Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@podzim píše:
Mně je jedno, ať se každý nechá očkovat své děti a sebe jak chce. Jen nechápu proč tak strašně spěchat s očkováním dětí? Abych mohla chodit do hospody, nebo do kina a tím se vrátit do „normálu“. Stejně je certifikát jen na omezenou dobu, kdyby alespoň to bylo na vždycky.
Moje děti se musí 2× týdně testovat, je to únavné. Doteď se testovali v pondělí ve škole, ve čtvrtek jsem s nimi jezdila do laborky. Do hospody nechodíme, v kině jsme byli naposledy loni na Princezně zakleté v čase, pár dnů na to to zavřeli. Nicméně, nechci už je mít další rok doma na distančce, učitelé to fakt tvrdě nezvládli a ten květen byl pro ně docela psychický záhul, minimálně to na gymplu toho mělo plné kecky, přestože je preminatkou a patří mezi nejlepší ve třídě, výsledkama úplně nejlepší. Přesto jeli maraton testů, zkoušení, testů, zkoušení. Mnohdy za celou látku za pololetí naráz…prostě docela psycho. I když doma pracovala a měla všechno hotovo, i pro ni ten návrat, hlavně to zkoušení, bylo náročné, natož pro ty horší studenty. A druhý aspekt je jejich sport, kolektivní. Ztratily rok, v té výkonnostní kategorii je to znát jako blázen, trénují teď neustále, pojedou i přes prázdniny, mají plánované kempy a soustředění, jen aby je trenéři dostali do kondice před zářím. Hrají to od mala, milují to, a stačil rok lockdownu a v těch výkonostních kategoriích je to průšvih. Teď hrajou víkendy přáteláky mezi krajema, liga není, a jsou na to všichni podobně. Takže dokola testujeme jak blbí, všichni a všechno. Krom toho, že my už jsme po druhé dávce a klidněji se mi žije, že kdyby se nám už nepodařilo vyhnout se covidu jako dosud, nebudem snad mít těžší průběh a nebojím se už úmrtí, ani mého, ani manželovo, tak konec testů kvůli každému zápasu, každému tréninku docela uvítám. A to nejdůležitěšjí, jen ať je od září zase na rok nezavřou doma.
@mihla píše:
No, ale to je právě to, možnost se dál v klidu vzdělávat by měla být i pro neočkované děti. Tohle by v rozhodování, jestli očkovat nebo ne, nemělo hrát žádnou roli.
Já si myslím, že ta možnost se v klidu vzdělávat, je závislá na kolektivní imunitě. A tu kolektivní imunitu holt někdo musí vytvořit ![]()
@ivašot. píše:
Já si myslím, že ta možnost se v klidu vzdělávat, je závislá na kolektivní imunitě. A tu kolektivní imunitu holt někdo musí vytvořit
A pro mnohé to budou ti ostatní, protože přece nejsem ovce, no ne? ![]()
@sobesin píše:
Resime ockovani dcery, skoro 15 let, nechate sve deti ockovat? Nejak si nejsme jisti…diky za nazory…
Pravděpodobně ano, ale nejdříve v září - teď o prázdninách určitě ne.
Zatím ne, my očkovaní jsme. Počkám jaká bude situace, nevidím to jako akutní nutnost…
@mihla píše:
No, ale to je právě to, možnost se dál v klidu vzdělávat by měla být i pro neočkované děti. Tohle by v rozhodování, jestli očkovat nebo ne, nemělo hrát žádnou roli.
Neměla. Je potřeba si konečně po těch měsících uvědomit, že svět už není to, co byl dřív. A v dohledné době ani nebude. Čím dřív to lidi pochopí, tím lépe. Už neplatí, že by mělo být to, co bylo dřív, už nejsou práva, na která jsme byli zvyklí, že je máme. Svět je jinde a nějakou dobu ještě jinde bude. Takže očkování nebo neočkování hraje a bude hrát podstatnou roli v našich životech, všech, i těch dětských. Protože je tady nemoc, která je už druhým nejčastějším zabijákem, nemoc, která se snadněji a snadněji šíří. A musíme se chránit, protože nechat to prohnat populací jaksi není řešení, to jsme viděli na třetí vlně, která se tu hnala jaksi sama od sebe navzdory našim snahám. Kolektivní imunita proděláním nevznikne, protože není trvalá. Takže život v tom současném světě znamená, že musíš brát ohledy na ostatní a musíš chránit ostatní. A to tak, že prokážeš svou bezinfekčnost, než dojdeš do společnosti dalších lidí. A to společenství je i to školní. Však nikdo nikoho odnikud nevylučuje. Jen prokaž, že nejsi rizikem pro druhé. Na to máš několik možností, respirátory, testy, imunita po určitou dobu po prodělání, imunita po očkování.
Tak hlavně, aby už tedy nic nezavírali na podzim, aby to očkování mělo cenu
@podzim píše:
Tak hlavně, aby už tedy nic nezavírali na podzim, aby to očkování mělo cenu
nebo alespoň ne ty děti
@Arboretka píše:
Neměla. Je potřeba si konečně po těch měsících uvědomit, že svět už není to, co byl dřív. A v dohledné době ani nebude. Čím dřív to lidi pochopí, tím lépe. Už neplatí, že by mělo být to, co bylo dřív, už nejsou práva, na která jsme byli zvyklí, že je máme. Svět je jinde a nějakou dobu ještě jinde bude. Takže očkování nebo neočkování hraje a bude hrát podstatnou roli v našich životech, všech, i těch dětských. Protože je tady nemoc, která je už druhým nejčastějším zabijákem, nemoc, která se snadněji a snadněji šíří. A musíme se chránit, protože nechat to prohnat populací jaksi není řešení, to jsme viděli na třetí vlně, která se tu hnala jaksi sama od sebe navzdory našim snahám. Kolektivní imunita proděláním nevznikne, protože není trvalá. Takže život v tom současném světě znamená, že musíš brát ohledy na ostatní a musíš chránit ostatní. A to tak, že prokážeš svou bezinfekčnost, než dojdeš do společnosti dalších lidí. A to společenství je i to školní. Však nikdo nikoho odnikud nevylučuje. Jen prokaž, že nejsi rizikem pro druhé. Na to máš několik možností, respirátory, testy, imunita po určitou dobu po prodělání, imunita po očkování.
