Zrušení životního pojištění

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7205
19.3.13 20:04

Do přílohy ostatní příjmy si nedáš tu úsporu, ale uplatněné částky, tj jejich součet za ty tři roky, uplatněné částky zjištíš buď u zaměstnavatele, pokud ti dělal roční zúčtování daní, nebo v daňových přiznáních za předešlé roky, měl bys mít jejich kopie, finanční úřad t i to neřekne..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
19.3.13 20:55

Ano, v § 10 se jako prijem uvedou ty castky, ktere poslala na potvrzeni pojistovna. To jsem myslel tou „usporou“.
To se zdani 15%.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
obludárium
9.4.13 10:01

zrušená pojistka

Mám dotaz k dani za zrušenou pojistku. Na našem školení nám bylo řečeno, že v případě zrušení živ.poj.se musí doložit částky uplatňující do slevy pouze
3 roky zpět. Např. zrušeno v r.2012, tak by měl zam. doložit částky za rok 2011, 2010 a 2009. Nejsem si jistá, kde je vlastně pravda. Děkuji za odpověď.

• Citovat
  • Upravit
6
11.4.13 18:04

Zrušení investičního životního pojištění

Dobrý den,
jsem v tomto oboru laik, tak se omlouvám za pžípadné blbé dotazy, ale mám důležitou prosbu. Když budu chtít zrušit živ. pojištění, pojištovna mi vratí tkz. odbytné, které je daněno státem? Popřípadě kolik? A kdybych si nechal tuto smlouvu doběhnout do konce a nechal si vyplatit konečnou částku, tak to budu taky stejně danit jako odbytné? A ještě jeden dotaz, ročně jsem si odečítal z daní 12000 Kč. Takže, pokud bych to ted zrušil( není mi ještě 60 let), tak musim zaplatit dodanění + budu platit ještě dan z odbytného? děkuji za infrormace a odpověďi na mé otázky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
cccccccccccccc
11.4.13 18:11

Tak daň z odbytného se neplatí, jelikož je už zaplaceno myslím 25 %, ale do daňového přiznání se musí napsat součet částek uplatňovaných a to za posledních 10 let a tuto částku dát dodanit jako příjem. Jen ještě ta čáska odbytného se počítá jako příjem, takže pokud máte např. odpočet na vyživovaného manžela nebo manželku, tak pozor na to. Nejsem odborník, ale toto mi říkali na FÚ, tedy už to je 2 roky, ale toto se moc nezměnilo.

• Citovat
  • Upravit
1521
1.12.13 17:13

zrušení IŽP

Dobrý den, je tu někdo kdo nyní rušil či přecházel s životkem a má aktuální informace? Dodanění odpočtu od základu daně, to je mi jasné, chápu. Je v tom ještě nějaký háček? A nebudou od Nového roku nějaké změny které by to případně ztížily? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1194
1.12.13 18:23
@smutnalucy píše:
Dobrý den, je tu někdo kdo nyní rušil či přecházel s životkem a má aktuální informace? Dodanění odpočtu od základu daně, to je mi jasné, chápu. Je v tom ještě nějaký háček? A nebudou od Nového roku nějaké změny které by to případně ztížily? Děkuji

Můj přítel je finanční poradce, pokud budete mít zájem, můžu vám dát kontakt a můžete se domluvit po telefonu-jen čistě informativně, bez závazků

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
1.12.13 19:33

Dodaneni nastava, pokud bylo z te smlouvy vyplaceno odbytne.
Krome jineho, jestli budete „prechazet“ na jinou smlouvu, ktera bude stejneho/ podobneho typu, tak budete pravdepodobne opet platit „uvodni“ naklady na smlouvu.
Od noveho roku bude platit (velmi pravdepodobne) novy Obcansky zakonik, ale v tomto smeru by se to nejak vyrazne zmenit nemelo.
Naskyta se otazka, proc rusite/ prechazite. Casto to byva na zaklade navsetvy financniho poradce. Nekdy to smysl ma, nekdy ani ne (krome provize).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1521
2.12.13 14:32

@Ivan PPZ já v tuto chvíli vůbec nevím, jestli je investiční životko výhodné. V našem případě zatím ne, protože jsme si ty poplatky pořádně nezjistili a nespočítali. Chcete mi říct, že na obyčejném životním pojištění to funguje obdobně s těmi vstupními poplatky? Tak to už mám fakt hlavu jak balón.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
2.12.13 17:12

Nadpis prispevku byl IŽP. Nektere pojistovny to umi udelat i bez sporici slozky, nebo s velmi malou, pak by ty „naklady“ byly zanedbatelne.
Ona je otazka, co je to „zivotni“ pojisteni.
Obecne- zivotni- co se tyka lidi a nezivotni- co se tyka majetku.
Pak se pouziva ŽIVOTKO, coz je volne receno pojisteni „zivota“.
A pak je ÚRAZOVKA, ktera se zabyva riziky pri urazu.
IŽP- investicko- ma v sobe ty „budouci“ naklady.
Jinak na IŽP jsou protichudne nazory. Ja bych to zase tak nezatracoval, ale s horizontem nad 15 let.
Je dost klientu, co nechteji resit zvlast pojisteni a zvlast investice/ sporeni.
Navic investicka maji obecne velmi solidne/ vyhodne nastaveny podminky pojisteni (rizika i pojistne).
Pak je vyhodne na investicku dat rizika, co chci mit kryta a minimalni/ zadnou sporici slozku a penize zhodnocovat jinde. S investicnim rizikem.
IŽP zase umi zhodnocovat malo, zato garantovane (aktualne tesne pod 2% p. a.).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1318
14.3.14 20:43

@Ivan PPZ omlouvam se, ze otravuju, muzu mit dotaz? Mam investicni ZP perspektiva u koop uzavirane v roce 2009 podle sazby 4BN, v roce 2012 zmena na sazbu 7BN (na zaklade doporuceni poradce z koop), ted mi bylo doporuceno financnim poradcem ZP zrusit, ze je lepsi mit extra ZP a investice resit jinak. Za rok 2013 jsem ted odpocet neuplatnila, ty predchozi ano. Kdyz bych to pojisteni rusila ted, napr. k prvnimu dubnu, mam to dat vedet ucetni ted, nebo az pri danovem priznani za rok 2014? A to dodaneni, jak to v praxi probiha, FU mi posle slozenku (nebo nejakou vyzvu k zaplaceni) sam od sebe, nebo se musim aktivne starat a zajit tam?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
14.3.14 20:51

Primarne- je otazka, cim by se ta 7 BN nahrazovala. Je uz 2 roky placena, takze ta nejvetsi nevyhoda- placeni pocatecnich nakladu uz skoro zmizi. Pokud se to nastavi tak, ze sporici slozka bude velmi mala (7BN neumi udelat tuto slozku nulovou), pak mi neprijde vyhodne tu smlouvu rusit.
Kdyz se predcasne zrusi, bude se muset vratit FU vsechna „danova zvyhodneni“, ktera se cerpala. Tady bych to videl pouze za 2012 (ale nejsem danovy poradce!!!). Pak by se v pristim priznani tento „prijem dodanil“ v § 10- ostatni prijmy.
FU teda asi nic neposle, je veci poplatnika radne podat danove priznani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1318
15.3.14 13:47

@Ivan PPZ diky, asi bude nejlepsi, kdyz se dojdu na FU zeptat, s ucetni v praci to resit nechci, kdyz jsem s ni resila odchod na materskou, tak neporadila vubec s nicim, jen delala zmatky :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
16.3.14 22:18

Tady neni moc, na co se ptat. Za rok 2014 se bude muset podat danove priznani a tam vyplnit v §10 ten „neopravneny zisk“ a dodanit ho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.1.22 21:25

Premyslim, ze zrusim svoje zivotko, pojistovna by mi poslala cca 60 000 Kc. Zamestnavatel mi na nej neprispival a ani jsem neuplatnovala zadne slevy.
Tudiz to nebudu muset dodanovat.
Ale zajima me, zda jej pak musim nejak danit dani z prijmu FO?
Nebo mi to pojistovna posle uz zdanene?
Pripadne co kdyz ho proste FU nepriznam..? Jake jsou sankce? Prosim anonym.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat