Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím všechny a potebuji prosím radu.
Můj skoro 20měsíční syn se začal v noci hrozně budit. A to tak, že se vzbubí třeba ve 23hod a usne až o půl 3
Mezitím brečí, chce nosit a hledá same důvody, proč nespat- chce napít, chce dudu, nechce dudu, chce plínu, nechce plínu, chce přikrýt atd. A to už ležím u něj v pokoji na gauči (on v postýlce). A teď začal i špatně usínat, taky hledá důvody, proč nejít spát.
Už jsem z toho opravdu zoufalá, nechápu tu změnu, předtím spal krásně. Oba jsme nevyspaní a protivní. Díky za rady.
Nepomohlo by kdyby sis ho vzala na nějakou dobu do postele? Třeba má nějakou tu sep. úzkost, jestli je to i u tak velikých dětí ![]()
Řešíme to samé, malé je 20.měsíců. Je to hrozný, pořád kňourá nebo řve. Nám teda doporučila doktorka meduňku, tak dáváme čaj a pomalu se to lepší, tak snad se jim to otočí ![]()
Párkrát jsem to zkoušela, ale jen se převaluje a nakonec chce stejně do postýlky.
@arkadie píše:
Myslíte, že by se třeba mohl bát tmy???
Taky jsme si to mysleli, dali jsme světýlko do zásuvky a stejně to bylo stejné, ale určitě to zkuste ![]()
Nerostou mu poslední stoličky?
Nebo nějaké noční děsy.
Každopádně bych si vzala dítě do postele a dělala mrtvého brouka. Podle mě si časem zvykne, že je v noci klid.
Co přestěhovat do velké postele? Třeba už se tam moc mlátí.
@terinka4444 Estvil co to je???Slysim prvne, jsem mama jednoho ditete, a tak neznam nejaky tyto nazvy.
@arkadie Ahojky,ja mam syna 17 mesicu od mala mi spi krasne celou noc jen s jednou vyjimkou, a to takovou ze se budi na piti …Ani nevim jak casto na hodiny radsi nekoukam a stejne kdyz jsem v blimbu nepamatovala bych se.
Nekdy me prijde ze se budi dost casto a nekdy to odhaduji ze vstavam jen treba 3-4×, je to ruzny …taky bych byla rada kdyby mi spal krasne bez piti.Ale napije se dam dudu a spi. A spi… ![]()
Dituš, ahoj
před 14-ti dny na Kamilce, to dítě nespí od narození, uspávám 2 hodiny, v noci jsem vzhůru běžně 10× a ráno vstává v 5.
Týden jsme krapet bojovali, tvrdě tedy
usíná bez řevu do 5-ti minut a všera jsem vstávala jen 3× v noci a spala do půl sedmé, je to jak zázrak.
Ta starší byla a je spavec, na tu bych potřebovala něco, jak ji v půl osmé vzbudit do školky. ![]()
Pardon za OT, ty jsi těhulka?
no nepovídej, to je paráda.
Je možné, že se bojí. Třeba má nepříjemné sny, tak nechce spát. Zkuste změnit polohu postýlky. Před spaním něco na uklidnění - vůně levandule, teplé mléko nebo nějaký ten bylinkový čaj. Taky bych dala pozor, aby neměl možnost vidět žádné ošklivé věci (televize - upoutávky atp.). Děti jsou fakt citlivé, člověk těžko odhaduje, co na ně mohlo zapůsobit. Už má všechny zuby? Nemůže mu ještě něco růst? Nebo i samotný růst bývá pro některé děti bolestivý, to taky ruší spánek. nOční světýlko určitě můžete vyzkoušet, za to nic nedáte.
Metoda usínání podle Estvilla, metoda kontrolovaného pláče, hoď to do vyhledávače, je tam spousta odkazů.
U nás bylo to samé, cca od 15-18 měsíců. Až teď v létě jsem si stáhla knihu Každé dítě může dobře spát (na ulozto. cz) a tam jsem našla řešení.
Vpodstatě jde o to, abys spočítala jak dlouho dítě spí za celý den (a nepočítala do toho ty noční hodiny, kdy je vzhůru) a tento počet hodin pak rozdělila do celého dne a pevně dodržovala. Např. mi vyšlo 13h, takže chodí spát v 8, spí cca do 7, po obědě spí 2 hodiny (spal by i déle, ale budím). A když je v noci vzhůru, tak pak prostě vzbudit podle řádu, nenechat dospávat. Tělo si pak navykne, že má spát v noci a upraví se to.
Pokud v noci vyžaduje tvojí přítomnost a aktivitu, tak udělat takového Estivilla, tj. chodit k němu, ale nevyhovovat a prodlužovat intervaly.
Příspěvek upraven 05.09.12 v 21:36