Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
AHOJKY!
PRÁVĚ JSEM SE VRÁTILA Z PORADNY. MÁM POZITIVNÍ TRIPPLE TESTY… TEDY TESTY Z KRVE AFP. MUSÍM SE OBJEDNAT NA ODBĚR PLODOVÉ VODY.
PROSÍM O JAKOUKOLIV ZKUŠENOST S ODBĚREM I TÍM, JAK ČASTO JSOU FALEŠNĚ POZITIVNÍ A NAKONEC JE VŠE OK!
ASI NEMUSÍM PSÁT ŽE MÁM NERVY NADRANC! SEDÍM A BULÍM A NEJDE TO ZASTAVIT! DÍKY!!!
MAciku a v jakem tydnu si byla na tt? presne ?
Ono, kdyz se to dela driv, vychazeji vysledky falesne pozitivne!!!
NO PRÁVĚ SI MYSLÍM ŽE MĚ VZAL NA KREV V 14+5TT… A TO JE ASI BRZY NE? NO ALE PROSTĚ NAPSAL ŽÁDANKU NA ODBĚR PLODOVKY NEMÁM ALE NA TO, ABYCH TAM NEŠLA! cELÝ ZBYTEK TĚHU V NERVECH JESTLI BUDE VŠE OK! I KDYŽ SE FAKT MOC BOJÍM VÍM, ŽE JE TAM RIZIKO POTRATU A JEŠTĚ JSEM DOCELA POSERA… BOLÍ TO? NEJDŘÍV O TOM MLUVIL VZHLEDEM K VĚKU - BYLO MI 34 LET.. A TEĎ TY TESTY BYLY BLBÉ..
Taky jsem tím prošla (zvýšené AFP), odběr plodovky a pak 14 dní čekání na výsledky. Nebudu ti lhát, bylo to mých nejdelších 14 dní v životě, každý den jsem přemýšlela, co budu dělat, když bude miminko postižené. ![]()
Samotný odběr plodovky nebolí, celou dobu jsem se dívala na utz, aby mi nepíchli do miminka, ale v pohodě, jsou to fakt profíci. ![]()
Po odběru by se mělo aspoň tři dny polehávat, nezvedat nic těžkýho… prostě klidový režim.
Výsledky jsou většinou do tří týdnů, já jsem volala po 14ti dnech a už mi je řekli - vše bylo v pořádku. ![]()
Teď tě nikdo neuklidní, budeš nervní, dokud si nezavoláš pro výsledky, to mi věř, ale testy jsou opravdu často falešně pozitivní, jen mizivé procento testovaných má skutečně postižené miminko.
Držím palce, ať je vše ok (věřím, že je) a snaž se to období nějak přežít.
sUNNY DÍKY!
kéž bys měla pravdu! a vše bude ok!
vždy jsem si myslela, že pokud by se zjistilo, že mimi bude postižené půjdu na potrat. nedokázala bych se starat o postižené mimi… a ještě.. není to závazek jen pro rodiče.. ale i pro sourozence..
ale když přemýšlím jak bych se zachovala.. nevím! nechci ani myslet, že to budu muset řešit! doufám, že to bude dobré!
Macíku
Já jsem taky četla všemožné statistiky a propočítávala procenta, jako kdybych se chtěla ujistit, že jsem třetí v řadě a nemocné mimino budou mít ti za mnou
, prostě pako, ale psychika je fakt kráva. ![]()
Nás bylo ten den na odběru asi 15 a za tři týdny (měsíc?) nás všechny čekal ještě gen. utz - všechny jsme dopadly dobře, nikdo z naší skupiny neměl pozitivní výsledek.
Věřím, že dopadneš taky dobře, jen škoda, že to čekání na výsledky trvá tak dlouho, to člověku nepřidá.
Macíku - na odběr plodové vody v žádném případě NEmusíš, můžeš zvolit méně invazivní (a bohužel ne tak jistou) metodu, třeba genetický UZ.
Důkladně zvaž, co bys udělala, jestli bys byla ochotna jít na potrat, protože stát se může opravdu ledacos, je to rizikové vyšetření.
Pokud se rozhodneš, že by sis miminko stejně nechala, nemá pro tebe žádný smysl riskovat ztrátu zdravého dítěte.
A taky se informuj, jestli ti náhodou v 1. trimestru nedělali NT screening.
Jedna moje příbuzná teď řešila podobný problém - špatné tripple testy - poslušně naklusala na amniocentézu, a když už ji měli píchnout, podíval se ten doktor do papírů, že má za sebou NT, takže genetik to zcela dodrbal, protože podle NT, které je výrazně spolehlivější, měla riziko 1:300 000.
Je možné, že vzhledem k tvému věku se s tím moc nemazali, někteří doktoři posílají těhotné na toto vyšetření téměř rutinně
.
Tak přeju hodně štěstí, málo nervů a určitě se ovzi, až budeš vědět, že to dobře dopadlo
.
Lenti no je to tak, že jsem chtěla jet na ten NT ale můj dr… mi říkal, že je to ten odběr co dělá… ptala jsem se ho několikrát.. pak mi konečně zjistil že mi udělají UTZ na projasnění v ČB ale bylo už pozdě a já v 15tt… takže ho nemám.. moje vždy přesvědčení bylo, že postižené dítě ne! že bych šla na potrat.. a zkusila vše znovu! je to strašný závazek a ne jen pro rodiče ale i sourozence.. co si budem povídat.. studovala jsem speciální pedagogiku.. do školy nám chodil chlapec s downem.. nehledě mám dvě velké zdravé děti - dcery 15 a 11 let.. postižené dítě jsem tvrdila nám za potřebí není. možná je to ošklivé co píšu ale tak jsem to cítila!!!! možná mě odsoudíte..
ale teď v této chvíli mám takový zmatek že sama nevím!!! je to moc čerstvé a bolestivé zjištění.. i když je to asi zbytečné a může být vše ok! v což pevně věřím.. ale to víte.. ty hormony a nervy!
Ahoj Macíku, taky mám za sebou tohle hrozné čekání. 3.10. mi volal doktor, že mám pozitivní testy, riziko rozštěpu páteře 1:10
![]()
Objednal mě rovnou do Genetu na 16.10. - ty dva týdny byly strašné, probrečela jsem všechny večery. Protože se jednalo o rozštěp páteře předpokládalo se, že bude stačit genetický UZ. Uklidnila mě už doktorka přes genetiku, která mi řekla, že ty hodnoty jsou tak vysoké, že to vypadá spíš na nějaký problém s placentou. To pak potvrdil i doktor na UZ - páteř v naprostém pořádku, prý ty špatné výsledky způsobila moje hodně nízko položená placenta. Ale odměnou mi bylo zjištění, že čekáme vytouženou holčičku ![]()
Až pak jsem se dozvěděla, že zatím žádná z pacientek, které tam můj doktor poslal (a že už jich bylo
) neměla postižené dítě - prostě falešná pozitivita těch testů je fakt vysoká.
Nevím, na co máš ty testy pozitivní ty, ale určitě to dobře dopadne. Tak držím všechny palce.
Jo, ještě jsem zapomněla, že s tou placentou měli skutečně pravdu - porodila jsem o tři týdny dřív - praskla mi voda a doktor pak říkal, že ta placenta už nevypadala dobře, že Lucka věděla, proč už chce ven.
Macíku,nemáš náhodou u sebe výsledky tripplu?
Já ho mám,tak výsledky můžeš porovnat.
Hlavně se neboj,mě v 19ti,když jsem čekala Báru vyšel triplle test pozitivní.Dr. mě nabral krev znovu a už to bylo v pořádku.
Macíku, taky jsem byla v ČB u Čutky, myslím, že tam můžeš být (co se týče potratu) relativně v klidu.
