Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mam za sebou celkem boje co se tyce tehotenstvi a je to pro me treti miminko. O prvni sem prisla a druhe je velmi predcastne. Cekame treti ale naskytla se tu vec te kdys prijdu k sobe do bytu vecinou do prvnihodne zvracim, nespim a sem znicena
. Uz si nevim rady jakmile odjedu k nasim ci jinam je to v pohode. Ale nemohu byt cele tehotenstvi u nasich sama s malim a bez partnera. Bohuzel nas byt je ve meste a zahradu nemame. Takze sem odkaza fak byt jen tam a jim mozna tak na prochazku i kdys vhodim dvakrat dene nepomaha to. Premyslela sem o prascich na uklidneni ale nejsem toho zastance zajmalo by me zdali tu neni neaka maminka co mela podobny problem. Nevhci svoji psychykou ublizit miminku dalsi strata by byla narocna
dekuji za kazdou zkusenost ci radu
Já tomu moc nerozumím, zvracíš když přijdeš z venku k vám domů? Zvracíš z nervů nebo z nevolností? Proč jen u vás doma? Jak to souvisí se životem ve městě?
Moc tomu nerozumim. A z ceho zvracis? Mate tam nejake vune, nebo vam jde oknem smrad z ulice, nebo co? Tady asi neni jine rady, nez identifikovat, co te drazdi, a to zkusit eliminovat. ![]()
Muzes zkusit zazvorovy lizatka a googlit další opatreni proti nevolnostem, ale me nepomahalo nic, nezbylo, nez to pretrpet.
Ale mne teda bylo blbe vsude stejně ![]()
@Arafis Ahoj, pokud máš problém s nevolnostmi spojený takto s konkrétním místem, hledal bych problém buď v psychice (třeba zážitky, obavy spojené s místem), nebo v používané chemii či vůni v domácnosti. je něco takového možné?
Moje teta zvracela zase, když vyšla z bytu na chodbu. Takže ti tam asi vadí nějaký pach? Tak co nějaká vůně, větrat… Po prvním trimestru by to mělo přejít.
@Premek_Orac @Villanelle já ji chápu, není to nic z toho, co uvádíte. Taky jsem s tím měla problém. Prostě mi náš, jinak čistý a chemie prostý dům, začal divně páchnout. Nejhorší byla ložnice. První trimestr jsem proseděla na terase a to bylo časný jaro. Fakt děs a nic se s tím nedalo dělat. Dokonce to u mě je první detekce těhotenství, spolehlivější než testy. Utrogestan to hrozně zhoršoval, proto jsem se na to ptala.
@bjetuschka zvracim doma i kdys prijdu z venku nebo odjinud. Mam problem byt v nasem byte jako bych na nej mela alergii. Jinak normalne nezvracim ted sem byla tri dny u nasich a v pohode. Jde mi o to ze doma zacne pracovat psychyka a me se udela zle a zacnu zvracet a nemuzu spat nic. Ja sem vesnicka a chybi mi zahrada nemam moznost utect z toho bytu na celi den ven treba. Spis zvracim z nervu a neprisla sem na to z veho i kdys si rikam ze to bude ok cajk nebo ze nemam proc tak to neodezniva ![]()
@Premek_Orac psychyka ale nemuzu prid co se deje a nechce se mi prechazet na prasky proto se ptam jestli nekdo ma skusenost a jak se s tim popral @Velešínka3 sem uz v druhem trimestru proto to resim byla sem i v nemocnici aby me nakopli na infuzich a stale doma je problem
@Arafis píše:
@Premek_Orac psychyka ale nemuzu prid co se deje a nechce se mi prechazet na prasky proto se ptam jestli nekdo ma skusenost a jak se s tim popral @Velešínka3 sem uz v druhem trimestru proto to resim byla sem i v nemocnici aby me nakopli na infuzich a stale doma je problem
Aha, tak to mě potom napadá co navštívit psychologa? Nemáš se za co stydět. Sama o něm teď uvažuju, protože po X potratech mám v současném těhotenství panickou hrůzu z kontrol.
@Janli jo asi tak neak se citim sem z toho naprasky a foma nemam ani terasu a k tomu jeste maliho takze nevim co s tim nic neberu jen mi ted mamka dala bilinku jestli nahodou neuklidni ale ani to moc nepomaha takze sem na prasky a nevim co mam delat protoze uz sem skusila snad vse ![]()
@Velešínka3 naprosto vas chapua drzim palce aby se to vyresilo. I o nem sem premyslela akorad zatim nebyla sila.
@Arafis Je dobře, že víš, čím to pravděpodobně je. Na lehké případy docela funguje vytěsnění toho problému logikou. Prosti si ve dveřích při příchodu, a kdykoliv kdy uznáš za vhodné v duchu soustředěně přeříkat nějakou formulku typu:,,Jsem ve svém domově, nejbezpečnějším místě mého života, já i dítě jsme zdravé, vše je v pořádku." Ale musí to co říkáš být pravda.
Nebo pokud to pramení z obav, tak jsem byl jednou hrozně fajn psycholožkou obeznámen s metodou, že si představíš to nejhorší co by se mohlo stát. Co je tvou nejhorší představou. A pak si představíš, co bude za den, týden, měsíc, rok, deset let poté, co by se naplnila. A zjistíš, že i ta nejhorší věc by v té nejhorší fázi trvala jen nějaký časový úsek a jednou by nastal čas, kdy by to byla minulost. A nejen, že se drtivá většina našich obav nikdy nenaplní, ale ty co se stanou, se většinou nenaplní zcela a po čase… odezní.
Bude to dobré, neboj.
@Arafis píše:
@Janli jo asi tak neak se citim sem z toho naprasky a foma nemam ani terasu a k tomu jeste maliho takze nevim co s tim nic neberu jen mi ted mamka dala bilinku jestli nahodou neuklidni ale ani to moc nepomaha takze sem na prasky a nevim co mam delat protoze uz sem skusila snad vse
no nevim, jako tehotna bych do sebe nervala prasky ani bylinky
pred tim predcasnym porodem jsi do sebe taky neco takoveho cpala? mela jsi stejne stavy?… nemuze to byt tim, ze se doma bojis, ze se ti neco stane a nikdo nebude v dohledu a u vasich si v klidu, protoze tam nejsi sama?
No a co kamarádky, ty za tebou nemůžou? Ty za nima? Dát si někde sraz? Najít si nějakou skupinu pro mamky s dětma? Cvičení s kočárkem (chápu dobře, že máš ještě malé dítě?)? V létě vyrazit na odpoledne do parku? Na piknik? Je toho tolik, co se dá dělat, abys nemusela být celý den doma.