Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky prosím pomoc. Malý (4,5) měsíce, plně kojený, se začal krmit i v noci po 1,5 - 2 hodinách, v mezičase občas pláče. Přitom jako novorozenec jedl 2-3× za noc. Nepomáhá držení za ručičku, mluvení, hlazení, uklidňování jen chování a pak stejně k ránu vyměknu a vezmu ho k nám do postele. To pomůže a kojím v polospánku. Ráno se vůbec nemůžu probrat, ale musím s malou do školky, tak je to dost drsný. Přes den je milý, usměvavý (nicméně taky drží ty 2 - 2,5 hod. mezi kojením). Už nevím jak dál, prosím o tipy, jak na něj.
Díky. ![]()
A co Nutrilon,nebo nějaký jiný mlíko? Třeba mu už to tvoje nestačí.Já začala v 5 měsících a normálním jídlem,přijde mi, že je už velkej jen na kojení…
Já bych se příkrmů nebála ![]()
A myslíš, že třebas nějakou kaši? Aby byl nacpanej na noc? Jo, jinak prospívá dobře. Na 4 měs. 6900 g, při porodní váze 3150g.
Jo,něco takového bych zkusila.Nebo prostě umělé mléko,to bude asi silnější než tvoje mlíčko,a pokud ani to ne, tak ty kaše,ale když ještě nepřikrmuješ, tak nějaké co jdou dát z láhve.
Prostě už mu mateřina nestačí. Já, v té době, začala večer dávat, u starší dcery krupici, po lžičkách. Celý den jsem odstříkávala mateřinu a do ní dělala nemléčnou kaši. Malá spala až do rána a já taky.
Není nad vydatný spánek.
NEvim, jak muze nekdo rict, ze nestaci, tohle meneni spankovych navyku a vyzadovani prsa je naprosto bezne a rozhodne to neznamena, ze mliko nestaci. Zazila jsem to u vsech svych deti. Byva to casto rustovy spurt, chce to vydrzet. Nejmladsi ditko se mi taky obcas takhle v noci budivalo , staram se o dve starsi a taky to jde.Vetsinou se to po case zlepsi.
aajaa píše:
NEvim, jak muze nekdo rict, ze nestaci, tohle meneni spankovych navyku a vyzadovani prsa je naprosto bezne a rozhodne to neznamena, ze mliko nestaci. Zazila jsem to u vsech svych deti. Byva to casto rustovy spurt, chce to vydrzet. Nejmladsi ditko se mi taky obcas takhle v noci budivalo , staram se o dve starsi a taky to jde.Vetsinou se to po case zlepsi.
A myslíš, že když jen kojí, tak ve 4,5 měsících mu to stačí?
A proc by ne? U plne kojenych deti se prikrm zavadi s ukoncenym sestym mesicem, driv jen u neprospivajicich deti, chlapecek evidentne prospiva dobre.
taky bych prikrmila, za zkousku to stoji:) pak se vsichni vyspite a vyspinkana maminka= spokojena rodinka ne? ![]()
taky nechápu proč hned cpát kaše do tak malého mimča, když dobře prospívá. U miminek je všechno otázkou nějakého období (třeba růstový spurt, začínající zoubky a další). Chápu, že jsi unavená…nevidím zločin v tom si brát miminko do postele. Já spala s dcerou do jejich 3 let a teď tam mám i svého prcka (8 měsíců).
Samozřejmě pokud máš opravdu pocit, že mu mléko nestačí nebo přestane prospívat, tak už může kašičky. Dej na svůj mateřský instinkt, jak to sama cítíš.
Neříkám že nemáš pravdu,ale taky bych se těch příkrmů nebála.Však kojit může i nadále.No každej si to dělá po svým,já bych přikrmila.
Štuclíčku a jak malý přibírá?
Ono to totiž může být jen zvyk. Prostě začne plakat a dostane prso. Když mu dáváš častěji, saje pořád nebo u toho spíše usne? Zkusila si dát dudlík. Přes den pije jak? Normálně jako vždycky?
Malou jsem taky plně kojila do 6m a spala mi celou noc. Kaši jsem začala dávat až od ukonč. 8m.
Ahoj,no,tak to jsme na tom dost podobně. Malej má 4 měsíce a 4,7 kg. Já si zase myslím,že pokud dobře prospívá u dr. vše ok,tak že to není tím,že by mu mlíko nestačilo. Mně se to teda nezdá. Spíš mi připadá,že se tím v noci uspává. malej mi to dělá taky bohužel. Dám ho spinkat,spí někdy 3-4 hodiny,ale pak se budí po 2 a k ránu i po té hodině. Taky když nedám prso,tak pláče. Taky nevím pořádně jak na to. Už jsem toho načetla na tohle téma docela hodně,ale každá rada drahá. Když ti vedle spí muž,či děti,tak nechej mimčo plakat…
. Tady je třeba jeden příklad,co píše maminka,ale mrkni na celé téma Noční kojení a uspávání
http://www.kojeni.net/databaze.php?…
máma0 píše:
Aaajaa píše:A myslíš, že když jen kojí, tak ve 4,5 měsících mu to stačí?
proč by kojení nemohlo stačit? Já začala s příkrmy v 6 měsících (6měsičích měl 9kg, porodní váhá rovných 3kg) a i teď když už dáváme masozeleninu a ovoce, tak dá přednost kojení a obojí mi sní max.100g. Věřím tomu, že by dál prospíval dobře kdybych jen kojila, ale musí se naučit papat i ostatní ![]()
Malý zatím přibírá dobře. On se v noci vždycky přicucne, jak kdyby nejedl týden, ale pak se pustí a usne a není k probuzení. Už do něj víc nedostanu. Až zase za 1-2 hodinky řev. Přes den kojím po 2 hod, když jsme venku, vydrží o chvíli dýl, ale ne o moc. Dudlík má rád na spaní, ale při nočním řevu ho plive a ignoruje i jiné pokusy o utišení a uspání. Ráda bych kojila co nejvíc a nejdéle to půjde. Malou jsem kojila plně do 6m, pak příkrmy, ale chtěla v noc jen 1-2×.