Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Taky mám doma nějaké puzzle, ale mě to prostě přijde pro tak malé dítě ještě zbytečné… A když něco staví, tak to dělá takovou velkou silou, že mu to vůbec nejde… zatne zuby, a rve to a rve to a vzteká se, že mu to nejde…
Mám syna 17m, strašně rád tančí, takže mu pouštím dětské písničky na cd, vydrží tančit 15min pak si jde hrát ale poslouchá dál. nedávno jsme koupili modelínu play doh a takovou protlačovačku a nářadíčko, tak teď dost modelujeme. občas kreslíme, ale to jde spíš kreslit po podlaze než na papír. taky rád umývá nádobí, nechám mu téct vodu na minimum a on si to tam přelívá z kalíšku do kalíšku a šmidlá houbičkou. hraček máme milion, ale moc si s nima nehraje, má rád vrtačku a motorovku. spíš je na ty domácí práce, luxuje, nandavá a vyndavá prádlo z pračky, pak ho tu přenáší v koši..přes den mu říkám básničky a písničky, ukazujeme obrázky…ale skoro nemluví, vystačí si se slabikama a posunkama.
Jo a holky jsme líný mluvit…nechce moc mluvit, umí jen hopa z reklamy zadar a lyže…táta, haf haf…a čaj…ne tad, ale jen když chce…potvora
@gabi.design píše:
Malej je teda starší, má čerstvých 19 měsíců, ale co děláme? No, pořád něco a většinou to samé.Na TV se nedívá, jediné, co mu pouštím, je Kouzelná školka a na to vydrží koukat tak pět minut. TV ho zatím, naštěstí, vůbec nezajímá. Jinak malej má vlastní pokojíček, hraček plný police, takže si hraje zrovna s tím, co si vybere. Když už se nudí, nebo si chce hrát se mnou, tak jezdíme s autama, s vláčkama, stavíme silnice, házíme balonem, strašně rád tancuje, hrajeme na xylofon, kreslíme, hodně čteme a prohlížíme si knížky, rád si hraje na nakupování a na školu - doma nakupuje to tašky nebo ho „posílám s batůžkem do školy“, že má přinést jedničku. On mi zamává, dá mi pusu a odejde do jiné místnosti, po chvíli se vrátí, že už přišel ze školy… a tak pořád dokola. Hodně ho zapojuju do domácích prací - zapíná pračku, myčku, pomáhá mi podávat nádobí z myčky, strká prádlo do pračky, zametá podlahu…
nám je 18.měs. a přesně takhle si hrajeme, jen jde ne do školy ale za tátou do práce…
a jinak ho teď zaujalo kladívko, hřebíčky a šroubovák, vrtačka… předělávali jsme byt a musí mít to co má táta, a se mnou ho baví žehlit, má svojí-mojí starou žehličku a máme na hodinku o zábavu postaráno
@Kačka V. je tak domaci prace jsem taky zapomnela. Zapina mycku, pracku. Chodi se mnou veset a podava mi nebo sbira kolicky.
Ven taky stihame chodit
, vetsinou dvakrat denne. No je zatim sama to je rozdil kdyz ma nekdo dve to se neda asi co porovnavat.
Jinak u nas je ted favorit jeste tohle
http://www.nehtynes.cz/…modry/d-882/
nestoji to hafo penez a zabavi to na dost dlouho, a omezilo se skemrani o telefon a ntb
.
Jinak asi okoukam to zehleni to me nejak nenapadlo
, to je u nas krize a kdyz jsme sami tak zehlit nemuzu to by na ni pristala zehlicka behem 10 minut ![]()
Ahoj, malýmu bude 17m za týden. Nedávno jsme postavili v kuchyni domeček z dek a uvnitř má peřiny, takže to je teď nejoblíbnenější místo. Rád se stará o zvířátka - třeba vyškemrá piškot a pak s ním jde nakrmit plyšáky, dává jim i napít, hladí je, pusinkuje a tak. Rádi si hrajeme s duplem - já stavím domečky a vlaky a on tam dává zvířátka a zase se o ně stará. Stejně jako ostatní, rád pomáhá - když si třeba všimne, že jsem něco vylila, jde sám pro hadr a začne šudlat, podává mi věci, nosí nádobí na stůl, zametá, podává atd. Sám si ale nejvíc zahraje, když dělá něco, co hrozí malérem, jinak dost vyžaduje moji přítomnost. Taky rád čárá, modelínu má jen pod bedlivým dozorem - zkoušel ji strkat do pusy, ale vždy jsem ji pak zabavila, tak už to nedělá, ale spolehnout se na to nedá. Do modelíny obtiskáváme kostky s tiskátky a malá gumová zvířátka, ty jsou další oblíbenou hračkou. Venku si zahraje sám pěkně, najde si nějaký klacek, nosí kameny, teď teda je to horší, ale alespoň se dá bobovat. Má rád krtečka, na 5min díl vydrží koukat v klidu, má povolený dva denně. Nic ho moc neučím - říkanky říkám při přebalování, aby vklidu ležel, knížky prohlížíme, u všech zvířátek říkám, jak dělají, ale na nějakou pořádnou edukaci se většinou nezmůžu. Jo a má moc rád skákání na gymnastickém mýčia hlavně dělání různých kravin. Sám teď je komediant neuvěřitelnej ![]()
@alokea píše:
Ahoj, malýmu bude 17m za týden. Nedávno jsme postavili v kuchyni domeček z dek a uvnitř má peřiny, takže to je teď nejoblíbnenější místo. Rád se stará o zvířátka - třeba vyškemrá piškot a pak s ním jde nakrmit plyšáky, dává jim i napít, hladí je, pusinkuje a tak. Rádi si hrajeme s duplem - já stavím domečky a vlaky a on tam dává zvířátka a zase se o ně stará. Stejně jako ostatní, rád pomáhá - když si třeba všimne, že jsem něco vylila, jde sám pro hadr a začne šudlat, podává mi věci, nosí nádobí na stůl, zametá, podává atd. Sám si ale nejvíc zahraje, když dělá něco, co hrozí malérem, jinak dost vyžaduje moji přítomnost. Taky rád čárá, modelínu má jen pod bedlivým dozorem - zkoušel ji strkat do pusy, ale vždy jsem ji pak zabavila, tak už to nedělá, ale spolehnout se na to nedá. Do modelíny obtiskáváme kostky s tiskátky a malá gumová zvířátka, ty jsou další oblíbenou hračkou. Venku si zahraje sám pěkně, najde si nějaký klacek, nosí kameny, teď teda je to horší, ale alespoň se dá bobovat. Má rád krtečka, na 5min díl vydrží koukat v klidu, má povolený dva denně. Nic ho moc neučím - říkanky říkám při přebalování, aby vklidu ležel, knížky prohlížíme, u všech zvířátek říkám, jak dělají, ale na nějakou pořádnou edukaci se většinou nezmůžu. Jo a má moc rád skákání na gymnastickém mýčia hlavně dělání různých kravin. Sám teď je komediant neuvěřitelnej
Tak já mám asi divný dítě, sama si moc nehraje, něco málo s hračkama, jinak si hraje jen s mou přítomností, jak nemám čas tak spíš dělá blbovinky nebo čučí na tv…ji nevadí, že to není pohádka jako… ![]()
@rošťanda: právě malý si taky hraje spíš se mnou, než sám - sám vymýšlí většinou kraviny - jakože někam leze, něco šťourá apod. TV nemáme, tak nevím, jak by na ni koukal ![]()