Zvýšená hodnota na lačno

31672
30.3.16 22:57

Někde ještě postupují podle starých pravidel, a tam byla myslím ma těch 5,5? :think: u nás taky naštěstí, nalačno jsem měla asi 5,2? nebo možná ještě o krapet víc. a po 2 hodinách 3,8 8o jsem ráda, že braly ty starý tabulky, že jsme nemusela řešit nějaký diety nebo tak. syn se narodil sotva 3 kilovej,(ten třetí), takže cukrovku jsme evidentně neměla. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
69018
30.3.16 23:20

Test ti provedli spatne, pokud jsi to mela nalacno vyssi, uz ti nemeli davat nic pit a meli rovnou za par dni zopakovat. Kazdopadne klid, z jedne lacne hodnoty ti cukrovku nestanovi, opakovani je treba, akorat to budes bohuzel muset vypit znovu. Ovsem trvala bych na tom, ze mi lacnou hodnotu sdeli pred tim, nez budu cokoliv pit, protoze kdyby byla zvysena i podruhe, tak to holt ta cukrovka bude a pak uz bych do sebe teda glukozu lit odmitla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1671
31.3.16 01:55
@katrinacek1 píše:
Ahoj maminky,
chci se zeptat jak to je s těmi oficiálními novými postupy testování na ogtt. Minulý týden jsem byla na testu na těhu cukrovku u nás ve špitále v Hodoníně.
Sestra na gyndě mi sdělila že nesmím od pulnoci jíst ani pít! Na to pití jsem se ještě extra ptala ale tvrdila mi, že se to opravdu nesmí no a tak jsem se od pulnoci trápila hladem i žízní až do rána kdy jsem hned při prvním odběru dostala vypeskováno že jsem nepia a že mě nemůžou pořádně napichnout… No nakonec se jim to povedlo a já se šla konečně pořádně napít vody a test probíhal standartně(krev, glukoza, krev, krev) a šla jsem domů stím, že výsledky budou zaslány mému gynekologovi a kdyby něco tak by mi volali sami.
No a dnes jsem si šla na gyndu pro lístek na peníze a při té příležitosti se ptala na výsledky a sestra mi sdělila že mám zvýšenou hodnotu nalačno cca 5,5 ale ostatní mám v normě a že za týden kdy mám poradnu se doktor rozhodne jeslti si test zopakuji.
Což je podle mě postup uplně naopak podle všeho co jsem si o ogtt našla. Podle oficiálního postupu by mělo být žě hodnota nad 5,1 nalačno je již cukrovka a v testu se nepokračuje? a test se v těhotenství rozhodně nepodstupuje znovu.. A také by mne zajímalo. jeslti je možné, že by nedostatek tekutin zkreslil výsledek testu na lačno? Kdyby jste některá měla zkušenosti, budu moc ráda za pomoc. Děkuji. :kytka:

Ahojky. Ja absolvovala testy na teh. cukrovku a musim rict ze toho lituji. Vyslo mi ze ju mam. Tak mam doma meric a dietu. Delali mi ju 25t. Merim se dost casto a porad mam hodnotu pod 5 a kdyz mi beru krev taky vse dobre. Mam malinkate brisko a za 14dni rodim. Vaha drobca je cca 2kg. Nevim jake normy kde maji, ale co vim na 100% u mne teh. cukrovka nenastala. Zbytecne Nas vystrasili, prej kdyz budete jist sladke tak dite bude postizene a bude mit pres 5kg. Jestli jeste nekdy budu tehotna tyhle testy uz absovovat utcite nebudu. Kdyz pijete ten hnus detatku davate do tela 7dkg cukru a je to pro ne sok i Vam spatne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21630
31.3.16 06:44
@katrinacek1 píše:
Podle selského rozumu pokud mám hodnotu po glukozove zátěži v normě, nemůže být přece nikde žádný problém… také mně fascinuje že to u mého doktora řeší s tak nízkou prioritou. Přitom když mrknu na jakoukoliv stránku zabývající se těhu cukrovkou, tak je všude psáno že lační hodnota vyšší než 5,1 je diabetes a nazdar… :-D ale nikde se nepíše jaká je diagnoza pokud je lačná vyšší a ostatní v normě…

Bohuzel se velmi mylis. I kdyz mas hodnoty po testu ok a pred testem zvysene, muzes mit cukrovku. Zrovna mam v praci kolegyni, ktera ma vysoke prvni ranni hodnoty na lacno. Po jidle je uz ma ukazkove. Cukrovka to je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69018
31.3.16 08:32

@katrinacek1 zvýšená hodnota nalačno klidně cukrovku značit může, i když jsou ostatní hodnoty OK. Ale - opravdu se nedá soudit z jedné hodnoty. Teprve když je nalačno zvýšeno opakovaně, tak to pro cukrovku svědčí (a pak ani není třeba nic pít, prostě je to jasné a další výsledky by nic nezměnily). Já jako diabetik mívám lačné hodnoty hodně vysoké a po snídani mi dokonce to klesá! Na dehydrataci bych to nesváděla. Ale správný postup je - nabrat na lačno a když je to OK, pokračovat v testu. Když není, test neprovádět, ale pozvat znovu za pár dní.

