Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ano, děti 12 a 15 let. Děti většinou přejímají názory rodičů, já očkovaná jsem, ony chtějí taky. Zítra registruji. Děti odpíračů většinou nechtějí stejně jako jejich rodiče. Švagrová je lékařka, očkuje děti taky.
@podzim píše:
Me popravde dostavaji ty odpovedi, ze at se rozhodne sam…Ja vim, ze sexovat se muze od 15,ale na tohle mam nazor jasnej, ze deti ne a i kdyby chtela. Vlastne muzu byt rada, ze mam dite male, aby treba me za to nechtela zazalovat, jako v Italii.
jde o to ze ze sexu muzou byt daleko silenejsi nasledky nez s blbyho ockovani… si vem hpv - rakovina.. cim vic partneru tim vetsi riziko, HIV, otehotneni a to nemluvim ani o psychice, kdyz se neco podela…
kdyz uz dite je brano natolik schopny, ze se muze rozhodout ze chce podstoupit vsechna rizika se zacatkem sexualniho zivota tak o svym zdravi by melo mit plny pravo rozhodnout taky…a nebo si rekneme, ze 15 let je jeste clovek fakt decko a posunme tu hranici treba na 16+ nebo klidne az na 17-18 jako v USA a jinde po svete, myslim ze spousta by proti ty zvyseni hranice protestovala.
Deti v dnesni dobe nejsou pitomy a dokazou si zjistovat informace, probrat to s rodici, s vrtevniky a udelat si o ockovani svuj vlastni zaver. Treba tim, ze uvidi ze ockovany spoluzaci maji minumum reakce.
@SAJ píše:
Týjo, jak to stihla? Můj sedmnáctiletý potomek šel na očkování hned, jak to šlo (dva dny po otevření kategorie), ale druhou dávku má až 18.7., nicméně od pondělí nemusí testovat.
hele ja jsem 30+ a prvni termin jsem v praze vybojovala 11.6. druhy jdu az 23.7. a posunout to o ten tyden nechi neb 17.7. jedu na dlooohu odkladanou excurzi a vazne bych nechtela mit migrenu jako po prvni davce a k tomu ta bolava ruka.
@JanaDaR píše:
@Veveří už to fakt jde, před chvílí jsem registrovala svoje.
Díky, tak naši už jsou taky registrovaní. Teď čekám na termíny.
@podzim píše:
Me popravde dostavaji ty odpovedi, ze at se rozhodne sam…Ja vim, ze sexovat se muze od 15,ale na tohle mam nazor jasnej, ze deti ne a i kdyby chtela. Vlastne muzu byt rada, ze mam dite male, aby treba me za to nechtela zazalovat, jako v Italii.
No mě zase dostává ta naprostá arogance a povýšenost nad svobodným rozhodnutím mladého člověka, který je ti vydán naprosto napospas.
@SAJ píše:
Hustý.Nevěděla jsem, že to ještě někde jde.
ad interval mezi vakcínami…
Na svoji druhou dávku jsem šla na konci dne (ve čtyři) a sestřička se mě ptala, jestli nevím o někom, kdo by chtěl vakcínu, že jim dnes zbyly. Ono totiž dřív tam čekali náhradníci, ale teď jak už se může registrovat každý, tak tam žádní náhradníci nestojej a není komu ty zbylé vakcíny dávat.
Obtelefonovala jsem kamarádky, dvě přijely a dostaly vakcínu (jedna po 25ti dnech od první dávky). Řekla jsem to známým, a ti si tímto způsobem také „došli“ pro druhé dávky dřív. Minimální interval mezi dávkami je 21 dní. Je možné na sebe nechat v nejbližším očkovacím centru telefon, a oni vám zavolají, když jim zbyde vakcína… rádi jí dají komukoliv, aby to nemuseli vylít.
@Leenvecka píše:
hele ja jsem 30+ a prvni termin jsem v praze vybojovala 11.6. druhy jdu az 23.7. a posunout to o ten tyden nechi neb 17.7. jedu na dlooohu odkladanou excurzi a vazne bych nechtela mit migrenu jako po prvni davce a k tomu ta bolava ruka.
Potěším tě.. po první dávce jsem se cítila „migrenozně“ cca týden, jednu migrénu se mi podařilo rozehnat, ale 8. den PO očkování mě „doběhla“ a byla docela hnusná. Po druhé dávce jsem měla akorát jeden den teplotu, migréna žádná, ani žádné náznaky, že by se měla dostavit.
@Limi123 píše:
Jinak Pfizer nejspíš nemá ani ty teromboembolické komplikace po očkování. Já sama jsem po embolii a žádný lékař včetně paní Dr. z teombocentra nepovažoval profylaxi za důležitou.
A presto se nekteri ockovani boji z tohoto duvodu. Dalsi tvrdi, ze je nedostatecne vyzkousena. Rekla bych ovsem, ze dlouhodobe nasledk Covidu taky jeste nejsou uplne prozkoumane… ![]()
@hanka.br. píše:
No mě zase dostává ta naprostá arogance a povýšenost nad svobodným rozhodnutím mladého člověka, který je ti vydán naprosto napospas.
no jo, s tím se dá souhlasit
a i ten 15 letý má více rozumu než jeho rodič.. matka — což koneckonců občas bývá…věk není pražádným znamením a zárukou rozumu
@FialovaZizala jako jsem na to zvedava, ale mam to v patek v 18:00 a ten vikend si fakt neplanuju nic narocnyho a proste pri nejhorsim si vemu prasek na migrenu a pujdu spat ![]()
no a ty následky covid, které už jsou bohužel vyzkoušeny, praxí až až, ty taky stojí za zvážení, event. měly by, není to pokaždé jenom haha hihi a hoho…
Moje sestra taky dostala druhou driv, jako nahradnik. Ale hned pote dovolili posun o tech par dni, tak by ji to vyslo podobne. U nas se stale ockuje v rozmezi tri az sest tydnu. Bohuzel se to diteti stejne nehodi kvuli dovolene a taborum driv, jak za tech sest. Ale uz mohla mit teoreticky i druhou.
@Borrealis píše:
@mroeno a ty následky covid, které už jsou bohužel vyzkoušeny, praxí až až, ty taky stojí za zvážení, event. měly by, není to pokaždé jenom haha hihi a hoho…
Ja myslim ty hoooodne dlouhodoby, stejne jako to neockujici resi u vakcin.
@mroe píše:
A presto se nekteri ockovani boji z tohoto duvodu. Dalsi tvrdi, ze je nedostatecne vyzkousena. Rekla bych ovsem, ze dlouhodobe nasledk Covidu taky jeste nejsou uplne prozkoumane…
me treba prijde vtipny, ze vetsi procento trombozi je u antikoncepce a o nasobne vetsi riziko pak u koureni, ale ne my se budem bat ockovani ktery ma to riziko 0,0000×xx proste prd. Jo a civid ma pak 9-20%… proste neskutecny.
tady je k tomu mooc hezky obrazek