Zrušení životního pojištění

3584
10.4.11 17:20

Zrušení ŽP

Ahojki, o tomto tématu už tu sice dost napsáno je, já jen potřebuju jednotné shrnutí, tak omluva adminům :)

Po 13 letech chci zrušit své kapitálové životní pojištění a založit si pro sebe a dceru jiné. Budu muset dodanit. kde zjistím částku, kterou jsem si za ty roky odepsala? u zaměstnavatele? je povinen mi to spočítat? za kolik let zpět? a následné dodanění mi udělá zaměstnavatel v dalším ročním vyúčtování /nebo nějakém dodatkovém/ nebo musím sama na finančáku? pokud sama - můžu čekat do další března nebo dubna, nebo to musím podat vlastně okamžitě?

jak asi dlouho trvá pojišťovnám výplata odbytného? /teda doufám, že něco vůbec dostanu:)

moc díky, A.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
242
10.4.11 17:34

Určitě budute muset dodanit.V případě zrušení životního pojištění, musíte podat dodatečné daňové přiznání do roku v němž k porušení povinnosti došlo! Mzdovce oznamte, že jste životko zrušila.Mzdová účtárna by vám měla vrátit jen potvrzení za tu dobu, co jste ŽP uplatňovala. Musíte jít sama na FÚ, tam vám určitě poradí, jak přesně tiskopisy o daň. přiznání vyplnit. Pokud zrušíte ŽP letos, tak si musíte podat za rok 2011 přiznání na FÚ. Snad jsem poradila.
Pokud mohu poradit, ŽP nerušte, případně jen změňte, finančně se to vůbec nevyplatí!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
167
10.4.11 19:41
desire píše:
V případě zrušení životního pojištění, musíte podat dodatečné daňové přiznání do roku v němž k porušení povinnosti došlo!

To není tak úplně pravda. Ano, dodanit se to musí, ale ne formou dodatečného daňového přiznání. Dodanění probíhá v roce, kdy dojde ke zrušení pojištění, pokud je vyplaceno odbytné. Je nutno sečíst odečtené částky od základu daně za dobu trvání pojištění (v tomto případě nejspíš na základě údajů od zaměstnavatele) a v daném roce podat daňové přiznání. Částka, která byla v minulosti odečtena od základu daně se zdaňuje jako příjem v § 10.

Desire - čtu tvůj příspěvek znovu a ono to tak jak to píšu bylo asi i myšleno, že? Prostě pokud k ukončení pojištění dojde ve 2011, tak je nutno podat přiznání za rok 2011 - tedy řádné, nikoli dodatečné. Za rok 2011 je tedy termín do 1.4.2012.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
10.4.11 20:05

četla jsem cosi, že dodanit se to nemusí, pokud se prostředky převedou na nové pojištění.

My máme životko se spořením. Budem to rušit (resp. zrušíme tuhle pojistku a chcem u banky k hypotéce od banky novou pojistku ,výhodnější). Tak by mě zajímalo, daly by se ty peníze z jedný pojišťovny převést do tý banky, aby se to nemuselo dodaňovat?

Je mi jasný, kde se to projeví a kdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
167
10.4.11 20:43

Nesmí dojít k výplatě odbytného. Pokud by se zůstatek jednoho pojištění pouze převedl na pojištění nové, které by splňovalo všechny podmínky (životní, ukončení nejdříve v 60 letech atd.), tak se skutečně dodaňovat nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3584
11.4.11 11:55

díky za odpovědi - vidím to teda tím pádem spíš na převod peněz na jinou smlouvu, abych se vyhnula tomu dodaňování. A jde tento převod i mezi různýma bankama? nedělají s tím problémy? přece jenom konkurence, to asi nebudou moc rádi. Nebo to aspoň pořádně zpoplatněj? :)
 A.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
11.4.11 13:59

to by mě zajímalo taky, páč odejdem od komerčního pojištění k pojištění od banky

A jak to je se zdaněním? Pokud se to převede, tak se to daní, nebo jen pokud to vyberem?

Jsem věděla, proč svoje pojištění do daní nedávám. Fakt jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3584
11.4.11 17:56

teď mi říkala kolegyně, že taky měnila ŽP, ze starého jí poslali peníze na její běžný účet a ona za pár dní tutéž částku převedla na pojistku novou. Prý se tak vyhnula dodanění. No ale moc to nechápu, dyk když jí poslali peníze na účet, tak to už je odbytné a měla by danit. Já si to představovala tak, že ve staré pojišťovně nahlásím č.ú. nové pojistky a pošlou to přímo tam. Jsem z toho jelen. tak prosím, jak to je, ať se na místě moc neztrapním :)
 A.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
11.4.11 18:49

tak to nevim. Manžel volal našemu účetnímu a prej si to můžem klidně nechat poslat a nepřeposílat na novou (by nám vyhovovalo, jako rezerva) a nedodaňovat, neb on si sice snižoval základ daně, ale nikdy ty daně neplatil, ani by se na to ndostal, i kdyby to dodaňoval.

