Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, nedávno jsem o tom taky hledala informace. Možná ti pomůže toto http://www.babysignlanguage.com/dictionary/
@mattez Vydrž, já začala s oběma holkama znakovat se začátkem příkrmů.. jíst, pít, hotovo.. používat to ale začaly až o dost později.. řekla bych kolem 11 měsíce.. musí být na to motoricky připravené. Ona to ta mrňata vnímají, ale ještě v tom věku nejsou schopná aktivní reakce. Některé znaky jsou i dost těžké pro ty malé ručičky, tak, pokud je to objem zájmu, snažím se vymyslet nějaký znak, který je pro ni snazší.
@mattez když třeba večer rozsvítíš, tak řekneš „Podívej, světlo, světlo“ a směrem k lustru ukazuješ ten znak. Nebo pouštíš hrací kolotoč, co svítí, tak taky řekneš „Má to světýlko, viď?“ a znakuješ světlo u toho kolotoče. Je dobré snažit se najít co nejvíc příležitostí, kdy ten znak použít.
A začínáš přesně tak - vybereš si pár znaků a prostě je začneš používat. Ze začátku se na to musíš hodně soustředit, abys nezapomínala, ale za chvíli si člověk zvykne. Já to mám tak zautomatizované, že když jsem s nějakým nemluvícím dítětem, mám tendence zároveň s mluvením znakovat ![]()
Paní doktorka má pro své tvrzení jistě nějaký důvod. Ale každého věc, dala jsem jen do pléna názor z opačného spektra, který by třeba mohl stát za zamyšlení. Někdo zvolí americkou tradici, někdo se zamyslí nad názorem českého odborníka, každý dle svého.
@Etcetera78 píše:
@mattez když třeba večer rozsvítíš, tak řekneš „Podívej, světlo, světlo“ a směrem k lustru ukazuješ ten znak. Nebo pouštíš hrací kolotoč, co svítí, tak taky řekneš „Má to světýlko, viď?“ a znakuješ světlo u toho kolotoče. Je dobré snažit se najít co nejvíc příležitostí, kdy ten znak použít.A začínáš přesně tak - vybereš si pár znaků a prostě je začneš používat. Ze začátku se na to musíš hodně soustředit, abys nezapomínala, ale za chvíli si člověk zvykne. Já to mám tak zautomatizované, že když jsem s nějakým nemluvícím dítětem, mám tendence zároveň s mluvením znakovat
Ty jo, to je pravda, kdyz nad tim premyslim, malej hrozne rad kouka do lustru, tak to to budu moct pouzit docela casto. A poradis jeste treba jak delate pit, jist, koupat? ![]()
@hanka.br. píše:
Paní doktorka má pro své tvrzení jistě nějaký důvod. Ale každého věc, dala jsem jen do pléna názor z opačného spektra, který by třeba mohl stát za zamyšlení. Někdo zvolí americkou tradici, někdo se zamyslí nad názorem českého odborníka, každý dle svého.
Každý dle své zkušenosti. By mě zajímalo, v kolika měsících by začalo moje dítě mluvit kdyby neznakovalo- když teda znakovani opozduje
. Asi paní doktorce poskytnu druhou dceru jako studijní materiál. Třeba změní názor ![]()
@mattez My děláme pít a jíst vždycky, když už mu nabízím. Zeptam se, chceš napít? U toho mu zároveň ukazuju znak a hned vzápětí mu druhou rukou podávam hrníček. Najíst totéž. Nebo ho posadim do židle a než mu to přinesu, už znakuju jíst. Už některé znaky očividně chápe, hlavně pes, pták, napít a kytka. Když ukážu venku pes, už se rozhlíží
Ale ukazovat ještě neumí, teprve začíná s tleskánim atd., takže teď to snad přijde brzy ![]()
@mooch Myslím, že ona na své pozici i jako autorka několika vysokoškolských učebnic má studijního materiálu spousty. Určitě jí rukama prošlo více dětí než tobě.