Jinak co já si pamatuju, cukrovka automaticky nemusí znamenat větší dítě. Ale dítě může být špatně vyživováno, takže se můžou rodit hodně velké děti s nedovyvinutými orgány nebo hodně malé děti… nebo i zcela normální, ale následky se projeví později. Nebo vůbec.
U těch 75 g glukózy je problém, že se pije najednou a nalačno. Ale jinak je to dávka, kterou do sebe hromada těhotných nacpe bez problémů na posezení v tabulce čokolády, větším množství sladkého ovoce… Ony teda zcela stačí tři rohlíky, ale tam je to pomalý cukr, tak to většinou neletí tak rychle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69018
31.3.16 09:25

@katrinacek1 tak držím palce a zatím buď v klidu. Ono se to sice zhoršuje, ale ne tak dramaticky, že bys měla jednou hodnoty po glukóze OK a za 14 dní na to umírala. A bohužel mám teď v poslední době kolem sebe dva případy, kdy dr. po jednom (!) odběru nalačno zvýšeném o pár desetin okamžitě hnal ženskou na diabetologii, přičemž když si tam vydupala opakování testu, bylo vše OK. Nalačno to občas vylítne každému, stačí si dát pořádnou večeři, být nastydlá nebo ve velkém stresu a to tu lačnou hodnotu ovlivnit může. Pokud by to bylo i podruhé nalačno vysoko, odmítla bych pít glukózu, přeci to do sebe nebudu soukat, když mi právě diagnostikovali, že to blbě zpracovávám, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4569
31.3.16 11:41

Stres může zvýšit glykemii, dcera měla jednou příšernou migrenu se zvracením a lačný cukr přes sedm. A kamarádky chlapeček měl po stresující noci v nemocnici taky vysoký cukr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69018
31.3.16 12:28

Ano, je to tak. Stejně jako nějaká větší nemoc, chřipka a tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8841
1.4.16 03:09

Holky, taky přemýšlím nad téma hodnotama :think: bezne i jako ne těhotna se s lacnou pohybuju kolem 5,2-5,4. Vím to, protoze si občas delame odber v práci a hlavně se lecim na revmatologii a tam chodim vzdy na lačno. V prvním těhotenství byla u ogtt lacna 5,4 pak 6,8 a poslední 5,7. Z jakého důvodu se snižila pro těhotne ta hranice lacne? Tusim, že normalne je ok snad do 5,6 :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69018
1.4.16 09:48

@JanduleD co nám říkali, tak zdravé těhotné mají ty hodnoty nižší, protože jim placenta a plod pomáhají ten cukr odbourávat.
Jinak se to snižovalo hlavně proto, že dlouhodobým pozorováním se dospělo k tomu, že už při té opakované hodnotě 5,1 a víc vzrůstají rizika s cukrovkou spojená. Naopak po hodině a po dvou se limity zvýšily, o tom už se moc nemluví, všude se píše, jak se to zpřísnilo, ale zpřísnila se jen jedna hodnota ze tří kontrolovaných, zbylé dvě se naopak uvolnily. Ale myslím, že ty hodnoty se mění hodně empiricky.

Byly doby, kdy lačná hodnota do 7 u zdravého člověka byla zcela OK, pak se zjistilo, že už nad těch 5,6 stoupá riziko komplikací, takže se ještě zavedlo pásmo porušené glukózové tolerance, kde když se člověk pohybuje a něco se sebou nedělá, většinou do té cukrovky spadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8841
1.4.16 11:23

@ugluk no Já totiž přemýšlím ze ogtt odmitnu :think: tady se asi neprovádí dobře, odeberou lacnou a hned dávají pit glukozu bez toho, že by věděli jaka je hodnota. A protoze vím, že je vyšší tak bych se tomu chtěla vyhnout a jít radši k diadr. Musím to ještě poresit na gynde, Já mám totiž ten cukr zvednuty az po zhoršení jine nemoci, kdy mám i stále vyšší a vyšší crp :? Jinak byl kolem 4,6. tak mam i obavu, abych si tim pitím něco nepos…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69018
1.4.16 18:22

@JanduleD tak pokud daji pit glukozu, aniz by overili, ze je to nalacno OK, taky bych do toho nesla a zkusila to jinde, kde maji rozum. Taky se da nabirat glykovany hemoglobin… ale zas ja jsem pripad, nad jehoz glykovanym hemoglobinem doktori jasaji, ze jsem dlouhodobe vzorne kompenzovana, a pritom mi cukr kolikrat vyleze na 10-15 :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
189
1.4.16 21:43

A je tu prosím někdo, kdo tento test úplně odmítl? Jak se na to tvářil gynekolog a čím jste odmítnutí zdůvodnili?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69018
1.4.16 21:58

Odmitnout ma plne pravo kazdy, asi tak jedine, co se v tehotenstvi neda odmitnout, je porod. Tehotna je zletila a svepravna (aspon valna vetsina teda) a lekar by mel jeji rozhodnuti respektovat, klidne ale muze vyjadrit svuj nazor. Ktery muze byt od - delejte si co chcete, je to vase telo a vase dite, pres poradne vynadani za blbost (coz dozajista neni spravna reakce, ale nepochybne se s tim nekdo setka), az po snahu rozumne argumentovat a vysvetlit, co, proc, jak a mozna rizika. Bude zalezet na doktorovi, zda zastava nazor - nemate-li to v rodine a tricet kilo nadvahy, tak se vas to netyka (blbost), kdyz to odmitnete, porodite petikilove dite a muze vam umrit (taky blbost), zcela staci nabrat glykovany hemoglobin (dalsi blbost) nebo nekoho, kdo o tom skutecne neco vi a je ochoten diskutovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69018
1.4.16 22:00

Jinak na odmitnuti OGTT jsou tu dozaista primo zalozene diskuze, tahle se tyka toho, jak postupovat pri zvysene hladine nalacno. Coz samo o sobe je regulerni duvod k odmitnuti provedeni testu, ale mel by ho navrhnout doktor pacientce, nikoliv naopak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí