Zůstat doma 3 nebo 4 roky + a -
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Zůstat doma 3 nebo 4 roky + a -
Ahoj, právě zvažuji jestli nahlásit, že chci rodičák na 3 roky nebo to nechat na 4. Máte někdo radu na co si dát při výběru varianty bacha? Dceru bych chtěla dát do školky nejdříve v září 2011, to jí bude 3,5 roku. Zezačátku bude stejně nejspíš často nemocná, takže bych ráda nastoupila do práce v jejích 4 letech. Před porodem jsem pracovala u soukromníka v menší firmě, takže jestli pro mě nebude mít práci, tak mě ani po 3 ani po 4 letech prostě nevezme § sem § tam ![]()
Takže co se mi honí hlavou:
- Když si zvolím čtyřletou variantu, tak mi zaměstnavatel nemusí držet místo a když mi dá výpověď, nedostanu ani odstupné? Kolik dostanu podporu po těch 4 letech?
2)Když si zvolím tříletou variantu, stejně budu doma minimálně 3,5 roku, budu si muset aktivně hledat práci a kolik dostanu podporu?
- Prý se chystá snižování rodičovského příspěvku …
Předem děkuji za rady ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Já mám pocit, že teď už to změnit nemůžeš. Jakou variantu jsi nahlásila, tak taková už platí.Alespoň mně to tak bylo řečeno, když jsem rodičák vyřizovala. Mám syna přesně o měsíc mladšího. nepřihlášená Magi
- Citovat
- Upravit
ono se to da nahlasit do 21 mesice ditete ne?Pokud do te doby nenahlasis napriklad kratsi variantu tak automaticky dostanes tu delsi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, taky si myslim ze uz je pozde. Navíc - byt na 4 roky na rodicaku znamena ze budes pobírat příspěvek (rozuměj almuznu 3600) ale neznamená, že jsi na 4 roky omluvená z práce! Po uplynutí 3 let jdi povinna nastoupit pp, pokud ne, zmestnavatel má právo tě vykopnout.
- Citovat
- Upravit
Almužnu 3 600,–- ???? A co by jsi nechtěla. Nikde ve světě to neexistuje. Mám kamarádky v zahraničí a to, že můžeme být doma 3 roky jen tiše závidí. Žádná z nich nemohla být doma se svým dítětem delší dobu neboť jim nikdo nic nedá, musí prostě jít makat.
- Citovat
- Upravit
Rodičák se přece začíná pobírat od půl roku věku dítěte. Takže se nahlásí varianta, pro kterou jste se rozhodli a začnete měsíčně pobírat buď 3600 nebo 7500(nevím přesně).
Taminko, že by to šlo měnit do 21 měsíců jsem teda neslyšela. Vem si, že by sis nahlásila tříletou variantu a za rok ji změnila na čtyřletou. Jak by to vypláceli? To bys jim za ten uplynulý rok musela vracet, protože by bylo nespravedlivý brát rok 7500 a pak tři roky 3600, když maminy co si nahlásily čtyřletou variantu hned by dostávali celý 4 roky pouze 3600. To by byl pěkný chaos, kdyby to šlo měnit.Magi
- Citovat
- Upravit
Ahoj,
No ono se do 21měs pobírá při čtyřletý variantě 7600 a až po těch měsících se bere jen 3800. Do kdy se to ale hlásí to nevím, protože nás se to týkalo hned v začátku, mám taky čtyřletou
A ve finále stejně bereš těch peněz nějak stejně, jen je to prostě jinak rozložený
Moje švagrová právě šla ze tříleté varianty na pracák a má kolem 2tisíc na 3 měsíce a další 3 měsíce bude mít ještě míň. Nepočítají to z toho rodičáku,a le dávají prsotě minimum
Já mám to samé, dělala jsem v hospodě a vrátit se nemůžu takže by mi to místo bylo k ničemu. Takže sjem si dala 4roky, po těch třech letech se nechám teda prostě vyhodit-odstupné ti dát nemusí když jsi nenastoupila a pak zkusíme druhý dítko to si nechám taky na 4 roky a pak prostě budu hledat práci úplně nanovo. U nás práce není,takže stejně nebudu mít práci ve svém oboru a asoním někde v továrně takže to beru tak že tam mi nic neuteče, ale čas s mými dětmi mi nikdo nevrátí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takze, pokud je diteti uz rok a 7 mes, uz jsi musela volit delku RD a to menit nelze.
