Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Vše, co Tě zajímá nikdy nenajdeš v jedné knížce, prostě těhotenstvím začíná epocha velkého googlování. Problém je v tom, že na jednu otázku nejčastěji existuje několik odpovědí a tu „správnou“ si vždy volíš sama. O spoustu věcí se postará příroda, někdy je dobré se spolehnout na vlastní instinkty, zbytek najdeš na internetu a v knihách (za sebe mohu doporučit Co čekat v radostném očekávání (to jsou odpovědi na běžné otázky), Něžnou náruč rodičů, Koncept kontinua (pro zajímavost). Pak je tu emimino, kde Ti vždy někdo poradí.
jj, v knizkach jen ty zakladni veci, pak googlovani a ruzne diskuse. souhlasim, taky to tak delam. ale jsem moc spokojena s knizkou Tehotenstvi krok za krokem, kazdy tyden je tam uvedeno, co by nastavajici maminka mela delat (kdy navstivit gynekologa, zubare), jake zmeny u ni nastavaji a jak roste mimi. je tam dokonce uvedeno na jakou kosmetiku si dat pozor. je docela komplexni ta kniha a nejsou tam takove katastroficke scenare jak v te od Parizka. nechci delat reklamu, ale tu prvni knizku urcite vsem doporucuji.
fragola píše:
Ahoj,
těhotná jsem byla už 6× a nikdy jsem nic nepřeháněla
Z ryby se mi v těhotenství dělalo zle, takže tu jsem do sebe skoro nedostalaPokud bych ale rybu vařila, vybírala bych ryb žijící tady
1-2 kávy jsem si též dávala a nevidím v tom problém.
A plísňové sýry jsem konzumovala téžS oblibou požívám odpověď MUDr. Kouckého http://www.porodnice.cz/node/21273
Prostě všechno tak nějak s rozumem, jez na co máš chuť a hlavně klid. Nic se nemá přehánět
Tak ta odpověď Kouckého mě dostala.. ![]()
haha, skvele!!! ja taky casto ctu jeho web. diky nemu jsem jela na zacatku tehotenstvi i na dovolenou do zahranici letecky a mimco krasne za tu dobu narostlo a vsechno bylo i je ok. on pry byl s manzelkou na zacatku jejiho tehotenstvi na nejake vzdalene exoticke dovolene a pry si to moc uzivali. tak jsem si rikala, ze kdyz jel on tak asi vi co dela a jela jsem taky.
Těhotenství není nemoc:-) Pij vodu z kohoutku,jez cos jedla dřív, akorát se vyhýbej potenc.nebezpečným věcem jako jsou lahůdky, zrající sýry…Zařaď víc vitamínů,mléčných výrobků…Hlavně až ti začne být špatně tak budeš možná ráda,že sníš vůbec něco:-) Já jsem taky řešila,ale nakonec zvítězil zdravý selský rozum…
Pokud vim, tak v tehotenstvi se nesmi salvej ani vyrobky z ni [treba salvejove kloktadlo]. Muze zpusobit potrat.
Lenczii píše:fragola píše:Tak ta odpověď Kouckého mě dostala..
Ahoj,
těhotná jsem byla už 6× a nikdy jsem nic nepřeháněla
Z ryby se mi v těhotenství dělalo zle, takže tu jsem do sebe skoro nedostalaPokud bych ale rybu vařila, vybírala bych ryb žijící tady
1-2 kávy jsem si též dávala a nevidím v tom problém.
A plísňové sýry jsem konzumovala téžS oblibou požívám odpověď MUDr. Kouckého http://www.porodnice.cz/node/21273
Prostě všechno tak nějak s rozumem, jez na co máš chuť a hlavně klid. Nic se nemá přehánět
no před pár lety ale pár maminek předčasně porodilo a mimino umřelo, jedno, druhé poškozené
fragola píše:
To mě fakt pobavilo. „Dobrý den, nic.“ ![]()
Já teda v těhotenství přestala mít chuť na plísňové sýry z ničeho nic.
A to jsem normálně milovník plísňových sýrů. Já jím všechno na co mám chuť, akorát se snažím hodit do jídelníčku víc ovoce a zeleniny. Ale třeba v těhu nemám vůbec chuť na brambůrky, maso a takové věci, ale zase bych občas snědla tunu sladkého. A mám nekontrolovatelné chutě na vodové nanuky. ![]()
Edit, dodatek: Já jsem první týdny žila na Twisteru z KFC, protože ze všeho ostatního se mi dělalo blbě.
Fakt jsem se nemohla na nic jiného podívat a to mi ho ještě musel vždycky koupit přítel, protože se mi dělalo blbě z toho smradu v KFC. ![]()
Příspěvek upraven 05.08.11 v 11:49
byron píše:
no před pár lety ale pár maminek předčasně porodilo a mimino umřelo, jedno, druhé poškozené
Jako z toho, že jedli plísňový sýr?
Tady je seznam bylinek, které by těhule neměly, ale jsem toho názoru, že pokud si vykloktám šalvějí, popř. si dáma na pizzu bazalku, nic se nestane
Je to minimální množství, nikdo bylinky nejí na kila ![]()
Veverysek píše:byron píše:Jako z toho, že jedli plísňový sýr?
No nakazily se listeriozou…která je mimo jiné i ve zrajících sýrech…Tenkrát tu nákazu našli v sýru, ale už si nepamatuju v jakém........Byl z Polska myslím
.
Taky jsou nebezpečné ty balené uzené syrové šunky, těm jsem se taky vyhýbala, ikdyž je miluju.
Já si myslím, že těch devět měsíců se dá vydržet, ta listerioza je svina, napadá těhotné a hlavně plod
Jediné, čemu jsem se opravdu na 100 % vyhnula, byl tatarák… jinak menší porce si dám téměř od všeho. A ryby nemusím a ani v těhotenství se nepřemůže pochutnat si třeba na kaprovi ![]()
byron píše:
No nakazily se listeriozou…která je mimo jiné i ve zrajících sýrech…Tenkrát tu nákazu našli v sýru, ale už si nepamatuju v jakém........Byl z Polska myslím.
Taky jsou nebezpečné ty balené uzené syrové šunky, těm jsem se taky vyhýbala, ikdyž je miluju.Já si myslím, že těch devět měsíců se dá vydržet, ta listerioza je svina, napadá těhotné a hlavně plod
Jo, to si pamatuju, to byl TESCO caberment, nebo jak se to píše. Nevím, já na ně chutě vůbec nemám, ale je fakt, že se to 9 měsíců dá bez těch sýrů vydržet. Záleží na každým, no. ![]()
A já bych se teda uzeninám vůbec vyhýbala. Skoro vůbec uzeniny v těhotenství nejím. Snad 2× jsem měla něco na grilu.
Veverysek píše:byron píše:
No nakazily se listeriozou…která je mimo jiné i ve zrajících sýrech…Tenkrát tu nákazu našli v sýru, ale už si nepamatuju v jakém........Byl z Polska myslím.
Taky jsou nebezpečné ty balené uzené syrové šunky, těm jsem se taky vyhýbala, ikdyž je miluju.Já si myslím, že těch devět měsíců se dá vydržet, ta listerioza je svina, napadá těhotné a hlavně plodJo, to si pamatuju, to byl TESCO caberment, nebo jak se to píše. Nevím, já na ně chutě vůbec nemám, ale je fakt, že se to 9 měsíců dá bez těch sýrů vydržet. Záleží na každým, no.
A já bych se teda uzeninám vůbec vyhýbala. Skoro vůbec uzeniny v těhotenství nejím. Snad 2× jsem měla něco na grilu.
Já obecně uzeniny skoro nejím, když už, tak vařenou šunku…Je pravda, že známé jedly všechno a nic se jim nestalo......Jenže to neznamená, že se nic stát nemohlo.....Je to na každém, ale je to jen jídlo, tak si to odpustím