Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
No, mně uzeniny v prvních třech měsících tak smrděly, že jsem je nejedla. Ten plísňák v začátcích taky ne, ale semtam si dám dva plátky hermelínku a tůdle jsem měla celý, ale byl zapejkaný a jsem přesvědčená, že to už musely všechny bakterie, pokud tam nějaké byly, zhynout..
No jako nemyslela jsem nejíst vůbec, jen to nepřehánět, já třeba zbožňuji nivovou omáčku a vůbec mám ráda sýry, ale teď jsem v polovině těhu a za celou dobu jsem tu omáčku měla dvakrát, ono i s těma vnitřnostma (já je třeba nemám ráda) to není tak žhavé, můžeš si dát paštiku ale né sníst kilo játry na posezení, je to myšleno tak že se má vše konzumovat s rozumem… minulý týden mě přepadla chuť na vysočinu… tak jsem si dala - naše maminy jedly to co bylo a taky jsme zdraví… ![]()
byron píše:Veverysek píše:byron píše:Jako z toho, že jedli plísňový sýr?
no před pár lety ale pár maminek předčasně porodilo a mimino umřelo, jedno, druhé poškozenéNo nakazily se listeriozou…která je mimo jiné i ve zrajících sýrech…Tenkrát tu nákazu našli v sýru, ale už si nepamatuju v jakém........Byl z Polska myslím
Já si myslím, že těch devět měsíců se dá vydržet, ta listerioza je svina, napadá těhotné a hlavně plod.
Taky jsou nebezpečné ty balené uzené syrové šunky, těm jsem se taky vyhýbala, ikdyž je miluju.
hmmm…takže před pár lety - dvě…
kolik mezitím potratilo z milionušesti jiných důvodů a kolik dalších bezdůvodně?
to se nedá takhle brát, podle mě… ![]()
to asi ne…takove nebezpeci je vsude..bohuzel…rikam si, co se ma stat, stane se ![]()
tak nějak…jako samozřejmě mít jídelníček výhradně z plesnivých sýrů a tatarského bifťoura a zapíjet to jen cocacolou, je jiný extrém…
ale pokud bychom se měly takhle bát, tak ani nevylezem na ulici, abysme nechytly chřipku, zánět močáku nebo nás nesrazilo auto…atd atd ![]()
připadá mi že kdybychom měly pořád hlídat co ano a co ne tak celý těhu neděláme nic jinýho, tak jako říkaj že těhule by neměla řídit a už vůbec ne s airbagem, já bydlím celkem z ruky a bez auta ani ránu… no bohužél… a moje teta říkala že čím budeš opatrnější, tím víc se ti neštěstí přihodí… a když to tak vemeš tak jsou případy feťaček a alkoholiček co donosí naprosto zdravé dítě… tudíž si myslím že těhotenství znamená opatrovat sebe a mimčo ale nepřehánět to…
Mar__tanka1983 píše:
tak nějak…jako samozřejmě mít jídelníček výhradně z plesnivých sýrů a tatarského bifťoura a zapíjet to jen cocacolou, je jiný extrém…
ale pokud bychom se měly takhle bát, tak ani nevylezem na ulici, abysme nechytly chřipku, zánět močáku nebo nás nesrazilo auto…atd atd
Já jsme se nebála zánětu močáku, ani že mě srazí auto
, ani kvůli ničemu jinému vylézt na ulici
.
Klidně holky jezte co chcete…
Mar__tanka1983 píše:
ale pokud bychom se měly takhle bát, tak ani nevylezem na ulici, abysme nechytly chřipku, zánět močáku nebo nás nesrazilo auto…atd atd
souhlas, dopadne to, jak má a už z dotazu zakladatelky je jasné, že hazardovat nebude ![]()
byron píše:Mar__tanka1983 píše:Já jsme se nebála zánětu močáku, ani že mě srazí auto
ale pokud bychom se měly takhle bát, tak ani nevylezem na ulici, abysme nechytly chřipku, zánět močáku nebo nás nesrazilo auto…atd atd, ani kvůli ničemu jinému vylézt na ulici
![]()
.
Klidně holky jezte co chcete…
tak víš jak, to byla nadsázka… ![]()
a jak píše raďulle, ono to pak opravdu bývá s tou opatrností
těhotenství není nemoc… a život tím taky nekončí, žádné zbytečné omezování není potřeba (neříkam rizikové těhu) ale vše s rozumem…
Já jsem se vyhýbala plísňým sýrům, normálně je miluji, ale v těhu jsem si je dala jen na pizze (vysoká teplota spolehlivě zničí listerie), pak bys neměla játra a mrkev v prvním trimestru, kvůli vysokému množství vitamínu A, který je pro plod v prvním trimestru nevhodný a větší dávka ho může poškodit. Taky kafe a černý čaj, nápoje obsahující kofein nejsou vhodné, v malém množství neublíží.
Já jsem první týdny jedla pouze meloun, z toho jediného mi nebylo šoufl a celé těhu jsem nesnášela kuřecí maso. Naopak ryby moc ráda nemám, ale v těhu jsme je měli furt, 2× týdně určitě, můj byl spokojený, on ryby miluje. ![]()
A taky ovesnou kaši, té jsem snědla tuny… ![]()
74paja píše:
Pokud vim, tak v tehotenstvi se nesmi salvej ani vyrobky z ni [treba salvejove kloktadlo]. Muze zpusobit potrat.
Pak ještě ve velkým množství hřebíček a skořice.
Ahoj holky, myslím, že se to s těmi plísňovými sýry přehání. Jak už se tady psalo - taky jsem četla, že české sýry se dělají z pasterizovaného mléka a listerie u nich nehrozí, ani se u nich nikdy neobjevila. Je větší pravděpodobnost, že to je na neumytém ovoci a zelenině a nebo maj. salátu v lahůdkách (syrová vejce), což znamená radši kupovat balené šunky, sýry, saláty apod. než za pultem, kde se to může roznést. Ale kdo toto 100% dodržuje? Jinak ty játra a ost. vnitřnosti nebrat, ani paštiky, co jsou z vnitřností. Mrkev myslím nemůže být tak nebezpečná?? ![]()
ahoj jediny co jsem v tehotenstvi nejedla byl hermelin a veci obsahujici majonezu (kdysi jsem mela z hermelinovy pomazanky salmonelu a nechtela jsem si to zopakovat v tehotenstvi).
cely tehotenstvi jsem ujizdela na twistru z kfc (normalne ho temer nejim a tenkrat jsem nebyla lina si pro nej v lijaku jet
a pak jsem taky milovala cinskou kuchyni a ke konci jsem si dala i ty jatra. a zboznovala jsem nealkoholicky pivo (normaln pivo nepiju).
mam dost nizky tlak tak mi i doktorka doporucila obcas sklenicku cerveneho vina.
caje jsem normalne pila vsechny (cerny jenom slabsi k snidani, ale zelenyho jsem si delala kazdy den konvici. musi byt ale spravne pripraveny)
tehotenstvi neni nemoc tak se zbytecne nestresuj a uzivej si tehotenstvi
![]()
Ahoj, nečetla jsem to všechno takže se asi budu opakovat, ale vyhnout by ses měla jídlům z vnitřností, plísňovým sýrů a taky uzeninám (nevíš co se do toho přimele)
Ale jinak jez jako doposud, a množství taky téměř stejné, snaž se jíst častěji a menší porce, je to zdravější a nepřibíráš zbytečně ale to záleží i na genech. Pít můžeš cokoliv, omez kávu a kofeinové výrobky a samozřejmě alkohol - jedno malý pivko z tebe neudělá špatnou matku
a hlavně - nestresuj se internetem, zdravé vyhledávání informací je v pořádku ale nehledej žádný nemoci a coby - kdyby… doktor ti poví když bude něco špatně
S tím jídlem ještě, tvoje tělo ti řekne na co máš chut a to si dej, těhotenství pro tebe musí být příjemná záležitost, odráží se to i na miminko
Přeji pohodové těhotenství