Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Ahoj, chtěla bych se zeptat. Jsem přibližně v pátém týdnu a hrozne se bojím potratu. Skoro cele dny me bolí v podbřišku, mam vodovy výtok a prijdu si hrozne unavena. Musím se přiznat, ze jsem před otehotnenim kourila treba krabičku denne, hned jsem jsem to zjistila, omezila jsem na jednu cigaretu denne. I tak jsem hrozne ustrasena, k doktorovi mam jít až 17. června a neustále si dělat testy, jestli čárka nemizi nechci. Vim, ze co se ma stát se stane, ale můžete me prosím nejak uklidnit.
Uklidni se a neplaš
ani jednou si nepotratila a už vyšiluješ…s takovym přístupem ti do porodu hrábne. Těhu je celkově nápor na narvy…ted se bojíš aby to neodešlo se spožděnou ms, pak se budeš bát aby bušilo srdíčko, pak stresy jestli ti vyjde dobře screening, později panika že necítíš pohyby a tak furt něco
tak se uklidni a nemysli na to…ono stejně neovlivníš co se stane a nikdo ti nedá radu jak nepotratit
s tvojí panikou si radši ani nic nečti na netu nebo se fakt zblázníš ![]()
Zdravím všechny. Bohužel ani já jsem se nevyhla několika potratům. Poslední jsem absolvovala před pár dny. 2× jsem potratila samovolně a 2× jsem musela do nemocnice. Taky už nevím co dělat. Pokoušíme se o mimi 6.let. Před 9-ti lety se nám narodil zdravý syn. Porod proběhl císařem. Po dvou letech jsme se rozhodli, že mu pořídíte sourozence. Měla jsem problém vůbec otěhotnět a když se to povedlo 4× jsem potratila i když jsem už od počátku těhotenství brala léky na udržení. Změnila jsem lékařku, která tvrdila že je to pouze náhoda. Absolvovali jsme genetiku, kde nic nenašli, spermiogram taky ok. Neberu žádné léky, nekouřím, dost sportuji a prostě je to marný. Těhotenství se vždy zastavilo v 6-8.tt. Doktor tvrdí že jsme zdraví a že problém nikde nevidí že je to jenom náhoda, že se oplodnilo slabé vajíčko. Jenže mi bude 37.let a myslím si že 4×potratit není náhoda. Jelikož jsem četla spousty vašich příspěvků obracím se na vás zda by jste mi mohli poradit co bych ještě mohla vyzkoušet a nebo se smířit s tím že zůstanu u jednoho dítěte. Nedovedu si představit další pobyt v nemocnici na potratu. Děkuji za všechny rady
.
Cvičíte mojžíšovou nebo podobné systémy které pomáhají srovnat záda a páteř?
Nedělejte to podle internetu, ale zajděte si za fyzioterapeutem, který má patřičná školení a praxi, protože s tím je ještě spojená mobilizace a uvolěnní patřičných částí svalových skupin.
Určitě to nemůže ničemu uškodit a může to hodně pomoci. Jen je potřeba si navyknout cvičit pravidelně a dlouhodobě a to i přes to, že je to dost nuda.
držím palce
Děkuji určitě zkusím. S pravidelností nemám problémy cvičím každý den alespoň hodinu, kvůli problémům se zády hlavně Pilates. Krom toho dělám více sportů. Tak snad to zvládnu. ![]()
Tak tam mě ještě nikdo neposlal. Vím že po jednom potratů jsem měla strašné křeče a tlak v obou nohách a to mě poslali na Hematologii tam na nic nepřišli. A to se tam mám objednat sama nebo potřebují nějaké doporučení.
@Soptik2007
Doporučení
Delaji to v Praze v Podoli (Mudr. Madar), na Karlaku (Mudr. Malickova) a v Plzni (Mudr. Galcova). Teda tam delaji parovou imunologii. Ale dost holek od nas ze skupinky bylo na normalni imunologii (napr. Imunnia) a taky pomohli
A tam uz doporučení nepotrebujes. Drzim palce. Me to po několika neuspesich pomohlo..
@Soptik2007 a co s tou páteří konkrétně máte?? Pokud na to cvičite hodinu denně… je mi to líto, 4× je už opravdu hodně. A v minulosti jste brala hormonální antikoncepci? Někdo to, že to časem třeba může dělat. Znám holky, které jsou díky ní neplodné… ![]()
Antikoncepci jsem nikdy nebrala. Mám problémy se skoliózou ale před asi rokem mi zjistili mírně vyhřezlé ploténky a musím dost posilovat celé zádové a břišní svaly. Chodila jsem na rehabilitace kde mi doporučili Pilates. Jelikož hodně sportuji nedělá mi problém cvičit i hodinu denně. Sport mám prostě ráda. Mám i dost fyzicky náročnou práci prostě pořád na nohou.
@Soptik2007 aja, protože v ty skolióze bohužel může být zakopaný pes… páteř tlačí kam nemá a vse se prostě prokrvuje jinak než by mělo. Ptala jsem se proto, že mám také velkou skoliózu, největší vyhnutí v bederní oblasti-35 stupňů. Donosila jsem s tím a porodila tři děti. První jsem měla už ve 20 právě z obav aby to tělo vůbec zvládlo… nikdy jsem nepotratila, ale my jsme celkové hodně plodná rodina. Možná bych to zkusila konzultovat i s ortopedem… jinak záda nějak více neboli? Jinak zkuste opravdu zařadit Mojžíšovi a klapplovo lezení do série cviků ![]()
@Soptik2007 jo a ještě říkáte, že krev na hematologii byla v pořádku. Dělali test i na tzv. antifosfolipidovy syndrom?? Zkuste si to zadat zde na emiminu. Co vím, tak ženy bohužel díky tomu až v 90% potraceji. Stane se jim to třeba i v posledním měsíci těhotenství a miminko v děloze prostě zemře. Něco si o tom přečtěte, někde ten zakopaný pes bude
![]()
No určitě vyzkouším tu Mojžíšovou metodu. Za zkoušku člověk nic nedá. Zatím moc děkuji za rychlé odezvy. Alespoň člověk vidí že v tom není sám. Děkuji všem ![]()
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.