Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím o radu ohledně tohoto viru CMV, moje holčička má zvětšenou uzlinku na krku a teď jí zjistili že prodělala CMV virozu…máte s tím některá zkušenosti? Je to nějaké nebezpečí pro miminko? Holčička hned po narození prodělala novorozenecké křeče, na které ted preventivně bereme antiepileptika a nyní jsem musela přestat kojit, porotože holčice zjistili nesnášenlivost kravského mléka a ani vyloučení z mé stravy nepomohlo a krev ve stolici se objevovala dál. Nyní krmíme Nutrilonem Pepci MCT. Jsou to možná samostatné nemoci, ale mohou souviset s prodělaným CMV? Děkuju předem za každý příspěvek…díky všem prodělaným starostem s Claudinkou už pomalu umírám strachem…
Barusa a Claudinka
Ahoj Baru,
já neporadím, jen chci popřát, aby byla vaše holčička brzo zdravá!
Držíme pěsti!
Verča a Jiříček
Neboj. Cytomegalovirus je proste normalni virus a aspon bude mit mala protilatky. Ja jsem pracovala v nemocnici a uz jako tehotna jsem cvicila s holcickou, u ktere byl krome jineho v prubehu pobytu zjisten prave CMV. No dostala jsem strach a hned bezela na testy.
Dr. rikala, ze kdybych ho neprodelala a v tom tehotenstvi chytila, byl by to mozna problem pro plod. Ale pokud jsem ho prodelala uz driv, mam protilatky a je to v poradku.
A priznaky jsou proste jako u virozy. Boli te v krku, mas rymu. atd.
Ja uz jsem ho prodelala tedy driv a ani jsem o tom nevedela. Asi se to bralo jako normalni viroza a tim padem se to nemuselo dal resit.
Proste nekomu najdou ve vyterech streptokoka, nekomu CMG, nekomu neco jineho.
Ale nemusis se bat.
Baruso,ja jsem taky slysela,ze CMVirem je promorena cela populace.Kdekdo ji prodelal a ani o tom nevi.A zjisti se to prave protilatkama v krvi.
Drzim moc palecky at je Claudinka zdravoucka.
Lina
Ahoj holky, nemáte někdo zkušenost? V těhu mi zjistily cytomegalovirus a bohužel jsme museli ukončit protože poškození bylo fatální. Chtěla bych vědět jestli ste si tím některá také neprošli a jak to bylo s dalším těhotenstvím? Hlídal vám někdo protilátky? ![]()
Mě zjistili, že jsem měla CTM až po ukončení těhotenství, dcera má z něj cystu na mozku a v oku, jinak je naprosto zdravá. Další těhotenství naprosto vpohodě, ani už mě nehlídali, prý už jsem měla protilátky.
Chytla jsem jej tehdy asi v 4-5mtěhotenství od kotěte -tedy podle lékařů.
Omlouvám se za anonymní, je to citlivé téma a netýká se přímo mě…
Kamarádka prodělala cytomegalovirus v těhotenství- „jen“ dlouho kašlala. Bohužel se na to přišlo až po porodu, kdy chlapeček měl rozdílně velké mozkové polokoule… rodičům řekli, že zatím nevědí, co to znamená a ukáže se časem, zda je to problém. A problém je to veliký- chlapeček (dnes už v pubertě) zaostával jak mentálně tak fyzicky ve vývoji, cvičili vojtovku, zjistili mu epilepsii, až někdy v 1 roce určili diagnozu- prodělaná CMV infekce v těhotenství a zánět mozku plodu ještě v děloze
. Chlapec je na úrovni novorozence, sám se nepohybuje, nemá kousací reflex, nekomunikuje… Mají ho v domácí péči a je to moc těžké ![]()
Zakladatelko, mohu Tě potěšit, že mají ještě další dvě děti a ty jsou zdravé
Nejsem si jistá, ale CMV patří k herpetiským virům, nebezpečná je hlavně první infekce- akutní onemocnění, potom už bývá v klidovém stavu a může propuknout při snížené imunitě, ale větší neplechu už by dělat neměl…
@k.a.c.k.a.1 nepleteš si to s Toxoplasmosou? Ta může být od koček a musí se další těhu pohlídat protilátky, zda je vše OK…
Zjistilo to až po. Další těhotenství nijak extra nehlídali, protilátky už jsem měla, virus jsem nevylučovala a znovu jsem neonemocněla.
Moc děkuju za všechny reakce, jde mi o to že jsem byla na odběrech a mám sice protilátky IgG ale ještě mám zvýšené IgM, na odběrech jsem byla po týdenním odstupu po chřipce tak doufám že to mohlo být zvýšený tím. Jsem 3 měsíce od revize po ukončení těhu a snažíme se tak se bojim aby to neudělalo zase nějakou neplechu. Já jsem se nejspíš nakazila 4.-5. týden těhu, takže průser to byl docela velikej.
IgM jsou tuším v krvi až šest měsíců od samotné infekce, někdy i dýl.
@kotyk No a myslíš že by to mohl být průser kdybych byla znovu těhotná?
Myslím, že ne. Ale jestli máš tak brzo po infekci a přerušení, asi nebudeš mít schránku v nej kondici, a maličko si koleduješ o reaktivaci nebo odlovení nějaké další infekce. Bejt tebou, dám si klidný léto plný sluníčka, sportu, zdravé stravy a pak se vrhnu na další mimčo. Je mi jasné, že bys chtěla co nejdřív
, ale někdy je lepší spěchat pomalu.
No to máš pravdu, necháváme tomu volnej průběh a uvidíme kdy se zadaří. Byla jsem na ukončení ve 20 tt takže od infekce už mám celkem dlouho, tak nevím, zítra budu volat doktorce co a jak dál.
Ale myslím si že když už protilátky mám tak by to snad neplechu dělat nemělo, předtim to byl problém že šlo o primoinfekci
Ano popletla jsem to, od kočky byla toxoplazmóza, ale cytomegalovirus jsem prodělala v tom těhotenství a z toho, ty cysty, ty tvoří ten CMV.
A to druhé těhotenství už opravdu nehlídali nijak extra, jen ta krev.
Holky já se nejvíc bojím že se to při dalším těhu reaktivuje a bude se to celé opakovat. Ve čtvrtek jdu na nové odběry po měsíci tak doufám že už to začalo klesat nebo mě z toho mrskne.
![]()