Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
ahoj vsechny snazilky! zvu vas do nove diskuze, ostatni se uz zdaji dost plne a tak bych rada oslovila ty, ktere se jeste nikam nezaradily a pripravuji se na sve prvni IVF pripadne jsou prave uprosted priprav nebo kratce po ET. rada bych abychom mohly spolecne probirat problemy tak jako v jinych diskuzich ![]()
tak zacnu u sebe. je mi 36 let a snazime se s manzelem (33) o sve prvni miminko uz skoro dva roky. chodim do pronatalu v praze a zkusla jsem 1 x IUI (neuspesne) a na druhe jsem se pripravovala, ale bylo moc folikulu tak me odmitli. pak me chteli rovnou pripravit na IVF ale ja se branila zuby nehty, porad jsem verila ze to nejak alespon trochu prirozene musi jit. nicmene loni v lednu jsem sla na imunologii a tam bylo jasno: mam moc velkou imunologickou reakci a pokud bych prirozene otehotnela, moje telo embryo znici. zacala dlouha priprava, neprve laparoskopie a pak hormonalni lecba, prerusili mi cyklus a umele navodili prechod (nic moc) a mj. prisli na to ze mam i mirnou endometriosu. pravidelne jsem cely rok chodila k imunologovi a od listp. 09 jsem brala kortikoidy (medrol) na potlaceni imunity a bylo rozhodnuto ze jinak nez IVF to asi nepujde. takze jsem hned od zacatku ledna zacala stimulovat (menopur - docela vysoke davky) a k tomu stale beru ten medrol. ted jsem po odberu a cekam na vraceni embryjek
- mame prodlouzenou kultivaci. a taky cvicim uz pres rok mojzisovou, jen tak pro dobro veci, aspon me neboli zada
jak jste na tom vy?
monka
Ahoj Monko,
tak vidím,že toho máte taky dost za sebou. My se snažíme o mimi už tři roky, 4× jsme absolvovali IUI (neúspěšně, ještě před tím jsme se léčili na ureoplasmata mimochodem jsme prý oba zdraví a stejně nic. Předevčírem jsme byli na imunu (teprve!)a to jsem si ještě musela vyupat u Dr.. Začátkem února bychom měli absolvovat IVF. Vyzkošela jsem nějaké Estrozin (bez výsledku) a tento měsíc nejaké čistící čaje a na plodnost,tak uvidíme zda to zabere
Přes rok jsem taky cvičila mojžíšku.Jinak mě je 31 a příteli 44.
ahoj piki,
tak drzim palce na to imuno, ale vysledky vetsinou chvili trvaji, tak je lepsi si na ne pockat a pak teprve zkusit IVF, abyste si zbytecne nepromarnili jeden pokus! chce to trpelivost, tech par mesicu uz za to stoji (aspon doufam, ja teprv cekam na svuj prvni ET). ja jsem si imuno taky musela doslova vynutit, chteli me totiz hned poslat na IVF a pak by se teprve videlo. ty testy imunity jsou asi dost drahe a narocne a tak je necheji hned delat, jenze spousta holek si vyplaca tri pokusy a teprve pak se dozvedi ze je treba nejaky problem. me by se embryo nejspis vubec nechytlo, protoze moje telo by ho vypudilo, proto beru ten medrol… snad to vyjde.
jenze clovek se tak tesi a chce pro to delat maximum, ze jo? kam chodis do CAR?
Ahoj holky, je mi 29 a přes 2 roky se snažíme o mimi.
V září 09 jsme navštívili Unicu v brně, podstoupili 1.IVF a dnes ráno jsem si dělala test - /
Bohužel byla tam jen jedna, jsem z toho špatná, ale určitě to s manžou nevzdáme.
Problém je v manželových spermiích, já teď zvažuju, jestli nemám jít na laparoskopii, údajně hodně párů otěhotnělo po tomto zákroku.
U IVF to je jedno, protože embryo dají přím do dělohy, ale třeba se může zadařit přirozeně a teď nevím, jestli není třeba chyba i ve mně.
Ahoj snazilky,
konecne jsem nasla skupinku, ktera je pred nebo tesne po prvnim IVF ve stejnem casovem pasmu jako ja. Je mi 29, snazime se 1,5 roku. Mame za sebou 3 IUI a ted nas ceka prvni IVF (az se tedy uraci dorazit MS, coz je u me vzdy trosku nepredvidatelna udalost..:-},zejmena po hormonalnich pripravcich souvisejicich s IUI.Imuno mame v poradku, mojzisovu metodu se snazim cvicit, ale…, mam za sebou take nekolik cyklu s clostylbegitem a folikometrii/merenim bazalni teploty. Rada bych si s Vami vymenila zkusenosti se stimulaci pred IVF, ktery protokol Vam doporucili, atd? Monko, Ty jsi uz po odberu, jak se citis? Kolik bylo vajicek a kdy bude transfer..beres si pote neschopenku? Piki, Ty jsi na tom asi hodne podobne, cekas na MS? Tino, to me moc mrzi, ale libi se mi Tvuj pristup / nevzdavat!!!
ahoj holky, vitam vas! vidim, ze to nebylo marne zalozit novou diskuzi a vymenovat si tu aktualne informace
. dneska v osm rano jsem volala do laborky jestli si nahodou nemame prijet pro embryjka, ale jeste ne, tak budu volat zas zitra. pokud vsechno pujde dobre tak tam budou na prodlouzenou kultivaci tzn. max do utery. jinak mi je dobre, nic neboli, jen jsem zustala ve ctvrtek po odberu doma a lezela jsem - clovek je z toho unaveny. v patek jsem uz ale byla ok. dal cvicim mojzisku (a tak to zustane az do ET pak prerusim), dnes si davam sklenku cinzana (mozna uz posledni na dlouhou dobu) a zitra pokud nebudu muset pro embryjka, tak jeste pujdu na tenis. pak mi ale nastanou krusne chvilky, protoze imunolog mi zakazal sport, pry alespon prvni tri mesice se nesmim namahat. ale co, to se da vydrzet ze jo?
Tino, jak dlouho jsi po ET? zkus vydrzet do odberu krve, treba jeste neni nic ztracene. a delali vam ICSI kdyz ma manza spatne spermio? muj ma taky mizerky liny…
Daisy taky te zdravim, tak to uz jsi zkusena, 3 IUI to uz neco je - moje segra ale otehotnela az pri 6. pokusu!! tak to nevzdavej a muzes mezi IVF zkouset i IUI za to nic nedas
. ja bych taky radsi zkousela IUI ale u nas by to bohuzel nemelo smysl kvuli te imunite a navic holky, my se uz skoro rok vubec nesmime sami snazit, to je des, jen s gumickou abych zbytecne nedrazdila tu imunitu. takze ani sanci ze by se mi to treba preci jen podarilo prirozene nemam… jinak ja stimulovala dlouhy protokol. jak jsem psala, od dubna po laparce mi prerusili cyklus dipherelinem a od listopadu jsem mela medrol a od ledna pak hned stimulace menopurem (konskou davku 4 ampule denne !!) a to od 5.1. do 18.1. a kazdy druhy den UTZ a pak 19.1. pregnyl a 21.1. odber. mela jsem 7 folikulu, z toho 6 vajicek (ale jen 5 je kvalitnich). kolik mi zbylo embryjek nevim, to po telefonu nesdeluji a reknou mi to az si pro ne pojedu. tak doufam ze nejaky budou.
Moc Vás zdravím a moc děkuju za toto téma.Já od pondělí stimuluju Fostimonem,zítra v 9 večer Pregnyl a ve sředu ráno na odběr.Moc se bojím.Je to naše první IVF.Zatím mě nic nebolí, cítítm se dobře, jen jsem z toho všeho nervozní.Jedno dítě už máme a doktoři říkají, že je veliký zázrak…i zázraky se dějí
Je to naše sluníčko, bohužel podruhé už se zázrak nestala my se už víc jak rok pokoušíme o druhé mimí.Jedzíme do CARU k Apolináři, máte někdo zkušenosti?Moc děkuju a všem držím moc a moc palce.
