Zvyknou si fenky?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
25.4.12 15:56

nevím, možná proto, abych víc přiblížila situaci, prostě mě v tu chvíli nenapadlo, jak to napsat jinak. ted bych to určitě jina napsala

@wildcherry píše:
nezlobíme :) .Ale když to bylo o psech tak nevím,proč si psala i o tom že jsi uvažovala o adopci dítěte a že jsi v 7 měsíci.To mi moc psí nepřijde.Já vím,blbě se poslouchá naše nazory.Taky by mi to přijemný nebylo
  • Citovat
  • Upravit
13943
25.4.12 15:57
@wildcherry píše:
@PetiteFillette …což s pejskama je opak o 360stupnu.Té lásky a zabezpečení.že to tebe ze židle nezvedne jako nás ostatní za to nemůžu.Hold jiný úhel pohledu a životni priority a cíle

Nenadzvedne, protože nemám potřebu ani důvod ji podezírat z toho, že svoje dítě miluje míň než my ostatní ty svoje. Nemusí to přece psát, aby to tak bylo. Chápej, já to tady taky nepíšu a přesto bych za svoje děti dýchala.. Ona má prostě věci ohledně mimina v hlavě utříděné, tak nemá potřebu řešit tohle.
Stejně jako já ti nebudu říkat, jaké já mám životní priority a cíle, a i tak můžou být ty samé jako tvoje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.4.12 16:08

Ani nevíš jak moc děkuji za normální odpověd. možná tohle jsem potřebovala, prostě si o tom s někým promluvit. protože u kamarádky, u které ted bydlím to nejde, ta je fanatik do psů, taky pořádně nemá kam jít ale situaci řešit nechce, ale to jsem odbočila, promin.
základní výbavičku mám, mám spoustu krásného oblečení tak do půl roku, téměř vše podarované od známých.
plínky chci řešit tak, že na ven a noc budu dávat jednorázovky, jinak jsem za levno nakoupila látkovky a chci látkovat.
kočárek jsem pořídila jen pro případ nouze a toho, aby lidi blbě nekoukali, protože chci taky používat šátek.
s postýlkou to samé, mám stejný názor, chci spát s malým v posteli, pokud mu to nebude nijak vadit, nebudu ho v noci budit a podobně. četla jsem, že první ěsíce je vhodná korbička od kočárku, takže to tak chci řešit. tohle ale nechci ventilovat veřejně, plno lidí mě za to odsuzuje, dítě jedině v postýlce a šátek mají jen socky a ne normální lidé…
nějaké hračky mám, flaštičky také, budu se snažit kojit, doufám že to půjde :-)

ten kontakt na maso bych si moc ráda vzala, šlo by to? beru maso z vetamixu nebo z masny, když je nějaké levnější, kuřecí kostry, křídla a podobně. ony jsou malé a moc toho nesežerou.

ten kotec nějak podvědomě taky odsuzuji, nemám ráda psy v kotci, ale chci udělat to nejlepší pro všechny.
adopci dítěte bych asi taky nezvládla. psala jsem to jen proto, že jsem nad tím uvažovala, kdybych byla pro, neřeším to přece a dítěte se po porodu vzdám a mám to „bez problémů“..
jinak pronájmy hledám, už dlouho. ted na bazosi se objevilo několik nabídek, třeba něco vyjde.
moc děkuji za příspěvek, moc mi pomohl udělat si představu, urovnat myšlenky. je toho na mě moc. každý den usínat s pocitem toho, že nevím co bude. moc děkuji

