2 leté dítě a mluvení

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Tosidelassrandu
2.4.23 12:51
@Maja6802 píše:
Ano čteme a ukazuji ji obrázky v knížkách.
Furt na ní mluvíme, jak my, tak moji rodiče.
Ano kouká se na pohádky.. miluje Mášu a když se jí zeptám co chce pustit za pohádku, tak odpoví „Maa“
Rozumí když jí řeknu ať si vysleče tričko, ať si vyzuje papučky, ať zavře dveře, ať mi něco donese..

No tak možná ta televize :nevim: to obvykle zpomaluje řeč.

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
2.4.23 12:52

@Maja6802 mam stejně starého dítě, které jsem na 2,5 roku objednala k dobrému klinickemu logopedovi. Ne proto že bych chtěla se hroutit z diagnózy, nebo „něco řešit“, ale proto, že pokud by byl nějaký problém je dobře o něm vědět. Mam 2 děti s vývojovou dysfazii. Žádný zázrak typu " ve 3 letech začal mluvit ve větách " nenastal. Kupodivu jsme ho ani nezavírali do sklepa, kde na něj nikdo nemluvil. Naopak v 10 měsících chodil.
Dej tomu čas, změna může být :kytka: Ale taky nemusí. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
13053
2.4.23 12:54

Uz jsem to tu psala nekolikrat, moje dcera prakticky nemluvila, nespojovala slova, nic. Kamaradcina dcera ve dvou letech mluvila ve vetach, ta moje rekla akorat „haf“, kdyz videla psa. A jo, taky me to nekdy deptalo. Cetli jsme pohadky, zpivali, do zblbnuti opakovali basnicky a ona porad zaryte mlcela, rikali jsme ji Nemy Bobes. Bylo ji 2,5, kdyz se zniceho nic rozkecala. Vyslovnost teda otresna, takze jsme skoncili na logopedii, ale dohnala to rychle. No a pak mam syna, ktery v jedenacti mesicich rikal lidem „ahoj“ a volal „autoautoauto“ na cokoliv se ctyrma kolama. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
2.4.23 12:56

@Tosidelassrandu nepíšu, že má dysfázii. Píšu, že může mít problém. A je dobré to řešit, pokud by tam problém byl.

Oni ty dysfatici mají taky podnětné prostředí, rodinu co na ně mluví, rodiče co jim čtou, atd…

Jak ty víš, že ji nemá?

• Citovat
  • Upravit
3915
2.4.23 13:15
@kocourGarfield píše:
@LilyJane jenže jsou dwti, které ve 3 letech ve větách nezačnou mluvit :nevim:
Jasně, nemusí to znamenat vůbec nic ale může.

Já neříkám, že je to standard a že má čekat, že jednoho dne dítěti něco sepne a začne mluvit jak malý politik. Ale že je úplně zbytečné a kontraproduktivní své dítě s kýmkoliv srovnávat.
Každé dítě je trošku jiné. Jednomu trvá dlouho než začne chodit, jinému zase trvá rozmluvení, třetímu zase nejde něco jiného. Samozřejmě, že pokud má rodič pochyby, může to hnát přes odborníky a ujistit se, že za tím není vážnější problém.

Ale základem je nesrovnávat. Kdybych srovnávala své děti, tak už jsem z dcery pravděpodobně na práškách. Ještě když jsem vyplňovala 18 měsíční dotazník na autismus tak to bylo dost smutné. Ale teď, o pár měsíců později je to zase jinak, hodně pokročila v mnoha směrech. Nesrovnávat. Pokud jsou skutečné problémy, tak řešit, ale nikdy nesrovnávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
2.4.23 13:52

@LilyJane jasně, to ano. Srovnávat je hloupost a je to hloupost i mezi sourozenci. Stejně ale jako očekávat, že nemluvící dítě ve 2 letech se jistě rozmluví ve 3 letech a rovnou ve větách. Může a nemusí. To se tu snažím celou dobu napsat.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.4.23 20:54

@Maja6802 Ahoj, mám stejně starého kluka (na konci dubna 2 roky), také narozeného o měsíc dřív. S řečí je na tom hodně podobně, jako tvá dcera. První syn mi mluvil mnohem dřív, a to si myslím, že jsem dělala všechno úplně stejně teď i u prvního. A taky mám ségru klinickou logopedku, se kterou jsem to pochopitelně konzultovala. Ptala se mě na toto- rozumí, co mu říkáš? Používá gesta? Umí aspoň pár slov? Pokud ano, je to zatím ok a na nějaké diagnózy dysfázie, kterýma tu některé mamči hází, je opravdu ještě brzo. Prý mám počkat do tří let, že to vypadá spíše na zpožděnou mluvu. Dostala jsem od ní tipy na knihy, jedna je online, v případě zájmu mohu poslat. :-) PS-chápu to, dcera mojí kámošky mluví ve větách, ale srovnávání dětí je cesta do pekel. :-)

