Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
lucenka: Jůůů, další závislák na Twistru v těhotenství.
Taky jsem to na začátku psala. Já dokonce nemohla nic jinýho zkousnout než toho Twistra.
Ze všeho ostatního se mi dělalo ![]()
Mar__tanka1983 píše:
podle mě je spíš základ jíst vyváženě, zeleninu i ovoce, nepřecpávat se a ani nehladovět - obojí je na prd, bude ti akorát blbě…
a pít dost - pokud bys měla málo tekutin, tak se ti může víc motat hlava…
Eleanora1988 píše:
Ahoj, tak už vím asi z čeho se mi motá hlava…:)Mar__tanka1983 píše:
podle mě je spíš základ jíst vyváženě, zeleninu i ovoce, nepřecpávat se a ani nehladovět - obojí je na prd, bude ti akorát blbě…
jj, pití vyrovnává nízký tlak
Saroya píše:Eleanora1988 píše:jj, pití vyrovnává nízký tlak
Ahoj, tak už vím asi z čeho se mi motá hlava…:)Mar__tanka1983 píše:
alsem píše:
Ahoj holky, tento týden jsem zjistila, že jsem těhotná, poprvé…A mám spoustu otázek! Doktor mi nic jiného než nepijte a nekuřte neřekl, a tak jsem vyzvídala na internetu…tam jsem se něco málo dozvěděla, ale matou mě některé informace, třeba jako: jezte ryby 1× týdně, ale pozor mohou obsahovat rtuť! tak z jakých ryb mám vůbec na výběr??? to už jsem se nedozvěděla…znáte někdo odpověď??? A nebo převaříte prvně vodu nebo ji pijete rovnou z kohoutku???
nehnala bych to do žádných extrémů… prostě zařad víc do jídelníčku mořské ryby, luštěniny, ovoce a zeleninu a vynechej tepelně nezpracovaný plísňový sýry, tatarák… neměli by se bylinkový čaje, protože některý bylinky působí na stahování dělohy (já vynechala radši všechny), v menším množství zelenej čaj a omezit kofein (pokud jde, vynechat úplně), no a tvrdej alkohol vůbec… víno nebo pivo v omezeném množství! ![]()
a víc mě teď nenapadá ![]()
Koukám, že o mrkvi v prvním trimestru jsem neměla ani páru že se nesmí, tak snad neublížila. Jinak plísňovým sýrům se zatím vyhýbám, ale říkám si, že třeba grilovaný hermelín by měl být v pohodě, když to přejde vysokou teplotou.
S pivem jsem na tom jako Lucenka, normální nepiju ani normálně, ale teď už jsem si dala párkrát nealko.
Aspera píše:
Koukám, že o mrkvi v prvním trimestru jsem neměla ani páru že se nesmí, tak snad neublížila. Jinak plísňovým sýrům se zatím vyhýbám, ale říkám si, že třeba grilovaný hermelín by měl být v pohodě, když to přejde vysokou teplotou.
S pivem jsem na tom jako Lucenka, normální nepiju ani normálně, ale teď už jsem si dala párkrát nealko.
pokud toho nesníš kilo, tak mrkev neva, někde jsem našla doporučení pít mrkvovou šťávu v těhotenství ![]()
ja myslim, ze s tou mrkvi je to prehnane. sice obsahuje vitamin A, ale ve forme betakarotenu, pokud se nemylim a ten neskodi, pouze ten vitamin A kdyz se bere v umele forme.
JJ, grilovaný nebo smažený hermelín neškodí, listerie zničí teplota vyšší než cca 60-65 stupňů.
Jinak já jsem se vyhýbala i luštěninám, sice neškodí, ale dost nadýmají a to mi dělalo docela problém.
Almondea píše:
JJ, grilovaný nebo smažený hermelín neškodí, listerie zničí teplota vyšší než cca 60-65 stupňů.
Jinak já jsem se vyhýbala i luštěninám, sice neškodí, ale dost nadýmají a to mi dělalo docela problém.
nějak se mi nezdá, že by byly listerie v českém hermelínu z pasterizovaného mléka ![]()
Saroya píše:Almondea píše:nějak se mi nezdá, že by byly listerie v českém hermelínu z pasterizovaného mléka
Kde se to zjistí, že je z pasterizovaného mléka? Jsem to nedávno v obchodě studovala a všude bylo napsáno, že je z mléka. A dneska jsem zkoumala nivu na nivovou omáčku, ale nakonec jsem ji nekoupila, dám tam tvrdý sýr.
Cigarety a alkohol jsou fakt základ. Já vyloučila jen tohle zrající sýry a majolku. To pravé omezování stravy mi začlo až při kojení ![]()
ja taky tak
ale nejakou tatarku jsme dneska mela, mozna proto je mi cely den spatne.
jak ses omezovala u kojeni? kdyz melo mimi treba z nejakeho jidla vyrazku? ja slysela, ze nektere kojici maminky nemuzou treba ani jogurt s prichuti jen bilej, protoze jinak ma jejich mimi koprivku. tohle si myslela? Samozrejme se to netyka jen tech jogurtu, ale pry ruzne jine stravy.
Aspera píše:Saroya píše:Kde se to zjistí, že je z pasterizovaného mléka? Jsem to nedávno v obchodě studovala a všude bylo napsáno, že je z mléka. A dneska jsem zkoumala nivu na nivovou omáčku, ale nakonec jsem ji nekoupila, dám tam tvrdý sýr.Almondea píše:nějak se mi nezdá, že by byly listerie v českém hermelínu z pasterizovaného mléka
popravdě jsem to na obalu nehledala. viděla jsem v televizi pořad kdysi o pasterizaci mléka, kde uváděli, že v ČR se mléko pasterizuje a sýry, včetně plísňových se dělají z něj. Pokud sýr je z nepasterizovaného, je to nutné na obalu výslovně uvádět. U sýrů z farem nebo ze zahraniční výroby bych si jistá už nebyla..
Nejhorší je, že ty listerie se tam můžou vyskytnout i z nevhodného skladování. Ony jsou to celkem běžné bakterie a jsou v malinkém množství přítomné v mnoha potravinách, problém začne, když se pomnoží a je jich příliš. Normálně zdravý organismus si s nimi vpohodě poradí, ale plod je proti nim bezbranný, může to skončit jeho smrtí, př. trvalým poškozením. No, nic moc prostě. ![]()