Holky, nedohadujte se. Znakování prohlubuje schopnost komunikovat a to je jeho hlavní přínos. Pravda je, že většina studií tvrdí, že to vývoj řeči urychlí. Slyšela jsem už ale i o dětech, které se znakování chytly a mluvit začaly o trochu dýl, než by asi byly schopny, prostě neměly tu potřebu. Jde ale přece o to, že můžete s dítkem komunikovat v útlém věku a dítě se naučí principům komunikace, ať už jakékoliv. Cítí, že se může vyjádřit a to mu otvírá nové obzory. Názory na vývoj řeči se možná různí a my to tu asi nevyřešíme, ale jestli dítě začne mluvit o pár měsíců dřív nebo pozdějš přece nehraje až tak velkou roli, ne? Asi záleží, komu o co jde ![]()
@hanka.br. to jistě, ale neprošlo ji rukama moje dítě. Ve 14 měsících mluvila ve větách. Už si nejsem jistá v kolika jsme začaly znakovat (budu to muset znova nastudovat kvůli mladší), každopádně stačilo ji znak ukázat 2× a začala ho používat. Když začala mluvit a nebylo ji rozumět, tak nejdřív to slovo zkusila „opsat“ a pokud jsme ani tomu neporozumeli, použila znakovku. Pochybuju že by bez znakovky začala mluvit ještě dřív. Ale možná to bude výjimka co potvrzuje pravidlo ![]()
@mooch Já přeci nepolemizuji o tom, jak na tom bylo zrovna tvé dítě. Vlastně nepolemizuji o ničem. Uvedla jsem odborný názor na znakování miminek OBECNĚ a předpokládám, že kdo bude chtít, vezme ho v úvahu a kdo ne, nechá ho ležet. Chápu ho jako názor logopeda, který se dnes a denně setkává s poruchami vývoje řeči a s dětmi, které mají problémy navázat komunikaci slovy a který v tom může vidět nějakou souvislost. Ale myslím si, že za svou praxi odvedla tolik odborné práce, že znevažovat její názor na základě toho, že zrovna to TVOJE dítě mluví navzdory znakování dobře je zbytečné.
@mattez píše:
Ty jo, to je pravda, kdyz nad tim premyslim, malej hrozne rad kouka do lustru, tak to to budu moct pouzit docela casto. A poradis jeste treba jak delate pit, jist, koupat?
to se těžkou popisuje, ale googli, na ytb pod „baby signs“ apod., najde se toho dost ![]()
Jíst - rukou se dotknu úst
Pít - palec a malíček natažené, ostatní prsty pokrčené, palcem se dotknu úst
Koupat - rukama si střídavě jezdím po hrudi nahoru a dolů (jako když se mydlím)
Já chodila s malou do znakovacího kursu, který byl super, tak jsem nemusela znaky vymýšlet, ale brala jsem ty, co jsme zrovna probírali
Pak časem už jsme potřebovaly naše vlastní, tak jsem buď nahlížela do materiálů, co jsme dostali na kursu, nebo jsme s Anežkou něco vymyslely ![]()
@hanka.br. Je pravda, že logopedi na znakování asi nahlížejí jinak, než třeba psychologové, protože mají jinou oblast zájmu a z jejich pohledu znakování opravdu může oddálit řeč, protože dítě se dorozumí jinak. Z pohledu matky, které jde v danou chvíli hlavně o komunikaci a porozumění dítěti, je většinou přínos znakování nezpochybnitelný ![]()
@mattez Jo tak, ty ses ptala na to, jak udelat ten znak, ne jak ho provadet, ze, to jsem blb
Jo, to urcite najdes na netu, jak ti Etcetera napsala. Je toho spousta, pouzivaji se ruzne systemy. Ono je uplne jedno, ktery si vyberes, nebo jestli pouzijes jeden znak z toho a druhy z onoho systemu, jenom se ho pak drzet. Ceska znakovka je pekne na videech tady http://www.ticho.cz/videog.php?…
Babysigns pouzivaji tusim americkou, nekdo pouziva zjednodusenou, nekdo si vytvori znaky sam. Je to jedno.
Holky, díky za odpovědi
mám ještě jeden dotaz, radili jste začít s pár znaky, třeba se čtyřmi. A kdy je vhodné zařazovat znaky další?? Teprve poté, co začne dítě používat ty první nebo už po nějaké době, přestože třeba ještě samo znakovat nebude??