Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj Terez
To si piš, že v tom nejsi sama. IVF (IVM) neměla ve svých plánech žádná z nás… Ale život je už takový. Někde přidá, někde ubere. Musíme se poprat s tím, co nám bylo naděleno. Být vypsychovaná je při asistované reprodukci normální, myslím. Bohužel málokterý člověk, který tím neprošel, to pochopí, takže já osobně to docela tajím a své splíny si řeším anonymně na webu. ![]()
Teď jak mluvíš o AMH, tak jsem si uvědomila, že by to mohlo být vodítko při rozhodování i pro Cihomi. Pokud ho má normální/nižší, tak je riziko při IVF malé. Fakt je, že já mám AMH 1,7 a k hyperstimuláku jsem měla daleko, takže na tom něco asi bude.
TerezSafa ahojky
upřímě, jsi mě dostala, když jsem to četla, jako bych to psala já
normálně mám radost, že je na tom aspon někdo stejně jako já…promiň
ale víš jak to myslím. Mě dnes přišly domů výsledky genetiky tak aspon žádná mutace, když už samá negativa jupííí…mě právě doporučil Dr. Petr také IVM ze stejného důvodu jako tobě - vysoká hodnota AB Mullerian, jinak bych šla do IVF, ale je to prý rizikové. Takže zítra jdu do Gennetu a zjistím co se bude dít, počítám že od února začínám stimulovat…právě že to je největší problém u IVM - nekvalitní vajíčka ![]()
Jéé, takhle rychlou reakci jsem nečekala. ![]()
Moc mě těší, že na to nejsem sama. Můj manžel to tak neprožívá jako já, tak jsem ráda, že mohu mít podporu aspoň ve vás.
Mimochodem, moje hodnota AMH je 13,7 - proto podstupujeme IVM. Je to rok starý údaj. Teď v lednu se opět chystáme k Ivovi, tak bych ho chtěla požádat o zopakování hormonálního profilu. Třeba se za ten rok něco změnilo. O nekvalitních vajíčkách mi povídej. Když mi po 2 dnech od odběru řekli, že se vajíčka nevyvíjí, tak jsem se psychicky zhroutila. Moje tělo zatím oplodnění totálně ignoruje.
Díkybohu, genetika nám taky vyšla dobře, takže aspoň s tímhle jsem spokojená. Malej problém se ještě vyskytl u imunologie, ale to se dá lékama pohlídat.
Snažím se s tímhle problémem poprat, ale zatím nevím jak. Chvílema jsem absolutně v pohodě, ale pak zas přijde zmínka o dětech a jsem někde. A zrovna jak na truc jsou všechny moje kamarádky a blízké těhotné. To je prostě zákon schválnosti.
Když si tak čtu vzkaz od Motýlice, přemýšlím, kde mi život přidal…asi tím, že mám mozek… ![]()
Terez: ty kráso tak to máš dost vysokou tu hodnotu AMH, já mám něco kolem 5,1 nebo tak nějak a to sem si myslela, jak je to obrovská hodnota
ted jsem přišla z Gennetu a 26.1. zahajuju - nebo spíš si jdu vyzvednout léky a pak se to rozjede.
Imunologii mi vůbec nedělali, tak se musím modlit, aby to bylo v cajku…to je děsný kolik různých faktorů hraje roli na tom, aby jedna spermie oplodnila jedno vajíčko ![]()
Jak říkáš, chlap to celé bere jinak, jeho se to až tak moc netýká jako nás a i když se mě snaží chápat, tak stejně si o tom s ním nepopovídám tak jako tady s váma ![]()
Terez a jdeš teda do dalšího IVM?
Ahojte holky, můžu se přidat? Také jsem absolvovala IVM a teď jsem ve fázi čekání po ET. Na IVF jsme také nešli kvuli vysokému riziku OHSS, tkaže jsme zkusili IVM. Měla jsem 5 vajíček, dozráli 3 a ty se taky oplodnili. Prodlouženou kultivaci sice daly všechny,ale v kvalite jedno dobre, jedno spatne a je neco mezi. Takže mám zavedeno jedno a čekám, teď jsem 8.den po transferu. Jestli se chcete na něco zeptat, tak klidně.
Vítám tě Verdasku
tak to jsou skvělé zprávy, to je tvé první IVM? Každopádně ti moc fandím, aby se poštěstilo…to víš otázek je fúra…jak to celé probíhá, na co se můžu „těšit“? zajímalo by mě jestli jsi brala nějaké hormony atd…no prostě všechno ![]()
Ahojky,díky za fandění, jj, je to moje 1. IVM, prave v dobe, kdy jsem se rozhodovala jestli to nebo to, tak jsem tu hledala nekoho, kdo by to mel za sebou a v podstate jsem nikoho nenasla,takze chapu v jaké ses situaci. rozhodli jsme se pro IVM s tím, ze pokud to nejvyjde tak asi pujdem do IVF.jinak nebrala sem vubec zadny hormony. akorat uz od zárí beru 3× denně metformin, od začátku cyklu beru prednison a anopyrin, odber vajícek se planuje podle toho jak mas vysokou sliznici,ceka se myslim az bude min 8 mm, u mně byl odběr 18.DC, a 36 hodin pred odberem jsem si pichla injekci Ovitrel.toho odberu v narkoze jsem se fakt bala,ale vsichni byli moc prijemni a vubec to nebolelo. vysledek byl 5 vajicek, ktere se dali do toho kultivacniho media, v kterém by meli do 24 max myslim 36 hodin dozrat.nam dozraly 3, ty pak oplodnili metodou PISCI (mame blbej spg),vsechny se ujaly a byly na prodlouzene kultivaci.a pak nasledoval transfer. a ted to nekonecny cekani a pozorovani se:-) musim rict, ze průbeh IVM vubec nenarusuje zivot, v podstate o tom ani nevis, akorat zobes ty prasky, ale ty zobes, tak nebo tak.Z tohoto pohledu je to super. Asi zalezi na tom, jaky vajícka z Tebe dostanou a pak jak se to vyvíjí dal.jo a jeste asi tak 3 den po odberu sem si začala zavadet 3× denně utrogestan a celou dobu beru calibrum babyplan. jinak kdybys mela jeste jiny dotaz,tak klidne zodpovim:-) a ty uz ses rozhodla, na co pujdes?a kam chodis?
