Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Zdravím všechny, moc Vás prosím o radu. Je mi 19 let, s přítelem jsme skoro 4 rok, vše klape jak má a já jsem nad míru spokojená, ALE přítel je jedináček a jeho máma je na něj příšerně upnutá. Přítelovi je 22 let a ona na něj šišlá chce se sním mazlit a tak podobně. Nevím co stím mám dělat…je mi 19..mám školu před sebou sem mladá a chci si užívat a ona předemnou mluví o dětech plánuje nám jména, pohlaví a furt říká to že to budou JEJÍ dětičky a že se o ně bude starat (teď říká že jsme její dětičky my s přítelem). V žádnem případě nerespektuje soukromí. Pokud jsme u přítelovích rodičí v době a večer jí dáme jasně najevo že „jdem spát“ tak ona po půl hodině když jsme v tom nejlepším začně ťukat na dveře a ťuká tak dlouho dokud jí neotevřem a ona si knám sedne a vypráví nám úplný kraviny. NO DĚS. Ale aby toho nebylo málo, tak pokaždé když s přítelem plánujeme nějaký koncert, chcem jet na výlet, jít do kina a tak podobně tak ona musí jet taky, a pokud jí přítel řekne, že tentokrát ne, doslava natáhne hubu a máme to na talíři ještě dva týdnu furt dokola. TAK CO MÁM PROBOHA DĚLAT? PROSÍM O RADU
Vem nohy na ramena. ![]()
@Anonymní píše:
Zdravím všechny, moc Vás prosím o radu. Je mi 19 let, s přítelem jsme skoro 4 rok, vše klape jak má a já jsem nad míru spokojená, ALE přítel je jedináček a jeho máma je na něj příšerně upnutá. Přítelovi je 22 let a ona na něj šišlá chce se sním mazlit a tak podobně. Nevím co stím mám dělat…je mi 19..mám školu před sebou sem mladá a chci si užívat a ona předemnou mluví o dětech plánuje nám jména, pohlaví a furt říká to že to budou JEJÍ dětičky a že se o ně bude starat (teď říká že jsme její dětičky my s přítelem). V žádnem případě nerespektuje soukromí. Pokud jsme u přítelovích rodičí v době a večer jí dáme jasně najevo že „jdem spát“ tak ona po půl hodině když jsme v tom nejlepším začně ťukat na dveře a ťuká tak dlouho dokud jí neotevřem a ona si knám sedne a vypráví nám úplný kraviny. NO DĚS. Ale aby toho nebylo málo, tak pokaždé když s přítelem plánujeme nějaký koncert, chcem jet na výlet, jít do kina a tak podobně tak ona musí jet taky, a pokud jí přítel řekne, že tentokrát ne, doslava natáhne hubu a máme to na talíři ještě dva týdnu furt dokola. TAK CO MÁM PROBOHA DĚLAT? PROSÍM O RADU
To jako s váma chodí všude??
Tady musí zakročit hlavně přítel - je to jeho máma. Musí si s ní promluvit a jasně dát najevo hranice. V případě, že jdete spát a ona začne ťukat na dveře - neotvírat.
Chodí s námi téměř všude
Neotvírát? Bude tam stát tak dlouho a volat na svého syna co se stalo, že neotvírá, volat mu i mě na mobil no a tak
Nejen, že dělá todle všechno ale je toho mnohem víc. Pokud se s přítelem bavíme a ona to slyší musí hned všechno vědět. Pokud se pohádáme bezproblému vlítne do pokoje(který nejde zamknout) a hned všechno řeší. Hodiny dokáže mektat o tom jak udělala dobrej oběd a všem to cpe. Nechi vzít nohy na rameno, protože přítele miluju. On už jí několikrát ostře vynadal, ale to pro změnu začne hrát na city a tak podobně. Samozřejmě že o tom mluví dva týdny furt v kuse, vypráví to všem v její rodině… nikdy ji není trapý, že jde do kina 22-letý kluk se svou přítelkyní a ona. Nejhorší je, když se začně bavit o sexu a myslí si jak je skvělá. Já se jí vyhýbám jak můžu, ale občas to fakt nejde.
