Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj Verco,
taky mi gynekolog nasel zvyseny prolaktin. Brala jsem na to Medokriptin, bylo mi dost spatne, ale zabral. Pak jsem ho vy:,–(ila a mesic se mela snazit. Nic, a po kontrole prolaktin zase na puvodni hodnote. Dostala jsem dalsi tabletky, Mysalfon, po tech pry mi tak spatne nebude. Ale ty uz jsem nebrala, protoze manzela ani neposlal na spermiogram a objednala jsem se do centra. Tam mi rekli, ze hladina prolaktinu zavisi na spouste veci - den cyklu, cas odberu, je to pry i stresovy faktor. Odebrali me 3.den cyklu (u gynekologa to bylo asi 7-10) a byl na horni hranici. Dva mesice ultrazvukem sledovali cyklus a ukazalo se, ze ovuluju. Takze mirne zvysena hladina nekomu nemusi skodit, ale muze to byt jeho normal. Myslim, ze norma je do 24, a ja mela 24.8 a 25.0. Takze si mozna taky nech udelat ultrazvuk, at vis na cem jsi.
Za jak dlouho otehotnis ti bohuzel nemuzu slouzit. Me nakonec nasli neco jineho, takze cekam na IVF. Ale moc ti preju, abys brzo mela svoje miminko.
Bohun
Verco, měla jsem zvyseny prolaktin (pres 100). Po snizení pomoci Serocriptinu jsem spěchala na otehotnení a tak jsem 6 mesicu „podporovala vajecniky“, bohuzel si nepamatuji nazev leku, chodila pravidelně na ovulometr. Vse bylo v poradku, ovulace byla pravidelna Prvni mesic po vynechani „podporovaciho“ leku jsem odjela s manzelem na dovolenou a otehotnela. Nyni se mi plazi pod stolem rocni mimino. Hodne stesti.
Eva
Já měla zvýšený Prolaktin, brala jsem Dostinex 1× týdně a to po dobu 6 měsíců, už jsem se na mimi těšili / snažíme se 2 roky/ a tak jsem chtěla vědět jesli není možné vy:,–(it i dřív ,ale nebylo mi to doporučeno . Tak ti můžu doporučit trpělivost.
Pokud bereš jen Dostinex tak to bude možná i dřív.Já měla kombinovanou léčbu : Estrofen 5 dní ,Provera 10dní a Dopstinex 1× týdně
To jsem brala půl roku ted mám zněnu a to Utrogestan - hormonky co podporují těhotenství.
Zatím vysledky nevím ,čekám na Ms a snad to vyšlo.
Přeji ti abys patřila k těm štastným co nebudou muset čekat tak dlouho.
Petula
Ahoj, já taky měla zvýšený prolaktin, kdy po ukončení kojení se mi nechtěla zastavit produkce mléka. Kojila jsem rok a půl a přáli jsme si další dítě. Vůbec jsem nemohla otěhotnět, cyklus nepravidelný a prolaktin byl vysoký. Brala jsem Dostinex 2× týdně půl tablety a hned se mi upravil cyklus, začala jsem si měřit bazální teploty abych zjistila, zda mám vůbec ovulaci a asi za půl roku jsem s Dostinexem normálně otěhotněla. Hned jak jsem dle těhot. testu zjistila, že jsem těhotná, tak jsem ho přestala brát (doporučení endokrinologa), ale někde ho lékaři doporučují brát první tři měsíce těhotenství. Přeji brzké těhotenství.
