Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, moje 14timěsíční dcera poslední týden vstává vždy kolem čtvrté hodiny, pak nemůže hodinu i víc usnout, poté usne tak na hodinku. Přes den jí dávám spinkat dvakrát- dopoledne kolem půl desáté, odpoledne ve tři, celkem prospí přes den víceméně 2,5-3 hodiny. Já myslím, že to není moc, vzhledem k tomu, že je hodně živá podle mě potřebuje spát dvakrát denně. Tak nevím…myslíte, že ráno tak brzy vstává, protože je přespaná? Večer usíná kolem osmé, někdy i později.
No zalezi, jak to ma nastavene ona sama. Nas maly spava od 10 mesiacov len raz denne tak na 2 hodky a ze je teda aktivny jak duracell....... Spi tak od 21.00 do 6.00 a potom 11.00-13.00 velmi orientacne. A staci mu to......Nastavil si to takto sam.
Tak skus skusit dat ju spat neskorsie vecer a uvidis, ci sa zase zobudi o 4.00.........
Co zkusit vynechat odpolední spaní? Třeba ti dopoledne začne spát delší dobu, ale před nočním spaním bude dýl vzhůru.
Malému je tedy jen 12 měsíců, chodí spát 2× denně, 10,30-12,30, 15,30-16,30 … ale asi mu to odpolední spaní budu muset zkrátit, večer mi začal hůř usínat ![]()
Mám 15měsíční a když jsem zrušila spaní 2× denně a spinká jen přes oběd, spí mi celou noc od 20 do 7:30 hod.
mě malá spí 1× denně cca od 10 měsíců. A to tak 2 až 2a půl hodinky, venku za zahradě dýl, doma kratší dobu. Chodí spát v 8 hod a vstává mezi půl šestou a a půl sednou. Tak to máme až do teď (skoro 16 m)
No, já dávám od 14 měsíců spát jednou denně - většinou kolem půl jedenácté, oběd je až pak a stačí to. Líp spí v noci. Ale má obecně spíš nižší potřebu spánku. Podle tabulek má dítě od 13 měs. spát jednou přes den, ale nejsem zastánce tabulkování ![]()
muj syn nebyl nikdy velky spac, ted spi 1× denne 1-2h., vecer usina kolem 8,30, od pulnoci se budi a vstava mezi patou az sedmou…nikdy nevim jak to bude, vcera vstaval v 5rano, dnes „az“ v 6,45 ![]()
Ahojda, každé dítko je jiné, ale 2× denně mi spinká pětiměsíční dcera. Dopoledne 1/2 hodinky pak jde spát kolem 12hod a spí i přes 3 hodiny. Neteř od 1 roku spí kolem 13 hod asi 2 hodiny a nyní má 18m a prý někdy nespí vůbec a vydrží do večera a pak spí celou noc. Zkus vynechat dopolední spánek a dát spát po obědě…
Taky jsme po roce zrušili spaní dvakrát denně, spí přes poledne, rozmezí 1,5h až 3h. Jinak tahle denní okénka si čas od času taky udělá, nechce vstávat, jenom nemůže zabrat, ale pak si je vynahradí a spí déle (já s ním
). Počítali jsme to a spí cca 12-14hodin za 24hodin ![]()
Ahoj,
synovi je skoro 16m, denni spani se mu ted „lame“, nekdy jednou nekdy dvakrat, ale urcite celkove ty dve az tri hodky pres den da, a to v noci spi od cca 9 do 7 plus minus hodina…
Jasne, kazde dite je jine, ale osobne bych vstavani ve 4 nepodporovala, zkusila bych dat napit vodu (pripadne mleko na hlad, ale rozhodne nic jineho), zkontrolovala bych plinku, a znovu ulozila a jednoznacne dala najevo, ze ve 4 se proste nevstava… Nebudi ji treba hluk z ulice? Nebo uz ranni svetlo?
Urcite bych ji taky zkusila doprat vic pobytu na cerstvem vzduchu, pripadne pak casem zkousela rusit jedno denni spani…
Naši spí od 12,5 měsíce už jen jednou a to od 11 do cca 13:00-13:30 (časy taky orientačně
) a stačí jim to. Večer spí od cca 20:00 do asi 7:30. Ale přes noc se teda hlavně syn budí na mlíko (nyní už UM, do roka kojeni). Dá si klidně 2-3×
Viktorka max. jednou a ne vždy, spíš už jí stačí se jen napít vody ![]()
Misa spi od 10 mesicu jednou denne, obvykle 45min - 1 hodina. Vecer chodil spat kolem 7, vstaval taky kolem 7, ale celou noc bez buzeni spi az od 14 mesicu, jak jsem ho prestala uplne kojit. Ted spi taky jenom jednou denne, maximalne 2 hodky (a to taky jenom obcas, dnes napr. spal jenom 75min)
Trošku se vtírnu. Píšete, že jste zrušili dopolední spánek. Jak na to?
Ahojky, Tobík spí dvakrát denně
dopoledne od 11 do 13 hoď a odpoledne od 15.30 do 16.30 +-, jinak večer chodí spát v 9 a vstává mezi 8 až 9
Pikulenka a co děláte když se probudí ve 4? Bylo by dobré s ní nedělat žádnou činnost, ale možná , že má jen takové období a že se to časem srovná, u sebe si teda nedovedu představit, že mi dítě vstává ve 4 ![]()
ale pokuď vidíš, že ještě dcerka potřebuje dva spánky za den tak bych je teda nerušila, mohla by být pak k večeru už protivná, a taky jsem někde slyšela, že čím lépe spí dítě přes den, tím lépe spí v noci, u Tobíka to platí na 100 %
Ahoj, me oba dva tak kolem 10 mesicu prestali spat 2× denne, zacali chodit vetsinou po obede (11.30-12h) a spali tak v prumeru 2 hodiny a pak sli spat az vecer, kolem 20-20.30 h.
Spi mi pak celou noc az do.. (ale to nebudu prudit
).
Me obecne nikdy dopoledne-odpoledne nespali, proste jako malinky spali kdy se jim zachtelo a pak jsme najeli urcity rezim, ze vetsinou rano nejak jeste zabrali na pul hodky, pak sli spat az tak ve 12h na 2 hodky a pak treba na pul hodky kolem 16 hodiny.
To dopoledni spani se teda nejak upravilo samo, i kdyz bych rekla, ze ani nebylo..
A taky mi sami od sebe dyl vydrzi, proste se jim spat nechce driv nez ve 12 h.
Ale jestli ti vstava ve 4h, tak je jasny, ze to do poledne fakt nevydrzi ![]()
Jo, pisu to jako za oba, starsi to delal uplne stejne, mladsi to dela ted, je mu 14 mesicu.
Spi mi 1× denne cca od 12h do 14h, nekdy do 15h, jak se mu chce, nekdy si da jen hodku a pul..
(ale jak jedeme autem, dopo nebo odpo, tak ten 14m vytuhne hned, v aute spi proste furt
)