soudu.
Jakoze by zcela nahodou zapomnela, ze podepisovala na matrice souhlas s otcovstvim a prijmenim ditete vcetne pouceni, ze je to pravne zabazne
no tak mozna, kdyby mela dolozeny vazny uraz hlavy…
@Luboš P papiry mam oba u sebe ja. On si ho nevzal. Dokonce doma mam jeste i jeho rodny list ![]()
@j.a.n.i1 píše:
Jakoze by zcela nahodou zapomnela, ze podepisovala na matrice souhlas s otcovstvim a prijmenim ditete vcetne pouceni, ze je to pravne zabazneno tak mozna, kdyby mela dolozeny vazny uraz hlavy…
Ne, jen že ho zapomněla vzít sebou do porodnice nebo ho ztratila. Dítě dostalo příjmení po matce a tím to pro ni zvadlo. Žádný úmysl popřít podepsanou dohodu. A bez úmyslu se to v trestní rovině nemá o co opřít. Takže se možná budou tahat po občansko právních soudech, ale trestní? To asi ne.
@Anonymní píše:
@Luboš P papiry mam oba u sebe ja. On si ho nevzal. Dokonce doma mam jeste i jeho rodny list
Ale ty papíry, jsou jen výpisem toho co je zapsáno na matrice, takže si to může lehce opatřil.
@Anonymní píše:
@Luboš P papiry mam oba u sebe ja. On si ho nevzal. Dokonce doma mam jeste i jeho rodny list
když ten papír „zapomeneš“ si vzít do porodnice, dítě dostane automaticky příjmení po tobě, v případě kdy byste byli spolu, tak byste na matriku šli jeho jméno vyřídit, v tomto případě nikde nepůjdete
@Luboš P píše:
To ano, ale určení otcovství je vážná věc a úmyslné zamlčení, by mohlo mít pro matku i trestní následky.
Cože? Zamlčení otcovství je trestný čin? Který? ![]()
@Luboš P píše:
Odstoupit od smlouvy lze jen tam, kde zákon výslovně stanoví a tady jsem nic takového nenašel, tedy je nutno se obrátit na soud.
Hele, přece i normální rodiče, co jsou spolu, mohou změnit názor na jméno dítěte. Tohle je hloupost, že by papir z matriky byl dogma ![]()
@stinga píše:
když ten papír „zapomeneš“ si vzít do porodnice, dítě dostane automaticky příjmení po tobě, v případě kdy byste byli spolu, tak byste na matriku šli jeho jméno vyřídit, v tomto případě nikde nepůjdete
Přesně. Ten papír musí mít s sebou v porodnici. Když ho nemá, má dítě příjmení po matce automaticky.
Jinak nevím, kde berete tu jistotu, že na matrice je ještě další kopie tohoto záznamu. Myslím si, že je klidně možné, že ne, že je to jen potvrzený formulář. A také si myslím, že ohledně dětí, zajímají matriky v evidenci děti až narozené. ![]()