Eva
ahoj holky, mě zjistil doktor zvýšený prolaktin, ale ne prý nějak dramaticky, spíš na horní hranici. Odběr krve mi dělal 3× vždy 3 nebo 21 den cyklu (myslím…) Napsal mi Mysalfon a třetí měsíc když jsem ho dobírala se to povedlo
Doktor koukal jako blázen, prý čekal, že prolaktin bude provázet jiné třeba i drobné komplikace, které zabraňují otěhotnění. A ono ne, stačila mírně zvýšená hladina prolaktinu ![]()
Ahoj holčiny,
já mám taky zvýšenou hladinu prolaktinu. Prý mírně, ale jako překažka k otěhotnění to zřejmě bude. Navíc mám i silný premenstruační syndrom, zřejmě důsledek prolaktinu. Dostala jsem Medocriptine a teď mám za sebou první čtyři dávky, beru 1× denně. Doufám, že se vše zpraví a že se mi podaří otěhotnět. V příbalovém letáku je ale napsané, že se tento lék nemá užívat při plánování těhotenství. Nevadí, když plánuji otěhotnět a vlastně proto se léčím? Z počátku jsem dostala Mysalfon, ale ten mě dost ničil.
Kočulka
Ahoj.
Ja beru dostinex taky… pracuji jako sestra na gynde a proto jsem se s duverou obratila na nase odborniky. Prolaktin mam uz zvyseny par let, ale az ted se snazime o mimino… neuspesne, zatim… nevim jak u Tebe ale mne delali odbery hormonu vzdy 5 a 22 den cyklu...... a prolaktin byl vzdy nad 40… norma byla 18. Ted po mesici lecby mam dalsi odbery, tak uvidime, co dal..... ale pozitivni na lecbe je, ze me vubec neboli prsa… ![]()
ahoj, uz chvili tu koukam na vase zazitky a rady a rada bych se podelila o svoje pripadne i pozeptala. taky uz patrim 5 mes. mezi snazilky a taky to jaksi nemame zrovna nejjednodussi. uz mam za sebou 2mes folikulometrie, rozsahly testy z krve a brani duphaston. naposledy mi z testu vysel mirne zvyseny prolaktin a tak jsem dostala dostinex na snizeni. hned po prvni davce jsem asi 3den zacala spinit ne tak jako standardne ale s velmi nepatrnym mnozstvim krve a mirnym zapachem.doktorka mi sdelila, ze si mam udelat test, ale ze se to muze stat jelikoz se mi ted meni horm. hladiny a ze kdyby se to zhorsovalo mam prijit. nezhorsuje, test negativni a jine problemy nemam. mate nekdo obdobnou zkusenost? pomohl vam dostinex a duphaston vyresit tehotenstvi. me zatim vzdy zklamal jen ultrazvuk pak mi nerostly folikuly, respektive doposud mi je kontrolovala jen do 13 dne a dal nic kdyz n erostly, ale myslim, ze mohou rust az do dyl kdyz je ovulace pozdeji, nevite? ostatni vysledky z krve a hormony mam ok, tak jsem z toho jelen…diky
Ahoj. Já brala na Prolaktin Dostinex. Brala jsem jej měsíc a hned na to další měsíc jsem otěhotněla
Zdravim vsechny
..jsem tu dnes prvni den, tak nevim zda se jeste do vasi diskuze mohu zapojit..chtela jsem se zeptat, zjistili me take ze mam vetsi mnozstvi prolaktinu.pan doktor me na to predepsal Clostilbegyt, beru ho uz druhy cyklus a ted budu zacinat treti..byla jsem na odberu a hodnoty se porad drzi na podobne hodnote, tak me dal doporuceni na Endokrinologii zda neni nekde jinde problem..jen je mi divne, ze vsude pisou a i lekar me rikal, ze pri vysoke hodnote prolaktinu neni menstruace a ja ji mam a i pravidelnou..tak tomu moc nerozumim. jestli me nejak muzete poradit a nebo povzbudit budu moc rada. dekuji
Prozože mám problém jako asi hodně z vás, chtěla bych znát vaše zkušenosti. Mám mírně zvýšený prolaktin a nyní tedy beru Dostinex. Můžete napsat za jak dlouho jste po snížení prolaktinu otěhotněly, popř. pomohla vám hormonální podpora vaječníků? Beru léky druhý měsíc a zatím bezvýsledně.
S díky Věrča