Recept: Dýňová roláda

Přidat recept
 
Hodnotilo 1 lidí

Dnes pro vás mám jeden podzimní recept. Asi bych neřekla, že z dýně jde udělat skvělý zákusek do té doby, než jsem měla možnost být na oslavě Dne díkuvzdání. Jako dezert byla podávána mimo jiné právě tato dýňová roláda. Když jsem se dozvěděla, že je to roláda z dýně, v duchu jsem si jen tak odfrkla, podobně jako by se jednalo o hrachovou zmrzlinu nebo o brokolicový míša řez. Ale ze slušnosti jsem ochutnala jeden kousek. Potom druhý, třetí, čtvrtý. A pak jsem si s plnou pusou řekla o recept, o který se s vámi ráda podělím…

Postup

Jedná se o jednoduchý recept, jen je potřeba buď koupit ve specializovaných obchodech hotové pyré, nebo vyrobit vlastní dýňové pyré – a to tak, že dýni hokaido přepůlíme, vydlabeme semínka a dáme do vyhřáté trouby na 180 °C rozkrojenou částí na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme do změknutí (40 minut až 1 hodinu).

Po vychladnutí rozmixujeme, propasírujeme a můžeme použít. V případě, že se nám bude zdát pyré příliš tekuté, necháme v cedníku pár hodin okapat a potom teprve použijeme.

Smícháme přísady na těsto a pečeme na plechu vyloženým pečícím papírem na 175°C 10-15 minut. Po upečení ihned přemístíme z plechu na pečící papír posypaný cukrem. Zarolujeme. Necháme vychladnout alespoň hodinu.

Smícháme ingredience na krém. Jakmile roláda vychladne, rozrolujeme, naplníme a znovu srolujeme. Necháme vychladit a můžeme servírovat.

Anička z www.matkynapalubu.cz

Autor: matkynapalubu

Ingredience

Těsto

  • 2/3 šálku dýňového pyré
  • 3 vejce
  • ¾ šálku cukru
  • 1 lžička citronové šťávy
  • ¾ šálku hladké mouky
  • 1 lžička sody
  • 1 a ½ mixu koření mletého hřebíčku, nového koření, muškátového oříšku a skořice)
  • 1 a ½ lžičky skořice

Krém

  • 2 philadelphie (nebo lučiny, gervais, nebo jiného krémového sýru)
  • 4 lžíce másla
  • 1 lžička vanilky
  • 0,5-1 šálek práškového cukru (s cukrem dle vaší chuti, v původním receptu je 1 šálek, ale to je na nás moc, tak dáváme méně)