Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@mattez Postupne, jak to citis. Ja jsem zacala s tim, co ho zajimalo, plus znaky na jidlo a piti. Kdyz na prochazce kouka po psech, ukazuju pes atd. Postupne pridavam, ale my koukame na dvd a zda se mi, ze leccos pochyti i z toho. Zatim zpatky neznakuje, teprve nedavno se naucil sam tleskat, mava zridka, takze na to znakovani jeste asi neni uplne zralej, ale uz snad brzo. Ale oni to nasavaji, takze na to, az bude znakovat, bych necekala. Ja zacala posledni dobou znakovat bez mluveni a fakt tomu rozumi
Naznakuju kniha a on hned kouka na skrinku, kde jsou jeho knizky
Naznakuju mliko a uz mlaska
Stejne jako s jazykem, oni se to napred nauci pasivne.
Naprostá módní kravina. Normální zdravé dítě má mluvit, ne mávat rukama.Pak se nedivte tomu, že spousta dětí šišlá a patlá. Místo znakování by se doma mělo pořádně mluvit.
@Burj Chalifa píše:
Naprostá módní kravina. Normální zdravé dítě má mluvit, ne mávat rukama.Pak se nedivte tomu, že spousta dětí šišlá a patlá. Místo znakování by se doma mělo pořádně mluvit.
@Mrňátko píše:
@mattez Postupne, jak to citis. Ja jsem zacala s tim, co ho zajimalo, plus znaky na jidlo a piti. Kdyz na prochazce kouka po psech, ukazuju pes atd. Postupne pridavam, ale my koukame na dvd a zda se mi, ze leccos pochyti i z toho. Zatim zpatky neznakuje, teprve nedavno se naucil sam tleskat, mava zridka, takze na to znakovani jeste asi neni uplne zralej, ale uz snad brzo. Ale oni to nasavaji, takze na to, az bude znakovat, bych necekala. Ja zacala posledni dobou znakovat bez mluveni a fakt tomu rozumiNaznakuju kniha a on hned kouka na skrinku, kde jsou jeho knizky
Naznakuju mliko a uz mlaska
Stejne jako s jazykem, oni se to napred nauci pasivne.
Malej jeste neopakuje veci, ktery vidi, ale na druhou stranu zacal hrozne ‚komentovat‘ situace a hodne ho zajma kdyz na nej neco ukazuju a hrajem si, takze si mylsim, ze prave byl cas s tim zacit, i kdyz samo neocekavam, ze zacne hned znakovat taky. ocekavam, ze treba za mesic dva by moh opakovat ty znaky taky
ale je na nem videt, ze ho to bavi a to je super, zacla sem fakt pred dvema trema dnema a ted kdyz mu chci dat najist a on fnuka ze uz ma hlad tak nejdriv upoutam pozornost a ukazu mu znak a ze jdem jist a on prestane a uz vi, co bude
aspon mi to tak prijde
je jasny, ze by to mozna pochopil i jen tim lsovem, ale proste tohle ho zaujima mnohem vic. je to pro nej srozumitelny, kdyz ukazujem pit a jist a svetlo si sam zapina vypina (drzm ho u vypinace) kouka do nej a pak se na me otoci, a uplne to vypada jako Ukazes zas k tomu ten znak:?
je to fakt hezky, bavi mi to. Zacla jsem ted se ctyrma znakama Svetlo, jist, pit, koupani, a asi taky po par dnech jeste nejakej pridam, az si to trochu zazije. Osobne mi nedela takovej problem na to myslt, ze to musim i ukazat, tak si toho sice nehcci nabrat moc, ael par navic jeste snad zvladnu
a postupne taky teda budu pridavat presto, ze nebude opakovat. jak rikas, na to musi uzrat poradne, aby mohl opakovat nebo dokonce sam pouzit, ale to neznamena, ze to nechape
diik za nazor, souhlasim
jo a jeste prosimte, jaky myslis DVD??
@Mrňátko píše:
Holky, nedohadujte se. Znakování prohlubuje schopnost komunikovat a to je jeho hlavní přínos. Pravda je, že většina studií tvrdí, že to vývoj řeči urychlí. Slyšela jsem už ale i o dětech, které se znakování chytly a mluvit začaly o trochu dýl, než by asi byly schopny, prostě neměly tu potřebu. Jde ale přece o to, že můžete s dítkem komunikovat v útlém věku a dítě se naučí principům komunikace, ať už jakékoliv. Cítí, že se může vyjádřit a to mu otvírá nové obzory. Názory na vývoj řeči se možná různí a my to tu asi nevyřešíme, ale jestli dítě začne mluvit o pár měsíců dřív nebo pozdějš přece nehraje až tak velkou roli, ne? Asi záleží, komu o co jde
Taky souhlasim, diteti to treba muze trochu oddalit mluveni, protoze ho tolik uz nepotrebuje, ale pro me je priorita rozumet tomu mymu malinkymu stvorenicku, a jestli zacne mluvit v roce nebo v roce a pul neni dulezity.