@Jesm ta rada, že máš zdrhnout, je zcela na místě. Upřímně ti strašně závidím, že je ti 19 a nemáš děti, protože ty na rozdíl ode mě od toho utéct můžeš. Tohle nevyřešíš, neexistuje řešení ani rada a budeš se tím trápit celý život a bude tě to celý život ničit. Moje tchýně se rozjela až po porodu prvního syna, kdyby to proběhlo předtím, tak jsem dávno rozvedená. Ale upřímně, když mi někdo řekne, že má přítele jedináčka, tak je to tak 80% šance, že vztah bude díky tchýni stát za houby
Pokud to přítel nedokáže řešit ani teď, tak za pár let to bude masakr ![]()
Tak kdy tvůj přítel za čtyři roky nebyl schopnej tomu učinit přítrž, tak co bys chtěla slyšet. Až budete mít děti, bude to ještě tisíckrát horší.
Pokud nechceš přítele opustit, odstěhujte se spolu pokud možno co nejdál. Jestli se tchýně chová takto, je to nejspíš patologická osobnost a udělá vám ze života peklo.
Uplne se mi chce brecet. Dneska tady byla tchyne. A dost me prekvapila otazkou, jestli se mnou muze nekdy s malym k doktorce do porady. Ja zacala koktat. A manzel me v tom nechal. Tak jsem rekla, ze kdyz manzel nebude mit cas, tak jo. Ja uz nemuzu. Proste jsem slaba na takovy boj. Ja si prala abych vychazela. Ale ja ji muzu milionkrat naznacit, ze se neco deje spatne z jeji strany, ale ona se stejne otrepe a bude tak nechutne doterna. Dnes jsem ji pustila video z 3D. Ona zacala sislat (coz asi udela kazdy) kdyz vidi male mimco a je to normalni. Ale ja jsem se chytla u toho, ze mi to od ni strasne vadi!!! Ona si proste svym chovanim vypestovala totalni averzi. Tak jsem nechala manzela jit spat a ja si brecim. Vim, ze i kdybych ji rekla cokoliv, tak uz mi proste bude vadit. Vidim, jak to manzela mrzi. Dneska se mi strasne snazila ukazat, jak je nase zavinovacka oboustranna. Pritom neni. Ja ji nechavala sit. Proste kousek toho sucheho zipu mi malem utrhla jak se mi snazila vsechno ukazat. Ty jeji utoky na moje brisko. To jak kdyz si vezmu tablet tak ona mi cumi do soukromi. Jak do me rype. JA JI NENAVIDIM. Dneska me napadlo, ze bych si asi prala, abych nebyla tehotna… protoze ja to nevydrziiiim!!! Je to cim dal horsi.
Anonymní z 23:54, tady je jen rada, si myslím. Padla tu už mnohokrát. Okolí si k nám dovolí, jen co mu dovolíme my. Takže, sepiš si, co ti vadí a trvej na tom, aby to nebylo porušováno. Není řešení, přát si nebýt těhotná. Ale zabal se do světelného vajíčka, představ si kolem sebe zrcadlo, když je u tebe tchýně a pevně si stůj za tím, co ti vadí. Vadí, že ti tchýně šahá na bříško? Odstrč jí ruku s jasným, klidným NE. Vadí, že ti kouká do tabletu? Otoč si ho a řekni, že je to tvoje soukromí. Tvoje tchýně se chová jako malé dítě. Takže slušně, ale jasně, tak bych volila komunikaci. Nechceš-li, aby to za tebe řešil manžel, musíš sama. Po narození prcka by to bylo jen horší. Ještě máš čas na tom pracovat. A nejsi slabá. Jsi žena, budeš a už jsi matka, takže jsi a musíš být silná. Za sebe a to malé. Tu sílu se bránit máš v sobě, jen se to chce naučit, jako všechno ostatní. Učili nás být slušné, ale ne si stát za sebou samými. To zvládneš ![]()
@Anonymní tohle je těžký hrozně, ale jak ti tady již radili obrň se trpělivostí zatni zuby a nauč se říkat NE, prosím nesahejte mi na bříško nedělá mi to dobře, nekoukejte mi před rameno je to moje soukromá věc, prostě nauč se udělat svoje uzemí kde budou tvoje pravidla. Sama mám hrůzu z toho jak to bude u nás ještě jsme ani tchýni neřekli že čekáme miminko bojím se reakce a bojím se že pak bude pořád za zadkem ale už teď se pomalu učím říkat ne a ignorovat její řeci nebo jí samotnou a celkem se mi to daří ale bude to ještě dlouhá cesta ale věřím že až se prcek narodí tak ten ochranitelský pud přijde sám, no uvidíme, každopádně ti držím pěsti ať to zvládneš a snaž se být silná a stát si za svým!!!
