Zrušení životního pojištění
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Dvě životky - jedno ruším
Ahoj, mám dvě životky. Jednu, kterou jsem uplatňoval do daní (ročně 12000). Druhou, která mi může snížit základ o cca 6000. Tu první chci zrušit. Je možné provést takovou krkolomnost, jako že bych si spočítal, o kolik celkem jsem si ponížil základ daně z uplatňované životky a odečetl potom částky z té druhé a co by zbylo bych dodanil? Např. 512000 - 56000 = 30000.
Díky za reakce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám ještě dotaz, neví někdo zda při zrušení životní pojistky a dodanění dříve snižované částky se ta částka započítává do příjmu? Chci u manžela uplatnit slevu na vyživovanou manželku a musím se vejít do 68.000,– příjmu za rok. Jsem teď na RD, ale s tímto případným příjmem bych se asi nevešla. Díky za odpověď
- Citovat
- Upravit
zrušení a převedení životní pojistky
Dobrý den, loni jsem zrušila pojistku a založila novou poradce mi řekl, že nic nebudu dodaňovat, když ty peníze převedu na novou a z té už si peníze můžu vybrat tak jsem to udělala jenže jsme po 5 měsících zjistili, že ta nová nám nebude vyhovovat kvůli stavbě, tak jsem ji také zrušila. Na ni jsem nic neuplatnila, ale také jsem neměla nárok na žádné peníze, protože jsem ty převedené vybrala a opět jsem založila jinou, jenže když jsem teť začala řešit daně bylo mi řečeno, že tu první budu muset dodanit a jsem z toho zmatená, protože když jsem ji rušila poradce mi tvrdil, že zrušené a převedené peníze na novou můžu z té nové vybrat a nemusím nic dodaňovat.
A ještě se chci zeptat na přítele kterému byla také zrušena stará pojistla na kterou uplatňoval daně všechny peníze byly převedeny na novou pojistku a jeho poradce také tvrdil, že dodaňovat nemusí, když mu nebyly převedeny na jeho účet, ale na mzdovce mu řekli, že to dodaňovat bude.
Netušíte proč poradci nezávisle na sobě tvrdí, že se nemusí dodaňovat převedené peníze na novou a na FÚ mi potom zdělí opak? Začínám se bát jak to na konec dopadne. Děkuji a přeji hezký den ewika
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Maaaaja píše:
Mám ještě dotaz, neví někdo zda při zrušení životní pojistky a dodanění dříve snižované částky se ta částka započítává do příjmu? Chci u manžela uplatnit slevu na vyživovanou manželku a musím se vejít do 68.000,– příjmu za rok. Jsem teď na RD, ale s tímto případným příjmem bych se asi nevešla. Díky za odpověď
Při zrušení životní pojistky máš dva druhy příjmů, jeden faktický a druhý fiktivní. Faktický příjem je částka odbytného, kterou vyplatí pojišťovna po zdanění srážkovou daní. Tohle se do příjmů manželky (limit 68000) počítá určitě.
Fiktivní příjem je částka, kterou je potřeba dodanit v § 10, tedy pojistné, které bylo v uplynulých letech odečteno od základu daně podle § 15 jako nezdanitelná částka. Jestli se tohle počítá do příjmu manželky, to je podstatně zajímavější problém. Ale tak jak to napsané (kombinace § 35ba a § 15 odst. 6) si myslím, že se to tam bohužel počítá. Zákon totiž říká - „manželka, která nemá vlastní příjem přesahující 68000 Kč“ a dále „příjmem podle § 10 jsou částky, o které byl poplatníkovi v příslušných letech snížen základ daně“. Tudíž to vidím špatně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zdravím,chci radu,budu rušit pro mě nevýhodné životní a duchodové pojištění ,za celou dobu jsem neuplatňovala snížení základu daně…znamená to,že taky budu muset podávat daňové přiznání z odkupného?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
ne, pokud jsi nic neodečítala, nemusíš nic řešit. To odkupné samotné bude zdaněné, ale to ti zdaní pojišťovna srážkovou daní (podobně jako třeba banka daní úroky z termínovaného vkladu). Daňové přiznání z tohoto titulu nepodáváš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vetinari píše:
Ahoj,ne, pokud jsi nic neodečítala, nemusíš nic řešit. To odkupné samotné bude zdaněné, ale to ti zdaní pojišťovna srážkovou daní (podobně jako třeba banka daní úroky z termínovaného vkladu). Daňové přiznání z tohoto titulu nepodáváš.
Děkuji za odpověď ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vetinari píše:
Jasný, uvidíš. Myslím, že šance, že se nikdo neozve je dost slušná
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
denca29 píše:
Z pojišťovny, ale chodí přehled plateb placené pojistníkem i zaměstnavatelem, ne?Vetinari píše:
Jasný, uvidíš. Myslím, že šance, že se nikdo neozve je dost slušná
Teď nějak nevím kam míříš…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vetinari, prosím o radu.. K 1.3.2012 mi bude ukončena smlouva životka. Od srpna 2011 jsem na mateřské dovolené. Jednou jsem uplatnila snížení základu daně o 4500,– Kde a jak dodaním tuto částku? A ještě jedna věc.. Když jsem od dubna 2011 marodila, mám šanci na vrácení? a pokud ano, jak se to dovím? Mám totiž zaměstnavatele, u kterého si nejsem jistá, jestli by mi ty peníze nezatloukl
moc děkuju za odpověď ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud jsi odečítala pouze jednou 4500,– Kč, tak nemusíš dodaňovat nic. Předpokládám ovšem, že v roce 2012 budeš mít pouze příjmy od jednoho zaměstnavatele (tedy asi tu mateřskou, resp. rodičák). Pokud to tak bude, vztahuje se na Tebe § 38g zákona o daních z příjmů, který říká, že přiznání nemusíš podávat, pokud spolu se zaměstnáním nemáš vyšší příjmy než 6000,–. To co jsi odečetla (4500) se považuje za příjem podle § 10, ale nepřesahuje to 6000,–, takže přiznání podávat nebudeš. pokud bys ovšem v průběhu tohoto roku měla nějaké další příjmy podléhající dani a podávala bys daňové přiznání, tak bys tam musela do § 10 zahrnout i těch 4500,– Kč. Každopádně je to ale problém až přiznání za rok 2012, tedy reálně to budeš řešit za více než rok.
S vracením záloh je to asi tak, že primárně záleží na výši příjmů. Myslím, že pokud požádáš zaměstnavatele o roční zúčtování (do 15.2.), tak z něho pak uvidíš všechna čísla. Že by ti něco zapřel nebo vysloveně zfalšoval, to nevím, bylo by to z toho dost vidět. Pokud by sis to chtěla vyřídit sama, můžeš si nechat vystavit Potvrzení o příjmech za rok 2011 a podat si daňové přiznání (do konce března). Pak to budeš mít pod kontrolou sama.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky jsem tak měníl poslali mi na účet ale ta jiná banka mi dala potvrzení že to stejné odbytné jsem jim hned poslal na novou smlouvu dal jako další papír přílohu a bylo to OK!
- Citovat
- Upravit
6000
4 Vetinari: Takže jen pro upřesnění, když si zaměstnanec posílá na životko 100,–/měsíčně a např. v roce 2008, 2009 a 2010 si v ročním zúčtování daně snížil celkově základ daně o 3600,– Kč (3×1200,–) a v roce 2011 pojistku zruší, nemusí dodaňovat na FÚ, protože celková částka nepřesáhla 6.000,–?
Děkuji za odpověď.
- Citovat
- Upravit
Vetinari, prosím o radu. Rozhodla jsem se, že letos zruším ŽP. Je mi jasné, že příští rok si budu muset daňové přiznání za rok 2012 podat sama. Uplatnila jsem si 2× 6000,–. Ale pokud budu celý rok 2012 na rodičovské dovolené, uvedu do DP do příjmů 12000,– (popřípadě odbytné)a co dál? Pak už jen tento příjem zdaním příslušným procentem a to odvedu FÚ?
Díky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit