Jak rozmluvit holčičku - 15měsíců

394
27.5.08 22:42

Jak rozmluvit holčičku - 15měsíců

Poraďte mi jak rozmluvit mojí berušku… :oops: Všechny ostatní děti, pořád něco říkají a my pořád nic, teda už pár slov říkala, ale přestala, vždycky jen hučí nebo ukáže a řekne hmmmmmmmmm. Občas v dobré náladě žvatlá bláboly… Všechno co jí, řeknu tak rozumí, přinese a tak… ale nechce nic říkat a mně je to líto, protože stejně staré děti už mluví, aspoň slovíčka a já se nemůžu dočkat :) Tak jestli nemáte nějaké triky… děkuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6557
27.5.08 22:48

ahoj, ja triky moc nemam, spis stejny problem. Synovi bude 21 mesicu a povida jen par slov a to jen, kdyz se mu chce. Vychovavame dvojjazycne, tak to mozna bude tim.
Spis mi pripada, ze vzdycky z nej nejake slovo vypadne, kdyz to nejmin cekame..jinak nam radili neustale mluvit a popisovat neustale, co delame..samozrejme cist a rikanky atd..ale to asi uz delate. Osobne si nemyslim, ze nekde delate chybu, spis proste nektere deti mluvi pozdeji..stejne jako nektere pozdeji chodi. Tak preji, at se rychle rozmluvi, vim, jak to deprimuje, kdyz v jsou v okoli mluvici deticky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6557
27.5.08 22:50

tvrdsi metoda, ktera pry pomaha je delat, ze nerozumis a donutit tak ditko k mluveni..ja se k tomu nejsem schopna dokopat, ale znami to tak delali. Nektere deti proste mluvit nepotrebuji..na co, rodice jim rozumi..mozna pomuze castejsi kontakt s detmi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6927
27.5.08 23:02

Ahoj,

jsme na tom stejene. Ale nerozmluvis ji, dokud ona sama nezacne, resp. dokud ji to vmozku nesecvakne :-). Musis pockat, taky cekame a verim, ze se dockame :-)).
Neboj ono to pride.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2857
28.5.08 07:52

ahoj

u prvního to bylo stejné a u druhého totéž - kamoščina holčička v 18 měsících říkala jednoduché básničky - a poznatek - mluvit, vyprávět, číst, vše popisovat - a jednoho dne to přijde z razu na ráz - uvidíš:o) bohužel ty to nijak jinak neovlivníš. První syn říkal až do dvou let jen pár slov - asi 20 a ostatní jen prvníma slabikama - ba - byla babička bagr, batoh… a museli jsme to uhádnout jinak se strašně rozčiloval - ani hra já ti nerozumím musíš to říct celé nevyšla, protože to byl bud vzteky bez sebe, nebo toho nechal a přestal komunikovat… měsíc po druhých narozeninách během dvou týdnů začal mluvit - tj. zpočátku spojovat slova a ke konci druhého týdne plynule mluvit ve větách… docela jsme koukali jak to šlo rychle - od té doby se mu pusa nezastaví:o)

Druhý syn říkal taky základy - máma táta bába pápá atd - a ted z něho vypadne nanejvýš baf baf nebo čiči - tot vše - když po něm chci aby něco zopakoval zahraje scénu „stydím“ a odejde… takže čekám a jsem ráda že mám doma zatím jen jednoho ukecánka:o)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1652
28.5.08 08:47

Maliko,

v 15m bych to vážně neřešila…vím, že bys chtěla, srovnáváš, ale je to zbytečné, pokud si žvatlá tak to přijde samo, mluv na ni, pěkně ji všechno ukazuj a přijde to. Chce to trpělivost…jo a taky pomáhá zpívání…

mám stejně starého synka…a v dobré náladě taky mele pátý přes devátý, neuvěřitelně krásné slátatiny a beru to jako mluvu, umí zaštěkat, a miluje slovo „kdeje“ ale tím asi tak končíme. Je to naprosto běžné, řekla bych, že to odpovídá věku. Víc se děti rozmluví okolo 18m, některé až ve dvou letech. Některé až po druhých narozeninách. Opravdu nespěchej, není kam..;-) jak začne bude vám stát hlava kolem ;-)