Takže to prej nemusíme řešit…to jsem zvědavá

Jinak zdanění nevim (ale to se asi zdaňuje u zdroje, ne?)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
167
11.4.11 20:59
Gabinka1 píše:
tak to nevim. Manžel volal našemu účetnímu a prej si to můžem klidně nechat poslat a nepřeposílat na novou (by nám vyhovovalo, jako rezerva) a nedodaňovat, neb on si sice snižoval základ daně, ale nikdy ty daně neplatil, ani by se na to ndostal, i kdyby to dodaňoval.

Takže to prej nemusíme řešit…to jsem zvědavá

Jinak zdanění nevim (ale to se asi zdaňuje u zdroje, ne?)

Tomu nějak nerozumím… tedy tomu, co manželovi řekl účetní. Snižoval si základ daně o zaplacené pojištění a tím tedy snižoval daň (nechápu to : „nikdy ty daně neplatil“).
Jinak tady celkově mluvíme o dvou věcech naráz. Za první je to podání daňového přiznání a dodanění toho, co bylo v minulosti odečteno od základu daně - viz výše. To si skutečně musí vyřešit každý sám.
Za druhé je to samotné zdanění vyplaceného odbytného a to zdaňuje pojišťovna srážkovou daní při výplatě, takže částka přijde už zdaněná a dále se neřeší.

A konečně - pokud je vyplaceno odbytné a částka přijde na účet, pak je podle zákona nutno zdanit. Pojišťováci říkají lidem různé věci a samozřejmě zdaleka ne na všechno se přijde, ale takhle nějak to je. A upozorňuji, že od roku 2011 je v zákoně o daních z příjmů nová oznamovací povinnost pojišťoven vůči berńáku, mj. na tyto situace…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
12.4.11 13:09

tak to první necháme účetnímu, to pořeší, tomu věřim (a i jsme počítali, dodání částky do daní neni takovej problém)

Co nechápu z předchozího příspěvku:

1. zdaněno odbytné u pojišťovny
  1. pokud přijde na účet, je třeba zdanit

No tak snad to zdanim jen jednou, ne? I když bych se nedivila ničemu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21353
12.4.11 13:17

Jen pro info situace, kterou jsem řešila za rok 2010:

Klient rušil pojistku, kterou si několik let před tím dával do zúčtování daní (ponižoval daňový základ), bohužel měnil zaměstnání a nebyl schopen dodat částky o které byl základ daně snížen. Vzala jsem tedy částku odbytného, co mu přišla na účet a zdanila ji jako ostatní příjem.
Přílohu k přiznání jsem dala dopis od poj.o zrušení a výši odbytného.
Zatím se nikdo na to neozval z FÚ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
167
12.4.11 18:29

Člověče VeKo to nevím… Odbytné je částka, kterou vyplácí pojišťovna pojištěnci, tato částka je příjmem podle § 8 zákona o daních z příjmů (příjmy z kapitálového majetku) a podléhá zdanění srážkovou daní. Zdaňuje tedy pojišťovna srážkou, částka na účet přijde už v čisté výši po zdanění. Pojišťovna to nezdaňuje celé, odčítá se hodnota „vloženého“ pojistného. Viz § 8 odst. 1 písm. f) a § 8 odst. 7.

Další věc je, že poplatník si od základu daně odčítal nezdanitelnou částku podle § 15 odst. 6, v max. roční výši 12.000,– Kč. Odečet této částky je ale vázán na to, že smlouva bude ukončena nejdříve v 60 letech věku. Pokud jsou tyto podmínky porušeny, smlouva je ukončena (tedy je vyplaceno odbytné-odkupné), stát chce vrátit to zvýhodnění, které tomu člověku za uplynulé roky poskytl tím, že mu umožnil odčítat něco od základu daně. Pokud bych tedy odečetl např. za pět let 60000,– Kč, tak v roce ukončení smlouvy (porušení podmínek § 15 odst. 6) podávám daňové přiznání a tam zdaním jako příjem z § 10 částku 60000,– - to co jsem si za uplynulé roky odečetl.
Uff to je elaborát… :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21353
12.4.11 19:19

Vetinari - no mě je ten postup s tím znovupřičtením toho co dřív bylo odečteno jasný…jenže problém je v tom, že můj klient platil pojišťovně tak nějak nepravidelně a ročně měl skoro pokaždé jinou částku a prostě když není schopný si to ohlídat a doložit, tak jsem jako jednodušší variantu zvolila dodanit „znova“ odbytné… :think:
Lepší varianta mě prostě nenapadla…
No FÚ se ještě neozval, kdyby jo, dám vědět. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
167
12.4.11 20:39

Jasný, uvidíš. Myslím, že šance, že se nikdo neozve je dost slušná :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek