Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mile maminky, predem se omlouvam za ponekud morbidni dotaz, ale chtela bych vedet, jestli nektera z vas prosla amnio vysetrenim a v dusledku toho potom spontalne potratila. Ptam se za svou kamaradku, ktera se nemuze rozhodnout, jestli toto vysetreni podstoupit nebo ne. Boji se nechat to byt, ale zaroven se i obava risku samovolneho potratu. V literature se uvadi 0,5%-1%, ale v realu se nikdy s takovyma maminkama nepotkate. Jestli se nektera mezi vama najde, muzete se prosim ozvat? Taky by mou kamaradku zajimalo, jestli se potom uvadela pricina potratu, treba nesetrny odber, poraneni plodu jehlou, nebo tak. Mockrat vam dekuji.
Ahoj,
já osobně zatím naštěstí nikoho takového neznám, ale moje kamarádka zná
Asi za týden po amniu její kamarádka potratila, jako příčina byla uvedena infekce (způsobená amniocentézou). Její mimčo bylo dle výsledků naprosto zdravé ![]()
Já bych teda na amnio nešla - ledaže bych byla přenašečkou nějaké šílené smrtící choroby. Standardní amnio se vyšetří jen karyotyp a odhalí se tak jen pár chorob, hlavně DS, který mi momentálně nepřipadá tak strašný, abych kvůli tomu šla na potrat.
Moje sestra v důsledku amnio porodila na necelým osmým měsíci a malý do dvou měsíců zemřel. zanesli ji infekci a zkazila se plodová voda, byla to už vlastně kaše. Mimi bylo silně postižené, nikdy ho neměli doma, zemřel v nemocnici. Infekce se mu rozšířila po celém tělíčku až do mozku a ten to pak už nevydržel. Sestra začla špinit a lehce krvácet v noci, radši se zbalili a jeli do nemocnice, kdyby se o něco zdrželi, nemusela jsem mít ani sestru…
Já bych na toto vyšetření nešla ani za nic!!! A je to i zbytečné, dnes se dělají už jiná vyšetření..
Hezkou neděli, tady jsem našla diskuzi na stejné téma a ještě tu někde je deníček, jak tam maminka psala, že o miminko přišla a důvod byl, že při provedení amniocentézy měla tuším rýmu a tím jak byla oslabená, tak prý miminko umřelo.
https://www.emimino.cz/modules.php?…
Tady je diskuze.
Ten deníček jsem nenašla..možná to taky byla diskuze, nevím, už je to dávno, co jsem to četla.
Pavlicko, mockrat dekuji za odkaz. A ostatnim holkam taky diky za postrehy a nazory. Amnio je to fakt strasne osemetne tema, ono je asi dost otazkou toho, jestli ma budouci maminka dost silne nervy na to, aby cekala az do toho porodu, kdy se prokaze jednoznacne, jestli je mimi zdrave,.........hlavne v pripade, kdy muze mit k amniu docela padny duvod, bud uz z hlediska veku, rodinne geneticke zateze nebo tak. Kazdopadne vam moc dekuji. Ty pribehy, kdy to nedopadlo dobre, jsou fakt desive a strasne smutne.
Z jakého důvodu kamarádce amnio doporučují?
Já bych to brala jako nejzazší možnost. Uváděné procento hrozícího potatu je umněle snižované, ve skutečnosti 1-2% (zdroj - kolegyně kamarádka je na tomto pracovišti zaměstnaná). Pokud by to bylo z důvodu věku a tripltest vyšel vzhledem k věku normálně, šla bych jen na genetický UTZ, kde se markery na DS dají najít s vysokou pravděpodobností a ostatní závažné syndromy, na které se při amnio testuje, pokud vím téměř na 100% (pokud má někdo nějaké přesnější informace, prosím, opravte mně). Při špatných výsledcích tripl testu podle situace a pravděpodobnosti.
Dnes existuje neinvazivní vyšetření, které nahradí amnio a dá se udělat už ve 12.tt, sestru na něj posílal dr. k Apolináři. Je to ale údajně hodně drahé, takže se běžně neprovádí. Kdybych otěhotněla (podle věku bych na amnio také mněla jít), asi bych si o něj zažádala s tím, že si ho zaplatím. Představa, že přijdu zbytečně o zdravé dítě nebo že se budu v polovině těhu rozhodovat, jestli dát pryč dítě, které cítím kopat… asi bych skončila v Bohnicích.
Držím palce, Eva
Evo.....kamoska je zhruba stejneho veku jako ja, tzn. po 35 letech a manzel je z decaku, takze nemaji vubec zadne info o jeho rodokmenu. Tot vse. Jinak nemaji zadne konkretni podezreni vubec na nic, jenom zkratka strach z neznama a bubaka v podobe statistik.
Ja sama jsem ji rikala, ze to riziko asi za to nestoji, ale ona holt vice veri papirove statistice a doporuceni lekarky. Jinak kamaradka (narozdil ode mne
) ma penizek opravdu dost, takze chodi na privatni gynekologicke pracoviste (tady to funguje se zdravotnim pojistenim trosinku jinak), takze ji to amnio nabidli automaticky. Ve statnim sektoru se doporucuje rodickam nad 39 let, pokud se dobre pamatuji. Byla by jsi tak hodna a rekla mi, jake vysetreni v tom 12 tt to je, o kterem se tady zminujes. Urcite by nad alternativou neceho takoveho zajasala. Diky moooooc
Marketa
Píšu to do každé diskuse - při slově amniocentéza se mi úplně tmí před očima. Kamarádka si musí ujasnit, jestli by byla ochotna jít v půlce těhotenství na potrat, jinak to vyšetření nemá smysl.
Mimoto pokaždé rostu, když nějaká maminka po amniu jásá, že hurá, máme zdravé dítě. Dobré výsledky amniocentézy přece zdravé miminko v žádném případě nezaručí. Je tolik možných závažných vad, které se takhle zachytit vůbec nedají…
Já nevím. Říct mi někdo, že mám pravděpodobnost 1:100, že vyhraju ve Sportce Jackpot, tak sázím o sto péro, protože taková šance mi přijde docela slušná
.
ahojky!
můžu přidat pouze svou zkušenost s odběrem plodové vody. nebolí to spíš píchne a trošku tlačí! já jsem ji podstoupila, naštěstí vše probíhá i po odběru bez komplikací.. a já jsem klidná, že vím, že mimi je naprosto zdravé. a dokonce že čekáme kluka..
z mojí diskuse - ledňátka 2009 byly už asi čtyři holky na amniu.. všechny jsou ok! k žádnému potratu nedošlo.. řešila jsem to samé.. jít či nejít založila tu diskusi.. tuhle:
https://www.emimino.cz/modules.php?…
Ahojky vespolek
nedá mi to-musím taky se svou troškou do mlýna..............
Přesně , jak tady píšou holky:
Za prvé-i dobré výsledky AMC nezaručují zdravé miminko, protože, jak píše Pudloslava-vyšetří se jenom karyotyp, tzn.odhalí se akorát nesoulad v chromozomech-jako je Downův syndrom, Edwardsův syndrom-prostě chromozomální vady, ale neodhalí jiné velmi vážné onemocnění-například srdeční, metabolické apod.
A hlavně-Lentilka to napsala výstižně-ona šance 1:100…mi připadá jako dost velká šance-bohužel tentokrát v tom negativním slova smyslu........prostě i byť 0,5-1% je pořád jedna maminka ze sta, která bohužel přijde o zdravé miminko mi připadá dost krutý-zvlášť v dnešní době, plné technických pokroků a vymožeností-hlavně v lékařství, kdy existuje řada jiných -neinvazivních řešení..............
já osobně znám jednu paní, která, když jsem byla těhotná se svou první dcerkou-přišla po amniocentéze ve 21.tt o zdravého chlapečka ![]()
Od té doby je pro mě AMC-noční můra...............
