Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Janiky2 píše:
Vedla jsem BP a DP, coz jsem psala. Je to jine, hlavne vzorek populaceDiky za nazor
Aha, tak to bych se v tevem pripade priste nezminovala o tom, ze mas zkusenosti se skolstvim. Pred par lety jsem dostala na starost vedkyni, ktera zacala ucit na zakladni skole. Musela jsem ji vysvetlovat temer vse. Chytla se, je sikovna. Jen porad jeste obcas prekvapena z toho, co vse je naplni jeji prace. Napriklad hlidat spotrebu papirovych hygienickych potreb nebo shanet pomucky na tematicky den vyhlaseny mestem.
S třídnictvím je tak třetina až polovina práce navíc v závislosti na náročnosti třídy. Na začátku roku výzdoba třídy, květiny v květináčích-ano, něco zbude z minulých let, něco je třeba dokoupit, pokud n5rni odkud brát-třeba z domu. Nástěnky, pomůcky, barevně a zalaminovat…barevné kopírování a tisk nemáme k dispozici-takže manžel v práci, další kolegové to řeší také přáteli v jiných zaměstnaních. Příprava dětského dne a dílniček -co budeme dělat, Jak a z čeho, učiteli vymysli -samozřejmě tak, aby to školu vyšlo co nejlevněji…( cca 3× ročně) výlet, Erasmus, doučování? Kroužky? Vymysli náplň, sežeň děti, vypisuj nesmyslné tabulky a posílej výš. Kolegové-nemoc, školení, soutěže-z toho plyne suplování, dozory přestávky, dozory volná hodina, dozory v jídelně. Jednání s rodiči -ve formátu rodič +dítě +učitel. S některými rodiči se termíny domlouvají i na třikrát. Protáhne se na několik týdnů. Dítě s problémy-výchovné komise, dopisování s policií, Ospodem, neustále řešení něčeho. Sebepoškozování dítěte-spolupráce psychologem a poradnou. Všímáte si ze jsem se ještě nezmínila o inkluzi, Ukrajincích, opravách testů a přípravách na hodinu???
22 hodin přímé týdně mám málokdy. Většinou dva až tři suplování týdně vyjde.
Moc nechápu, k čemu má to zvýšení přímé práce pomoci. Jak to vyřeší nedostatek učitelů, míst ve školách, kvality vzdělávání, peněz?
@matkabagristy píše:
Aha, tak to bych se v tevem pripade priste nezminovala o tom, ze mas zkusenosti se skolstvim. Pred par lety jsem dostala na starost vedkyni, ktera zacala ucit na zakladni skole. Musela jsem ji vysvetlovat temer vse. Chytla se, je sikovna. Jen porad jeste obcas prekvapena z toho, co vse je naplni jeji prace. Napriklad hlidat spotrebu papirovych hygienickych potreb nebo shanet pomucky na tematicky den vyhlaseny mestem.
Diky za odpoved. Chapu, ze tema je pro Tebe citlive, ale vsimla sis, ze se porad snazim s Tebou jednat slusne? Narozdil od Tebe, ktera me tady „stiras“ co mam a nemam/ jaky jsou a nejsou vedci? Napadlo Te nekdy, ze mozna protoze takto jedna vice ucitelu, tak pak vas „bezny Franta Novak“ nevidi v nejlepsim svetle?
Pro Tvou info - po uspesnych grantech jsem odesla z vedy a ano, odmitla jsem jit ucit, sla jsem do soukromeho, delam obcas mnohem vice hodin (ver mi, take naplno) a adekvatne tomu jdu nahoru platem, takze nemam potrebu nekomu zavidet.
Nemam nic proti ucitelum/kam, poznala jsem jak zamindrakovane kravy az po srdcare/rky. Ale mozna ta nadrazenost nekterych ucitelu je cast te zdi mezi nimi a ostatni populaci, protoze cil mame stejny - vzdelane deti jako budoucnost
(alespon u majoritni casti populace)
Tu propast mezi veřejností a učitelem dělají naši politici. Co krok, to nesmysl. Je jedno, jestli je tam pravý, levý, bílý nebo fialový. Všechno je to stejná verbež, kterou školství zajímá maximálně do té míry, jak ho nejvíc zlikvidovat nebo minimálně poškodit. Do voleb se vždy slibuje, slibuje. Po volbách nastane období a po nás potopa.
Mně by zajímalo, jak chtějí docílit zvýšení kapacity středních škol…kde vezmou učitele? Nebo bude ve třídách těch žáků 50?
kde vezmou nové budovy? Bude se učit na směny? A hlavně kde vezmou peníze, když se všude škrtá? Netušíte?…
@hanka.br. píše:
Moc nechápu, k čemu má to zvýšení přímé práce pomoci. Jak to vyřeší nedostatek učitelů, míst ve školách, kvality vzdělávání, peněz?
Jejich opatření má ušetřit. Opět inspirace v zahraničí. Ale oni zapomínají, že tam jsou jiné podmínky. My vždy kopírujeme, ale výsledný efekt je dost zlý. Hlavy pomazané si neuvědomují, kdo stále držel a byl nadšenec. Tak to zabalí a odejde. Nedostatek učitelů to prohloubí. Ale třeba vyvíjí roboty do tříd místo učitele, když je ta umělá inteligence. Tak zas o krok postoupit dále. Vydrží víc a budou stát míň, než je stojí živý učitel. Nová doba.
@Kelsey píše:
Jejich opatření má ušetřit. Opět inspirace v zahraničí. Ale oni zapomínají, že tam jsou jiné podmínky. My vždy kopírujeme, ale výsledný efekt je dost zlý. Hlavy pomazané si neuvědomují, kdo stále držel a byl nadšenec. Tak to zabalí a odejde. Nedostatek učitelů to prohloubí. Ale třeba vyvíjí roboty do tříd místo učitele, když je ta umělá inteligence. Tak zas o krok postoupit dále. Vydrží víc a budou stát míň, než je stojí živý učitel. Nová doba.
Ale co jako ušetřit? Tomu nerozumím. Když mi navýší přímou práci, koho budu odpoledne učit, když děti už jsou doma?
@Kelsey píše:
Tu propast mezi veřejností a učitelem dělají naši politici. Co krok, to nesmysl. Je jedno, jestli je tam pravý, levý, bílý nebo fialový. Všechno je to stejná verbež, kterou školství zajímá maximálně do té míry, jak ho nejvíc zlikvidovat nebo minimálně poškodit. Do voleb se vždy slibuje, slibuje. Po volbách nastane období a po nás potopa.
@Janiky2 měla, ale dobrou otázku, jak byste si to představovali vy učitelé?
hele já bych to nedělala ani za zlatý prase, mě by z těch dětí kleplo, učitele obdivuju za to, jak to s těmi dětmi celý týden vydrží, někteří/ré, ale nemají ten nadhled…
@hanka.br. píše:
Ale co jako ušetřit? Tomu nerozumím. Když mi navýší přímou práci, koho budu odpoledne učit, když děti už jsou doma?
no někoho propustí a vykryjou to těmi zbylými ne? tak bych to chápala já, tím se teda ušetří za 1 zaměstnance…
@hanka.br. píše:
Když se nad tím zamýšlím, tak prostě tobě přibudou hodiny. Učit budeš i to, kde nemáš aprobaci. A někdo bude muset odejít, protože na něj ten úvazek nevychází. Jedině tak si myslím, že zvažují šetření a tu operaci kolem zvýšení přímé. Ale třeba je moje fantazie veliká.
@welovefashion píše:
no někoho propustí a vykryjou to těmi zbylými ne? tak bych to chápala já, tím se teda ušetří za 1 zaměstnance…
To přece nedává smysl. Když někoho propustí, ty děti budou chodit do školy odpoledne místo ráno?
@Kelsey píše:
Když se nad tím zamýšlím, tak prostě tobě přibudou hodiny. Učit budeš i to, kde nemáš aprobaci. A někdo bude muset odejít, protože na něj ten úvazek nevychází. Jedině tak si myslím, že zvažují šetření a tu operaci kolem zvýšení přímé. Ale třeba je moje fantazie veliká.
Chápu, že mi přibydou hodiny, ale na prvním stupni si učím všechno. Děti jdou domů, jim hodiny nepřibydou. Dávalo by smysl sloučení tříd, pak by mohli někoho vyhodit. Ale zvýšit úvazek všem mi smysl prostě nedává.
Včera jsem zahlédla tohle. Třeba to mají vymyšleno, že komu nevýjde učitelský úvazek po navýšení hodin. Tak dostane nabídku, ať si doplní vzdělání a může mít k učení i úvazek toho druhořadého speciálního pedagoga (druhořadého, protože tam byl nedávno zařazen i speciální pedagog).
@hanka.br. píše:
Chápu, že mi přibydou hodiny, ale na prvním stupni si učím všechno. Děti jdou domů, jim hodiny nepřibydou. Dávalo by smysl sloučení tříd, pak by mohli někoho vyhodit. Ale zvýšit úvazek všem mi smysl prostě nedává.
Vím, jak je to na prvním stupni. Tak k prvnímu stupni dostaneš i pracovky na druhém stupni, ať si splníš limit přímé. Oni to mají zas nějak (ne)chytře vymyšleno.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.