Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Mám kovový zubní můstek. Je to možná blbá otazka, ale neexistuje,,barvička´´,která by to mohla na dočasno zakrýt. Děkuji
Nevíte za jak dlouho si můžu vyměnit zubní můstek? Mám ho chvíli, ale nejsem spokojená s materiálem, který mi paní zubařka vybrala. A můžu si to udělat u někoho jiného. Děkuji
Pokud je to můsteček malý, tak se někdy na zákus nedává no:-(
Jediné, co teď můžeš udělat, je jít k doktorce s tím, že nejsi spokojená, že tam máš velkou mezeru a leze ti tam jídlo a že ho teda chceš opravit nebo udělat znova. Opravit jde jen můstek keramický, metalokeramický nebo celoplastový a to jen za předpokladu, že se jí ho podaří dobře sundat. Kombinace kov-plast opravit nejde. Teda pokud je dosed mezičlenu na dáseň kovový pokud je plastový, což by se ale dělat nemělo, pak jde taky opravit. Nenechej se odbýt, mají to dobře zaplacenu tak ať odvádějí dobrou práci. Přeji hodně štěstí a když tak napiš, jak jsi dopadla.
Zdravím, poradite mi prosím, kdo s tim ma zkušenost? jak se provadi sundavani zubniho můsku? mam 7vrchnich zubů vcelku už 8 let, už se mi ohaluji krčky, špatně se mi ji a mluvi, a nebyt toho, že mam panickou hrůzu, davno bych si ho nechala sundat a udělat novy. chodim k zubaři 2× do roka, moje zubařka řikala, že pokud se zatim nehybe, neboli, že neni potřeba sundavat, ale je možne, že klesa. mě přesto vadi při mluveni, jidle, neni to prostě už ono nějaky čas..blíži se vanoce a ja bych nerada, aby mi praskl můstek, nebo mě něco bolelo, atd a ja litala na pohotovost.mate někdo zkušenost? jakym způsobem se tedy můstek sundava, boli to? co se děje dal? děkuji moc, jsem strašpytel ![]()
@micka19m Neboj, neni to nic hrozneho. Jinak zalezi na materialu, kazdopadne Ti rozriznou plast korunky - brouskem, vrtakem nebo frezkou. A potom takovym jakoby dlatem sklepnou korunku dolu. Bolet by to nemelo, budou rezat do umelych zubu, max se ti treba opre trochu nastrojem o dasen. Urcite by mel zubar udelat rentgen, aby se vedelo, v jakem stavu jsou zuby, na kterych mustek drzel. Kdyz budou v poradku, tak by se udelal otisk (ev. podle potreby brouseni) a dalsi navstevu by se mohl nasadit mustek. Pokud bys nechtela byt dobu mezitim bez zubu, muzes si nechat zhotoviz provizorni mustek. Vetsinou byva hotovy jeste ten den.
Přesně jak píše @katty89, ničeho se neboj. Není důvod, aby tě něco bolelo. Lékaři mají k dispozici kvalitní anestetika i slizniční, tak opravdu není důvod se obávat. ![]()
@Malaga píše:
Přesně jak píše @katty89, ničeho se neboj. Není důvod, aby tě něco bolelo. Lékaři mají k dispozici kvalitní anestetika i slizniční, tak opravdu není důvod se obávat.
Presne tak, dneska uz by mela byt anestezie bezny standart.
Děkuji holky, bude to prvně, a mam ze zubaře hrůzu a už jsem si zkusila dost, takže strach tam prostě je, a co když bude nějaky problem na mych zbroušenych zubech, na kterych mustek drži? každy mi pravě řika něco jineho, jeden že to boli a rvala ji to zubařka dolu nasilim, dalši že to sklepne, jiny že rozřizne, tak pak si vyverte
pry neni třeba ani injekce, že to neboli tak nevim no…asi tim, že mě zubařka zna, jaka jsem posera mi ji da bez ptani
prvně mi zbrousila zuby, udělala obtisky a poslala to do laborky, čekala jsem dyl, nebot to bylo prvně před 8 lety a muselo se to zhojit.
holky, co jste mi odepsaly, mate s tim vlastni zkušenost? jak dlouho to trva to sundavani? a jinak smrad to asi bude hrozny ne, když to je zalepene a nasazene?
nevim, zda mi da provizorni zuby, musela by asi udělat obtisky a někdo to musi zhotovit? ![]()
Doufam jen, že přes vanoce nepraskne můstek, nebo proboha nic horšího, to si neumim představit…jo jo, mit tak sve zoubky všechny, co byhc za to dala.. ![]()
@micka19m Trochu z toho možná bude zápach, ale dr. i sestřička jistě mají ústenku a jsou zvyklí. Toho se fakt neboj.
Jinak před sundáváním by ti měli udělat otisk jako formičku na provizorní náhradu zhotovenou v ordinaci, tzv. z volné ruky. Nebude to funkční - je to spíš „kosmetická“ záležitost, aby pacient neodcházel z ordinace bez zubů… takže určitě to není na to, dát si k večeři topinku anebo si bezstarostně kousnout do jablka.
Jak psala Katty - dr. ti udělá RTG, aby viděla v jakém stavu jsou zuby, na kterých byl můstek zavěšen. Podle toho bude postupovat dr. dál.
Doba závisí na materiálu, z kterého máš můstek hotov, na tom, jak pevně drží a pak i na tom jak bude lékař šikovný…Ale opravdu jde zařídit, aby tě nic nebolelo, takže se bolesti bát nemusíš. A zuby jsoufakt důležité! ![]()
Ahoj, potřebovala bych radu… v pátek mi po silnějším stisknutí zubů na zadní straně zubů praskl můstek (na pohled není ze předu nic vidět, ze zadu je jen nenápadná prasklinka). Mám ho necelý 3 roky. Na 10 horních zubech. Celou dobu bez problému. Zuby drží pořád velmi dobře. Ale je cítit, že se něco stalo(není to jako vždycky). V pondělí ráno jdu k zubaři. A už teď mám hrůzu z toho, co mě čeká. Bude ho muset sundat? Jakým způsobem to dělá? Bolí to? Další věc, nemám dalších 58 tisíc na nový zuby! Dá se můstek při sundání neponičit a opravit? Prosím vás, nemáte někdo zkušenosti? Nebo není mezi vámi zubař? Ať se trošku můžu uklidnit. Děkuju za jakékoliv rady. Raději anonymně, přeci jen je to pro mě citlivější téma. Ještě ohledně záruky, ta bude asi klasika 2roky, ne?
A prosím Tě, nevíš, jakým způsobem ho zubař sundavá? Ten můj je docela ras, tak z toho mám fakt hrůzu. Jinak se mi zdá, že to není celý prasklý, to by se asi ty zuby chovaly jinak. Ale opravit přímo v puse to asi nejde, že?
Dala mi ho hned na pevno.