A bohužel i nedávno se tu na Emimi stal stejný případ-bylo to někdy začátkem léta, kdy jedna holčina(nebudu jmenovat) přišla ve 22.tt o dvojčátka(zdravá)
bylo to důsledkem odběru, protože jí nikdo neřekl, že by neměla být nachlazená a ona ten odběr absolvovala s příznaky počínající chřipky......................
a mám-li být ještě krutá-omlouvám se, ale nedávno jsem náhodou zabrousila na jiné diskuzní fórum-myslím Modrý koník a tam holčiny řešily stejné téma a jedna holčina tam psala, že po odběru mělo její miminko slabý puls a řekli jí, že některé plody to nesou hůř, ale, že se z toho vzmátoří.....Když šla po několika dnech do poradny ke svému gynekologovi-bylo miminko už mrtvé
Bylo to důsledkem odběru, protože při něm miminko poranili ![]()
A dost........prostě-já vím, že stovky odběrů dopadnou v pořádku-ale bohužel jsou za těmi dobrými odběry i tragédie....................
Ať se tvá kamarádka rozhodne jakkoli-tak ať je to šťastná volba
Já bych si moc přála, aby se žádná maminka nemusela strachovat o to, jestli je její miminko v pořádku-ale to bych musela být Bůh..............
Tak jen chci říct, že souhlasím s názorem, kdy dotyčná musí být rozhodnutá, zda v případě prokázání vady dítěte je ochotná přistoupit na ukončení těhotenství. Jinak v tom nevidím smysl.
Za druhé je nutno podotknout, že kolikrát doktoři posílají na amnio, anichž by k tomu byl opravdu vážný důvod. Ono spousta vad je možné rozeznat i na podrobném UTZ, kam se aspoň u nás maminky odesílají před amnio.
Ditto, asi tuším, o kom píšeš. Bohužel je to tak, jedna pisatelka tu přišla o ZDRAVÁ dvojčátka po amniu, protože byla mírně nachlazená a to bohužel způsobilo infekci a díky tomu o miminka přišla.
Za sebe můžu říct, že za prvé bych si vyžádala podrobný UTZ, a po jeho výsledku se rozhodla. Ono je těžké říct, co bych udělala po špatném výsledku, protože bohužel švagr (40 let) je fyzicky i mentálně postižený, je tedy v domácí péči, kdy se o něj rodina stará a z tohoto důvodu mám na to tak trochu svůj pohled na věc. On bohužel není postižený jen švagr, ale je postižená i celá rodina. Kdo to zná z vlastní zkušenosti, pochopí, jak to myslím.
Lentilkah: mas recht, s tou sanci 1:100. Je to fakt hodne velke riziko. Maciku: taky ti moc dekuji za tvuj odkaz, proctu a preposlu kamosce dale.
Vsem ostatnim prispevatelkam rovnez mockrat dekuji za jejich nazory a zkusenosti. Saija (ona dama, na jejiz konto se ptam) se bude muset rozhodnout sama, ale urcite nevadi nazor jinych na vec.
Fakt moc dik
ua ![]()
tak nevím, jestli to výše zmíněné kámošku zrovna uklidní.....
Opravdu asi hodně záleží na tom, jak moc jí samotné záleží na těch výsledcích toho amnia, ne…
Moje 3 kamarádky na tom byly, a nic… Zaprvé děti v bříšku byly v pořádku, a zadruhé se při tom vyšetření nic nestalo. Ale jsou to jen 3 a jiné neznám.
Osobně si neumím představit tu děsnou volbu, kdyby na tom amniu něco hodně špatného našli. To opravdu nevím, jak bych se rozhodla…
Ahoj
Jedna znama potratila zdraveho kluka po amnio. Praskla ji voda.
Statistiky uvadeji 1procento to je vlastne, ze kazda 100maminka potrati. Potrat muze prijit i po nekolika tydnech po amnio.
Ted muj nazor. Jen tak bych amnio nepodstoupila. Mozna pokud by v rodine byl nejake postizeni tak ano. Tripple t jsem radeji odmitla a nechala si udelat testy v I. trimestru. Zadny test sice neni 100%, ale mnohem lepsi, nez zastaraly tripple.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.