Já jsem byla taky rozhodnutá, že bych šla na potrat, dost lidí mě sice soudilo a odsoudilo, ale čert to vem, je to moje dítě, ne jejich. Já bych s ním celý život žila.
ahoj,
chci tě uklidnit, pozitivní tripple je fakt častá věc /nemám teda vlastní zkušenost/, ale uvádí se, že spolehlivost tripplu je jen 60%. Když jsem byla poprvé těhotná, doktorka mi hned řekla, kdyby to vyšlo špatně, ať se neděsím, že ty pozitivní vyjdou z 90 % ještě jako falešné, tedy děťátko zdravé! Taky se od nich začíná právě kvůli tomu upouštět, přechází se na ten screening s UZ na NT v 1. trimestru, je to dřív a přesnější. Jinak mám v okolí několik maminek, co jim vyšel pozitivně, šly na plodovku, v pohodě, nebolelo a miminka zdravá. Možná bych se nejdřív zkusila objednat na specializované pracoviště na genetický UZ, taky podle toho, na co je zvýšené riziko, a třeba ti řeknou, že UZ to téměř jistě vylučuje a nemusíš se na plodovku ani nutit.
Rozhodně tě nesoudím, že bys šla na potrat, taky mám bohaté zkušenosti, jaký je život s postiženým dítětem ze svého okolí, je to skutečně závazek na celý život. Nikdo než ty a otec do toho mluvit nemá.
Tak ti držím palce, hlavu vzhůru, zatím je riziko - jen z tripple testu velmi málo pravděpodobné! ![]()
Maciku, at se rozhodnes, jak se rozhodnes, je to vec jen tva a tveho partnera (ale jeste malicko vic tva, protoze partner muze odejit …). Takze se neboj (ja vim, to asi nepujde), tohle pry opravdu byva dost casto falesne pozitivni.
Jo a muj soukromy nazor - vsechna ta zdravotnicka pracoviste musi z neceho zit - tudiz maji velice prisne tabulky, kolik ma byt ceho v tehotenstvi v tele a pak tehulky dost casto honi na ruzna dalsi vysetreni, ktere samozrejme zaplati pojistovna. Je to vse pod bohulibou rouskou „co kdyby, radeji to overime“. Je jasne, ze i to je spravne, je to urcite lepsi, nez kdyby se to zanedbalo, ale my tehulky se timhle hrozne vynervime (a s nami i nase rodina, ktera o tom vi)…
Takze hlavu vzhuru, duveruj svemu miminku, ono to urcite zvladne a narodi se zdrave …
Hola,
Maciku, chci te uklidnit.. mela jsem take spatne tripple testy - hrozila rizika vad neslucitelnych se zivotem /SLO-syndrom, edvards/, tak jsem sla na odber plodove vody, vubec to nebolelo - ale to cekani na vysledky,tak to uz bych nechtela zazit.. nevedela jsem, ze za priplatek je mozne vedet nektere vysledky jiz do 2 dnu. Pokud je to u vas mozne a ty se rozhodnes odber podstoupit, nelituj penizku abys vedela drivejsi vysledek.
U nas /viz. metrik/ to dopadlo dobre, urcite to tak bude i u tebe!!
ad. tripple testy - v zahranici jiz od nich ustupuji diky jejich caste falesne pozitivite
Ahoj,
tak já byla na plodovce s obouma
Opravdu, nejhorší chvíle v těhotenství. u jendoho to bylo na roštěpové vady, druhý daunův syndrom. Odběr nebolel, není to nic příjemného, ale nebolí to a koukáš při tom na miminko. Oba odběry dopadly v pořádku.
Mně teda i ten NT dělali, ale stejně mě na plodovku poslali, že prej při porovnání AFP testů a toho NT krve to vyšlo špatně, či co, už nevím.
A na druhou stranu můžeš být ráda, že tam jdeš (aspoň tím jsem se těšovala já), protože jsem se dočetla. Že jako vycházejí fakešně pozitivně, tak je i určité procento, které vyjde falešně negativně
A to je podle mne horší. Z plodovky budeš mít skoro jistotu a i když vyjde plodovka špatně (ale nevyjde, neboj!!) tak ještě dělají odběr pupečníkové krve. Známý známá (tak nevím, co je na tom pravdy, ale snad jo) na tom byla plodovka špatná a pak todle už dobrý a mají zdravé dítě.
Drž se a pokoušej se myslet na miminko, nesmíš mu ubližovat nervováním. Vím, lehce se píše, těžko provede, zažila jsem si to 2× ![]()