Cili pokud mas na 3 roky- tak po skonceni PPM az do 3 let budes mesicne poborat 7600Kc
Pokud jsi volila 4letou variantu, po skonceni PPM az do 21 mesicu pobiras 7600Kc a pak az do 4 let 3800Kc
ted se uz nerozhodujes do 21 mes, ale hned pri zadani o rodicovsky prispevek
V zamestnani je to tak ze dovrsenim 3 let musis nastoupit do prace, ale lze pozadat o neplacene volno do 4 lt. Jenze pokud jsi zvolila 3 letou variantu RP, tak 4 rok uz nedostanes an korunu- jsi doma zadarmo ale neplatis soc a zdrav.pojisteni- plati stat. Jen to musis na pojistovne nahlasit
Pokud nenastoupis ve 3 letech zamestnavatel muze ukoncit PP, pokud se nedohodnete na nepl. volnu. Ale vypoved musis dat ty a nemes narok na odstupne
Pokud ti da zamestnavatel vypoved treba pro nadbytecnost, mas narok na odstupne.
No doufam, ze to pisu spravne, ale urcite mne nekdo opravi, pokud kecam ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, tak já si taky nemyslím, že by sis ještě teď mohla vybírat. Ale pokud ano, tak 4 letá varianta by měla být: 21 měsíců bereš 7600,– a pak do konce 3800.- a 3 letá varianta: po celé tři roky bereš těch 7600,–.
Mě minulej měsíc skončila ta tříletá mateřská a šla jsem se nahlásit na pracák a oni mi vypočítali podporu(vzhledem k tomu, že jsem hned od narození dcery pobírala rodičovský příspěvek) první dva měsíce asi 3000,–, což je 0,15% z těch tří let, další dva měsíce je to asi 2500,–, což je 0,12% a nakonec je to asi jen něco málo přes dva tisíce.
Takže bych ti asi poradila, aby sis spočítala, co je pro tebe výhodnější a jestli ti záleží na práci. Podle tvého příspěvku soudím, že stejně nevěříš, že bys po těch třech letech nastoupila, tak to nehroť a buď doma ty 4 roky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jestli ještě můžu, tak já si taky myslím že pokud ti nezáleží na prácio-což bych řekla podle tvého příspěvku že ne a pokud nemusíte vyloženě počítat každou korunu tak bych si vzala variantu čtyřletou
Právě i ta švagrová mi teď závidí že já budu doma s dcerou v klídku 4roky, užijem si to. Teď toho lituje, protože práci stejně nemá. KDyby jo tak to tak asi neřeší ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
já mám zvolenou variantu na 3 roky a přemýšlela jsem, že bych chtěla zůstat doma ještě rok navíc a ptala jsem se na sociálce a řekli mi, že bych ten rok musela sama platit sociální a zdravotní (vím, že rodičák už mít nebudu). Ka-tka psala, že by se tyto poplatky platit nemusely, tak nevím, kdo má pravdu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Alousek-tak mě dneska dokonce jedna holčina řekla že pokud chceš zlstat s dítětem doma do 7 let věku tak můžeš a stát za tebe bude platit pojištění. To jsem teda taky koukala. Úřednice by to měla vědět na 100% ale ty mě už ničím nepřekvapí. Nevím kde tyhle věci zjistit fakt stoprocentně ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
JAk pise Leila, az do 7mi let za tebe plati soc a zdrav pojisteni stat. Musis dat cetne prohlaseni na zdrav poj a i OSSZ? to nevim urcite, ze se celodenne staras o dite do 7 let veku a bude to v pohode.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vzhledem k okolnostem, které popisuješ, bych být tebou volila čtyřletou
(já byla doma tři roky a i to bylo pro mě dost, ale já jsem se do práce vrátit víceméně musela neboli už potřebovali, abych se vrátila,a já to potřebovala z důvodu sračkovatění mozku
)
- ale jak píšeš s tím zaměstnáním… volila bych čtyřletou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky díky za info, zkusím se na sociálce příležitostně zastavit a zjistit, jak to opravdu je ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit