Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Promiň, ale podle mě to fakt nezvládáš ty. Podle projevu je to vcelku normální batole. Hele já nejsem svatá, taky jí občas plesknu - ale jednu a přes zadek a jen pokud opravdu poruší nějaký vážný zákaz - např. vlítne do silnice nebo když chytne fakt hysterák, tak jí to trošku vrátí do reality. Ale taky záleží na tom z čeho ten hysterák je, když z něčeho, co jí fakt dojalo, tak jí nepraštím, ale spíš lituju.
Ty vo. e, mam skoro stejne staroi dcerku a absolutne si nedokazu predstavit ze bych ji fackovala:-( Ja kdyz jsem nastvana, tak se radsi otocim a jdu pryc…
Deti si normalne vzajemne berou hracky, jestli ji za to od Tebe hned prileti facka, tak potes panbu ![]()
K psychologovi si dojdi sama, sorry
Chudak holcicka.
Precteni takového prispevku (nebo nedejboze videt nekde podobny scénky) je vždycky dobry k tomu, aby si clovek uvedomil, jak to fakt nemá vypadat (a doufat, ze snad podobny ujetarny sam na diteti nepacha)
Ja teda nechci byt k zakladatelce az tak kriticka. mame doma taky spuroka
(ve stejnem veku) ale snazim se byt co nejmene agresivni (parktat sice uz pres rucicku teda dostal, aby si uvedomil ze udelal neco spatne, ale fakt jen vyjimecne..u nas ale nezabira ani metoda- po dobrem. taky nevime, kde delame chybu nebo jestli je to proste obdobi vzdoru (ktere trva od narozeni
) ale kazdopadne bych ubrala na raznosti zakladatelky. Hodit se vic do klidu. Bud ignorovat, nebo vysvetlovat do aleluje, ale facky a na zadek asi nejsou nejlepsi zpusob reseni ![]()
Noooo, dámy… třeba to zakladatelka jen tak drsně napsala, ne? Plácnutí přes zadek nebo přes ruku je občas docela na místě. A psychologa ona - proč? Je mladá a každá z nás toho měla občas plný kecky.
Lucko (podle niku bych řekla, že se tak jmenuješ), dítě se prostě vymezuje. Co si pamatuju z vývojový psychologie (a teda taky z doby, kdy byla moje starší dcera tříletá), tak je tohle období prostě náročný.
Vytváříš mantinely. Tzn. co bych udělala já v situaci, kdy si dítě chce vykručet zmrzlinu? Nekoupila bych jí ji. 2× zopakuj, že pokud tohle bude dělat, nic jí nekoupíš. Musíš vytrvat, což je o nervy. My jsme tohle doma praktikovali mockrát, je to účinný, ale chvilku to trvá. Dítě si musí uvědomit, že když řekneš NE, tak to je NE. Jakmile jednou něco zakážeš a pak to povolíš, bude z tebe mít legraci. Pokud už se stalo, dá se to napravit. Ale připrav se na to, že je to běh na dlouhou trať.
Takže - vezme hračky dětem, bouchne je - jedno pokárání - uděláš to ještě jednou a půjdeme pryč ze hřiště. Udělá to znova - a jdete. Bez debaty.
Na vztekání nic moc neplatí. U nás platilo odnýst vřešťana do pokoje, zavřít dveře a odejít. Což v obchoďáku nejde.
Pak je tu ta věc, že dítě od tebe potřebuje pozornost. Pokud si jdeš popovídat s holkama, je to ok! Matka není odsouzená k tomu, že bude tři roky doma patlat z plastelíny. Ale dítě se nudí, možná žárlí. Nutno zabavit - nebo nechat pohlídat. Naše dítě taky nemělo rádo, když jsem seděla a popíjela kávu (prostě se nudila). A já jsem si bláhově myslela, že bude hodinu tiše sedět
. Pokud si s ní normálně hraješ, malujete, zpíváte, blbnete - a přitom je taková, pak je možná prostě impulzivní, temperamentní - a do budoucna to nebude snadný. Druhá možnost je, že si jí nevšímáš, sedíš u počítače, telefonuješ s kámoškama - dyť se dítě zabaví. Potom bych chápala, že se vzpouzí, protože si chce mámu vyvztekat, aby si jí vůbec všimla. Zařaď se, kam potřebuješ :c).
Bít tě nesmí. Ale zase - i po nás se naše kotě ohnalo. Oni prostě, broučkové, zkouší, kam až můžou. Kam je pustíme.
Takže platí (skutečně platí) neustoupit z toho, co řekneš. Vydržet, vytrvat, zatnout zuby. Při tomle přístupu nepotřebuješ tělesných trestů, protože dítě (časem) pochopí, že prostě musí poslouchat. Ale tu poslušnost jí musíš oplácet tím, že tam budeš pro ni, hodná máma, co si s ní hraje. Nicméně - univerzální recept neexistuje, bohužel.
Tvá dcera je naprosto normální 2.5 lete dítě. Skutečnou autoritu si fackama a seřváním nevynutíš
. Na té „zmrzlince“ jsem se pobavila, asi neočekáváš že bude říkat „mrkev, chleba, šunku“..
@Lulinecka002 hmmm precti si to po sobe, bud ji zbytecne fackujes nebo po ni rves, co cekas? Psychologa zvol spise pro sebe ![]()
@Lulinecka002 píše:
Ahojky už si nevím rady..malá je už od narození taková svéráznáv poslední době se začala bít s klukama třeba i o hlavu větší..nechce půjčovat hračky vyrve je dětem na drzo z ruky na což jí přiletí facka ode mě..jde se vyřvat za půl minuty příjde a udělá to znova..vysvětlení nepomůže po zlém taky ne :/ je náladová z minuty na minutu. brečí a z toho se začne smát..jdu s kámoškou po městě a ona na sebe upoutává pozornost a vynucuje si ji..nebo prostě máme jít ven ale jí se to zrovna ted nehodí lehne si a nikam nejde tak ji seřvu no a nakonec teda jde :/
jdeme po obchodě a celou dobu říká zmzlinku zmrzlinku po celou dobu v tom obchodě a pořád dokola dokud to nedostane!! pořád se s ná o něčem dohaduju..už se mi i stalo že se po mě ohnala což jsem ji vlepila facku tohle si dovolovat nebude..co myslíte psycholog???
Omg, fackovat dloletý dítě? K psychoušovi, ale s tebou ![]()
@Lulinecka002 Možná by ten dětský psycholog nebyl tak od věci - aspoň by ti řekl, ja malé porozumět, určitě by to pro tebe mělo velký přínos ![]()
Někdy si člověk neví rady… a to jsme dospělí.. co si teprve má počít takto malé dítě - evidentně jí chybí pozornost, proto si ji vynucuje… volá o pomoc..¨
jeden přklad:
Měla jsem na víkend u nás tetu… moje naprosto bezprooblémová dcera se chovala nemožně, pištěla, vynucovala pozornost, zlobila, vůbec jsem ji nepoznávala… sotva teta odjela, tak je doma zase klid. Není to tak, že bych měla rozmazleného nevychovance… prostě se jen cítila ohrožená… tak upoutávala pozornost a chovala se nestandartně.
@Fima souhlasím...... je potřeba dítěti porozumět… jak už tady někdo psal - dívat se na svět dětskýma očima… proto jsem si taky koupila tu knížku, kterou jsem výše dávala do odkazu. Neříkám, že se jí řídím úplně, ale hodně mi pomohla.
Já bych řekla, že zakladatelka žádala radu, jak na dítě, nemyslím, že to, co psala je nějaké příliš drsné nebo úplně mimo. Třeba je fackou míněno plesknutí přes zadek, nevěřím, že by fackovala přes tvář. A přísnost je na místě. Já sama taky starší dcerku/malá je ještě hodně malá/ musela prostě plesknout, aby nebyla na ostatní děti zlá. A jak byste se chovaly vy být matkou toho dítěte, kterému ty hračky cizí dítě bere? Představte si, že by to maminka toho zlobivého dítka nechala jen tak.. a přecházela to s klidem. Je jasné, že zakladatelčina dcerka dělá to, co je v jejím věku celkem normální a zakladatelka se snaží vymezit mantinely a být ve výchově přísná. Sama moc neporadím, ono to samo přejde.. malá z toho vyroste. Alespoň dle mé zkušenosti. Vytrvat, nenechat se rozhodit, klidně plesknout přes zadek, dítěti neustoupit, pokud sama nechceš.
Misto facek s ni mluv, vysvetluj..u nas plati 3× a dost.. V obchode mi taky delaly scény, tak jsem s nemi domluvila.. Ted vi, ze si mohou vzit jedno nebo druhe..ne, vse, co vidi..chápou to.. Ohledbe písku..syn v posledni dobe zacal byl lakomy..spis se mu nechteji pujcovat hracky, a ja chapu.. Kdyz nechce pujcit, tak nepujci, jsou to jeho hracky..obcas pujci..ci ‚vymění‘ za jinou..