@Amber_1977 píše:
anonymko - zakladatelko
Jestli jsem to správně pochopila, tak jsi aktuálně bez bydlení, s penězi na štíru, bez partnera a bez rodiny. S dvěma malými pejsky a mimi na cestě..?
Koukej - z mojí vlastní čerstvé zkušenosti: mimi zpočátku skoro nic nestojí - prvorodičky nakupují spoustu nesmyslů, ale, co je opravdu potřeba, jsou plíny a oblečení (to jsem já sama, i když finančně vpohodě nakoupila ve velkoskladu secondhandu, 20 kg netříděného za asi tisícovku - žiji z toho dodnes a vydrží mi to tak do půlroku věku dítěte a většina toho byly moc hezké oblečky, zbytek průměr, asi deset kousků jsem vyhodila kvůli flekům.).
Pak vajíčko na přepravu autem - pokud jezdíš, jinak ne. Kočár. Mně velmi usnadnil život šátek - mimi je v něm klidnější, ale to není nutnost. Dětské nůžky (nebojíš se, že mu vypíchneš očíčko, když se mu ty vrtícíse prstíky snažíš zastřihnout..).
Dál mě nic nenapadá - mimi rovnou sprchuji/myji v umyvadle, když se pokadí, vlhčené ubrousky mám jen do města. Dětská kosmetika taky zpočátku k ničemu - mají citlivou kůži a kde co jim vadí (btw. téměř všechny kožní problémy skvěle léčí mateřské mléko).
Mimi spí od porodu se mnou v posteli - umřela bych strachy, kdybych ho měla dát kamkoli jinam. Kojit budu maximálně dlouho - je to zdravé a zdarma a nemusím se s tím míchat/vařit..
No.. Co dál? Hračky začal vnímat až tak na dvou měsících a stejnak má nejradši koukat, co se děje kolem - takže když pracuji, tak mi leží ve vibračním lehátku (jo, to jsem velmi ocenila) a kouká na mě, nebo chodíme venku a on kouká z kočárku nebo ze šátku - to by nevyměnil ani za pytel nejmodernějších hraček 8)
Upozorňuji, že nejsem žádná socka, na zahradě máme vlastní bazén.. Ale prostě mimi je opdravdu zatím zcela nenáročné na peníze - jen ty plínečky a oblečení - toho spotřebuje spousty, protože dokáže čůrat mimo plínku :roll: :zed:

Psům nevadí zkažené maso - to je fakt, šelmám to nijak nevadí v trávicím/vylučovacím traktu. Levnější než granule/konzervy je vařit - cca 70 % masa/vnitřností ku 30 % těstovin nebo rýže a kořenové zeleniny (té nejmíň, je to pro psy nestravitelná, čistící část potravy). Já kupuji od jedné pražské firmy s rozvozem psí maso za cca 11,– Kč/1 kg + těstoviny z Intersparu asi 14,– Kč / 1 kg..

Bydlení zatím stačí garsonka v pronájmu - pokud se ti podaří sehnat někde levně. Pokoj by asi nikdo kvůli mimi nezvládl - nevíš, jak bude „hlučné“.. A ono je to v noci pak dost slyšet, navíc opravdu potřebujete soukromí..

Takže být tebou, tak urgentně řeším bydlení, které finančně utáhneš, to ostatní si sedne.. Mimi první měsíc stejnak většinu času prospí, takže budeš mít čas na to zvyknout si na nové pořádky a zjistit, jak vše, nejen finančně zvládáš..
Během porodu by se ti o pejsky mohla postarat kamarádka. Ale kotec opravdu nezvládnou.

Co si umím předsavit - je darovat někomu prověřenému ty pejsky. Adopci bych psychicky neunesla - to, co mě zaplavilo cca den po porodu, to se nedá nijak popsat, ani k ničemu připodobnit - dýchala bych za prcka a dnes není oproti němu absolutně vůbec nic důležité, je jen on.. :srdce:

Takže tolik za mě, popřemýšlej v klidu, máš spoustu času. Hlavně se v ničem neunáhluj a nech všechna svá rozhodnutí uzrát.. Držím ti palce :hug:
  • Citovat
  • Upravit
Metamorphosis
25.4.12 16:09
@Anonymní píše:
psi pryč dát nemůžu, je to moje jediná rodina, prostě to nejde. nedám je. ted jsem v nemocnici a hlídá je kamarádka, fenky sedí v pokoji a řvou, jsou neštastné. jelikož mám jen je, jsou na mě dost fixované. nejde říct, koho mám radši, jestli dítě nebo psa. prostě to nejde. vím, že kdybych je dala pryč, nebudou štastné. když je hlídá sestra, která je zná od štěněte, píše mi, jak se jim stýská, prostě jsou to závislačky a já z toho mám strach. kdybych věděla, že jim jinde bude lépe, klidně je dám, ale vím, že lépe jim nebude.

Hele, já ještě před porodem tvrdila, že mimi bude další člen smečky :mrgreen: To jsem byla ale blbá..
Mimi je mnohem víc, než cokoli, kdokoli,.. ani ten nejlepší vztah s chlapem ve svý nejlepší fázi se ani zdaleka nepřiblížil tomu, co prožívám s malým…
V porodnici jsem ten týden téměř nespala, protože jsem byla od porodu plná adrenalinu a v noci jsem se prostě koukala, jak mimi spí a když se mu zakrabatil obličejíček, tak ho hladila, aby měl hezký sny.. A to jsem z žen, co tvrdily, že žádný děti nechtějí, že děti pro ně nejsou důležité… - jo :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.4.12 16:15

jo já taky tvrdím že mimi bude člen smečky, ale i vím, že psi mimču nikdy neublíží. dělám s fenkama canisterapii, vím, jak se chovají k dětem. takže na reakce typu, že je nebezpečné brát rozmazlené psy k dítěti jsem radši ani nereagovala, zvedalo mi to adrenalin. uvidím, nemůžu říct, jak to budu brát po porodu já. teprve mě to čeká a nikdy jsem to nezažila.
taky se mi honí hlavou, že nikdy nebudu dobrá máma, že dítěti nedám co potřebuje. já člověk, který je radši venku, někde v dílně nebo na louce, poli než doma a nedejbože v kuchyni. no tak co. tak prostě moje dítě bude vyrůstat venku, na sluníčku, v přírodě, nic proti tomu špatného nevidím. ale spousta městských lidí mě odsoudí.

@Amber_1977 píše:
Hele, já ještě před porodem tvrdila, že mimi bude další člen smečky :mrgreen: To jsem byla ale blbá..
Mimi je mnohem víc, než cokoli, kdokoli,.. ani ten nejlepší vztah s chlapem ve svý nejlepší fázi se ani zdaleka nepřiblížil tomu, co prožívám s malým…
V porodnici jsem ten týden téměř nespala, protože jsem byla od porodu plná adrenalinu a v noci jsem se prostě koukala, jak mimi spí a když se mu zakrabatil obličejíček, tak ho hladila, aby měl hezký sny.. A to jsem z žen, co tvrdily, že žádný děti nechtějí, že děti pro ně nejsou důležité… - jo :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
  • Citovat
  • Upravit
Metamorphosis
25.4.12 16:29

Nemáš zač, ono, jak v těhu není moc co dělat a člověk furt přemýšlí, do toho ty hormony.. Tak je to občas na palici.. :zed:
Na lidi se vykašli, on je každý chytrý, ale za dítě jsi zodpovědná ty.. Já mám malého téměř neustále při/na sobě vidím ty rozdíly oproti dnům, kdy jsem ho „odkládala“ - je klidnější, samostatnější a přitom je pořád stejně „akční“ = nijak to nebrání jeho motorickému vývoji. Naopak, pediatrička tvrdí, že je vývojově o 1 měsíc napřed 8)
Kočár se občas hodí - já si zpočátku kojením odrovnala záda - špatně jsem malýho držela.. A s šátkem se mi to taky jednou stalo, opravdu se musí dobře navázat, abys mimi nedržela rameny a lopatkama, ale aby spíš „sedělo“ na kyčlích..
Jinak kojit jsem se musela naučit sama, v porodce mi moc nepomohli a asi po týdnu jsem měla rozpraskané krvavé bradavky - bolelo to tak, že jsem při kojení brečela, ale zvládla jsem to a jsem za to ráda, protože fakt lepší stravu mimi nedokážu dát a je kdykoli k dyspozici.
No a troufám si tvrdit, že 100% problémů, které vás s mimi po porodu mohou postihnout, je už vyřešeno zde na emiminu v poradnách - je třeba jen je poctivě pročítat (laktační poradna je opravdu výživná)..
Maso se musí odebírat min. za 3 tisíce jednorázově, jinak nezavezou - to pro malé hafany nemá smysl, takže až budeš chtít, jestli jsi z Prahy, tak mi napiš soukromou zprávu a domluvíme se, že budeš brát s námi - balení je vždy po 12 kg a jak jsem řekla, vychází to asi na 11 - 13 Kč za kilogram.. 8)
Kotec by pejskům nevadil, kdyby na něj byli zvyklí odmala.. Takhle to bude složitější, ale jestli to myslíš tak, že ty budeš v nějakém domě a pejsci budou mít na jeho zahradě „boudičku“, tak, když se jim budeš přes den věnovat, zvládnou to - v zimě nevím - to záleží, zda mají dlouhou srst. Krátkosrstí by to nedali.
Pokud ten kotec řešíš čistě z hygienického hlediska s ohledem na mimi, tak na to se taky vybodni. Mimi má díky mlíku tvoji imunitu, takže, i když ho pejsek „obloízne“, tak to mimi neuškodí. - tohle nám řekli i v porodnici na předporodním kurzu. Naopak, je pro něj „škodlivé“ jakékoli „nedomácí“ prostředí, proto se dřív v šestinedělí s dětmi nikam netrajdalo..
No a k tomu spaní v posteli - naučila jsem se dát přes něj ruku tak, abych ho jí nezalehla a přitom jsem cítila, jak se dýcháním hýbe - díky tomu se mi dobře spalo, rptoože jsem se o něj nebála. Bohužel, jsem několik týdnů i po porodu spala výhrandě na boku :roll:
Je dobré mimi něčím podložit, aby neleželo v rovině, ale hlava výš než nohy - kvůli ublinkávání. Na to se prodávají takové speciální klíny do postele, kolem tří až pěti stovek..