Zdenik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
394
28.5.08 11:05

aspoň kdyby už řekla máma :) když ona pořád jen táta… :cry:
bratrance dcera už umí v 18měsících básničku, tak mi to bylo líto, že my pořád nic, každej se kolem mně chlubí, jaký nový slovo ta jejich ratolet umí a my pořád nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1652
28.5.08 11:13

maliko,

táta je krásný slovo ;-)…u nás máma taky nefrčí ;-) nevděčník jeden ;-) ale u nejmladšího už mě to tolik nemrzí, vím že se dočkám ;-) u prvních to bylo horší, to jsem se mohla učekat a jak jsem panečku trénovala…pořád jsem opakovala…MÁMA máma mami…a odpověď TÁTA…;-)

vydrž, ale vím jak by to bylo hezké…a třeba se těch básniček za tři měsíce dočkáš!

Z.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
394
28.5.08 11:52

:lol: tak já počkám…
Pořád na ní mluvím až mě z toho pusa bolí a jí se to líbí směje se.. teď jsem jí zkoušela zpívat, protože je pravda, že jí nezpívám a dostala jsem velikou pusu..tak aspoň tak.
Tak tomu nechám volný průběh, jen jsem měla pocit, že jsme jediný nemluvící…teda v našem okolí asi jo :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6557
28.5.08 11:55

maliko neboj
ten nas taky hodne tata popr. papa..holandsky
jeste mu reknu..rekni mama a on na me tata
a vim presne, ze mi rozumi, protoze nektera slova opakuje. Jo kdyz ovsem odejdu a mladikovi se nelibi v postylce, nebo neco chce, tak si na maminku najednou vzpomene :D

Je to tezke nesrovnavat, ale vsechno se srovna. Nekde jsem tady cetla o diteti, ktere do 3 let temer nemluvilo a potom uz rovnou ve vetach. Asi to neni takova vyjimka. V nasi rodine to mame taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
28.5.08 15:28

Ahoj, zrovna jsem chtěla založit na stejné téma diskuzi a koukám, že tu podobná je! :D Malé je 14 měsíců a říká maximálně táta, máma a to ještě tak sotva jednou za dva dny. Párkrát řekla To to je, (co to je?), ale to je vše. Jinak rozumí všemu, umí ukázat části těla, na požádání přinese, odnese, pápá, malá a paci paci už umí dávno, zapne TV, video, pošle SMS…:-)) Na všechno ukazuje, chce vědět co to je, ale spíš jen tak hýkne, občas ječí, občas si povídá hatmatilkou. Mluvím na ní, bohužel jí moc nebaví prohlížení knížek, ale snažím se, aspoň třeba v autě, když neřídím, tak ji přečtu pohádku, tam nemá kam utéct.:-)) Já bych jí s jinými dětmi nesrovnávala, vím, že je to individuální, ale tchyně mě svými řečmi nahodala, jestli je malá v pořádku. Příště jí už ale pošlu někam, řeknu jí, vaše děti a ostatní vnoučata možná sice mluvili dřív, ale evidentně to žádnou souvislost s inteligencí nemá.:-))))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
28.5.08 17:13

Prosím, prosím, prosím,

nemučte děti a sebe tím, ?e je budete srovnávat s vrstevníky a dokonce nutit k něčemu „co u? pepíček umí a my ne“, to je jedna z nejstra?něj?ích a nejnebezpečněj?ích a nejtoxičtěj?ích rodičovských chyb. V 15 mm má na nemluvení plný nárok, pokud dobře sly?í a rozumí.

Jeden velmi rozumný a podle mé zku?enosti pravdivý názor z literatury - časnost mluvení nesouvisí rozhodně (!) s inteligencí, ale spí? s temperamentem - klidné, introvertněj?í děti mluví později, co? nevylučuje, ?e z nich bude jaderný fyzik nebo doktor. Mů?e to také souviset s motorikou - děti s hor?í jemnou nebo hrubou motorikou mohou mluvit později, proto?e čistě pohybově hůř ovládají mluvidla. Lze pak očekávat nutnost náv?těvy logopedie v příslu?ném věku (ná? případ se star?í dcerou), co? není ?ádná katastrofa.

