Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahojky,
chtěla bych poradit ohledně zrcadlovky pro amatéra, začátečníka. Hodlám fotit jen tak pro radost syna, výlety apod., momentálně totiž vše fotím mobilem a už mě to štve (o kvalitě fotek nemluvím)
Pořizovací cena max. do 10 tisíc. Nejsem v tom moc zkušená, tak bych uvítala nějaké typy ![]()
Mám zrcadlovku, ale stála nejmíň jednou tolik.
Fotky super.
Podle recenzí jsem se dívala na Nikon D3300, ale vzhledem k tomu, že se v tom moc nevyznám, tak nevím jestli mi něco takového na takové mé obyč. focení bude stačit…
Proč pro začátečníka zrcadlovku? Pokud ani nevíte co je to clona, čas, ohnisko, hloubka ostrosti, je to naprosto zbytečná investice. Do 10 000 seženete tělo a k němu nejakej základní objektiv
https://www.alza.cz/canon-eos-1200d?…
Ale co dál? Rozsah objektivu vám najednou nebudete stačit a půjdete kupovat další? Po autoškole taky nepořizujete hned supersport? Budete se s tím tahat, a ani parádu to nenadělá, máto už každý amatér. Poohlédněte se po kvalitním kompaktu.
Přeji at Vám to fotí.
@Niccollett píše:
Podle recenzí jsem se dívala na Nikon D3300, ale vzhledem k tomu, že se v tom moc nevyznám, taknevím jestli mi něco takového na takové mé obyč. focení bude stačit…
Záleží, jaké „obyčejné“ focení máte na mysli.
Jestli to musi byt zrcadlovka, tal starsi Nikon z rady 3000 (proste co sezenes) s vhodnym objektivem. Na syna je fajn 50mm. Tezko sezenes jeden na vsecko.
@PetrVesely Proto jsem tu diskuzi založila, aby mi někdo poradil. Netrvám na zrcadlovce ikdyž uznávám, že to tak mohlo vyznít.
Obyč. foceni - momentálně vše fotím přes mobil a chtěla bych syna fotit na výletech, na procházkách, vzít ho na rodinná setkání a fotit. Když chci pěkné fotky, tak se fotit chodíme k profíkovi.
@PetrVesely evidentně tomu rozumíte, můžete mi dát nějaký typ na kvalitní kompakt??
Pro začátečníka klidně základní D3100, 200,… s vhodným objektivem a to použité ze slušného zdroje (známí, známí známých, kteří se toho zbavují). Buď tě to chytí a časem budeš koukat po vyšší řadě a tohoto se stejně zbavíš a budeš tratit více, než na bazarovém. Nebo nechytí a na základní focení to stačit bude. Jo a nečekej, že zmáčkneš tlačítko a vyleze ze zrcadlovky super fotka, musíš se s tím naučit pracovat, jinak fakt stačí kompakt. Aneb fotky ze zracadlovky u mne vypadají hůř než z kompaktu, muž s tím umí zázraky ![]()
@Devuska píše:
Jestli to musi byt zrcadlovka, tal starsi Nikon z rady 3000 (proste co sezenes) s vhodnym objektivem. Na syna je fajn 50mm. Tezko sezenes jeden na vsecko.
Objektiv se vzdáleností 50 mm je k ničemu. My máme Canona, dva roky starého a máme objektiv 135mm. Je o hodně lepší. Jinak nevím kdo co čemu říká zrcadlovka pro začátečníky, vše je o zkušenostech ![]()
@PetrVesely píše:
Proč pro začátečníka zrcadlovku? Pokud ani nevíte co je to clona, čas, ohnisko, hloubka ostrosti, je to naprosto zbytečná investice. Do 10 000 seženete tělo a k němu nejakej základní objektivhttps://www.alza.cz/canon-eos-1200d?…
Ale co dál? Rozsah objektivu vám najednou nebudete stačit a půjdete kupovat další? Po autoškole taky nepořizujete hned supersport? Budete se s tím tahat, a ani parádu to nenadělá, máto už každý amatér. Poohlédněte se po kvalitním kompaktu.
Přeji at Vám to fotí.
Přesně tak. Zrcadlovka není o tom, že někdo zmáčkne tlačítko a vyleze super fotka. My máme Canon EOS 600D, s výbavou stál 25.000, ale vyplatil se.
Canon, dedim stare po muzi, takze absolutne nemam prehled po cenach, ale doporucuju Foto Škoda - maji velký rozptyl fotaku v ruznych cenovych kategoriich.
Dle mých zkušeností. Může mít sebelepší zrcadlovku, když s tím neumí zacházet, tak dobré fotky neudělá. Když neví co je to clona, ohnisková vzdálenost, nastavení časů, atd.. Zbytečná investice. Zaplatila bych si napřed kurz.
@chipsa 50mm je klasicke portretni sklo. Tedy na pekny fotky decek v tom smyslu, jak mu rozumim, je idealni.
@Niccollett píše:
@PetrVesely evidentně tomu rozumíte, můžete mi dát nějaký typ na kvalitní kompakt??
Rád bych ale u kompaktů bych asi neporadil dobře protože je nesleduji.
Ale na to focení co píšete bych se klidne podival po nejakém kompaktu z předchozích roků. Koupíte za zlomek ceny a udělá dobrou službu. Já nosím když jsem línej brát na výlet zrcadlovky, Lumix DMC-TZ3 z roku 2008 ![]()
Ono na zrcadlovce není ani tak drahé a podstatné tělo jako objektivy. Občas nocím Canon EOS 350D uplně první zrcadlo od Canonu, dám na to Canon EF 85mm f/1,8 a fotky technicky celkem slušné. Ten objektov není nic profesionalniho a i tak je za 12000.
Pokud se chcete fotografii venovat ano běžte do zrcadlovky ja doporucim Canon, ale jinak kompakt.
Nakonec ona fotka vůbec není o foťáku, ale o pocitech, které z ní jdou.
Vždyť tohle nafotíte krabicí od cukru, do které uděláte dírku ![]()
TOHLE
Ale pro focení dětí je to nepraktické, to je fakt ![]()