@Anonymní píše:
  • Citovat
  • Upravit
Metamorphosis
25.4.12 16:33
@Anonymní píše:
taky se mi honí hlavou, že nikdy nebudu dobrá máma, že dítěti nedám co potřebuje. já člověk, který je radši venku, někde v dílně nebo na louce, poli než doma a nedejbože v kuchyni. no tak co. tak prostě moje dítě bude vyrůstat venku, na sluníčku, v přírodě, nic proti tomu špatného nevidím. ale spousta městských lidí mě odsoudí.

Tak tím si prodje asi každý.. Taky se mi podařilo probrečet asi dva dny v kuse.. To se stává a můžou za to hormony :mrgreen:
Ale naopak, mimi dáš mnohem víc aktivním životem, tím, že ho s sebou budeš všude tahat a ono uvidí spoustu věcí..
Miláček měl po porodu nejradši stíny na zdi od záclon.. Pak už vyžadoval víc, a dneska vidím, že doma nebo v kočáře na zádech, s mechanickýma hračkama.. se strašně nudí.. Nejlíp mu je, když kouká, co dělám, co se děje kolem (na to je ulice a příroda nejlepší) a ideálně, když je i on nějak pasívně v pohybu - tzn. v šátku a já se hýbu.. - to je ta nejlepší kombinace, díky které je klidný, nebrečí, hezky spí a.. prostě je to na něm vidět :palec:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.4.12 16:57

co se týká hygieny a psů, to fakt neřeším, jsem spíš takový přírodní typ. ted to vyzní dost hnusně a asi mě tu plno lidí odsoudí, ale moje heslo je"přežije ten nejsilnější" :-) samozřejmě základní hygiena je základ, ale opravdu neřeším, jestli pes olízne dítě, jestli náhodou dítě nemá někde chloupek a podobně. to fakt ne.
osobně jsem taky spíš pro šátky, už jsem koukala na youtube, jak se vážou,, takže se to podle videí učím a docela mi to jde stejně jako látkovky.
myslím, že dítě, které vyroste v přírodě nebude vůbec o nic ochuzené, než dítě, které vyroste v dezinfekčním pokoji paneláku. mám blízko k přírodě a doufám, že i dítě mít bude. opravdu nebudu řešit, jestli se dítě plazí po zemi se psem. už jsem říkala, že moje dítě budou učit chodit pejsani. :-) (ježiši když to tak píšu, tak si připadám jako krkavčí matka)
z toho kojení mám strach, že mi to nepůjde a že to nezvládnu, ale hrozně ráda bych kojila, tak pro to udělám maximálně.
chci, aby mimčo vyrůstalo v souladu s přírodou, aby poznalo krásy našeho světa a přírody, ne zasmrádlou Prahu. Nejradši bych jednou chtěla žít v baráčku, mít na dvorku pár slepic, kozu,..třeba i poníka. uvidíme, ale něco s tím svým životem udělat musím. musím se prostě snažit
našla jsem nabídku odkupu domečku na splátky, které bych v pohodě zvládla. je to ale domek určený k rekonstrukci, tak přemýšlím, jestli do toho jít. umím si udělat spoustu věcí, od betonování, zdění, izolace, tak bych to snad zvládla.