Anonymní já jsem si jakési své soukromí budovala skoro dva roky. A v podstatě ve chvíli kdy už vypadalo že jsou jakési hranice dány tak jsme podstupovali IVF a tchyně měla opět velké tendence vnutit mi svoji „pomoc“ a tím mi totálně narušovat soukromí… Stačilo dvakrát důrazně vysvětlit že POKUD BUDU NĚJAKOU POMOC POTŘEBOVAT TAK SE URČITĚ SAMA OZVU… od té doby je zase relativní klid… Ona to sice myslí dobře.. ale já prostě chci své soukromí a to i v případě že by se jednalo mo moji mamku.. Takže opravdu se nauč říkat NE… klidně 10× dokola… a věřím že až bude mimčo na světě tak budeš silnější a budeš se bít jak lvice o své soukromí a tím pádem i o soukromí pro své dítě
![]()
Devcata dekuju.
Moc jste me povzbudili. Potrebovala jsem to nekomu napsat. Jste moc hodne. Je to proste tchyne jak ma byt… musim si s ni udelat poradek, jeste nez se prcek narodi.
![]()
Anonymní: pro mě je to také těžké do dnes jsem si k ní nenašla cestu a už ani nenajdu mám v sobě nějaký blok a nejde to, poslední dobou mám uplnou averzi až se za to stydím…
U nás se to po narození dcery strašně zhoršilo a já silnější nebyla. Naopak. Nechala jsem si všechno líbit, protože jsem neměla sílu se ozvat a jaká si úcta mi to nedovolila. Teď jsme ve situaci, kdy se nevidame. Ona by chtěla, aby k ní jezdil syn sám s vnučkou, což se mi nelíbí, protože vím, co by dělala, kdybych u toho nebyla. A než aby přijela ona k nám, tak vnučku radši ani nevidí.
Ani dárek k Vánocům mi neposlala, takže mi tím dala najevo, že je mezi námi úplný konec.
Chodila jsem kvůli tomu i k psycholožce - která mi naštěstí otevřela oči a řekla, že to, že se ozvu, neznamená, že k ní nemám úctu. A hlavně - stýkat se z někým jen proto, že je z rodiny, je nesmysl. Pokud si nerozumime a ona nedokáže respektovat, co po ní chci, bude lepší, když si půjdeme z cesty. Tchýně totiž i přes prosby, když už jsem se konečně ozvat odhodlala, dělala opak, než jsme si přáli.
Přeju všem, kdo má stejné problémy, ať skončí. I kdyby to mělo dopadnout jako u nás. Jsem za tuto situaci moc ráda. Už jsem jí nemohla ani cítit.
Prostě averze a nenávist jak hrom.
@Elilen naprosto ti rozumím a taky si říkám, že s tou bezbřehou úctou a slušností ke staršímu člověku bych asi měla zajít ke cvokařovi
Fakt ti to tolik pomohlo to překonat? Bylas tam víckrát nebo jak to probíhá? Já si zase říkám, že jenom to, že mi někdo řekne, že nemám brát ohledy mi, asi automaticky nepomůže ![]()
Každý říká že se musí mluvit a dělat kompromisy jenže copak to jde? já s tchýni mluvit neumím, nechci prostě nemám co jí říct natož s ní rozebírat vztah co mezi námi je, teď jsem ve fázy kdy ji beru jako souseda v paneláku s kterým se potkám na chodbě pozdravím občas prohodíme par slušných frází a tím to u mě končí zavřu se a hotovo, jenže na jaře to bude horší až se bude venku něco dělat to už bude zase jiný…
@ladano tak to já se právě těším až bude krásně tak plánuji že jako těhule s pupkem vyrazím na procházku a vrátím se až večer
no a potom s prckem budeme nahoře kojit a pak zase půjdeme ven
a samozřejmě občas pojedu k našim aby taky viděli vnouče…
no… plány jsou krásné… uvidíme kde bude realita ![]()