Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@beeerush píše:
Teda tady jsou zase přísný matkyCopak vy jste matkám nebraly šminky a boty na podpatku a nehrály si na princezny?
no ve 2,5 letech určitě ne…
@Jana.49 máš 2 možnosti: buď jí necháš nebo ne. Nevím, co tu hledáš za odpověď? Že je to normální, abys nemusela být důsledná při výchově? Nebo, že jsi to ty, kdo určuje pravidla?
@beeerush šminky ne a boty až na ZŠ, kdy nebyla doma. Jinak by byl sekec mazec. ![]()
@beeerush píše:
Teda tady jsou zase přísný matkyCopak vy jste matkám nebraly šminky a boty na podpatku a nehrály si na princezny?
nejde o to, co jsme dělaly nebo nedělaly, jde o to, že dítě dělá nebo nedělá, co mu já dovolím. Pokud mi nevadí, aby se se mnou malovalo a hrálo si na princeznu, nechť se maluje. Pokud řeknu, že na maminčiny šminky se nesahá, tak se na ně prostě nesahá, i kdyby kroupy padaly. Velmi se rozmýšlím, než na něco řeknu ne, pokud ho řeknu, tak ale platí. I kdyby měla následovat hysterická scéna. Pak jsem ale ve fázi, kdy nemusím napsat, že je mé dítě dominantní, že si mé dítě klidně vezme šminky i přes zákaz.
Já bych tohle teda nepodporovala
Třeba na karneval jo, ale jinak bych teda v tomto neslevila. A už vůbec bych nedovolila, aby se mi hrabala v malování. Jako proč? Stojí to peníze a dcera by se měla učit, že věci nemá ničit. Jinak teda souhlasím s @Bibi239 Dneska jsou to šminky a co to bude příště? Běž se malovat někam mimo dohled a šminky si ukliď někam, kde ti je nevyhrabe.
Přece když si můj syn usmyslí, že se chce po tátovi holit, tak mu nedám žiletku ![]()
@beeerush píše:
Jo, zkusila a taky bylo pěkný čóro. A to jsem, pokud vím, nezlomila žádný podpatky.
@Jana.49
snad jsi matka a umíš svoji dceru zvládnout ve věku 2,5 roku. Teď chce jen napodobovat co děláš ty, pokud jí ustupuješ, co budeš dělat, až jí bude 6 a víc?
Koupíš jí dům, auto?
Šmarja, dcera mi nedávno vytáhla balerínky, chodila tu v nich a říkala, že má střevíčky jak princeznička. To jsem netušila, že je to takový škandál ![]()
@Jana.49
Když vidi, že se licim, chce také, to je normální, že chce všechno vyzkoušet. Řeknu, že je to jen pro mamku, že az bude velika, že male holčičky se nemaluji. Pokud to nevezme a začne křičet, neustoupim. Jedine, co jsem ochotna půjčit je krem na ruce a bezbarvy balsam na rty. S tim se spokojí.
Kluk když mě viděl, jak se maluju, tak chtěl taky. Stačilo mu dát k dispozici jelení lůj a pak ho chválit, jak se hezky namaloval ![]()
@terinka4444 píše:
nejde o to, co jsme dělaly nebo nedělaly, jde o to, že dítě dělá nebo nedělá, co mu já dovolím. Pokud mi nevadí, aby se se mnou malovalo a hrálo si na princeznu, nechť se maluje. Pokud řeknu, že na maminčiny šminky se nesahá, tak se na ně prostě nesahá, i kdyby kroupy padaly. Velmi se rozmýšlím, než na něco řeknu ne, pokud ho řeknu, tak ale platí. I kdyby měla následovat hysterická scéna. Pak jsem ale ve fázi, kdy nemusím napsat, že je mé dítě dominantní, že si mé dítě klidně vezme šminky i přes zákaz.
Souhlas ![]()
Když řeknu, že něco nesmí, tak bych na tom měla trvat. Mně malování žíly netrhá, mám jedny stíny do růžova, takže holky přijdou, chtějí namalovat, tak jim lehce popráším víčka tou růžovou. Chtějí i tvářenku, takže jen trošku otřu o růž a dotknu se jich štětcem a jsou happy. Řasenka jsem jim řekla, že je jen pro maminky. No problem ![]()
Na malovátka mi samy sahat nesmějí, nepoužívám nejlevnější a odmítám si je kupovat každý týden
@Angua píše: Šmarja, dcera mi nedávno vytáhla balerínky, chodila tu v nich a říkala, že má střevíčky jak princeznička. To jsem netušila, že je to takový škandál
jenze to ej prave ten rozdil - pokud si veme tvoje balerinky a chodi po nich v obyvaku, tak to pravdepodbne neresis a neni problem. pokud by si usmyslela, ze pujde ven ve tvych botech na podpatku, tak ji to asi nedovolis, i kdyby se vztekala.
mi maly taky bral licidla, nechtel s nima teda malovat sebe, ale vsechno kolem. licidla jsem odebrala, dala nahoru mimo dohled, maluju se za zavrenyma dverma a je klid ![]()
Moje dcera má 3,5 a když mě vidí, že se maluju, tak chce taky. Jediné co dostanete je jelení lůj, natře si pusu a je spokojená. Na ostatní má prostě čas. Jsou věci o kterých nediskutuju (vysvětlím a pak má smůlu a může se válet na zemi i dvě hodiny).
Jsi máma, nebo kamarádka? Prostě bych jí vysvětlila, že je na to moc malá a dál se s ní o tom vůbec nebavila. 2,5leté dítě by mi udělalo cirkus kvůli líčidlům jen jednou.
A ano - já jako dítě, jsem opravdu neměla potřebu brát mojí mámě líčidla.
Btw. namalované děti vypadají opravdu hrozně a vždy si pomyslím něco o tom, že jejich mámy nejsou normální. Na líčidla, laky na nehty budou mít ještě dost času. A z mé zkušenosti, děti, kterým matky dovolily se líčit nebo lakovat nehty, tak z nich vyrostou pěkné fifleny
Jak tak sleduji diskusi, tak začínám mít pocit, že se řeší dvě naprosto rozdílné věci: 1. může malé dítě používat líčidla?
2. neuposlechnutí zákazu.
Zpětně čtu dotaz zakladatelky a přemýšlím, ve které z těch dvou věcí má problém.
s bodem 1. osobně nemám problém, ať již formou dětských malovátek, jeleního loje nebo mých šminek pod dohledem. U bodu 2. bych problém měla