jinak s tím masem bych se moc ráda domluvila. já mám tak 10kg masa na skoro měsíc, takže by mi to moc pomohlo, šlo by se tedy potom domluvit? bylo by to prima. jinak jim k tomu dávám rýži, těstoviny, brambory, podle toho co zrovna doma je. někdy bylinky, zeleninu, pangamin. dostávají jogurt, sýr, vajíčko. prostě co vařím, tak jim oddělím. vypadají spokojeně.

ještě jedno moc děkuji, moc!!!

@Amber_1977 píše:
Nemáš zač, ono, jak v těhu není moc co dělat a člověk furt přemýšlí, do toho ty hormony.. Tak je to občas na palici.. :zed:
Na lidi se vykašli, on je každý chytrý, ale za dítě jsi zodpovědná ty.. Já mám malého téměř neustále při/na sobě vidím ty rozdíly oproti dnům, kdy jsem ho „odkládala“ - je klidnější, samostatnější a přitom je pořád stejně „akční“ = nijak to nebrání jeho motorickému vývoji. Naopak, pediatrička tvrdí, že je vývojově o 1 měsíc napřed 8)
Kočár se občas hodí - já si zpočátku kojením odrovnala záda - špatně jsem malýho držela.. A s šátkem se mi to taky jednou stalo, opravdu se musí dobře navázat, abys mimi nedržela rameny a lopatkama, ale aby spíš „sedělo“ na kyčlích..
Jinak kojit jsem se musela naučit sama, v porodce mi moc nepomohli a asi po týdnu jsem měla rozpraskané krvavé bradavky - bolelo to tak, že jsem při kojení brečela, ale zvládla jsem to a jsem za to ráda, protože fakt lepší stravu mimi nedokážu dát a je kdykoli k dyspozici.
No a troufám si tvrdit, že 100% problémů, které vás s mimi po porodu mohou postihnout, je už vyřešeno zde na emiminu v poradnách - je třeba jen je poctivě pročítat (laktační poradna je opravdu výživná)..
Maso se musí odebírat min. za 3 tisíce jednorázově, jinak nezavezou - to pro malé hafany nemá smysl, takže až budeš chtít, jestli jsi z Prahy, tak mi napiš soukromou zprávu a domluvíme se, že budeš brát s námi - balení je vždy po 12 kg a jak jsem řekla, vychází to asi na 11 - 13 Kč za kilogram.. 8)
Kotec by pejskům nevadil, kdyby na něj byli zvyklí odmala.. Takhle to bude složitější, ale jestli to myslíš tak, že ty budeš v nějakém domě a pejsci budou mít na jeho zahradě „boudičku“, tak, když se jim budeš přes den věnovat, zvládnou to - v zimě nevím - to záleží, zda mají dlouhou srst. Krátkosrstí by to nedali.
Pokud ten kotec řešíš čistě z hygienického hlediska s ohledem na mimi, tak na to se taky vybodni. Mimi má díky mlíku tvoji imunitu, takže, i když ho pejsek „obloízne“, tak to mimi neuškodí. - tohle nám řekli i v porodnici na předporodním kurzu. Naopak, je pro něj „škodlivé“ jakékoli „nedomácí“ prostředí, proto se dřív v šestinedělí s dětmi nikam netrajdalo..
No a k tomu spaní v posteli - naučila jsem se dát přes něj ruku tak, abych ho jí nezalehla a přitom jsem cítila, jak se dýcháním hýbe - díky tomu se mi dobře spalo, rptoože jsem se o něj nebála. Bohužel, jsem několik týdnů i po porodu spala výhrandě na boku :roll:
Je dobré mimi něčím podložit, aby neleželo v rovině, ale hlava výš než nohy - kvůli ublinkávání. Na to se prodávají takové speciální klíny do postele, kolem tří až pěti stovek..
  • Citovat
  • Upravit
Metamorphosis
25.4.12 19:22

Napiš mi soukromou zprávu - přes ten dopis vedle mého jména a já ti pošlu moje telefonní číslo a instrukce. Myslím, že další várka se bude brát za tři týdny.
Jinak psi by něměli jíst drůbeží kosti, bílek, brambory a samo žádné cukry.
No a zlatou radu, kterou jsem ke kojení dostala, byla: břicho na břicho - tzn. ať kojím v jakékoli pozici, dítě musí svým bříškem směřovat k mému - nemůže ke mně být třeba bokem a tak.. Plus (ale to je známé) nepřikládá se prso k dítěti, ale dítě k prsu - jinak si totiž odrovnáš záda.

• Citovat
  • Upravit
Metamorphosis
25.4.12 19:24

Jo a mimi strčí do pusinky skoro celý dvorec - kdyby vzalo jen bradavku, tak ti ji v tu ránu „ukousne“ - strašně to bolí, takže si tím prsem musí narvat skoro celou papulu - pak je to správně.
A už mě víc nenapadá :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.4.12 20:40

tak vařené brambory se používají jako hypoalergenní příloha pro psy s alergiemi, je to dobrá příloha. stejně jako z obilovin je nejvhodnější oves - ovesné vločky, když už se obilovina dává. drůbeží kosti pes může, ale musí být masité - obalené masem a ne VAŘENÉ.
jinak moji dostávají kosti různé, hovězí, vepřové…na okusování, čistí si tím zoubky.
určitě bych si v příští várce nějaké kilčo vzala.ještě chci vzít rpo prípad nouze sušené maso, když nebude náhodou k dispozici mrazák. tak to dostanou s rýží a podobně.
k tomu kojení, všechny zprávy hltám, nic o tom ještě pořádně nevím, tak se začnu pídit po informacích. jsou to pro mě nové věci.
snad se rozkojím.

jinak i pro osotatní, dneska se docela dařilo, dostala jsem pár nabídek na bydlení. jedna vypadá dost dobře, snad to dobře dopadne a konečně se začnu těšit jen na mimčo a nebudu řešit existenční otázky.
@Amber_1977 píše:
Napiš mi soukromou zprávu - přes ten dopis vedle mého jména a já ti pošlu moje telefonní číslo a instrukce. Myslím, že další várka se bude brát za tři týdny.
Jinak psi by něměli jíst drůbeží kosti, bílek, brambory a samo žádné cukry.
No a zlatou radu, kterou jsem ke kojení dostala, byla: břicho na břicho - tzn. ať kojím v jakékoli pozici, dítě musí svým bříškem směřovat k mému - nemůže ke mně být třeba bokem a tak.. Plus (ale to je známé) nepřikládá se prso k dítěti, ale dítě k prsu - jinak si totiž odrovnáš záda.
  • Citovat
  • Upravit
13943
25.4.12 20:59
@Anonymní píše:
tak vařené brambory se používají jako hypoalergenní příloha pro psy s alergiemi, je to dobrá příloha. stejně jako z obilovin je nejvhodnější oves - ovesné vločky, když už se obilovina dává. drůbeží kosti pes může, ale musí být masité - obalené masem a ne VAŘENÉ.
jinak moji dostávají kosti různé, hovězí, vepřové…na okusování, čistí si tím zoubky.
určitě bych si v příští várce nějaké kilčo vzala.ještě chci vzít rpo prípad nouze sušené maso, když nebude náhodou k dispozici mrazák. tak to dostanou s rýží a podobně.
k tomu kojení, všechny zprávy hltám, nic o tom ještě pořádně nevím, tak se začnu pídit po informacích. jsou to pro mě nové věci.
snad se rozkojím.jinak i pro osotatní, dneska se docela dařilo, dostala jsem pár nabídek na bydlení. jedna vypadá dost dobře, snad to dobře dopadne a konečně se začnu těšit jen na mimčo a nebudu řešit existenční otázky.

Super, tak dej určitě vědět jak to dopadlo!! :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7139
25.4.12 21:20

zakladatelko, zhruba jsem četla diskusi, a jen tak mimo mě hrozně zajímá co je to za rasu :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.4.12 08:19

@lukresia
a je to podstatné?

• Citovat
  • Upravit
7139
26.4.12 08:35
@Anonymní píše: