Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
kozisek píše:
Nikdy jsem mu nic nemixovala, bezzubý a jedl normálně, záleží spíš, jestli je blinkací nebo se mimču navalujeNormálně jsem jen rozmačkala, takže už v devíti měsících kousky nebyl problém, od roka normálně brambory, rýže, těstoviny, maso - hovězí, kuřecí a zelenina. Už jsem si na to neslané tak zvykla, že mi to jinde přijde přesolené
Ale třeba rohlík uměl sníst až tak ve 14 měsících, lepil se na patro a nechtěl ho
Jsme na tom úplně stejně. ![]()
Ahoj
.
Tak u nás to je tak, že už jí klasicky nemixované jídlo (přibližně od 7. měsíce - 2 zubů). Problém s tím moc nebyl, takže asi moc neporadím. Nikdy jsem nedávala kupované - nechtěla to jíst. Takže jsem dělala husté kaše doma. A přechod byl přes šťouchané brambory. Ale s kousky nikdy problém neměla. A co se táký skladby jídla, tak už zařazuji postupně vše (kromě vepřového, které stejně moc nejíme, hub a další věci mě nenapadjí). Zkusila jsem i papriku apod. Chutná, ale nadýmá jí to. Jinak jsem zkusila kousek ryby, bylo to bez reakce, tak teď jí má tak 3X týdně. A co se týká koření, tak taky hodně používáme a doktor řekl, že to je bez problémů, že si jen mám vybrat s nízkým obsahem soli (nebo kořenit vlastní směsí) a prý ani nevadí, když by byla trochu pikantní (pokud nevadí dítěti). ![]()
Takže shrnuto - jí to samé co my. ![]()
Ale záleží na jídelníčku rodiny - u nás se třeba vůbec nevyskytují mazací sýry, vepřové min., paštiky, džusy apod.
Jo a napadlo mě, že teda jí samozřejmě nedávám tofu a celkově sóju. To by mě zajímalo od kdy by to mohla??? Máte někdo zkušenost? ![]()
Podáváte maso, zeleninu plus třeba ty brambory jako smes nebo na lžičku maso, pak brambory atd.? Prostě zvlášť. A co čerstvá zelenina a ovoce? Zatím dávám čerstvou mrkev nastrouhanou na drobno…ale dcera nemá ještě rok.