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
3.4.23 21:26
@Anonymní píše:
@Maja6802 Ahoj, mám stejně starého kluka (na konci dubna 2 roky), také narozeného o měsíc dřív. S řečí je na tom hodně podobně, jako tvá dcera. První syn mi mluvil mnohem dřív, a to si myslím, že jsem dělala všechno úplně stejně teď i u prvního. A taky mám ségru klinickou logopedku, se kterou jsem to pochopitelně konzultovala. Ptala se mě na toto- rozumí, co mu říkáš? Používá gesta? Umí aspoň pár slov? Pokud ano, je to zatím ok a na nějaké diagnózy dysfázie, kterýma tu některé mamči hází, je opravdu ještě brzo. Prý mám počkat do tří let, že to vypadá spíše na zpožděnou mluvu. Dostala jsem od ní tipy na knihy, jedna je online, v případě zájmu mohu poslat. :-) PS-chápu to, dcera mojí kámošky mluví ve větách, ale srovnávání dětí je cesta do pekel. :-)

Kdo tady psal o dg. VD ve 2 letech? že ten problém tam může být. :roll:
Ne že ji to dítě má mít dg. ve 2 letech.
To je podobné jako s dítětem které může mít problém pracuješ už po nástupu do ZS, ač se SPU dg.ve třetí třídě..

Jinak by asi bylo fajn tedy zakladatelce ty tipy od sestry dát. :palec: Protože tedy máš za sebou konzultaci s doporučením u 2 l dítěte ( případně s možností do budoucna OVVR, což samozřejmě být nemusí).

• Citovat
  • Upravit
155
3.4.23 21:42
@Anonymní píše:
@Maja6802 Ahoj, mám stejně starého kluka (na konci dubna 2 roky), také narozeného o měsíc dřív. S řečí je na tom hodně podobně, jako tvá dcera. První syn mi mluvil mnohem dřív, a to si myslím, že jsem dělala všechno úplně stejně teď i u prvního. A taky mám ségru klinickou logopedku, se kterou jsem to pochopitelně konzultovala. Ptala se mě na toto- rozumí, co mu říkáš? Používá gesta? Umí aspoň pár slov? Pokud ano, je to zatím ok a na nějaké diagnózy dysfázie, kterýma tu některé mamči hází, je opravdu ještě brzo. Prý mám počkat do tří let, že to vypadá spíše na zpožděnou mluvu. Dostala jsem od ní tipy na knihy, jedna je online, v případě zájmu mohu poslat. :-) PS-chápu to, dcera mojí kámošky mluví ve větách, ale srovnávání dětí je cesta do pekel. :-)

Ahoj, já bych prosím měla zájem o tu knihu online  :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
3.4.23 21:57

Opozdeny vyvoj reci, tzv. fyziologicka nemluvnost, se vyskytuje do 3 let veku ditete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.4.23 11:18

@Payiinka Snad bude odkaz fungovat

https://www.fedu.uniba.sk/…kej_reci.pdf

Je to teda ve slovenštině. Pak mám tipy ještě na toto, třeba by se dalo sehnat v knihovně:
Horňáková, Kapalková - Jak mluvit s dětmi od narození do tří let (to je ta slovenská v čestině)
Ficová - Od broukání k povídání
Lynch, Kidd - Cvičení pro rozvoj řeči Červenková - Rozvoj komunikačních a jazykových schopností.

• Citovat
  • Upravit
155
4.4.23 13:49
@Anonymní píše:
@Payiinka Snad bude odkaz fungovat

https://www.fedu.uniba.sk/…kej_reci.pdf

Je to teda ve slovenštině. Pak mám tipy ještě na toto, třeba by se dalo sehnat v knihovně:
Horňáková, Kapalková - Jak mluvit s dětmi od narození do tří let (to je ta slovenská v čestině)
Ficová - Od broukání k povídání
Lynch, Kidd - Cvičení pro rozvoj řeči Červenková - Rozvoj komunikačních a jazykových schopností.

Moc děkuji :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
441
4.4.23 14:30

@Maja6802 Syn zhruba do dvou let taky uměl jen málo slov. Uměl říct takové to mama, baba, tata… Ale normální víceslabičné slovo neřekl žádné. Říkal jen první nebo poslední slabiku slova. Takže když chtěl třeba říct červená, tak řekl če. Když chtěl říct chleba, řekl ba. Nijak jsme to neřešili, po druhém roce začal říkat první normální slova. Zatím bych se tím netrápila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1552
4.4.23 18:38

Tak teď když jsem to četla, tak jsem si říkala. To jsem psala já :). Mám taky dceru za měsíc dva roky. Taky o měsíc dřív narozená. Taky jsem byla na mrtvici teď už min. Čtu ji, zpívám, furt na ni melu. Vyrobila jsem si takové kartičky se zvuky ty prohlížíme má je rada atd. Víc udělat asi nejde.

Jako nevím jestli si to měla i u těch jiných věci jako chůze a sezení a točení na břicho? Takový ty pocity už by měla atd.?

Ta moje furt něco mele od rána, sice vůbec nevim co ale mele. Až začne mluvit, ty jo to bude :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí