Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
nepř. otec píše:pepuse píše:
trošku drsné ne?nepř. otec píše: ááá, kdepak se stala chyba , maminko?
v 11-ti letech dítě krade…co bude dělat ve 14?
někoho zabije?![]()
v určitých situacích je opravdu lepší dát dítěti přes zadek a ne se ho snažit vychovávat pouze pomocí domluvy. takhle to pak dopadá…
nu, doufám, že nebudu mít tu čest se s tvým dítětem někde potkat, nerad bych byl okradena co ti na tom přijde drsného?? podívej se americký děti. to je samé oh, i love you, you are my honey, my sweet, my darling, apod. rodiče dítěti na zadek nedají, ale pak se diví, když 9 letý děcko přitáhne do školy pistoly a všechny tam zabije, nebo svoji vlastní matku pošle do pr..ele za to, že mu nekoupila hračku. vím o čem mluvím, v americe jsem několik let pracoval a denodenně jsem tuhle úžasnou výchovu na očích.
tato matka holt ve výchově selhala, však se podívej co píše - „syn mi už minule ukradl 200, ale nějak jsem to neřešila“ to je přesně ono! byla málo důsledná a teď se diví, kam až to dospělo…
ale vy kecko,kde jsem psala ze jsem to neresila ze mi ukradl 200????nestaci vam vycet tech trestu co jsme uz vyzkouseli????ale kdyz nevidim zadny efekt toho trestu proc to opakovat?????
někoho zabije?![]()
v určitých situacích je opravdu lepší dát dítěti přes zadek a ne se ho snažit vychovávat pouze pomocí domluvy. takhle to pak dopadá…
nu, doufám, že nebudu mít tu čest se s tvým dítětem někde potkat, nerad bych byl okradena co ti na tom přijde drsného?? podívej se americký děti. to je samé oh, i love you, you are my honey, my sweet, my darling, apod. rodiče dítěti na zadek nedají, ale pak se diví, když 9 letý děcko přitáhne do školy pistoly a všechny tam zabije, nebo svoji vlastní matku pošle do pr..ele za to, že mu nekoupila hračku. vím o čem mluvím, v americe jsem několik let pracoval a denodenně jsem tuhle úžasnou výchovu na očích.
tato matka holt ve výchově selhala, však se podívej co píše - „syn mi už minule ukradl 200, ale nějak jsem to neřešila“ to je přesně ono! byla málo důsledná a teď se diví, kam až to dospělo…
Tak hlavně, že vaše děti jsou vzorně a slušně vychovány, nevím nevím, asi byste se měl odstěhovat někam na samotu, abyste nepotkával potencionální zloděje a vrahy, kteří můžou díky špatné výchově vyrůstat kdekoliv......
![]()
Anebo ještě lepší nápad… že by jste šel pracovat s problémovou mládeží? Tam by jste byl mnohem prospěšnější, když se můžete ZARUČIT, že po Vašem potrestání by to dítě již NIKDY neudělalo
![]()
A at hodí kamenem ten, kdo jako dítě nikdy nevzal tajně rodičům z peněženky nějaký ten obnos …
My jsme sem tam vzali nějakou tu korunu, rodiče mě nemlátili za průsery (a že jich pár bylo), maminka byla milující, domlouvající a hle… není ze mně zloděj, vrah, podařilo se mi vystudovat dvě VŠ a mám i báječnou práci
Anonymní píše:Nelluška píše:tohle me samozrejme taky napadlo, ze vyhledava pozornost,ale prave ze posledni dobou jsem mu venovala pozornost snad i na urok mladsiho, jen proto ze jsem se bala aby neco neprovedl kdyby mel pocit ze si ho mene vsimam.a to s tim tatou?ja bych nebranila ani v nejmensim v tom aby byl s tatou co nejvic to jde,ale kdz tata nejevi zajem tohle fakt neovlivnim
Jestli on to nedělá, aby na sebe upozornil. Nebo na protest, že není s tátou, nemůže to být tím? Podle toho jak píšeš, mi přijdeš, že to máš v hlavě srovnaný a rozhodně ho nezanedbáváš.
A nemůže to být tak, že bude dělat tak velké problémy, že si táta nakonec nebude moct nevšimnout? (vyloučení ze školy, pasťák atd.)
Chápu, že je to zoufalá situace, protože ty s tím nemůžeš nic udělat. Snad jedině chlapa poinformovat o návštěvě psychologa a požádat, aby tam šel s váma (taková jako rodinná terapie).
Anonymní píše:nepř. otec píše:pepuse píše:
někoho zabije?![]()
tato matka holt ve výchově selhala, však se podívej co píše - „syn mi už minule ukradl 200, ale nějak jsem to neřešila“ to je přesně ono! byla málo důsledná a teď se diví, kam až to dospělo…Tak hlavně, že vaše děti jsou vzorně a slušně vychovány, nevím nevím, asi byste se měl odstěhovat někam na samotu, abyste nepotkával potencionální zloděje a vrahy, kteří můžou díky špatné výchově vyrůstat kdekoliv......
![]()
![]()
Anebo ještě lepší nápad… že by jste šel pracovat s problémovou mládeží? Tam by jste byl mnohem prospěšnější, když se můžete ZARUČIT, že po Vašem potrestání by to dítě již NIKDY neudělalo
A at hodí kamenem ten, kdo jako dítě nikdy nevzal tajně rodičům z peněženky nějaký ten obnos …![]()
![]()
My jsme sem tam vzali nějakou tu korunu, rodiče mě nemlátili za průsery (a že jich pár bylo), maminka byla milující, domlouvající a hle… není ze mně zloděj, vrah, podařilo se mi vystudovat dvě VŠ a mám i báječnou práci
ale do pocitu té maminy se vžít nedokážete co? víte, ono kázat je pěkná věc
někoho zabije?![]()
Wiolla píše:Anonymní píše:Nelluška píše:tohle me samozrejme taky napadlo, ze vyhledava pozornost,ale prave ze posledni dobou jsem mu venovala pozornost snad i na urok mladsiho, jen proto ze jsem se bala aby neco neprovedl kdyby mel pocit ze si ho mene vsimam.a to s tim tatou?ja bych nebranila ani v nejmensim v tom aby byl s tatou co nejvic to jde,ale kdz tata nejevi zajem tohle fakt neovlivnim
Jestli on to nedělá, aby na sebe upozornil. Nebo na protest, že není s tátou, nemůže to být tím? Podle toho jak píšeš, mi přijdeš, že to máš v hlavě srovnaný a rozhodně ho nezanedbáváš.A nemůže to být tak, že bude dělat tak velké problémy, že si táta nakonec nebude moct nevšimnout? (vyloučení ze školy, pasťák atd.)
Chápu, že je to zoufalá situace, protože ty s tím nemůžeš nic udělat. Snad jedině chlapa poinformovat o návštěvě psychologa a požádat, aby tam šel s váma (taková jako rodinná terapie).
jak jsem psala,informovala jsem ho o vsem co se deje,ze nas ceka navsteva psychologa,ze by bylo zahodno kdyby se tam taky dostavil a on mi na to odpovedel to co jsem psala,ze to je uz ted moje vec,ze ja ho znicila
Anonymní píše:Pesee23 píše:tak tohleto me taky napadlo,ze to by ho mohlo vydesit,ale musim rict ze me vzdycky zabrzdila obava aby to pak nebylo jeste horsi, aby se nejak nezasekl, nezavrel pred naam a my uz pak byly uplne v prd…jinak penize uz nam taky odcizil…sice to bylo jen 200,– ale i tak.....
Ahoj, manželova teta měla něco podobného s dcerou od mala. Dospělo to tak daleko, že kradla věci doma, peníze...... Zkončilo to až ve chvíli, kdy ji teta řekla Zbal si věci, ráno odjíždíš na 2 měsíce do diagnosťáku, nechala ji v tom, ráno ji opravdu do auta naložili a jeli. Ale před ústavem zastavili a řekli jí, že má POSLEDNÍ šanci. Jinak že opravdu jde. Od té doby funguje jak švýcarské hodinky. Je to půl roku, co se tohle stalo
Na tohle bych se zeptala té psycholožky. Aby to nebylo přes čáru… ![]()
ja osobne znam dve matky, co resily problemy svych deti s psychologem.
