Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, a co na to pediatr? Jestli to není skrytá hyperaktivita nebo tak. Nehádáte se doma třeba před ním? Nebo není třeba narozený jako nedonošený? Jako chápu teda, jsi fakt chudák a je mi tě líto, ale bohužel moc neporadím, mám zatím jen miminko, jen bych to rozhodně zkusila řešit s pediatrem a neurologem aby se to řešilo co nejdřív, my třeba cvičíme tu Vojtovku. ![]()
Prejde to. Syn byl kolem 15 mesice stejny, ted mu je 19 mesicu a je to o dost lepsi. Na zachod ale porad chodi se mnou vetsinou
Presne si pamatuji, jak zacal udirat ludi a ja se desila, co z toho bude. Rekni vzdy durazne ne, odstran z dosahu, zabezpec, aby se nedostal k vecem, co muze rozbit a vydrz. Myslim, ze to je proste obdobi testovani, co se stane, kdyz udela vec X. A pak jestli se stane to same, kdyz ji udela znova…a znova. Na cvokhouse, ale za normalnich okolnosti to prejde.
@Petussska píše:
Ahoj, a co na to pediatr? Jestli to není skrytá hyperaktivita nebo tak. Nehádáte se doma třeba před ním? Nebo není třeba narozený jako nedonošený? Jako chápu teda, jsi fakt chudák a je mi tě líto, ale bohužel moc neporadím, mám zatím jen miminko, jen bych to rozhodně zkusila řešit s pediatrem a neurologem aby se to řešilo co nejdřív, my třeba cvičíme tu Vojtovku.
Ne ne. Je donošený, nehádáme se vůbec. Nehádali jsme se ani před narozením, natož teď.
Ale prostě už ho nezvládám..
@beruska9 píše:
Prejde to. Syn byl kolem 15 mesice stejny, ted mu je 19 mesicu a je to o dost lepsi. Na zachod ale porad chodi se mnou vetsinouPresne si pamatuji, jak zacal udirat ludi a ja se desila, co z toho bude. Rekni vzdy durazne ne, odstran z dosahu, zabezpec, aby se nedostal k vecem, co muze rozbit a vydrz. Myslim, ze to je proste obdobi testovani, co se stane, kdyz udela vec X. A pak jestli se stane to same, kdyz ji udela znova…a znova. Na cvokhouse, ale za normalnich okolnosti to prejde.
No jako doma máme věci mimo něj ale na návštěvě přece nemůžeš chtít aby si lidi přestěhovali byt když mi přijdeme..Řeknu NE!.. od se zasměje a udělá to.. nebo ho odvedu a prásk.. vrátí se a udělá to..
@Anonymní píše:
No jako doma máme věci mimo něj ale na návštěvě přece nemůžeš chtít aby si lidi přestěhovali byt když mi přijdeme..Řeknu NE!.. od se zasměje a udělá to.. nebo ho odvedu a prásk.. vrátí se a udělá to..
Testuje, jestli si za svým ne stojíš. Zkoumá hranice. Někdy bych k tomu ne i třeba chytila za ruku a důrazně opakovala, že to nesmí. Po incidentu mu ukázat, co se stalo, zase opakovat. Musí na emocích poznat, že to fakt nesmí a Ty si za tím stojíš.
Má příklad s cestou, dítě jede na odrážedle k cestě, lekneš se, histericky zaječíš a dítě chytíš. Ono se lekne, třeba i rozpláče. Ale dala jsi mu jasná signál a je dost pravděpodobné, že už si bude samo dávat pozor. Oni umí pochopit kategorické ne. Ale pokud je to jen takové „Matýsku nesahej na hrneček…“ Prostě ukázat, že to pálí, opakovat, nechat sáhnout na horké (ale ne aby se popálil).
Nechápu, jak se do ruky 15 měsíčního batolete dostanou tři porcelánové hrnečky a „starožitná“ mísa. Na vině není dítě, ale dospelí. Pokud jsem někde, kde to není pro dítě uzpůsobené, tak jse mu furt za zadelí a usměrňuji a hlídám, i za cenu toho, že si s hostiteli vcelku moc nepopovídám. Případně požádám hostitele, zda by ty největší lákadla nemohla po dobu našeho pobytu přesunout o úroveň výš.
Máte na něj přehnaná očekávání. To, že dítě v tomhle věku kramaří a tak nějak se poflakuje od ničeho k ničemu je poměrně normální. Chce to se dítěti věnovat, zapojit ho do pomáhání v každodenních činnostech, naučit ho hrát si.
A směje se tomu zakázanému, protože buď chce pozornost a vaším hubováním ji má, nebo se ujišťuje, jak funguje svět. že když šáhnu na předmět A, máma udělá to a to (plácne mě, zakřičí apod.).
@Tinuvien píše:
Testuje, jestli si za svým ne stojíš. Zkoumá hranice. Někdy bych k tomu ne i třeba chytila za ruku a důrazně opakovala, že to nesmí. Po incidentu mu ukázat, co se stalo, zase opakovat. Musí na emocích poznat, že to fakt nesmí a Ty si za tím stojíš.
Má příklad s cestou, dítě jede na odrážedle k cestě, lekneš se, histericky zaječíš a dítě chytíš. Ono se lekne, třeba i rozpláče. Ale dala jsi mu jasná signál a je dost pravděpodobné, že už si bude samo dávat pozor. Oni umí pochopit kategorické ne. Ale pokud je to jen takové „Matýsku nesahej na hrneček…“ Prostě ukázat, že to pálí, opakovat, nechat sáhnout na horké (ale ne aby se popálil).
Za ruku jsme zkoušeli také.. výsledek? Lehnul si na zem a udělal takovou scénu že mi bylo do pláče.. Venku mu 100 x řeknu NE.. odvedu ho a stejně se vrátí..
@Anonymní píše:
Za ruku jsme zkoušeli také.. výsledek? Lehnul si na zem a udělal takovou scénu že mi bylo do pláče.. Venku mu 100 x řeknu NE.. odvedu ho a stejně se vrátí..
No a co, že udělal scénu. O to jde, je to hra kdo z koho a očividně prohráváte.
On musí pochopit, že hranice určujete Vy. Cítí se bezpečně, proto je testuje. Normální vývoj.
@Anonymní píše:
Musíš se obrnit a být důsledná. Tak udělá scénu, no a co. Jednou mu docvakne (pokud ty budeš důsledná), že tudy cesta nevede. Jestli to bude za pár dní, týdnů nebo měsíců ti nikdo ale neřekne. Je to o povaze dítěte, popvaze a přístupu rodičů. Pokud dítě vyčíhne, že jsi narvní z toho, aby zase neřval nebo neudělal scénu, moc rychle vycítí, kde je tvé slabé místo a kudy na tebe.
@Svistice píše:
Musíš se obrnit a být důsledná. Tak udělá scénu, no a co. Jednou mu docvakne (pokud ty budeš důsledná), že tudy cesta nevede. Jestli to bude za pár dní, týdnů nebo měsíců ti nikdo ale neřekne. Je to o povaze dítěte, popvaze a přístupu rodičů. Pokud dítě vyčíhne, že jsi narvní z toho, aby zase neřval nebo neudělal scénu, moc rychle vycítí, kde je tvé slabé místo a kudy na tebe.
Jednou furt okolo mě chodil a Bouchal do mě botama.. Tak jsem už nemohla a vzala svoje boty a začala bouchat do něj taky.. samozřejmě něžně ale už to nikdy neudělal.. ale furt nás kouše bije do obličeje.. to mu " vrátíme zpátky " a nic..
@Anonymní píše:
Jednou furt okolo mě chodil a Bouchal do mě botama.. Tak jsem už nemohla a vzala svoje boty a začala bouchat do něj taky.. samozřejmě něžně ale už to nikdy neudělal.. ale furt nás kouše bije do obličeje.. to mu " vrátíme zpátky " a nic..
Oplácení platí jen na některé děti. Jiné akorát utvrzuješ v tom, že je to zábava a v pořádku. Když máma bouchá, proč já bych nebouchal. Musíš najít něco jiného. k tomu obličeji se ti bnedostane sám od sebe. tím bych začala. budeš mě kousat do obličeje, nebudu Tě chovat, nebudu se s tebou mazlit a dávat Ti příležitost mi ubližovat. Před každým případným pokusem o kousání či škrábání (on to člověk pozná, kdy se dítě chystá) bych řekla důrazné NE a chytla mu ručičku, dale ho od sebe pryč, s tím, že dělá mámě auva, tak ho nechci, ať jde pryč. Dokolečka, dokola. Vím, je to na palici a vyčerpávající, starší dítě mám v tomto ohledu taky dost vytrvalé a „natvrdlé“. Ale časem je to přestane bavit a nebo jim to docvakne a vezmou pravidla slušného chování za své. Ale chce to od rodičů nepolevovat, nenechat dítě dělat si co chce, jen proto, že „on stejně neposlechne a bude to dělat dál“.
Mám domě dvě takové opice (18m) doma to ještě koriguju, ale vylezou všude a nejde tomu zabránit. Třeba otevírali pračku a tahali špinavé věci ven, tak jsem zapla hlavu a vymyslela jak zablokovat otevírání. Byt je vlastně plný takových zlepšováku, protože domluva ani plácnutí po ruce nepomohlo.
Neštastná jsem hlavně venku, hodně chodí, ale sama je neuhlídám. Když se jeden rozběhne opačně, druhý toho vždy využije a tlačí kočár dál. Nevím kam s nima chodit, ať tam nejezdí auta, kola a zárověň at neco nachodí. Jediné co se dá je kolem zahrádek, v lese a v parku, který má plot.Jak bylo teplo tak dopravní hřiště. Ovšem vždycky je na takové místa musím v kočárku dovést, takže si denně dopo i odpo máknu ![]()
Věřím, že to přejde, protože taky doma kradli věci, neposlouchali. Terno bylo tlačítko od pračky co vždycky vyrvali a utekli s ním a ovladče. Posledních 14dní nastal obrat, věci ukradnou a po chvíli mi donesou. Naučila jsem je, že jak mi podají cokoli, hlavně láhev od mlíka, tak jim poděkuju a pohladím. Nějak je to těší, takže mi začli nosit i to co ukradnou. Dělají to i venku s paíry, vajgly
ale aspoň už to nedávají do pusy ![]()
Myslím, že to chce jen vydržet a zachovat klid.Taky doufám v lepší zítřky, protože mě mrzí, že jim nemůžu dopřát více pohybu, ale opravdu bych je nedoběhla a hlavně se taky vzteknou když je chytím. Máme vodítka, takže v každé ruce nesu ke kočárku řvoucí„mrtvou“váhu za postroj a ještě jsou proplí v oblouku
takže vypadám jako tyran.