Monko - jasně, že jsme měli metodu ICSI,měli jsme 9 vajíček z toho 8 oplodněných metodou ICSI, a ve finále nám zůstaly jen 3 embryjka. Při ET mi zavedli dvě a nakonec řekli, že to poslední nemá smysl zmrazit, že má pomalejší vývin než ty použité k ET.
ET proběhlo 9.1., včera jsem si dělala dva testy a jasně negativní! Zítra jdu na krev, ale už počítám se stejným výsledkem - ovšem jen pro tentokrát, příště bude určitě jiný
!!!
Marketchen - vůbec se toho neboj, já byla nervózní jako ty, ani jsem nespala. Nakonec je to příjemné - dají ti injekci(které si stejnako pícháš denně, takže jsi zvyklá) a za pár sekund o ničem nevíš!Ani potom jsem neměla žádné bolesti nebo něco takového.
Ve zkratce - to píchne, vyspinkáš se do růžova, probudí tě, poležíš si a pokecáš s „kolegyňkami“ a valíš domů.
Přeju ať vám to výjde!!!!Čekat těch 14 dní je náročné!
Daisy - .......děkuji, ten přístup máš podle toho co si čtu stejný, takže hlavu vzhůru a ať se daří ![]()
Tino-moc moc děkuju za odpověď.Jsem ráda, že si tu s Vámi můžu psát.Už aby to bylo za námi.Holky, díky že tu jste
A ještě jednou všem mco držím palce.
Daisy máš pravdu, já teď čekám taky na mršku. Takže jsme fakt na tom stejně ![]()
Monko my chodíme do CARu v Olomouci do fakultky a kam vy?
zdravim vas holky,
takze dneska jedu do CAR pro embryjka, mam tam byt na 12.30 a manzel chce jet se mnou, jsem zvedava. vim ze se clovek nema moc tesit, protoze to zatim nic neznamena, ale pro nas je to taky prvni zkusenost, tak jsem trochu namekko
. zatim nevim kolik jich vydrzelo PK ani jestli bude neco do mrazaku, dam vam vedet pozdeji.
tino, to je mi lito, jestli vis uz na sto pro ze se to nepovedlo, ale hlavu vzhuru, aspon uz vis co te ceka a jednou to musi vyjit! a jestli chapu dobre zvazujes tu laparoskopii, to je dobry napad, ja na ni taky byla, neni to nich hrozneho a je fajn, ze to tam doktor prohledne… drzim palce do dalsiho snazeni
marketchen, vitam te v nasi diskuzi a moc drzim palce. odber je v poho, prijela jsem tam na 7.30, dostala jsem kosilku a pridelenou postel na pokoji, kde nas nakonec bylo pet a za hodinu sla prvni na radu a pak po ctvrthodce. docela jsme si s holkama co tam byly pokecaly a to cekani rychle uteklo. jde to opravdu rychle a navic pod narkozou nic necitis a ani potom to nebylo bolestive, jen je clovek trochu oblbly, tak drzim palce. tina ma pravdu, je to v poho. to ze jsme nervozni je urcite normalni, kazda si prejeme aby to dopadlo a jednou to dopadnout musi!!!!
piki ja chodim v praze do pronatalu. a ty uz za sebou mas nejake vysetreni - laparku, imuno nebo genetiku? nebo jdes proste zkusit IVF jen tak?
Příspěvek upraven 25.01.10 v 10:51
piki ted vidim ze mate za sebou imuno, vysledky ale chvili potvrvaji… drzim palce at to dopadne dobre.
Monko, moc děkuju za krásné přivítání a za to, že si tu s Vámi můžu povídat.POzítří už jedeme na odběr a já jsem taková citlivější,hodně se bojím bolesti, ale kvůli mimí vydržím vše.Jezdíme k Apolináři, nejdete náhodou také některá k Apolináři?nebo jaké máte zkušenosti? Moc děkuju a přeji krásný den.Markéta