dneska jsou dospeli ti kluci (jsou to uplne odlisne rodiny z jinych mest predestiram) - byl problem v chovani tak se slo k psychologovi
tak ten jeden ma ve vysledku za sebou dva roky v kriminale (naboural auto, ktery ukradl, protoze se v nem chtel moc svezt - do dneska splaci dluh na aute a pojistovne skodu ma exekuce) jeho rodicove mu pomahaji splacet,
ten psycholog jim v prvopocatku po vyslechnuti chudacka chlapce rekl, ze chlapec se citi odstrceny (kvuli male sestricce), porad totiz byl jen on a najednou nove mimino doma a on uz neni stredem pozornosti (v te dobe jemu bylo 6 a narodila se mu sestra) cca ve 12 to zacalo… Nuze rodicove se zacali chlapci vic a vic snazit, domlouvat, rozmlouvat… Az z toho pani mama zacala chlastat, protoze kluk ji prerostl pres hlavu a otec radeji zmenil povolani a jezdi kamionem (doma je jen o vikendu a to vydrzi)…
a druhy chlapec mel problemy s alkoholem a parta a prusery
psycholog jim dal na vyber: bud serezat a nemazlit se s nim, nebo se s nim vice bavit, promlouvat a vsimat si jeho citovych vazeb…
rodice si vybrali tu variantu promlouvat a vsimat si… a citi s nim chudackem…
dneska je tento chlapec zavisly na alkoholu, otce nesnasi, s bratrem se popral pred peti lety, dodnes se uz nevideli, bydli v jinem meste, a uz byl i v blazinci… protoze mu hrablo…
muj pohled:
oba kluci nezavazne na sebe meli tu smulu, ze si rodicove milujici bohuzel vybrali tu cestu _ domlouvat s chudackem, byli citlivi atd… a ti kluci nemeli vubec zadnou vzpruhu byt CHLAPEM a za svoje ciny taky platit… zkratka maminky to za ne vyresily, maminky byly ty blbky, co s nimi citily atd…
zakladatelko, neuraz se ale vyber si prosimte variantu, UDELAT Z NEJ CHLAPA, KTEREJ ZA SVOJE CINY MUSI PLATIT.
VYBRAKUJ MU TEN POKOJICEK JAK PSALA JEDNA… a udelej mu ten ustav doma a nemazli se s nim…
u psychologa z nej vyleze, ze mu chybi tatinek nebo ja nevim co vsechno…
ony ty decka umi si postezovat a postesknout, psycholog doporuci tu hezkou hodnou variantu protoze to maji v osnovach…
Anonymní píše:Anonymní píše:takze davat najevo vic lasky?aby nemel duvod a nutkani krast?
Moje kamarádka v době puberty trpěla kleptomanií. Tedy kradla jen v obchodech, nikdy ne spolužákům nebo u někoho doma. Vždy se mi s tím „chlubila“ co šlohla, pro ni to byl adrenalím. Kradla drobnosti, měla radosti z ukradené visačky od džínů, tak ze rtěnek, laků na nehty. Mám ji dodnes moc ráda, v té době jsem jí dělala vrbu, nic nevyčítala, jen vyslechla, dneska bych to už řešila jinak. Mě samotnou teda nenakazilaPo dvou letech jsem se dozvěděla, že se její rodiče rozvedli, otec žil jinde, matka měla nového přítele. Kamarádka otce nesnáší dodnes, toho nového přítele měla velmi ráda, ale později zemřel a maminka se vrátila zpět k otcovi. V té době byly ty hádky rodičů pro ni asi tak strašné, že se nesvěřila ani mně. Později jsem si v chytré knize přečetla, že ten, kdo krade si chce ukrást víc lásky, což u ní platilo.
Musím dodat, že kamarádka se té kleptomanie zbavila asi až ve dvaceti letech, zřejmě v době, kdy si našla toho pravého přítele a té lásky se jí dostalo prostě odjinud. Ona měla to „štěstí“ že je velmi inteligentní, nikdo ji nikdy nechytil při krádeži a na školu nekašlala nikdy, dokonce se dostala na VŠ.
Zkusila bych to. Však láska se dá dát najevo i když přistoupíš k nějakým trestům, jak ti tu radí, nemusíš být nutně za zlého bachaře.
nepř. otec píše:Lejla77 píše:souhlasím, dnešní výchova je špatná. jakmile dá matka dítěti na zadek, hned je považována za špatnou, ale jak to dopadá? dnešní děcka jsou nevychovaná, drzá, kradou a nemají respekt k dospělým. neříkám mlátit od hlavy až k patě, ale jsou situace, kdy jeden výprask na holou je lepší než domlouva. být to můj syn, sežeral bych ho, že by si týden nesedl, ale mohl bych ti zaručit, že už by to v životě neudělal a ještě by se šel dobrovolně omluvit
holky je to hustý, ale já mám takový divný pocit ze svého blízkého okolí, že když se něco moc řeší domluvama a maminky mají obavy, aby těm svým dětičkám neublížili psychicky ještě víc, tak ty děcka jim přerostou přes hlavu a je to s nima ještě horší a oni s těma rodičema manipulujou…Sice mám teprve miminko, ale dovolím si zakladatelce poradit, ať se s ním moc nemazlí, už to, jak se její syn směje vtipům vlastně v den jeho „průseru“ o něčem svědčí, neváží si mámy, ale autíčko moc chtěl.
