Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všem,
potřebovala bych poradit - náš malý (9 měs) ma již týden rýmu - teče mu z nosu, a to dost, takže neustále odsáváme, ale přijde mi, že to nepomáhá. Do jeho oblíbeného dětského bylinkového čaje mu dávám lžičku medu - první dva dny mi přišlo, že rýma rychle ustupuje, ale teď je to opět to samé.
Nemáte někdo radu co dát, či dělat, aby rýma odezněla? Nějaké nosní kapky, nebo tak něco z lékárny mu dávat nechci a kromě medu se ke mně jiná pomoc nedostala (ten med asi taky není zrovna optimální…?)
Díky všem a zdravá dítka!
Ahoj,pokud jsou nudlicky po tydnu stale zluto zelene,tak s nim radeji zajdi k Dr.Nekdy je treba dat kapicky s ATB.Petra
Jediná fungující přírodní pomoc, kterou znám (vyjma pepřové polévky, která pro dítě nepadá v úvahu
) je bambucké máslo (karite) - večer se trošička natře dovnitř do nosánku a druhý den se ráno smrká a smrká a smrká… ale do odpoledne je po rýmě. Nevím, jestli se dá sehnat čistév Čechách, ale pokud nakupuješ přes internet, měli ho třeba na
ahoj Violet,
slyšela jsem, že se dá místo kapek použít minerální voda Vincentka ve spreji. Dá se koupit v lékárně, nebo můžeš použít klasickou minerálku, ale je potřeba nechat vyprchat bublinky. Sama s tím u holek zkušenosti nemám, ale kamarádka má často nemocné děti a v poslední době ani kapky nepoužívá, jenom tu Vincentku. Může se stříkat i několikrát za den.
Tak ať se rýmy brzy zbavíte.
Peggi
Ahoj Violet,
na rýmu Ti mohu doporučit 3 věci: - mořskou vodu ve spreji (např. Sterimar, Mar) - funguje podobně jako Vincentka, ale přijde mi ještě lepší, možná pro takto malé dítě Mar - stříká menší dávky
Nudličky máme bezvarvé, průhledné, tak snad to na lékaře není…
Děkuju vám všem, snad nám vaše rady pomohou… nejhorší jsou samozřejmě noci, kdy slyším, jak se malý budí kvůli tomu, že nemůže pořádně dýchat ![]()
Papa
Ahoj, take se priklanim k morske vode. Je to ciste prirodni a ja ji pouzivam take pro 9 mesicni mimco. Doporucuju tymianovy krem od JUSTU namazu na hrudnicek a pod nosanek vse v malem mnozstvi. Dale spray take od JUSTU, ktery obsahuje eukaliptus a dalsi oleje. Nastrika se nad postylkou, na kapesnicek …atd. a dite to inhaluje. Dale pouzivam olejove lampy, vodu s asi 3 kapkama eukaliptoveho oleje necham vyhoret jednu cajovou svicku. Vetsinou to nechavam horet , kdyz se jde spat. Preji at je brzo po ryme. Nora
Violet, jestli ještě kojíš, tak zkus miminku nakapat do nosu trošku mlíčka. Funguje to fakt výborně. Já to teď nedávno zkokušela i na sebe a kam se hrabou všechny nosní kapky
![]()
Ahojky, nám DR také doporučuje tu Vincentku, skvěle to zabírá. A na spinkání podlož mimču matračku, třeba polštářkem, hlavičku a zádíčka bude mít zvednuté a bude se mu lépe dýchat i spinkat. Mám to ozkoušené a vyspinkáme se do růžova, pa
Ahoj, já používám Vincentku. Malá zatím velkou rýmu neměla, ale bydlíme v paneláku a doma je tedy sušší prostředí. Vincentku jí kapu 1× - 2× denně z preventivních důvodů - zvlhčuje a chrání nosní sliznici. Když měla malá 1 měsíc, přišla doktorka na to, že si z porodnice přinesla v nose zlatého stafylokoka (prý je to běžné) - přišli jsme na to náhodou, žádná rýma jen 1× denně jsem musela vždy čistit nos vatičkou. 5× denně jsem jí týden musela kapat Pamycon (to je ATB) a vždy cca 5 minut před nakapáním pročistit nos Vincentkou - je ji tedy možné používat i několikrát za den a neškodí - spíš naopak.
Kupuji klasickou Vinentku v láhvi, vždy si odleji do malé lahvičky a nechám „vybublat“, do nosu ji kapu kapátkem. Stérimar je velmi podobný a zdá se mi, že dost drahý.
Nevím, jak Euphorbium comp. účinkuje na děti, ale já je používala v těhotenství a bylo to k ničemu.
Mám velmi dobrou zkušenost s nosím olejem pro děti od Hádka.
Díky holky, hlavně tobě paraplíčko - hodil se mi tvůj přesný popis, jak s tou Vincentkou…
MM jsem zkusila, je to lepší, ale není to ono… to je naše úplně první „zdravotní komplikace“, tak jsem z toho byla trošku divná…
Mějte se fajn, snad už se z toho vyhrabeme úplně.
Ahoj holky,
tak mi taky teď nudlímeod včerejška… Průhledný hlen, ale chrčí v ní pěkně… Dávám od počátku Sterimar, a prokapávám Vincentkou. Snažím se udělat vše pro to, aby se to nerozjelo a nesedlo na průdušky… To se nám stalo v prosinci - jenže to malá měla takové zahlenění, že nosíkem nic neteklo… Teď je to asi něco jiného, možná nachlazení…
No každopádně jsem plašan a chci se toho co nejdříve zbavit - kdo ne, že ![]()
Myslíte, že tímto pomáháme, aby se tak stalo? Aby se to už nezhoršilo?
A pokud koupím Vincentku v obchodě, jak dlouho ji můžu mít v lednici otevřenou, může se nějak kazit…
Díky Mirka
Ahoj,
u doktorky mi bylo řečeno, že Vincentka se používá spíš jako prevence proti rýmě. Ale nezdá se, že by to nějak fungovalo. My ji stříkaly do nosa každej večer a stejně malá rýmu dostala ![]()
Už s ní bojujem skoro týden. Včera to vypadalo nadějně, ale dnes se zas probudila a pořád jí teče z nosu. Kapu jí vždycky večer a ráno kapku Nasivinu. Je vhodný i pro kojence. Ale taky žádnej zázračnej postup k lepšímu ![]()
Peta a Ninka(11m)