Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Holky prosím radu ![]()
Koupila jsem fusák s beránkem uplně za nic od jedné paní. Nějak mi to nedošlo a hodila jsem ho do pračky.
30°, ruční praní. Fusák schnul 3 dny a teď? Ztvrdl!
poraďte..je nejaká sance ze ho jeste zachráníme? Myslíte ze v cistirně jeste pomuzou? Stál sice ve finale NIC ale je moc fajn a je mi ho moc líto. Budu vděčná za radu pls
jen prosím ne že jsem blbá to už jsem si doma vyslechla taky a uprimne asi fakt jsem
![]()
To mi prijde jako, ze se v pracce moc nevyzdimal a zustal v tom praci prasek, kdyz ztvrdl…fusak se snad musi dat prat ne? Bych ho vyprala znovu, program a prostredek na vlnu, a asi vic otacek na vyzdimani. Jestli je po nem, tak uz se nic nezkazi, neni normální aby schnul 3 dny, to muselo byt nacucane vodou. Odtéká vam dobre pracka?
@Innocence píše:
V čem jsi ho prala?
Klasika. prací prášek a aviváž. Cetla jsem (později) až ze jsem.mela použit neco prímo na vlnu
![]()
@Ejdrinnka A dostanete se k té kůži? Pokud ano můžete zkusit to natřít speciálním voskem na koženou obuv a oděvy a pak opatrně kůži rozhýbat, ale je to podnik s velmi nejasným výsledkem. Když se ho pokusíte rozhýbat bez dodání vlhkosti kůži tak se rozláme a začne se drolit.
Kup si Wool balzám lanolín na ovčí rouno a vyper to v tom.. Mělo by to pomoct..
@Ejdrinnka
Tak to bylo hodně spatne, no
. Já peru tyhle věci jedině v lanolinu a nikdy neždímu. Zkus to znovu vyprat, jak radí holky, snad to pomůže. A dej vědět, budu držet palce.
EDIT: A hlavně BEZ aviváže.
Příspěvek upraven 29.10.19 v 11:16
@marka123 píše:
To mi prijde jako, ze se v pracce moc nevyzdimal a zustal v tom praci prasek, kdyz ztvrdl…fusak se snad musi dat prat ne? Bych ho vyprala znovu, program a prostredek na vlnu, a asi vic otacek na vyzdimani. Jestli je po nem, tak uz se nic nezkazi, neni normální aby schnul 3 dny, to muselo byt nacucane vodou. Odtéká vam dobre pracka?
Jo jo zdíme dobře… ztvrdla jako kdyby ta kuze dole (kterou nevidime) ale ten vlas je jemny… no kazdopadne asi zkusim zase vprat jen mozna nekdo poradi v cem
mozna zkusim nejaky ten pripravek na vlnu
@Innocence píše:
@Ejdrinnka
Tak to bylo hodně spatne, no. Já peru tyhle věci jedině v lanolinu a nikdy neždímu. Zkus to znovu vyprat, jak radí holky, snad to pomůže. A dej vědět, budu držet palce.
Takze bez zdimani ju? Jo jo dneska v obchode na neco mrknu
dekuji
edi: ju aha pak bych tam zas neco lila
![]()
@Ejdrinnka Pokud je to pravý beránek s kůží tak dalším praním to jenom zhoršíte, neimpregnovaná kůže si s vodou nerozumí. Postupy co tu holky psaly platí pouze na umělé rouno (vlněná tkanina, která má pouze vzhled rouna, ale nemá kožený podklad, většinou je zaplstěná do pevného plátna)
@Heivka píše:
@Ejdrinnka Pokud je to pravý beránek s kůží tak dalším praním to jenom zhoršíte, neimpregnovaná kůže si s vodou nerozumí. Postupy co tu holky psaly platí pouze na umělé rouno (vlněná tkanina, která má pouze vzhled rouna, ale nemá kožený podklad, většinou je zaplstěná do pevného plátna)
A nejakou radu teda prosim? To jsem ho vazne znicila? Myslite ze v cistirne udelaji jeste nejaky zazrak? ![]()
@Ejdrinnka Jak jsem už psala výše, tak jedině se dostat k té kůži, ošetřit jí voskem na kůži a opatrně rozhýbat, ale nemusí to vyjít, závisí na původní kvalitě té kůže. Já takhle oživovala vestu s koženým lemem (neměla jsem tušení že to není umělina) a povedlo se.
Tohle podobně se stalo mé sestře. Fusak odnesla do čistírny a tam ji pomohli. Rozhodně bych se na domácí zachraňování vyprdla a odnesla ho profesionálně vyčistit. Sestře tam fusak fakt zachránili ![]()