Zakladatelko, držím ti palce, ať to ustojíš.
Já bych mu jako máma UKRADLA jeho věci VŠECHNY a dostal by je až by se napravil, i kdybych si měla dát tu práci všechno zamknout někam do sklepa nebo vyházet do popelnice, ať pocítí, že za špatné činy se musí platit… že každá sranda něco stojí…
pokud první domluvy nezabraly, už bych se s ním fakt nemazlila zakladatelko
myslím, že psychicky mu už neublížíš, naopak si myslím, že on potřebuje psychickou VZPRUHU v podobě ztráty svých osobních věcí, ke kterým má vztah, a ochutnat jaký to je BÝT OKRADENÝ…
Naprosto souhlasím, nebyla jsem zrovna vzorné dítě a myslím, že o to těžší to se mnou rodiče měli, protože prakicky byli sami dětmi. Pořídili si mě v 16. Bita jsem občas byla, ale odůvodněně…následky to na mě nezanechalo. Vždy jsem veděla za co to bylo. Trestů písemných jsem se napsala také dost. Když jsem si ještě hrála s panenkami a provedla jsem něco většího…musela jsem je sama hodit do kontejneru. Pamatuji si, že poslední kapkou byl sbalený batůžek a já sama před barákem. Nehla jsem se z místa a po nějaké době si pro mě mamka přišla s tím, že příště už si pro mě nepříjde. Uplácení bonbonama, či drobným kapesným je vhodné spíše pro děti, které už jsou ve věku, že mohou rodičům pomoci..jako je třeba vynesení odpadků, mytí nádobí a drobných prací v domácnosti, které zvládnou.
Anonymní píše:
ja osobne znam dve matky, co resily problemy svych deti s psychologem.dneska jsou dospeli ti kluci (jsou to uplne odlisne rodiny z jinych mest predestiram) - byl problem v chovani tak se slo k psychologovi
tak ten jeden ma ve vysledku za sebou dva roky v kriminale (naboural auto, ktery ukradl, protoze se v nem chtel moc svezt - do dneska splaci dluh na aute a pojistovne skodu ma exekuce) jeho rodicove mu pomahaji splacet,
ten psycholog jim v prvopocatku po vyslechnuti chudacka chlapce rekl, ze chlapec se citi odstrceny (kvuli male sestricce), porad totiz byl jen on a najednou nove mimino doma a on uz neni stredem pozornosti (v te dobe jemu bylo 6 a narodila se mu sestra) cca ve 12 to zacalo… Nuze rodicove se zacali chlapci vic a vic snazit, domlouvat, rozmlouvat… Az z toho pani mama zacala chlastat, protoze kluk ji prerostl pres hlavu a otec radeji zmenil povolani a jezdi kamionem (doma je jen o vikendu a to vydrzi)…a druhy chlapec mel problemy s alkoholem a parta a prusery
psycholog jim dal na vyber: bud serezat a nemazlit se s nim, nebo se s nim vice bavit, promlouvat a vsimat si jeho citovych vazeb…
dneska je tento chlapec zavisly na alkoholu, otce nesnasi, s bratrem se popral pred peti lety, dodnes se uz nevideli, bydli v jinem meste, a uz byl i v blazinci… protoze mu hrablo…muj pohled:
oba kluci nezavazne na sebe meli tu smulu, ze si rodicove milujici bohuzel vybrali tu cestu _ domlouvat s chudackem, byli citlivi atd… a ti kluci nemeli vubec zadnou vzpruhu byt CHLAPEM a za svoje ciny taky platit… zkratka maminky to za ne vyresily, maminky byly ty blbky, co s nimi citily atd…zakladatelko, neuraz se ale vyber si prosimte variantu, UDELAT Z NEJ CHLAPA, KTEREJ ZA SVOJE CINY MUSI PLATIT.
VYBRAKUJ MU TEN POKOJICEK JAK PSALA JEDNA… a udelej mu ten ustav doma a nemazli se s nim…
ony ty decka umi si postezovat a postesknout, psycholog doporuci tu hezkou hodnou variantu protoze to maji v osnovach…
ja si tak trochu…vlastne hodne umim predstavit co asi rekne psychologovi.ze mu chybi tatinek,ze mu chybi ze si s nim uz nehraju protoze si ted hraju s jeho braskou kteremu jsou 4, ze vi ze nemame penizky ale on tak strasne chce ty hracky a nechce me tim porad zatezovat,temi prosbami o koupi,ze si je teda krade
U toho odborníka je ale fakt moc důležitý, aby si sedli s mladým. Taky jsem pro, zkusit jestli by ho někdo z těch, koho tu radili, nevzal dřív. Do dubna dost daleko......
