Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Almondea píše:
Nejhorší je, že ty listerie se tam můžou vyskytnout i z nevhodného skladování. Ony jsou to celkem běžné bakterie a jsou v malinkém množství přítomné v mnoha potravinách, problém začne, když se pomnoží a je jich příliš. Normálně zdravý organismus si s nimi vpohodě poradí, ale plod je proti nim bezbranný, může to skončit jeho smrtí, př. trvalým poškozením. No, nic moc prostě.
ok, takového svinstva je na světě spoustu, odmítám se tím stresovat ![]()
Saroya píše:ok, takového svinstva je na světě spoustu, odmítám se tím stresovat
To je pravda, to bychom se museli ze všeho zbláznit jinak… ![]()
Tady jste celkem v pohodě, jak vidím, co se týče jídla
Na jiných diskuzích jsem byla terčem útoku jen proto, že jsem řekla, že nejvíc miluji čerstvý chleba z naší domácí pekárny, potřený trochou plnotučné hořčice, no div mě tam neukamenovaly ženské
![]()
Každopádně by mě zajímalo, jak je to s turkem. Já si dávám každý den ráno, ale moje příprava je následující: 2 zarovnané lžičky dám do půllitrového hrnečku, zaliji celý vodou, nechám trošku vyluhovat a až je kafe vlažné, vezmu další půllitrový hrneček, přeliji kafe bez lógru (nemám překapávač a nechce se mi ho pořizovat jen kvůli pár týdnům), že mi tam zbude tak 3.5 dcl max a pak zaliji mlékem. Je fakt ale, že takové kafe si dám do ledničky a mám ho jakoby na dvakrát. To mi neříkejte, že by něco takového mohlo prďochovi škodit. ![]()
Ne nic co bych dřív jedla či pila ted ne
ale kávu sem nemusela ani předtím.
Já místo kafe meltu, dá se na to docela zvyknout. Ale když mně někde na návštěvě udělali bez ptaní turka, tak jsem ho taky vypila. Každá asi občas v těhotenství jíme a pijem co by se nemělo. Já třeba vůbec nevěděla, že se nemá tonik, tak mě ani nenapadlo si přečíst na lahvi upozornění.
Ty jo já sem kafe taky nemusela, ale jak mam teď nižší tlak tak ho piju. no jedno kafe snad mu neubližuje ![]()
@Maculinka
Ahoj, takovéhleho turka si dělej v klidu dál
Taky piju každý den kafe z kávovaru, někdy i dvě ![]()
@Maculinka taky piju každé ráno turka a neřeším to
při prvním jsem také pila a pohoda… Normálně si šoupnu asi 1,5 malé lžičky, zaleju to do cca štvrtlitru
Mám už léta nízký tlak a ráno bez turka si neumím představit
Problém je, že mi začíná „smrdět“
Měla jsem to i při prvním…naštěstí ale stále chutná
Omezila jsem se teda na 1 kafe denně, předtím jsem dala většinou dvě…
Gratuluji! Jinak nejlepší je jíst vyváženou stravu, ale ta by se měla jíst vždy (ne jen u těhotných). Pokud máš na něco chuť, tak si to prostě dej a nic neřeš. Jinak jak říkal můj strejda, primář jedné porodnice v Brně, decko červeného vína taky neškodí.
Nicméně, z vlastní zkušenosti - celou dobu jsem měla zvrácenou chuť na suši a sýry, maso jsem prvního půl roku nemohla ani vidět, takže o nějaké vyvážené stravě se fakt nedá mluvit a malá je zdravá jako řípa, já žádnou listerii nechytla a všechno bylo v pohodě.
Jinak k tomu kouření, ono je škodlivé obecně. Ale moje sestřička kouřila do 5. měsíce, protože netušila, že je těhotná (MS měla normálně a myslela si, že jen přibrala) a dvojčatům taky nic není ![]()
Já v těhu pila kafe, sice nescu a mlíkem, ale měla jsem nízký tlak a kdybych si tu kávu nedala tak bych sebou asi sekla…
spíš se vyhýbej syrovýmu masu, vnitřnostem, a plísňovým sýrům (je to podle druhu plísní, nevím který přesně) ale jinak jez jako normálně, já taky jedla všechno, akorát jsem se snažila více zařadit rybu a vitamínky v ovoci a zelenině, než jsem jedla před tím, ale nijak jsem to nehrotila…
Ja taky kazdy rano pila kafe. Rikala jsem si, co je pro toho drobecka v brise lepsi…jestli matka po kafi normalne fungujici nebo matka bez kafe utahana a bez energie. Matka s kafem vitezila celych devet mesicu
No a je pravda, ze jsem prestala bastit sve oblibene plisnove syry a na takoveho tataraka nebo sushi jsem si netroula zatim ani ted behem kojeni… ![]()
Jím skoro vše. Vyhýbám se jen jídlům v kterých by mohla být salmonela nebo jiná havěť tj.: majonézové saláty, starší měkké salámy, syrové maso, syrová vejce atd. prostě to po čem bys mohla mít žaludeční nebo střevní potíže. První čtyři měsíce jsem nepila alkohol, kávu a nápoje s kofeinem, teď už si sem tam dam jednu dvě deci vína nebo střik, skleničku piva po obědě, kafař moc nejsem ale když mam chuť tak si dám (cca 1-2× týdně) a občas i skleničku coly nebo kofoly s ledem. Jinak jsem nekuřačka.
Maminky, jak je to s tuňákem a sardinkama v konzervě? jíst nebo radši ne? Je lepší se vyhnout vlašskému salátu teď na silvestr? vadí v těhotenství nějaká zelenina? četla jsem si ten přiložený článek, vadí i nějaké šunky/salámy?
@Anonymní píše:
Maminky, jak je to s tuňákem a sardinkama v konzervě? jíst nebo radši ne? Je lepší se vyhnout vlašskému salátu teď na silvestr? vadí v těhotenství nějaká zelenina? četla jsem si ten přiložený článek, vadí i nějaké šunky/salámy?
Rybu v konzervě bych si klidně příležitostně dala. Vlašáku bych se vyhla (ale já nemám důvěru v tyhle kupované majonézové saláty ani jako netěhotná).
Zelenina může tak maximálně individuálně způsobit zažívací problémy. Z mastných výrobků se raději vyhnout těm tepelně neupraveným.