Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý vecer maminky,
jsem poprve maminkou, dost vystresovanou, rada bych se zeptala, zda nemáte zkusenosti.
Mam skoro mesicni holcicku a tak nějak od zacatku narozeni obcas vyda zvuk, jakoby se nemohla nadechnout, popadnout dech. Trva to par sekund, mam monitoru dechu, ten nikdy nic nezaznamenal, nikdy nezmodrala, nikdy to netrvalo dlouho. Nevim, zda je to dudlickem, nebo se prostě obcas zapomene „nadechnout“(vim, ze miminka to maji s dechem), každopádně hrozne me to vydesilo, volala jsem mudr.mam se to pokusit nahrat (coz je obcas nerealne), mam hruzu z toho SiDS, neustale ji kontroluji, zda dycha… Obcas si teda takhle hykne, treba obden… Znate to, setksly jste se s tim? Dekuji
@Bachorka88 zcela normální, dělali to obě děti, ale chápu, že u prvního to člověka vyděsí. Oni se občas zapomenou nadechnout a pak tak heknou..
Nemyslíš takový hýkavý zvuk, jako by to byl náběh na astma? To má teď můj syn v osmi měsících, prostě objevil další možnosti svých hlasivek, s dýcháním to nemá nic společného. Ale taky jsem se vyděsila.
Me dcera zacala delat pri nadechu zvuk jako pri astmatu…takový skripavy nadech…jsem zdravotni sestra tak me malem slehlo kdyz jsem to slysela poprve…ale byla ok, smala se tak jsem usoudila ze si jen hraje s hlasem a vylozene ji bavi me desit
na pravidelne kontrole jsem to s mudrou probrala a nic na ni nenalsla…pry to delaji deti casto tak snad… ![]()
@Čičorečka presne, takovy sypavy zvuk, jak kdyz ji člověk drzi pod krkem 🙈tak snad je to ok… Ona to dela i kdyz ji, to je jak kdyz hyka osel
@Bachorka88 obě děti skřehotaly jako mimina taky ![]()
S doktorkou to samozřejmě probrat můžeš, ale myslím, že je to normální. Děcka dokážou vyděsit.
Nekdy mi prijde ze to dela naschval protoze si ji pak vezmu a sleduju…jak rika kamaradka…je vycurana jako dira do snehu uz od malicka
![]()
@Bachorka88 píše:
@Čičorečka presne, takovy sypavy zvuk, jak kdyz ji člověk drzi pod krkem 🙈tak snad je to ok… Ona to dela i kdyz ji, to je jak kdyz hyka osel
Jestliže to nedělá v noci, ale za bděla, tak je to skutečně jen zkoušení, co se dá dělat s hlasivkama. Někdy ty zvuky jsou vážně děsivý, ale většinou neškodný. Kdyby se nemohla nadechnout, tak to poznáš. A monitor by to zaznamenal. Nicméně neboj, dneska jsem k němu běžela, až se mi za patama prášilo, protože hýkal spoustakrát za sebou, každý nádech. V klídečku si přitom hrál pod hrazdičkou a jen si prostě povídal.
@Čičorečka jj dela to v bdelem stavu a nebo kdyz se probouzí a nebo usina.. V noci jsem ji nikdy neslysela, kdyz tvrde spi..zasebsi, rikam, ze kdyby to byl nějaký problem, bude to dělat porad za kazde situace a ne jen obcas.
Moc dekuji 🌹
@Bachorka88 no není zač, vyděšenost a strach je převládající pocit všech prvomatek. Máš měsíční holčičku a já osmiměsíčního kluka a vyděsilo nás totéž. Takže to evidentně jen tak neskončí.
@Čičorečka jsem docela hotova musim rict, tak, moc jsem se ns roki maminky tesila a misto toho je ze me ulzlicek nervu..
Asi je problém, ze moc ctu, hledám na netu, a pak ma člověk v hlave spoustu veci „navic“… Uz bay ji bylo vice, je ted takova moc zranitelná
Moje 2mesicni to dělá taky od narození.
už to ani neřeším, někde jsem četla že nemají dovyvinuty hrtan, a tohle je jakoby následek…to samý když je bolí brisko, nemají dovyvinuta streva.. Mě spíš přijde horší když se mi dcera při každým kojeni dusi. Vyloženě nemůže popadnout dech… To těch zvuku dělá daleko víc.. ![]()