@mattez Jo, je to krasny, kdyz vidis, ze tomu vazne rozumeji
Napr. tu knihu, co jsem zminovala, to mame ted novy znak par dni a pochopil
Ja myslim, ze to aktivni pouzivani u nas snad neni daleko, protoze poslednich par dni uz krasne tleska, kdyz tleskam ja, takze ten princip napodobovani uz tam je
DVD je bohuzel v anglictine. My ho pouzivame, protoze nas bobek je/bude trojjazycnej a anglictina je jeden z tech tri jazyku. Je to celkem pekne udelany, ukazujou znaky a k tomu obrazky a pak se tam zpivaji pisnicky. Kupodivu na to malej fakt koncentrovane kouka
Nevim, treba je neco podobneho v cestine
Tak preju hodne uspechu se znakovanim ![]()
@Mrňátko píše:
@mattez Jo, je to krasny, kdyz vidis, ze tomu vazne rozumejiNapr. tu knihu, co jsem zminovala, to mame ted novy znak par dni a pochopil
Ja myslim, ze to aktivni pouzivani u nas snad neni daleko, protoze poslednich par dni uz krasne tleska, kdyz tleskam ja, takze ten princip napodobovani uz tam je
DVD je bohuzel v anglictine. My ho pouzivame, protoze nas bobek je/bude trojjazycnej a anglictina je jeden z tech tri jazyku. Je to celkem pekne udelany, ukazujou znaky a k tomu obrazky a pak se tam zpivaji pisnicky. Kupodivu na to malej fakt koncentrovane kouka
Nevim, treba je neco podobneho v cestine
Tak preju hodne uspechu se znakovanim
ty brdo trojjazycnej jo?? cestina anglina a??
to matre asi obsahlou rodinu
no ja bych anglicky dvd zmakla, ale malymu ho cpat nebude
skoda..ale tak urco to zvladnem i bez toho..no jo, ty deticky sou tak chytry nekdy az nestacime zirat
taky preju uspechyyy
a kolik vam je?
@mattez 10 mesicu. No nema chudak na vyber, bude se s tim muset nejak poprat. Tatinka ma z Turecka a zijeme v Anglii. Ja jsem se prave o tom znakovani dozvedela tak, ze se to pro vicejazycne deti doporucuje jako takovy preklenovaci jazyk, aby mely nejaky zachytny bod, ktery pouzivaji oba rodice stejne. Navic zacinaji mluvit pozdejs nez jednojazycni, takze ta schopnost vyjadreni se je o to dulezitejsi. No rika se, ze to ti prckove zvladnou, to jsem na to zvedava. Snad se mu ta hlavicka nezavari
To vis ze to jde bez videa. Jako je to pekny, ale nejdulezitejsi je ta komunikace mezi vama dvema ![]()
@Mrňátko píše:
@mattez 10 mesicu. No nema chudak na vyber, bude se s tim muset nejak poprat. Tatinka ma z Turecka a zijeme v Anglii. Ja jsem se prave o tom znakovani dozvedela tak, ze se to pro vicejazycne deti doporucuje jako takovy preklenovaci jazyk, aby mely nejaky zachytny bod, ktery pouzivaji oba rodice stejne. Navic zacinaji mluvit pozdejs nez jednojazycni, takze ta schopnost vyjadreni se je o to dulezitejsi. No rika se, ze to ti prckove zvladnou, to jsem na to zvedava. Snad se mu ta hlavicka nezavariTo vis ze to jde bez videa. Jako je to pekny, ale nejdulezitejsi je ta komunikace mezi vama dvema
no tak to je husty
a to tata mluvi doma turecky nebo casto jezdite za pribuznyma?? jako ze nestaci treba ta anglina navic, typuju ze doma mluvite taky anglicky spolu ne?
(nebo snad umis turecky??
) no urcite to zvladne, a urcite taky lip nez dospely
ja slysela, ze kdyz se takhle mluvi vice jazycne s detma, ze je dulezity, aby treba kdyz mama mluvi cesky a tata anglicky tak aby proste na sebe mluvili taky tak. jako ze proste mama nesmi nastridacku mluvit cesky na dite anglicky na tatu treba, a tata to samy, ale nevim, to urcite mas nastudovany ty
jo a jinak jeste se zeptam k tomu znakovani, kdyz ukazujes znak treba jidla, rikas k tomu dycky to samy slovo?? nebo treba nekdy hami nekdy papat a tak?
@mattez No snažím se to stejný slovo, ale někdy použiju jiný
Říkám vždycky se znakem hami yummy. Ale taky už jsem se ho zeptala, půjdeme papat. Ale pak mi to došlo a hned mu to upřesňuju, že bude hami yummy
Jsem ti moc neporadila, co
Asi je lepší používat jedno slovo, ale určitě to brzy pochytěj i se dvěma a aspoň se mu rozšíří slovní zásoba.
Mám pocit, že jsem někde četla, že si ten znak spojí napřed se situací, než se slovem.
Jo doma na něj mluvíme každej svým jazykem a mezi sebou samozřejmě anglicky, protože já turecky řeknu tak moře, olivy a víno a on česky já mam hlad a pivo, prosim. Přímo na něj anglicky skoro nemluvíme, to ať se radši naučí pak pořádně od domorodců
Bude to mít tak, že s mámou se mluví česky, s tátou turecky, všichni pohromadě anebo venku anglicky. Něco jsem si o tom načetla, ale jak to zvládnem v praxi, uvidíme
Musí se domluvit s babičkama a zbytkem rodiny. Do Turecka jezdíme jednou ročně na 3 týdny a do Čech často. A i by to byla škoda, aby neuměl ty kulturní jazyky. Jednou je čechoturek, tak by je měl znát. Snad to nějak zvládnem ![]()