Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, tak jsem tu s další diskuzí… Už jsem fakt zoufalá. Už asi měsíc se syn v noci budí po hodině a řve. Nejdřív se začal takhle budit bez příčiny, pak mu vylezly dva zuby a teď se budí stále. Už fakt nemůžu, dnes ráno jsem se probudila úplně rozklepaná… K tomu už je od narození dost vzteklej, nenají se normálně v klidu, dělá při jídle blbosti a dost často se z toho i pozvrací, protože mu zaskočí. Spí už jen jednou po obědě, ale po každém tohle spaní se probudí s šíleným řevem a trvá nám třeba půl hodiny, než ho uklidníme. Už jsem fakt na nervy, už nedokážu být klidná a pokaždý, když udělá něco, co nemá, tak už i zakřičím. Já vím, že bych taková být neměla, taky jsem nikdy nebyla, ale už to fakt nedávám. Babička si ho třeba vezme na hodinu ven, ale stejně mi ho vrátí v tom stavu, v jakým byl a začíná to všechno nanovo… Jinak manžel k němu nevstává a ani nebude, takže ty noci jsou na mě. Máte nějakou radu? Díky za každou odpověď…
Já mám takovou jednu dost blbou radu a ta zní: vydržet… ![]()
Možná mu rostou ještě nějaký zuby, mým holkám třeba stoličky lezly ven sedm týdnů..přesně takhle nespaly, ječely, nejedly..je to sice zkouška nervů, ale neuděláš nic..
@peggy.sl píše:
Já mám takovou jednu dost blbou radu a ta zní: vydržet…
Možná mu rostou ještě nějaký zuby, mým holkám třeba stoličky lezly ven sedm týdnů..přesně takhle nespaly, ječely, nejedly..je to sice zkouška nervů, ale neuděláš nic..
On to vztekání má ale od narození… Teď se akorát k tomu přidalo to nespaní.
@Vertiline Třeba jak ho předtím trápily zoubky tak se naučil takhle vstávat
Nebo se opravdu klubou další… U nás teď lezou dvě stoličky naráz a je to s malou taky očistec ![]()
Opravdu to bude chtít vydržet i když vím, že je to moc těžké.. ![]()
@Vertiline píše:
On to vztekání má ale od narození… Teď se akorát k tomu přidalo to nespaní.
Koukám, že je Lev…ty jsou vzteklý už,,od přirozenosti… ![]()
Já mám dvojčata narozený 29.7. a o scénkách bych mohla napsat knížku..
Holka vydrž…bude hůř… ![]()
@werunkaw123 píše:
@Vertiline Třeba jak ho předtím trápily zoubky tak se naučil takhle vstávatNebo se opravdu klubou další… U nás teď lezou dvě stoličky naráz a je to s malou taky očistec
Opravdu to bude chtít vydržet i když vím, že je to moc těžké..
Snad to brzo přejde.
@peggy.sl píše:
Koukám, že je Lev…ty jsou vzteklý už,,od přirozenosti…
Já mám dvojčata narozený 29.7. a o scénkách bych mohla napsat knížku..
Holka vydrž…bude hůř…
Jj, je to nervák a paličák. Až bude v pubertě, tak si asi ještě ráda vzpomenu na tohle nespaní ![]()
Jestli je vzteklina od narození, tak poznamenám jen, vydrž, bude ještě hůř. Je mu 13 měsíců, cca ve dvou letech ti předvede scény, o kterých jsi se dosud jen dočítala. Hlavou o zem do krve, hysteráky v obchodě, a tak. A třeba taky ne. Třeba se naopak uklidní.
V roce je ještě asi malej na nějakej režim. Ale jakmile to půjde, pomalinku ho zaveď. pevné mantinely co může a nemůže. teatrální pochvaly za cokoli. Ne že by ho to uklidnilo, ale budete mít základy pro ty horší chvilky.
P. S. Skoro tříleťák, ten menší. Odpolední probuzení, půl hodiny neskutečný mrtout. Pokud chci, aby rovnou řval, stačí ho probudit sama, nebo si pozvat děti nebo bagr, aby dělali cokoli pod oknem. ![]()
@Emilie píše:
Jestli je vzteklina od narození, tak poznamenám jen, vydrž, bude ještě hůř. Je mu 13 měsíců, cca ve dvou letech ti předvede scény, o kterých jsi se dosud jen dočítala. Hlavou o zem do krve, hysteráky v obchodě, a tak. A třeba taky ne. Třeba se naopak uklidní.V roce je ještě asi malej na nějakej režim. Ale jakmile to půjde, pomalinku ho zaveď. pevné mantinely co může a nemůže. teatrální pochvaly za cokoli. Ne že by ho to uklidnilo, ale budete mít základy pro ty horší chvilky.