Jo a ty kecy o selhání výchovy si tak neber. Všichni děláme, co můžeme. A v tomto případě se podle mne teprve uvidí, jak to dopadne. A z teplého křesla se to kecá ![]()
nepř. otec píše:
ale mohl bych ti zaručit, že už by to v životě neudělal a ještě by se šel dobrovolně omluvit
Ježišikriste. Bych bych bych, bo na hubě jsem mistr světa amoleta
.
Za mě radu odborníka nebo aspoň někoho, kdo má OSOBNÍ ZKUŠENOST a sám toto řešil. Ne od teoretiků po internetu. Hodně štěstí.
Anonymní píše:Anonymní píše:ja si tak trochu…vlastne hodne umim predstavit co asi rekne psychologovi.ze mu chybi tatinek,ze mu chybi ze si s nim uz nehraju protoze si ted hraju s jeho braskou kteremu jsou 4, ze vi ze nemame penizky ale on tak strasne chce ty hracky a nechce me tim porad zatezovat,temi prosbami o koupi,ze si je teda krade
ja osobne znam dve matky, co resily problemy svych deti s psychologem.dneska jsou dospeli ti kluci (jsou to uplne odlisne rodiny z jinych mest predestiram) - byl problem v chovani tak se slo k psychologovi
ten psycholog jim v prvopocatku po vyslechnuti chudacka chlapce rekl, ze chlapec se citi odstrceny (kvuli male sestricce), porad totiz byl jen on a najednou nove mimino doma a on uz neni stredem pozornosti (v te dobe jemu bylo 6 a narodila se mu sestra) cca ve 12 to zacalo… Nuze rodicove se zacali chlapci vic a vic snazit, domlouvat, rozmlouvat… Az z toho pani mama zacala chlastat, protoze kluk ji prerostl pres hlavu a otec radeji zmenil povolani a jezdi kamionem (doma je jen o vikendu a to vydrzi)…a druhy chlapec mel problemy s alkoholem a parta a prusery
dneska je tento chlapec zavisly na alkoholu, otce nesnasi, s bratrem se popral pred peti lety, dodnes se uz nevideli, bydli v jinem meste, a uz byl i v blazinci… protoze mu hrablo…muj pohled:
oba kluci nezavazne na sebe meli tu smulu, ze si rodicove milujici bohuzel vybrali tu cestu _ domlouvat s chudackem, byli citlivi atd… a ti kluci nemeli vubec zadnou vzpruhu byt CHLAPEM a za svoje ciny taky platit… zkratka maminky to za ne vyresily, maminky byly ty blbky, co s nimi citily atd…zakladatelko, neuraz se ale vyber si prosimte variantu, UDELAT Z NEJ CHLAPA, KTEREJ ZA SVOJE CINY MUSI PLATIT.
takze sis vlastne odpovedela sama…
nebud lina, nakopni v sobe motor, vybrakuj mu ten pokoj a nech ho takhle zivorit nejakej cas…
tatinek mu chybet muze a na brachu zarlit taky muze, je to lidsky, ale kvuli tomu perci NEKRADEME a takhle hloupe na sebe neupozornujeme…
a JAK TY K DRUHYM, TAK MY K TOBE .. TAKZE V POKOJICKU POUZE POSTEL A UCENI DO SKOLY A NAZDAR… DOKUD NEUVIDIME VYSLEDKY, ZE JE ZMENA K LEPSIMU …
JE TO 100X LEPSI NEZ DOMLOUVAT A ROZMLOUVAT, KOR, KDYZ UZ JSTE TOHLE DELALI, TED JE NA RADE ZA JEHO SKUTKY MU UKAZAT TU DRUHOU STRANU MINCE
a co ti na tom přijde drsného?? podívej se americký děti. to je samé oh, i love you, you are my honey, my sweet, my darling, apod. rodiče dítěti na zadek nedají, ale pak se diví, když 9 letý děcko přitáhne do školy pistoly a všechny tam zabije, nebo svoji vlastní matku pošle do pr..ele za to, že mu nekoupila hračku. vím o čem mluvím, v americe jsem několik let pracoval a denodenně jsem tuhle úžasnou výchovu na očích.