Děkuju za vyčerpávající info, moc jsi mě povzbudila
já půjdu také do IVM, Dr. mi řekl, že je to pro mě vhodnější a když ta možnost je, tak do toho prostě půjdu, sice jsem všude nacházela né zrovna povzbuzující informace, ale i přes to je to jak říkáš pro tělo skoro nezatěžující.
Já chodím do Gennetu do LBC a jak jsi psala že ste museli mít to PISCI tak to my taky, SMG také nic moc no ![]()
Já zatím vůbec nic neberu, jen listovku - pro lepší pocit, že tomu pomáhám ![]()
právě, že nikde moc žádné informace nejsou, je to nová metoda a moc jí nenabízej, takže splašit někoho kdo má zkušenost je zázrak, ale jsi tu ![]()
A na kolik tě to vyšlo finančně?
Taky tě vítám Verdasku. Je fajn vidět, že opravdu nejsem sama ohledně miminkování s metodou IVM. Tahle metoda není moc úspěšná, a tak ti moc fandím. Rozhodně si se dostala o krok dál nežli já.
Do dalšího IVM se rozhodně chystáme - je to pro mě jediná cesta jak otěhotnět. Prostě musím věřit, že se nám to taky jednou povede. Samozřejmě mám děsnej strach, ale to k tomu patří. U nás je problém čistě na mojí straně, takže budeme čekat, co moje tělo tentokrát vyplivne za vajíčka. ![]()
Jinak, genetiku a imunologii jsem si musela vydupat. Genetika nám dopadla dobře, díky bohu. A na imunologii v Praze mi zjistili hraniční hodnoty nepřátelského prostředí v děloze. Ještě že na to přišly, protože embryotransfer by nikdy bez zásahu nebyl úspěšný. Rozhodně všem doporučuju genetiku a imunotesty před pokusem.
Terez to víš že to jednou vyjde, mě třeba Dr. řekl, že mám šanci na dítě, ale že to je běh na dlouho trať a at radši nepočítám s tím, že by se to podařilo na první pokus, že si myslí, že to bude u mě na dýl, tak to taky beru, prostě dokud tě neodepíšou totálně tak šance je vždycky ![]()
To imuno si už asi nevydupu
Dr. má obsazené všechny termíny a pak jdu na „TO“ zkusit to na něj můžu jedině až toho 26.1. až tam půjdu za to nic nedám, protože pokud by to mělo krachnout na tomhle, tak by mě asi vezli ![]()
Já mám taky největší strach z kvality těch vajíček, kdyby aspon existovalo něco, nějaký preparát, co tu kvalitu dokáže ovlivnit, tak by to bylo hned veselejší…ale na to asi nic není ![]()
no, nám dělali genetiku a imunologie, hned pri druhé konzultaci, takze to bylo dobry. je pravda,ze se to asi odviji od kvality tech vajíček,coz asi neovlivníme.pak taky říkali,že jde o tu sliznici, aby byla dobrá. no, proste je tech okolnosti milion a aby se vsecky potkaly ve spravnou dobu, tak je to asi stesti.holky, drzim nam vsem palce:-)
jojo štěstí to teď opravdu potřebujeme ze všeho nejvíc.
A Verdasku jak se cítíš? Dnes jsi 9. den po ET jestli se nemýlím
kdy budeš testovat? Strašně moc ti přeju aby jsi tam ty // našla…i když je to jen začátek, apon má člověk naději, že jde správnou cestou ![]()
Byl by to hnací motor pro nás ostatní…
no, cítím se dobře, ale nevím, jestli je to dobře…mozná to nevydržím a testnu o víkendu, to bude 12. den. ale uvidim, vysledek určitě napíšu, ať tak nebo tak.
Cihomi má pravdu…kdyby se ti Verdásku mimísko skutečně uchytilo, moc by nám to pomohlo po psychické stránce. Zatím je opravdu málo případů, kdy to dopadlo úspěšně. Držím moc palce. My máme rande s doktorem příští týden, tak uvidíme, kdy se to znovu rozjede. Jsem zvědavá, jestli po mě nebude chtít znovu hysteroskopii a třeba hormonální profil. Jaké jste brali lentilky?
určitě dej vědět jak jsi dopadla Verdasku ![]()
Terez, možná že ti ta vyšetření udělají znovu, aby viděli jestli se něco nezměnilo…jinak já zatím vůbec nic nezobu, všechno vypukne až 26.1.to mi Dr. řekne už přesně co bude nebo nebude a třeba ani nic brát nebudu, fakt nevím
jen listovku zobu - preventivně ![]()
Verdasku a ty jsi zůstávala po ET doma nebo jsi šla do práce?