Pokud mám přidat osobní zku?enost - holky mluvili jedna v tomhle věku asi taky tak, druhá v cca 20 měsících snad jen 20 slov, ale jinak bystrá, očividně inteligentní, rozuměla, sly?ela - tak jsme to neře?ili a najednou začala mluvit ne sice ze dne na den, ale z týdne na týden určitě, v?echno. Mno - taky jsem měla kamarádku, která mi předváděla, jak její o 1/2 r mlad?í syn říká básničky - budi? jí přáno, já mám svoje děti ráda takové, jaké jsou a důvod k pý?e si také v?dycky najdu. První dcera je v 1. třídě a jeví se jako vylo?eně akademický typ, slovní zásobou osnila psycholo?ku u testů ?kolní zralosti tak, ?e mi to několikrát opakovala.

A dělat, ?e dítěti nerozumím, dokud si správně neřekne? To je v tomhle věku stra?ně surové a mluvení to podle mně spí? zpozdí, proto?e dítě znejistí v komunikaci a je mo?né, ?e ji začne omezovat.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
28.5.08 17:38

No tak v 15 měsících se opravdu nemušíš hroutit, času máte dost.

Evalu píše:
Může to také souviset s motorikou - děti s horší jemnou nebo hrubou motorikou mohou mluvit později, protože čistě pohybově hůř ovládají mluvidla.

O souvislosti motoriky s mluvením si dovolím zapochybovat. Naše dvojčata obě v 16 měsících sama bez jakékoli pomoci lezla na pískovišti na skluzavku (žebřík 1,8m vysokej…), o něco málo později nám naši drobci oba předvedli naprosto dokonalé kotouly, o tom, že v roce a půl běhali (tím myslím BĚHALI) do schodů ani nemluvím. Pořád někde lítaj, skáčou, jezdí sami na kole, zvládaj prolézačky, jedí lžičkou i vidličkou, prostě motoricky na jedničku s kašpárkem. Přesto to s mluvením není žádná sláva. Kluk prostě odmítá mluvit - nepotřebuje to. Vypadne z něj dohromady tak 20 slov, větu jsem od něj zatím neslyšel. Holka je momentálně papoušek - co slyší, to opakuje. Skládá jednoduché věty, pokládá dotazy, prostě je o míle před bráchou, ale o recitaci se mluvit rozhodně nedá.

No a na druhou stranu neteř ve 20 měsících byla taková nemotorná kulička, která jen koukala, jak si to ti naši dva draci sviští po klouzačkách a drandí na odrážedlech, ovšem mluvila skutečně na jedničku…

Takže kde je nějaká souvislost s motorikou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55
28.5.08 21:03

Ahojte hokdy po přečtění všech příspěvků s vámi souhlasím já mám 14 měs mchlapečka a ten ze sebhe vyloudí max pár slovíček např táta, není, hají, ham, a opravdu výjmečně máma a bába

Moje matka mi před cca měs řekla že jsem neschopná matka že se dostatečně nevěnuju malýmu neumí mluvit a chodit na nočník já prý už jsem to uměla .

Poslala jsem ji někde a řekla že každý dítě je jiný a at se nestará že jednou se rozmluví a pusu nezavčře

Taky jsem někdy smutná že malje nic nepoví ale říkám si nebo Luci však sejednou tak rozpovídá že budeš vzpomínat jak fajn bylo že nic nemluvil

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
28.5.08 21:35

Ahoj, můj syn má taky 15 měsíců a umí 2 dny :oops: slovo toto, nebo něco v tomto smyslu. Jako máma, táta, paci nic, jen na mě nechápavě hledí. A ani nemám pocit, že by mi nějak rozuměl :oops: . Jý myslím, že je to strašně individuální. On je od malička takovej veselek kliďas, nicmoc ho nerozhází.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML