Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, slysela jsem neco o znakovani s miminkama, a hcci se zeptat jestli mate nektera nejaky zkusenosti. Mam skoro 8mi mesicniho syna a chtela bych to zkusit, doma, ne zadny seminar, ale nevim jak zacit, jestli mate nekdo nejaky chytry odkaz nebo rady?
je vhodna doba uz ted? je na svuj vek hrozne pohybove nadanej, uz mesic leze, stoji s oporou krasne a tak, ale zase jeste nezacal treba opakovat slabiky nebo kdyz neco na nej udelam, tak se smeje a neopakuje. tak nevim jestli je to k tomu zapotrebi, aby umel..?? DIIKY
Zkus si najít nebo vytvořit svoje znaky. z počátku mu jich ukazuj tak 4-6. my dělali klasicky pes, knížka, kočka, bolí to, jídlo, pití. a když začal znakovat tak jsme přidávali.
on teda moc neznakoval. snaží se komunikovat verbálně, ale když mi něco říká a já dostatečně nevnímám tak tomu dává důraz znakem. ale stejně neznakuje na nikoho jiného než na mě
Koukni na znakovanismiminky.cz tam je to moc hezky popsané a můžeš se inspirovat jakem se používají znaky. My začali se světlem a pak už to šlo rychle. Vhodnou dobu pro začátek znakování poznáš tak, že bude dělat paci, paci, papa nebo třeba jak si veliký. To jsou vlastně taky znaky
Znakování bylo jeden čas hodně moderní. Zajímala jsem se také. Jako náhradní způsob komunikace a v případech, kde došlo k poruše verbální komunikace - proč ne - ale pokud je dítě schopno hlasového projevu, může oddálit rozvoj řeči, dítě jej může preferovat.
Pokud uz zacina delat paci paci, papa a pod tak uz muzes zacit. Podle me jsou nejdulezitejsi znaky pro dorozumneni o potrebach, tzn. Jist, mliko, spat, knizka, plina, hotovo, jeste, boli… Znakovka je k porozumneni a dorozumneni, pak uz muzes rozsirovat i o dalsi znaky. Na babysigns si muzes objednat znakovaci sadu nebo jen nektere pomucky, staci seznam znaku. No a pak pri bezne denni komunikaci ukazuj, mluvene slovo vzdy doplnuj znakem a casem uvidis. Ja ucim i treba svetlo, nektery zviratka, ale ne moc znaku najednou. Beru to jako zabavu, hru. Ono papa je taky znak
. Hodne zdaru ![]()
Já byla na semináři a pak jsem s dcerou chodila i na kurs, moc nás to bavilo.
Ten seminář doporučuju, tam se to dozvíš všechno a pak je na tobě, jestli budeš znakovat jen doma, nebo jestli budete chtít někam chodit. My na tom semináři dostali i knížku, přehled základních znaků (i když znaky si samozřejmě můžeš vymýšlet podle sebe) a DVD, na kterém maá ujíždí dodnes ![]()
jinak: většinou se začíná okolo 8-10 měsíce, první úspěchy se objevují v 10-12. měsíci. Dítě mluvit nemusí vůbec, právě proto má to znakování, aby se mohlo dorozumět i bez mluvení.
Dobré je začít zhruba 5 znaky, vybrat něco, co se doma hodně používá. Takže jídlo, pití, koupání, jestli máte doma třeba psa nebo kočku, nebo znak oblíbené hračky, auto, atd atd… Když se věc nebo činnost zmiňuje, tak se k tomu ukáže ten znak. Dítě se nejdřív tváří, jakože rodiče spadli z višně, později je poznat, že znak vnímá a rozumí mu, ještě později ho začne po rodičích opakovat (dost často v nějaké zkomolené podobě, tak člověk musí být pozorný), a nakonec ho začne samostatně používat.
Když začne dítě mluvit, tak chvíli používá slovo i znak, ale velmi rychle přejde jen ke slovu a znakování vesele zapomene.
Já se těším, až začnem znakovat s maloškem, doufám, že Anežka se rozpomene a bude znakovat s bráškou ![]()
Taky jsem měla v plánu znakovat, ale nějak jsem nebyla schopná neustále opakovat znaky, zapomínala jsem. Dopadlo to tak, že malý si pár znaků našel sám a já k tomu přidávám co uznám za vhodné. Vymýšlíme si je sami.
A pozor - znakovani umiznuje detem driv komunikovat i verbalne ![]()
@hanka.br. píše:
Znakování bylo jeden čas hodně moderní. Zajímala jsem se také. Jako náhradní způsob komunikace a v případech, kde došlo k poruše verbální komunikace - proč ne - ale pokud je dítě schopno hlasového projevu, může oddálit rozvoj řeči, dítě jej může preferovat.
naopak, podle amerických výzkumů, kde má znakování tradici, znakující miminka mluví kvalitněji, než neznakující, ve třech letech jsou průměrně na úrovni 3,5 let. Také mají lepší emoční inteligenci, protože díky znakování ji začínají rozvíjet dříve, nemusí čekat, až začnou mluvit.
Znakující děti nejsou němé, je běžné, že pro něco si vyberou slovo, pro něco jiného znak. Až dozrajou k mluvení, velmi rychle nahradí znaky slovy, v „mluvícím“ světě je to pro ně přirozené.
@janajelinkova9 Mám tady u sebe vyjádření předsedkyně asociace klinických logopedů ČR, paní dr. Škodové o tom, že „znakování miminek ani jiný náhradní komunikační systém nedoporučuje, protože by ho mohlo dítě v rozhodujícím období preferovat a tím oddálit rozvoj řeči“.Ten text je samozřejmě mnohem delší.
@hanka.br. píše:
@janajelinkova9 Mám tady u sebe vyjádření předsedkyně asociace klinických logopedů ČR, paní dr. Škodové o tom, že „znakování miminek ani jiný náhradní komunikační systém nedoporučuje, protože by ho mohlo dítě v rozhodujícím období preferovat a tím oddálit rozvoj řeči“.Ten text je samozřejmě mnohem delší.
myslím, že vše je individuální a stačí používat zdravý „selský“ rozum, je to jako s dudlíkem, s nošením, s příkrmy a vším dalším, rozhodně je nenahraditelná komunikace, kdy se dá s dítětem komunikovat dřív než začne mluvit, nikdy by mě nenapadlo kolik toho vnímá a nejsou třeba stovky znaků…
No holky, hanka a janajelinkova, ja bych se teda priklanela k janine, nemyslim, ze to reci muze nejak uskodit a i kdyby treba ditko zaclo mluvit slovne o neco dyl, mylsim, ze to nevadi, kdyz se s vami domluvi znakem ne?? kdyz uz mluvit umime, nikdo se prece nepta, jestli jsme zacli o mesic driv nebo dyl
aleto je jen muj nazor, neni nijak podlozenej..nektery slovo se treba libit nebude tak dite dyl zustane u znaku, ale v cem je problem??:)
jo a holky, diky za odpovedi, urcite to zkusiim, musim vytrvat, malej jeste nedela paci ani papa, spis prave zatim se osustredil na pohybovy aktivity mi prijde
ale ted si uz hodne sam seda, uz nezkouma tolik jako doted
takze si prave i sedne a zacina vic pozorovat, proto si myslim, ze je vhodny s tim ted zacit..a treba se to nauci az dyl, nebo vubec, to neva, ale hcci to zkusit ![]()
Jen se jeste zeptam, treba na to SVETLO, to ukazete jako rukou rozevrit pest a reknete k tomu svetlo? a jako za jaky situace?? jako treba rano kdyz rozsvitite? nebo ty situace samy vytvarite jako ze to procvicujete ze schvalne zhasinate a rozsvecujete?? a to kdyz chci zacit tak proste si najdu par slov - treba JIST, KOCKA, SVETLO, KOUPANI (mame kocku
a je z ni hotovej) a proste je zacnete ukazovat?
@hanka.br. píše:
Taky nesouhlasím.. nelze to takhle shrnout do jednoho výroku. Pokud se dítě normálně vyvíjí a je zvídané, tak určitě nezakrne u znakování. Znakuji už s druhou dcerkou a naopak je úžasné, jak ji to baví a posouvá dál. Jakmile umí znak vyjádřit verbálně, přestává znakovat a používá slovo.. pak je celkem logické nabídnout jí další znaky. Je spokojená, že se s námi může podělit o svoje dojmy ze světa kolem sebe, což dítě, které nemluví, prostě nemůže a je tím stresováno, že mu nikdo nerozumí.
Jestliže si paní předsedkyně myslí, že to děti ve vývoji brzdí, najde se pak spousta jiných, kteří s ní nebudou souhlasit. Jako vždy ve všem.. stejně se neshodnou lékaři ani ohledně antikoncepce.. jedni tvrdí, že je karcinogenní a druzí naopak.
Znakování v mém okolí nikdy nemělo žádný negativní dopad. Spíš naopak.. všechny znakující děti mluvily dobře, rády a dodnes jsou velmi zvídavé a myslím, že i chytré. Možná je to i tím, že se svými dětmi znakují (aspoň v mém okolí) zejména velmi inteligentní a aktivní lidé, které jistým genetickým základem své děti vybavily.