Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, u nas pomaha jedine lehnout si ve stejne mistnosti a pri kazdem pohybu v posteli opakovat, at zavre ocicka a spinka. Trva to nejdele 15 minut a spi. Ovsem neni to pravidlo, tenhle postup volim az po nejake dobe, kdy poznam, ze sama neusne.
Terik
Já jsem prý cca od roka odmítala spát přes den - a mám to tak doteď, prostě přes den neusnu, jedině když už jsem totálně vyčerpaná. Ve školce jsem s tím měla docela problém…
Tak třeba to bude mít dcera taky tak…
Nám se režim změnil dříve, na 13 měsících už spala malá jen jednou denně. Malá taky pořád nechtěla spát, zjistila jsem, že nemá smysl ji do něčeho nutit. Možná se jí nechce spát v těch 13 hodin. Zjistila jsem, že musím „vychytat“ dobu, kdy je unavená a dát ji HNED spinkat. Jinak se „přetáhla“ a pak už nechtěla spát. Pak už jsem to poznala a po pár dnech už to bylo každý den stejné. Malá usínala vždycky 4h od ranního probuzení, tedy v 11h, teď už 5 hodin od ranního vstávání, tedy ve 12h (malé je 21 měsíců).
Zkus ještě chvíli vydržet ten řev, nebo jí dávat spát později (myslím než v tu jednu, až se ti bude zdát unavená). Malá do dvou let tak co dva měsíce měla spánek přes den jinak, teď po druhém roce už se to ustálilo.
Milada
Dneska pomalu usínala v jídelní židličce u oběda, tak jsme si s manželem říkali, že to bude rychlé. Ale prd
Vydržela to zase hodinu, pak padla a spala 20 minut. Vydržela do půl osmé v pohodě, teď už spí.
Syn zhruba od stejného věku přes den doma nespí, maximálně dříve doslova vytuhnul v kočárku či v autě, teď už ani to ne, opravdu jen výjimečně.
Tak mě dcera spí jednou denně od 10 měsíců a před druhým rokem přestala spát úplně. Každý to má jinak. na tvém místě bych posunula spaní třeba o půl hoďky až hoďku a uvidíš. Pokud to nepomlže zksuila bych si tam s ní třeba lehnout a pokud ani to ne, tak bych zkusila ještě vydržet prostě i přes řev,. dyby bylo jasný že spát prostě nechce,t ak bych jí nenutila, jenom si s ní třeba lehla a četla ohádku nebo prohlížla knížku, prostě aby si přece jen trochu odpočinula.
Moje sestřenice taky nespí od roka a vyrostla hezky
![]()
Zkusila bych ji dát spát později třeba ve 14.00, aby byla opravdu unavená. Rozhodně bych si k ní nelehala, pokud na to není naučená.
Ahoj,
mám problém s dcerou (16 měs.), vstává kolem 7.00, před 14 dny se jí změnil režim a začala spát jen jednou denně cca kolem 13.00. Před tím spala 2× denně a bez problému. Položila jsem jí do postýlky a usnula, případně chvilku brečela (10 min) a pak spala. Usíná sama, položím a odcházím, dělám to od jejích 4 měs.
Teď jí položim do postýlky a je kravál hodinu i déle
V intervalech za ní chodím, nezvedám, pohladím, řeknu spinkej, podám dudlíka a muchlací plínku (vyhodí z postýlky) a jdu pryč.
Jinak večer chodí spát kolem 20.00 a zase bez problému, max. zase 10 minut brečí a pak spí.
Ale ten odpolední spánek je teď katastrofa
Nevíte co s tím? Nebo je to jen nějaké přechodné období, které musím vydržet.
Díky za rady.