no a vtipny na tom je ze je to porad „jen“ covid… si vem kdyby tady byla nemoc (a ze to tu uz v minulosti bylo) ktera ma vyssi nakazliovst, horsi prubeh a ve vysledku i vyssi umrtnost…
@Leenvecka píše:
no a vtipny na tom je ze je to porad „jen“ covid… si vem kdyby tady byla nemoc (a ze to tu uz v minulosti bylo) ktera ma vyssi nakazliovst, horsi prubeh a ve vysledku i vyssi umrtnost…
no, kdyby covid řádil dřív, jako ty nemoci, možná by byl srovnatelně smrtelný. Nebo kdyby ty nemoci řádily dneska, třeba bychom je s naší medocínou a vědci porazili. Každopádně prostě covid už je na druhém místě v zabíjení, a to i přes ta šílená opatření. Takže prostě svět není co byl dřív
@Arboretka píše:
Já nejsem úplně proti očkování na covid, ale ať se každý svobodně rozhodne sám, po porovnání rizika a přínosů. Ale zdravotních rizik a přínosů. Ať jsou lidé pravdivě informováni, že vakcína jim může pomoci pouze proti těžkému průběhu, ale že očkování nezabrání nákaze a přenosu nákazy. A ne jenom kampaň, nech se naočkovat a můžeš všechno…Nikoho nezajímají protilátky, klidně nechají člověka po covidu ihned jít na očkování, aniž by se vědělo, zda je to bezpečné.
I s očkováním můžeš být stále rizikem pro ostatní. Možná menším rizikem při bezpříznakovém průběhu, ale v tom případě je teda nesmysl bezpříznakové neočkované testovat, když očkovaní se testovat nemusí ![]()
Takže jestli jde opravdu o zdraví lidí a eliminování rizika nákazy, tak by očkovaní neměli mít žádné výhody, kromě z očkování plynoucí ochrany vlastního zdraví.
@mihla píše:
Já nejsem úplně proti očkování na covid, ale ať se každý svobodně rozhodne sám, po porovnání rizika a přínosů. Ale zdravotních rizik a přínosů. Ať jsou lidé pravdivě informováni, že vakcína jim může pomoci pouze proti těžkému průběhu, ale že očkování nezabrání nákaze a přenosu nákazy. A ne jenom kampaň, nech se naočkovat a můžeš všechno…Nikoho nezajímají protilátky, klidně nechají člověka po covidu ihned jít na očkování, aniž by se vědělo, zda je to bezpečné.
I s očkováním můžeš být stále rizikem pro ostatní. Možná menším rizikem při bezpříznakovém průběhu, ale v tom případě je teda nesmysl bezpříznakové neočkované testovat, když očkovaní se testovat nemusí
Takže jestli jde opravdu o zdraví lidí a eliminování rizika nákazy, tak by očkovaní neměli mít žádné výhody, kromě z očkování plynoucí ochrany vlastního zdraví.
Já přesně tyto informace dostala, ty ne?
Jakto?
@mihla píše:
I s očkováním můžeš být stále rizikem pro ostatní. Možná menším rizikem při bezpříznakovém průběhu, ale v tom případě je teda nesmysl bezpříznakové neočkované testovat, když očkovaní se testovat nemusí
Vždyť to není povinné. A není to pravda, co píšeš, očkovaní se ve velkém procentu nenakazí, když se nakazí, mají lehčí půběh, menší virovou nálož a to taky předávají dál, malou virovou nálož, na rozdíl od těch neočkovaných. Rizikem být můžeš, očkování není stoprocentní, ale oproti neočkovaným minimálně. A pokud se minimálně nakazím, když už se nakazím, tak vylučuji malé množství viru, proč bych neměla mít nějakou výhodu?
jediná výhoda zatím je, že nemusím na test, to nemusí ani ti, co to prodělali, já znám už dost lidí, co měli covid x a to dříve než za 180 dnů
Já mám dceru ve střídavé péči, v září jí bude 16.Já i můj manžel očkovaní jsme, jeho rodiče také. Můj ex, se kterým dceru mám očkovaný není, a je proti tomu, aby se dcera naočkovala, já jsem spíše pro, ale není to 100% pro. Znám dceru a vím, že o tomhle si prostě nedokáže udělat odpovědný obrázek a vyhodnotit jestli ano, nebo ne, nakonec, těch názorů pro nebo proti je i u odborníků víc, tak jak by to mohla vědět ona? Takže zatím zaregistrovaná není. Já se kovidu bojím, pro můj klid bych byla ráda, kdyby naočkovaná byla. Ale na druhou stranu přece jen mám i obavy, abych ji tím nezpůsobila něco horšího, třeba tím, že má v sobě něco, o čem nevíme a očkováním se to spustí, zhorší atp. Vím racionálně, že pro tyhle obavy moc důvodů není. Ale prostě bojím se obojího, očkování i kovidu. Fakt nevím, jak to nakonec u ní dopadne.