Vypadá to, že vám skutenčně dochází nápady na nějaké fungující výchovné strategie. Co se může stát docela dobře.
Pokud při návštěvě rodičů fugnoval, tak úplně nejjednodušší je třeba mámě se svěřit přesně s tím, co tady píšete a nechat si od ní poradit. S tím že to bude znamenat překousnout i rady, které moc slyšet nechcete, protože jaksi povedou k tomu, že budete potřebovat trošku změnit úhel pohledu.
V případě, že nechcete před rodiči vypadat jako někdo kdo neví, tak pak existuje skvělá metoda, jak porozumět tomu, co se děje při snaze vychovávat svoje dítě a ono se to nějak nedaří - jmenuje se to videotréning interakcí a díky tomu, že se pracuje přímo, ne jenom skrze poradenství s psychologem, tak to mívá velmi rychlé výsledky.
kontakty a více informací zde http://www.spin-vti.cz/…-vti-trenera
@Ou píše:
Vypadá to, že vám skutenčně dochází nápady na nějaké fungující výchovné strategie. Co se může stát docela dobře.Pokud při návštěvě rodičů fugnoval, tak úplně nejjednodušší je třeba mámě se svěřit přesně s tím, co tady píšete a nechat si od ní poradit. S tím že to bude znamenat překousnout i rady, které moc slyšet nechcete, protože jaksi povedou k tomu, že budete potřebovat trošku změnit úhel pohledu.
V případě, že nechcete před rodiči vypadat jako někdo kdo neví, tak pak existuje skvělá metoda, jak porozumět tomu, co se děje při snaze vychovávat svoje dítě a ono se to nějak nedaří - jmenuje se to videotréning interakcí a díky tomu, že se pracuje přímo, ne jenom skrze poradenství s psychologem, tak to mívá velmi rychlé výsledky.
kontakty a více informací zde http://www.spin-vti.cz/…-vti-trenera
no moje máma mu sekne přes plínu a nebo zakřičí.. což my ne.. Ale tak ono je to taky asi rozdíl.. ona ho nevidí tak často..takže ji poslechne..
Ahojky, mám 15 měsíčního syna.. a už prostě nemůžu dál..Je hrozný..Já vím že někdo řekne že je moc malý ale! Začnu jednoduššími příklady..
Nenechá mě jít ani na WC, nemůžu ani dát odpadky za dveře protože má strach že odejdu.. fajn chápu chce být se mnou.. ale to že KAŽDÝ DEN něco rozbije.. zničí, zlikviduje, ubližuje zvířatům.. rozhodně si nemyslím že by tomu nerozuměl.. Kouká na mě a začne se smát. Když mu vynadám začne se smát víc a stejně to udělá. Všichni mi říkají že je spratek. Už s ním nikam nechodím. Moji mamě během týdne rozbil 3 porcelánový šálky a jednu 70 let starou poděděnou mísu.. nebiju ho a nekřičíme na něj ale už s ním fakt ztrácím nervy..Druhé dítě bude jen přes mou mrtvolu.. Já vím že musí poznávat ale on prostě si nedá říct.. u ničeho nevydrží, k hráčkám jde vysype je a odejde. Dojde ke skříni, vyhází obsah a odejde.. dojde k troubě naháže do ní věci a odejde. Otevírá lednici a odejde. Minulý týden rozbil lanko od okna, skříňku, oloupal omítku, asi mi vyhodil pantofle protože nikde nejsou.. rozbil stůl.. u jídla dělá scény.. je to pak jen k tomu svléknout ho a vykoupat. Já vím že je malý ale přece nám z bytu nemůže udělat kůlničku na dříví. Už neposlouchá ani manžela. Když ho někdo hlídá tak je strašně hodný, nikdo si na něj nestěžuje, nemá s ním problém. Hlídali ho týden moji rodiče a úplně v pohodě.. Takže to dělá jen u nás. Ale všimla jsem si že začíná být agresivní i vůči ostatním dětem -přijde, bouchne je a odejde, něco jim sebere a pak se škodolibě směje.. Jestli tohle zvládá v 15 měsících co bude až mu bude třeba 5? Zastřelí nás? Už fakt nevím jak dál.. nevím co dělat, jsem bezradná. Když jsme v restauraci dělá takové scény že je mi trapně.. furt bouchá nádobím do stolu, obtěžují ostatní lidi.. Už nevím co dál..