Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ehmno můj 2letý syn se chce taky malovat, protože to vidí u mne
a jasně, že má smůlu
vysvětlím, zakážu, nazdar ![]()
@Jana.49 u nas to dela i moje rok a pul stara..dala jsem ji cisty stetecek na tvarenku a polstarek na makeup..nejdrive dela ze maluje me..a pak sebe..:-) a je spokojena..
Mě to náhodou přijde roztomilý. malá se taky chce malovat když vidí mě. a já jí vyhovim. Nééé teda že bych jí přímo namalovala, ale vezmu krém a namažu jí obličejíček (sebe taky mažu že jo před tím než se namaluju), takže je spokojená, pak vezmu šteteček z tvářenky a jezdím jí s tim po tvářích jakože jí maluju tvářičky - ona už neví, že na tom štětečku není barva, a je spokojená. jako proč ne? ještě jí občas přejedu pusinu balzámem na rty - to je pak největší radost
![]()
Nechápu, jak je může „pokaždé někde najít“, já mám malovátka na ledničce a tam je dvouletý fakt nenajde ![]()
Jinak taky chce samozřejmě namalovat, když se maluju já. Tak mu přejedu pusu balzámem a hotovo, spokojený odchází.
Šestiletá má „svoje“ líčidla, ale krom toho balzámu na pusu se může malovat jen doma - když si hraje na princeznu, na vílu…
Teď nevím jestli to sem vůbec můžu napsat, ale naše holky (4 a 8 let) se doma můžou namalovat, když si hrají na princezny nebo manekýnky. Samozřejmě ven ne. Takže já bych se snažila dcerce vysvětlit, že ven se malovat nesmí, že to můžou jen dospělí, ale že doma to můžeme v rámci hry zkusit. Takový kompromis. Pokud bude dělat scény, tak je jasné, že nic
U nás s tím nebyl problém to pochopit.
Edit - mají dětské stíny a třpytivý jelení lůj. Rtěnku žádnou nevlastním, takže mi nemají co vzít
a řasenku nedovolím, protože se špatně smývá.
Příspěvek upraven 19.04.15 v 18:03
Ježiši co to řešíte, no tak zakladatelka dojde do hračkářství, koupí dětský šminky a jelení lůj, dítě bude spokojený a hotovo. Je jasný, že dítě chce dělat to co maminka.
Ty si neumíš poradit s dvoletým děckem? Jí zahraj divadlo s maňáskem z kapesníku a do minuty na žádný líčení už nevzpomene.
@Ali-Ali píše:
jenze to ej prave ten rozdil - pokud si veme tvoje balerinky a chodi po nich v obyvaku, tak to pravdepodbne neresis a neni problem. pokud by si usmyslela, ze pujde ven ve tvych botech na podpatku, tak ji to asi nedovolis, i kdyby se vztekala.mi maly taky bral licidla, nechtel s nima teda malovat sebe, ale vsechno kolem. licidla jsem odebrala, dala nahoru mimo dohled, maluju se za zavrenyma dverma a je klid
Vždyť tady přece nikdo ven v botách na podpatku nechodí - nebo jo?
Tedy z dětí ![]()
@Jana.49 píše:
Ahoj maminky, nikdy jsem si nemyslela že to budu řešit takhle brzy, ale moje 2,5 letá dcerka se chce za každou cenu líčit. Když vidí jak se doma líčím než někam jdem, tak pak nastává u nás hysterická scéná, JÁ TAKY MÁMO!!! Nenechá si nic rozmluvit, když si líčidla uklidím, vždy mi je najde a začně se malovat. No je to hrůza, máme strašně dominantí dítě. Máte podoné zkušenosti? A jak to řešíte?
moje trileta taky.. kdyz si to nenecha vymluvit, tak ji nos polechtam stetcem z pudru, vicka ji pretru telovym stinem ve vrtve 1 nm:D a ras se dotknu vyzivovou cirou rasenkou, ona rekne, ze je ted taky hezka a je spokojena…
nekdy staci rict, ze je hezka holcicka a ze to nepotrebuje. ![]()
Jo, dvouapůlleté dítě se občas maluje ve stylu, labutěnkou si poklepává na nos nebo si dá balzám na rty. Párkrát se mi prošlo v lodičkách.
Vidí to, tak to zkouší, je to naprsoto normální.
Já to taky řeším jelením lůjem, ale plno mi jich zlámala, naštěstí které už jsem ji dala využité. Jen jsem se chtěla zeptat, jestli se tady někdo najde kdo řeší něco podobného.
BTW brácha ještě ve školkovém věku chtěl, aby mu mamka nalakovala nehty, když ji viděl. Tak mu vždycky nalakovala malíček. Překvapivě je naprosto normální, dokonce i ženatý ![]()
@Angua píše: Šmarja, dcera mi nedávno vytáhla balerínky, chodila tu v nich a říkala, že má střevíčky jak princeznička. To jsem netušila, že je to takový škandál
není to škandál, pokud ti to nevadí a přijde ti to milé a roztomilé. Mně by to přišlo také milé. Škandál to je ve chvíli, kdy nechceš aby to dělala a ona se vztekne a vydupe si to.
@terinka4444 píše:
není to škandál, pokud ti to nevadí a přijde ti to milé a roztomilé. Mně by to přišlo také milé. Škandál to je ve chvíli, kdy nechceš aby to dělala a ona se vztekne a vydupe si to.
No mně přišlo, že se to tady trošičku odsuzuje. Milé mi to přijde ukrutně ![]()
S některýma dětma holt některé věci nejsou snadné. Vím to, protože mám srovnání. Co staršího ani nenapadlo, popř. zareagoval na prosté „nenene!“, to bych z menší musela snad jedině brutálně vymlátit
(konkrétně kreslení po zdi - a abych zase dítěti sebrala pastelky, to mi přijde moc kruté - zvlášť když naprosto zbožňuje kreslení, stačí, že si nemohla hrát s plastelínou, protože ji jedla
a jo, i dostala na zadek, dost a několikrát, ale prostě nic, bylo to silnější a ve dvou letech prostě nemůžeš chtít po dítěti nějakou větší sebereflexi
)
@ynax píše:
A z mé zkušenosti, děti, kterým matky dovolily se líčit nebo lakovat nehty, tak z nich vyrostou pěkné fifleny
To dá rozum. Jen máma fiflena to dovolí své dceři - minififleně. Jaká matka,…
(Nebavím se o nalakování malíčku spíš tak ze srandy, ale každodenní vyžadování, aby „byla taky krásná“.
)