P. S. Skoro tříleťák, ten menší. Odpolední probuzení, půl hodiny neskutečný mrtout. Pokud chci, aby rovnou řval, stačí ho probudit sama, nebo si pozvat děti nebo bagr, aby dělali cokoli pod oknem.
Tak hlavou tluče při vztekání už teď. Svalí se na zem, začně máchat rukama, vztekat se a mlátit hlavou do dlažby, nebo v lepším případě jen do skříně, nebo do sporáku. On ale po spaní takhle řve, i když se budí sám, dělal tohle po spaní v kočáru, i doma. Tak režim se snažím zavádět tak od půl roku. Chválíme a když udělá něco co nesmí, tak ho od toho odnesu a udělám tytyty a většinou to dělat přestane. Ale zase když se vzteká a já se potřebu najíst, umýt, dojít si na záchod, to jdu… Chvilku si pořve, ale několikrát jsem tu četla, že maminka si ani nedojde na záchod
Tohle doma nepraktikuju. Když potřebuju, tak holt musí chvilku počkat… Taky jsem zkoušela odnést do jiné místnosti, šoupla jsem ho do postýlky, chvíli se vzekal a pak se uklidnil a přišla jsem pro něj, ale to bych ho tam musela odnášet každých 5 minut ![]()
Dobrej nám je 11.měsíců a také nespíme, už asi půl roku
v noci se budí a brečí nebo jí nebo se chce jen bavit. Také nám rostou zoubky.Dnes jsme byli u dětské doktorky a napsala nám na ty noce homeopatika-viburcol(čípky)tak uvidíme ![]()
Nam bude za dva tydny rok a nespime od ty doby co jsme byli v Americe.. tam toho bylo na maleho moc, vztekal se.. byl nejisty v novem prostredi+ 9 hodin casovy rozdil, tak jsme ho s manzelem vzdy uhoupali k spanku a samozrejme kojeni vzdy kdykoliv jenom chtel.
Ted ho nemuzu ulozi do postele bez toho abych u toho nebyla a nedrzela ho za ruku.
Budi se po 2 hodinach.. nekdy vydrzi 3.
Taky uz nevim co mam delat.. jsme zoufali. ![]()
Ahojky, mam 11 mesicni dceru a taky se mi zacala budit po hodine, celou noc - vzdycky jsem priskocila k postylce a vzala ji do naruce a drndala nez znovu usla…kdyz se to drndani ale zacalo prodluzovat az na 15 minut a ona stejne nespala, tak uz jsem s drndanim skoncila. Naucila jsem ji vypit mlicko a bez naruce usnout, sice prvni dva dny rvala, ale nakonec pochopila a uz spinka celou noc. Myslim si, ze ji pokazde, kdyz ze spanku procitla chybela ta moje naruc a tak zacala plakat! Ted kdyz se v noci nahodou vzbudi, tak ji jen chvilku hladim, aby vedela, ze jsem u ni, ale uz ji do naruce neberu! Nevim, jakej delate ritual pred spanim vy, ale pokud je to neco, co by malymu mohlo chybet, kdyz se vzbudi, tak bych to zkusila vyradit…
hodne sil!!!
@prochis píše:
Ahojky, mam 11 mesicni dceru a taky se mi zacala budit po hodine, celou noc - vzdycky jsem priskocila k postylce a vzala ji do naruce a drndala nez znovu usla…kdyz se to drndani ale zacalo prodluzovat az na 15 minut a ona stejne nespala, tak uz jsem s drndanim skoncila. Naucila jsem ji vypit mlicko a bez naruce usnout, sice prvni dva dny rvala, ale nakonec pochopila a uz spinka celou noc. Myslim si, ze ji pokazde, kdyz ze spanku procitla chybela ta moje naruc a tak zacala plakat! Ted kdyz se v noci nahodou vzbudi, tak ji jen chvilku hladim, aby vedela, ze jsem u ni, ale uz ji do naruce neberu! Nevim, jakej delate ritual pred spanim vy, ale pokud je to neco, co by malymu mohlo chybet, kdyz se vzbudi, tak bych to zkusila vyradit…hodne sil!!!
no my mame v podstate to samy.. ja se snazim mu delat ritual kazdy vecr stejny, koupani, pohadka, prso, spinkani.
Chci prestat kojit a bojim se, ze to stejne nepomuze.. nemam na to, abych ho nechala vyrvat, on se uplne placem zalyka a ja to pak nikdy nevydrzim a vemu ho k sobe.. pritulim a spime.
Doktorka rika vydrzet, mama taky.. tak snad to vydrzime:) hodne zdaru